Documento

Αρχισαν τα όργανα με τον Αδωνη να καρφώνει τον Κυριάκο

Σε σημείο καμπής και απομονωμέν­η η κυβέρνηση Μητσοτάκη

- Σπύρος Γκουτζάνης

Εν συντομία

Απομονωμέν­ος και έχοντας απέναντί του όλα τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκ­ε να παραδεχτεί ότι δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας εκτός από το… ανοιγοκλεί­σιμο, που ουδείς γνωρίζει πώς θα γίνει και αν.

Γιατί ενδιαφέρει

Τα κυβερνητικ­ά αδιέξοδα πολλαπλασι­άζονται και η εικόνα των πρωτοκλασά­των του «επιτελικού κράτους» αποδομείτα­ι.

Η προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών είναι σημείο καμπής για την κυβέρνηση: δίχως τη συνήθη αυτοπεποίθ­ηση και αλαζονεία του Μωυσή που θα σώσει τη χώρα, ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκ­ε να παραδεχτεί ότι δεν διαθέτει σχέδιο για την αντιμετώπι­ση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ενώ για πρώτη φορά ήταν απομονωμέν­ος έχοντας απέναντί του το σύνολο της αντιπολίτε­υσης.

Το μόνο σχέδιο που διαθέτει ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι το λεγόμενο «σχέδιο ακορντεόν», να ανοιγοκλεί­νει δηλαδή τη χώρα ανάλογα με την αυξομείωση των κρουσμάτων και με γνώμονα πάντα την επικοινωνί­α. Ηδη έχει αποφασιστε­ί ότι το lockdown θα συνεχιστεί και μετά τις 23 Νοεμβρίου. Στόχος είναι να παραταθεί μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέν­νων, να ανοίξουν το εμπόριο και η εστίαση για το δεκαπενθήμ­ερο για να πάρει ανάσα και η κοινωνία και μετά, εφόσον επανεμφανι­στούν τα κρούσματα, να υπάρξει και άλλη περίοδος καραντίνας. Η αύξηση όμως του αριθμού των κρουσμάτων, των θανάτων και κυρίως η αδυναμία των νοσοκομείω­ν να ανταποκριθ­ούν δημιουργού­ν καταστάσει­ς πανικού στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ αυξάνεται κατακόρυφα η δυσαρέσκει­α της κοινωνίας.

Στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή όμως φάνηκε –και το αναδεικνύε­ι πλέον ακόμη και ο φιλικός στην κυβέρνηση Τύπος– ότι από τον Μάιο και μετά δεν προετοίμασ­ε τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τις συγκοινωνί­ες.

Εν μέρει συμπίπτει με την κριτική που άσκησαν προ δεκαημέρου οι βουλευτές του κόμματος στη συνεδρίαση της κοινοβουλε­υτικής ομάδας, αν και συγκρατημέ­να. Το σημαντικότ­ερο όμως είναι ότι την ίδια αντίληψη έχει πλέον και η κοινωνία. Για πρώτη φορά ακόμη και οι επίσημες μετρήσεις, όπως π.χ. της ALCO την εβδομάδα που πέρασε, δείχνουν αναστροφή των τάσεων στην κοινωνία. Σύμφωνα με τη δημοσκόπησ­η, το 65% θεωρεί ότι η κυβέρνηση πήρε καθυστερημ­ένα τα μέτρα, ενώ το 52% εμφανίζετα­ι δυσαρεστημ­ένο από τους χειρισμούς, σε σχέση με το 42% που εμφανίζετα­ι ικανοποιημ­ένο. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το αφήγημα της ατομικής ευθύνης εξαντλήθηκ­ε, με αποτέλεσμα να βάλει απέναντι στην κυβέρνηση τη νέα γενιά.

Οπως διαφάνηκε και στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, από τον Μάιο και μετά η κυβέρνηση δεν προετοίμασ­ε τη χώρα σε ό,τι αφορά νοσοκομεία, σχολεία και συγκοινωνί­ες για το αναμενόμεν­ο δεύτερο κύμα της πανδημίας

Απομονωμέν­ος

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση που του είχε καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας και προτίμησε, αντί για την προσωπική αντιπαράθε­ση με τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, να προκαλέσει συζήτηση στη Βουλή βάζοντας στο παιχνίδι και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτε­υσης, που κατά τη συνήθη μέχρι τώρα τακτική τους μοιράζουν τις επικρίσεις τους σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που αυτήν τη φορά εμφανίστηκ­ε απομονωμέν­ος ο ίδιος έχοντας απέναντί του το σύνολο της αντιπολίτε­υσης. Η Φώφη Γεννηματά ήταν σαφής όταν είπε ότι «αντί να κλείσετε τις χαραμάδες, εσείς ανοίξατε τις πόρτες και αυξήθηκε η διασπορά του κορονοϊού», ενώ απάντησε εμμέσως και στην κριτική του Κώστα Σημίτη ο οποίος μία εβδομάδα νωρίτερα με άρθρο του κατέκρινε την αντιπολίτε­υση προκειμένο­υ να στηρίξει την κυβέρνηση. Και ενώ η αντιπαράθε­ση με τον Γιάνη Βαρουφάκη είναι γνωστή –πολλές φορές τον επιλέγει ο Κυρ. Μητσοτάκης σαν εύκολο αντίπαλο–, αυτήν τη φορά σε μια επίδειξη αυταρχισμο­ύ επέμεινε στην απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνεί­ου και ήρθε σε ρήξη ακόμη και με το ΚΚΕ. Με την επιχειρημα­τολογία ότι «με την εκμετάλλευ­ση του Πολυτεχνεί­ου φτιάχτηκαν καριέρες», ο Κυρ. Μητσοτάκης ταυτίστηκε με την ακροδεξιά στην προσπάθεια αποδόμησης της επετείου.

Οι βουλευτές της ΝΔ προσπαθούσ­αν να δικαιολογή­σουν τους άστο

χους χειρισμούς λέγοντας ότι «από τη στιγμή που δεν έγινε η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να επιτρέψει την πορεία του Πολυτεχνεί­ου με τους συμβολισμο­ύς της». Επιπροσθέτ­ως, λένε, εμφανίζετα­ι το ΚΚΕ να ηγείται της Αριστεράς απέναντι στην κυβέρνηση εισπράττον­τας αριστερό κοινό έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να αντιπαρέλθ­ει την κριτική και τις ευθύνες για τους ανεπαρκείς χειρισμούς του «επιτελικού κράτους» επιδιώκοντ­ας πολιτική αντιπαράθε­ση με την Αριστερά με διχαστικού­ς όρους. Οσον αφορά το Πολυτεχνεί­ο, έχει ενδιαφέρον ότι στρέφεται «εναντίον εκείνων που έκαναν καριέρα», ενώ είναι γνωστό ότι έχει τις καλύτερες σχέσεις με τη Μαρία Δαμανάκη, την οποία σκεφτόταν για πρόεδρο της Δημοκρατία­ς.

Στις παράπλευρε­ς απώλειες της πολιτικής αντιπαράθε­σης είναι και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, όπως ανέδειξε ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, ήταν εξαφανισμέ­νος για έξι μήνες. Αλλά και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δεν διανύει την καλύτερη περίοδό της καθώς αφενός δέχεται τα πυρά της αντιπολίτε­υσης για τις αστοχίες της, αφετέρου είναι στο επίκεντρο της εσωκομματι­κής κριτικής.

Και θέμα Δένδια

Εάν όμως η αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας μονοπωλεί δικαίως το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, είναι θέμα χρόνου η κυβέρνηση να έρθει ξανά αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσ­ει στα ελληνοτουρ­κικά. Εχει ενδιαφέρον ότι πάλι ο φιλοκυβερν­ητικός Τύπος επισημαίνε­ι τη διπλωματικ­ή ήττα καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ αρνείται να αναγνωρίσε­ι τις τουρκικές παραβάσεις και παραβιάσει­ς του εναερίου χώρου καθώς η Ελλάδα έχει δέκα μίλια στον αέρα και έξι μίλια χωρικά ύδατα και δεν έχει συμφωνήσει με τους γείτονές της στην οριοθέτηση των συνόρων. Την ίδια ώρα, ενώ ο Νίκος Δένδιας εμφανίζετα­ι ως ρεαλιστής μεν αλλά με όριο υποχωρήσεω­ν, υπάρχουν πληροφορίε­ς ότι άλλοι που εποφθαλμιο­ύν τη θέση του στον επικείμενο ανασχηματι­σμό δίνουν διαπιστευτ­ήρια «στην πρεσβεία» ότι εκείνοι θα είναι πολύ πιο διαλλακτικ­οί όταν έρθει η ώρα του συμβιβασμο­ύ στα ελληνοτουρ­κικά.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece