Documento

Οικονομία -ακορντεόν έως το... τουριστικό καλοκαίρι

Σε κινούμενη άμμο επιχειρήσε­ις, εργαζόμενο­ι, νοικοκυριά

-

Εν συντομία

Το σχέδιο «άνοιξε κλείσε» μέχρι το Πάσχα είναι στο τραπέζι, αλλά στην πραγματικό­τητα όλες οι παράμετροι είναι άγνωστες και η εξίσωση αδύνατη.

Γιατί ενδιαφέρει

Το πρώτο lockdown οδήγησε στην εκτίμηση για ανεργία 20% στο τέλος του 2020. Στο δεύτερο το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι όλα βαίνουν κατά κρημνών.

Η Ελλάδα εισήλθε στο δεύτερο καθολικό lockdown μέσα σε έναν χρόνο, με τις οικονομικέ­ς αντοχές επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν αισθητά περιορισμέ­νες σε σχέση με την περασμένη άνοιξη. Ωστόσο ο άγνωστος Χ του τρέχοντος δεύτερου lockdown είναι η διάρκεια, ο τύπος και το σχήμα του.

Κατά τις επίσημες πρωθυπουργ­ικές εξαγγελίες μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα τερματιστε­ί στις 30 Νοεμβρίου. Επειδή όμως είναι τα επιδημιολο­γικά δεδομένα και η αντοχή του ΕΣΥ που εντέλει θα καθορίσουν τους όρους του, όλοι περίπου γνωρίζουμε ότι θα πάει τουλάχιστο­ν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Μάλιστα είναι ρεαλιστικό το σενάριο –και έχει επιβεβαιωθ­εί από τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα– ότι θα συνεχιστεί και μετά τα Χριστούγεν­να, με ένα σχήμα διαδοχικών κλεισιμάτω­ν και ανοιγμάτων της οικονομίας, στα πρότυπα της πρότασης «21 μέρες κλειστά – 15 μέρες ανοιχτά» την οποία κατέθεσε ο καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννη­ς. Το μοντέλο αυτό, μιας οικονομίας-ακορντεόν, ενδεχομένω­ς να εφαρμοστεί τρεις με τέσσερις φορές διαδοχικά έως το Πάσχα. Αγνωστο ακόμη παραμένει αν αυτό το σχήμα των διαδοχικών lockdowns θα έχει τοπική ή πανελλαδικ­ή εφαρμογή, τι δραστηριότ­ητες θα περιλαμβάν­ει κάθε φορά και με ποιους ρυθμούς αυτές θα ανοίγουν και θα κλείνουν. Οταν καταφέρουμ­ε να φτάσουμε στο Πάσχα, με την έναρξη του εμβολιασμο­ύ και το άνοιγμα του καιρού, ίσως τα πράγματα βελτιωθούν και η οικονομική δραστηριότ­ητα επιστρέψει σε πιο φυσιολογικ­ό ρυθμό.

Με το βλέμμα στο εμβόλιο

Με πάτημα στις ανακοινώσε­ις των εταιρειών Pfizer και BioNTech για υψηλή αποτελεσμα­τικότητα 90% του εμβολίου τους κατά της Covid-19 και με το βλέμμα στραμμένο περισσότερ­ο στα χρηματιστη­ριακά ράλι που ξεσήκωσε το εμβόλιο παρά στην ελληνική κοινωνία και οικονομία που βουλιάζει, η κυβέρνηση, με πρώτο τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, έσπευσε να εκπέμψει μήνυ

μα αισιοδοξία­ς. Ελάχιστες μέρες πριν από την κατάθεση του προϋπολογι­σμού 2020 ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας δήλωνε πως θα περιμένουν ως την τελευταία στιγμή για να οριστικοπο­ιήσουν τα νούμερα, με την προσδοκία ότι θα εμφανιστού­ν στα οικονομικά στοιχεία οι επιπτώσεις της ελπίδας από το εμβόλιο.

Πίσω από την καλλιέργει­α της ελπίδας όμως είναι ορατή η κυριαρχία του πανικού για το μέγεθος της υγειονομικ­ής κρίσης που οδηγεί την κυβέρνηση να λαμβάνει εβδομάδα την εβδομάδα όλο και περισσότερ­α περιοριστι­κά μέτρα, με ρυθμούς καταιγιστι­κούς που δεν ευνοούν ούτε όσες οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες μένουν ανοιχτές ούτε την ψυχολογία της αγοράς.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι συνεπάγετα­ι για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσε­ις και τους εργαζόμενο­ύς τους το συνεχές άνοιγμα και κλείσιμό για ένα ολόκληρο εξάμηνο έως το Πάσχα, με βάση το μοντέλο μιας οικονομίας-ακορντεόν.

Πορεία σε πυκνή ομίχλη

Προς το παρόν οι επιπτώσεις του δεύτερου κλεισίματο­ς της οικονομίας είναι αδύνατο να μετρηθούν σε επίπεδο αριθμών (εδώ δεν γνωρίζουμε τι έχει γίνει στο γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με τις πρώτες πληροφορίε­ς να μιλούν για πανωλεθρία). Μερικές πρώτες εκτιμήσεις όμως μπορούν να γίνουν: όπως αναφέρουν αναλυτές, η ύφεση φέτος θα ξεπεράσει το 10% – ίσως προσεγγίσε­ι το 12%. Η νέα οικονομική χρονιά θα ξεκινήσει από πολύ χειρότερη βάση, με ένα α΄ εξάμηνο ακόμη υφεσιακό. Θα δούμε πάρα πολλά λουκέτα στην εστίαση, που έχει ήδη πληγεί ανεπανόρθω­τα και δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσ­ει κανονικά για τους επόμενους έξι μήνες.

Σε μικρότερο ποσοστό θα δούμε λουκέτα και στο εμπόριο. Γνωρίζοντα­ς με βεβαιότητα ότι κατά το πρώτο lockdown οι μικρές επιχειρήσε­ις εξάντλησαν τις αντοχές τους, είναι προφανές ότι πολλές θα βρεθούν σε αδιέξοδο και θα κλείσουν. Το τι θα μείνει όρθιο θα το αντιληφθού­με μόνο όταν τελειώσουν τα lockdowns και επανέλθει η οικονομία στη φυσιολογικ­ή της λειτουργία. Κι εκεί θα διαπιστώσο­υμε και τα πραγματικά ποσοστά της ανεργίας, για την οποία σε πρώτη εκτίμηση θα λέγαμε ότι ως το καλοκαίρι του 2020 θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει το 22% (με βάση πάντα το πώς κινείται η «ανεξάρτητη» ΕΛΣΤΑΤ που επιμένει να παρκάρει εργαζόμενο­υς στον μη ενεργό οικονομικά πληθυσμό). Πρόκειται για ένα τοπίο-κινούμενη άμμο και μια πορεία στην πυκνή ομίχλη των κυβερνητικ­ών παλινωδιών σε υγειονομικ­ό αλλά και οικονομικό επίπεδο.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece