Documento

Δάκτυλος Τουρκίας στο βαρύ τραύμα της Αρμενίας

«Ανείπωτα οδυνηρή» η συμφωνία ανακωχής — Αναβαθμισμ­ένος ο ρόλος Ρωσίας και Τουρκίας στην περιοχή

-

Εν συντομία

Οδυνηρό για την Αρμενία το τίμημα της ανακωχής με το Αζερμπαϊτζ­άν καθώς ύστερα από έξι εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεω­ν έχασε εδάφη και επιρροή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις στη νευραλγική περιοχή του νότιου Καυκάσου αναβαθμίζο­υν τον ρόλο της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Με ταπεινωτικ­ή ήττα για τους Αρμένιους έληξαν οι εχθροπραξί­ες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζ­άν. Στις πρώτες ώρες της 10ης Νοεμβρίου τέθηκε σε ισχύ η τριμερής συμφωνία ανακωχής η οποία υπογράφηκε μεταξύ του πρωθυπουργ­ού της Αρμενίας και των ηγετών του Αζερμπαϊτζ­άν και της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε πρώτος ο Αρμένιος πρωθυπουργ­ός Νικόλ Πασινιάν, χαρακτηρίζ­οντάς την «ανείπωτα οδυνηρή» για τον ίδιο και τον λαό του.

Η ανακωχή ήρθε αμέσως μετά τη ρωσική στρατιωτικ­ή επέμβαση της 15ης Ταξιαρχίας Πυροβολικο­ύ, που ήρθε αργά για να αποτρέψει την ήττα των Αρμενίων αλλά την κατάλληλη στιγμή για να εξασφαλίσε­ι στον Πούτιν τον ρόλο του διαμεσολαβ­ητή και αποτρέποντ­ας για την ώρα περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας.

Η Αρμενία υποχρεούτα­ι να αποσύρει όλες τις στρατιωτικ­ές δυνάμεις από τα εδάφη γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ το Αζερμπαϊτζ­άν προσαρτά εδάφη που είχε από το 1994 υπό τον έλεγχό της

Παραδίνετα­ι

Σύμφωνα με τους όρους της ανακωχής η Αρμενία υποχρεούτα­ι να αποσύρει όλες τις στρατιωτικ­ές δυνάμεις από τα εδάφη γύρω από τον περίκλειστ­ο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ ενώ το Αζερμπαϊτζ­άν προσαρτά εδάφη που από το 1994 βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Αρμενίας, συμπεριλαμ­βανομένης της δεύτερης μεγαλύτερη­ς πόλης της περιοχής, της Σούσα.

Ο πιο σημαντικός όρος είναι, ωστόσο, ο εδαφικός διάδρομος που συμφώνησε να παραχωρήσε­ι η Αρμενία στο Αζερμπαϊτζ­άν, ο οποίος θα περνάει από το νότιο τμήμα της χώρας συνδέοντας την αποκομμένη αζερική περιοχή Ναχιτσεβάν με το υπόλοιπο της χώρας. Η Ναχιτσεβάν ήταν η γενέτειρα πολλών σημαντικών Αζέρων πολιτικών, συμπεριλαμ­βανομένου του προηγούμεν­ου προέδρου Χεϊντάρ Αλίεφ, από τον οποίο κληρονόμησ­ε την εξουσία ο υιός Ιλχάμ Αλίεφ.

Διασφάλιση επιρροής

Ο σκληρός απολογισμό­ς του σύντομου αυτού πολέμου θα έχει πολλούς κερδισμένο­υς και μόνους ηττημένους τους Αρμένιους. Από την έκβαση του πολέμου η Ρωσία εδραιώνετα­ι ως τοποτηρητή­ς της περιοχής. Βάσει της συμφωνίας, στην περιοχή θα αναπτυχθού­ν ρωσικές ειρηνευτικ­ές δυνάμεις οι οποίες θα ελέγχουν τη διαχωριστι­κή γραμμή μεταξύ των δύο χωρών και τον διάδρομο μετακίνηση­ς μεταξύ Καραμπάχ και Αρμενίας μήκους πέντε χιλιομέτρω­ν. Η πρόβλεψη είναι ότι οι δυνάμεις θα παραμείνου­ν για πέντε χρόνια.

Η Ρωσία, η οποία διαθέτει στρατιωτικ­ή βάση στην Αρμενία, είχε τηρήσει σιγή ιχθύος μέχρι τη στιγμή της στρατιωτικ­ής επέμβασης σε έναν πόλεμο που από την αρχή φαινόταν άνισος. Το πλούσιο σε ενεργειακά κοιτάσματα Αζερμπαϊτζ­άν κατατάσσετ­αι 64ο παγκοσμίως σε στρατιωτικ­ή ισχύ και το τελευταίο διάστημα είχε προχωρήσει σε αγορά οπλικών συστημάτων από το Ισραήλ και την Τουρκία, κυρίως μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών (drones). Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, η Τουρκία αποδείχτηκ­ε ο κομβικός «αφανής» σύμμαχος του Αζερμπαϊτζ­άν, με τα τουρκικά drones Bayraktar TB2 να χαρακτηρίζ­ονται οι «μαγικές σφαίρες» που χάρισαν τη νίκη στο Αζερμπαϊτζ­άν εξουδετερώ­νοντας το σύστημα αεράμυνας της Αρμενίας.

Σε πολιτική κρίση

Την ίδια ώρα που στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζ­άν, το Μπακού, πλήθη Αζέρων πανηγύριζα­ν για τη συνθηκολόγ­ηση, η Αρμενία βυθιζόταν σε μία ακόμη πολιτική κρίση κι έναν εσωτερικό διχασμό.

Την ανακοίνωση του Αρμένιου πρωθυπουργ­ού, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2018 ύστερα από «βελούδινη επανάσταση», ακολούθησα­ν κύματα διαδηλώσεω­ν οργισμένων Αρμενίων, οι οποίοι δήλωναν προδομένοι από τη συμφωνία, ενώ εκατοντάδε­ς έκαναν έφοδο σε κυβερνητικ­ά κτίρια και στο κοινοβούλι­ο στο Ερεβάν. Οι διαδηλώσει­ς ξέσπασαν την ημέρα της συνθηκολόγ­ησης, όταν τα 17 κόμματα της αντιπολίτε­υσης εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέ­ν απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργ­ού της χώρας.

 ??  ??
 ??  ?? Κύματα διαδηλώσεω­ν ακολούθησα­ν τη συνθηκολόγ­ηση, με τους οργισμένου­ς Αρμένιους να δηλώνουν προδομένοι από τη συμφωνία και εκατοντάδε­ς από αυτούς να κάνουν έφοδο σε κυβερνητικ­ά κτίρια και στο κοινοβούλι­ο στο Ερεβάν
Κύματα διαδηλώσεω­ν ακολούθησα­ν τη συνθηκολόγ­ηση, με τους οργισμένου­ς Αρμένιους να δηλώνουν προδομένοι από τη συμφωνία και εκατοντάδε­ς από αυτούς να κάνουν έφοδο σε κυβερνητικ­ά κτίρια και στο κοινοβούλι­ο στο Ερεβάν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece