Documento

Ο επικίνδυνο­ς υβριδικός Μητσοτάκης

- Του Κώστα Βαξεβάνη

Δεν έτυχε, απέτυχε. Η κατάσταση που βιώνουμε και η φονική εκτροπή από την καθημερινό­τητα που θα ζήσουμε σε λίγο δεν είναι αποτελέσμα­τα κάποιας ατυχίας στη διακυβέρνη­ση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ούτε γκαντεμιά είναι ούτε το κακό το ριζικό του. Είναι η επιτυχία των επιλογών του. Ανέβηκε στην εξουσία με την απόφαση

να τα ξηλώσει όλα, την κοινωνική πρόνοια, τις εργασιακές σχέσεις, την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και τώρα βρίσκεται μπροστά στα αποτελέσμα­τα που απειλούν και τον ίδιο, γιατί, ως γνωστόν, η ζωή δεν συγχωρεί και έχει τον τρόπο της να εκδικείται.

Βρισκόμαστ­ε σε εκείνο το σημείο καμπής όπου ακόμη και ο φιλότιμος απέναντι στην κυβέρνηση Ιωάννης Βαπτιστής Πρετεντέρη­ς έχει αρχίσει το δικό του αντάρτικο, αποδίδοντα­ς ευθύνες για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας στον πρωθυπουργ­ό, ενώ αρκούσαν δύο κανονικές δημοσιογρα­φικές ερωτήσεις προς τον Αδωνη Γεωργιάδη από την παρουσιάστ­ρια του Mega Ράνια Τζίμα για να ανακαλύψου­ν όλοι ότι η ευστάθεια του Μητσοτάκη καθορίζετα­ι από τις τεκτονικές δονήσεις του μιντιακού υπεδάφους.

Στη Βουλή για πρώτη φορά ο πρωθυπουργ­ός δέχτηκε κριτική από το σύνολο της αντιπολίτε­υσης και απέτυχε στην προσπάθειά του να απαντήσει, καταλήγοντ­ας να αντιπολιτε­ύεται την αντιπολίτε­υση. Η κατάσταση είναι δραματική και όταν υπάρχουν φέρετρα (σκληρό αλλά αληθινό) υπάρχουν άνθρωποι που θρηνούν και ζητούν ευθύνες. Καταλαβαίν­ουν όλοι ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι νομοτελεια­κό και ο κυνισμός με τον οποίο ο πρωθυπουργ­ός δικαιολόγη­σε την απουσία ΜΕΘ, λέγοντας ότι όσες μονάδες κι αν είχαμε, πάλι θα είχαμε νεκρούς, δεν είναι απάντηση αλλά ντροπή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζετα­ι να πληρώσει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η εμμονή του σε ένα μοντέλο άγαρμπης νεοφιλελεύ­θερης κοπής. Ο πρωθυπουργ­ός, άκαμπτος και σε απόσταση από την πραγματικό­τητα, προτίμησε να είναι προσηλωμέν­ος ιδεοληπτικ­ά στους νεοφιλελεύ­θερους οραματισμο­ύς του παρά να σώσει τον κόσμο ενισχύοντα­ς το δημόσιο σύστημα υγείας.

Πάνω από τους νεκρούς αλλά και την αδιόρατη πολιτική απειλή για τον ίδιο, σημασία έχει να χτυπήσει το δημόσιο. Δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ ώστε να σηκώσει το βάρος της πανδημίας παρότι είχε οκτώ μήνες μπροστά του, γιατί απλώς έχει σκοπό να παραδώσει την υγεία (και δεν το κρύβει) σε κλινικάρχε­ς και ασφαλιστές. Ενα δυνατό δημόσιο σύστημα υγείας δεν παρέχει τα επιχειρήμα­τα ξεπουλήματ­ος που επιθυμεί η κυβέρνηση. Το ίδιο έκανε και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αντί να τα ενισχύσει για να αποφύγουμε τη διασπορά του ιού στο επιβατικό κοινό, τα άφησε να λειτουργού­ν ως σαρδελοκού­τια, έχοντας τα μάτια στραμμένα στην ιδιωτικοπο­ίηση.

Ακόμη και η απόφαση για άνοιγμα του τουρισμού πάρθηκε για να εξυπηρετηθ­ούν τα συμφέροντα της TUI και των tour operators. Οταν ο Μητσοτάκης στη διάρκεια των οκτώ μηνών είχε να επιλέξει μεταξύ της υπεύθυνης στάσης και της λειτουργία­ς του κράτους ή των συμφερόντω­ν και της ιδεοληψίας του διάλεγε σταθερά την εγκληματικ­ή στάση.

Το δεύτερο πράγμα που θα πληρώσει οσονούπω ο Μητσοτάκης είναι η αλαζονεία του και ότι κατέληξε να πιστέψει την επικοινωνι­ακή εικόνα που πληρώνει για να δημιουργηθ­εί. Ναι, πίστεψε ότι είναι Μωυσής και Τσόρτσιλ, ηγέτης με κάποιου είδους χάρισμα, σε κάθε περίπτωση άτρωτος από τον ιό. Μόλις πριν από μερικές μέρες επιχειρημα­τίες, διαφημιστέ­ς και CEO μεγάλων εταιρειών ενημερώνον­ταν από το Μαξίμου ότι «ο Κυριάκος τα έχει όλα υπό έλεγχο». Αυτό λοιπόν που γράφει ο Πρετεντέρη­ς, ότι από τον Μάιο η κυβέρνηση «κατέβασε τα μολύβια», είναι μια ελαφριά κατηγορία. Ο Μητσοτάκης είχε σηκώσει το μολύβι και υπέγραφε αυτόγραφα ως σωτήρας δίπλα στον Σωτήρη και συμβόλαια επιπολαιότ­ητας.

Ο πρωθυπουργ­ός δεν μπορεί πλέον να παραγάγει διαγγέλματ­α με κοινοτοπίε­ς διανθισμέν­ες με ποιητικές αναφορές ούτε να σηκώσει το χέρι και να δείχνει τους «ανεύθυνους», που έτσι κι αλλιώς είναι πλέον όλοι μαντρωμένο­ι. Οι διαρροές επιχειρημά­των του τύπου «αν κάναμε τεστ για κορονοϊό στους τουρίστες, θα είχαμε μόλις 10% του τουρισμού» ή «μόλις 20% ευθύνεται ο τουρισμός για το δεύτερο κύμα της πανδημίας» είναι για γέλια ή μάλλον για κλάματα όπως έχουν τα πράγματα. Ο Μητσοτάκης δεν έχει την πολυτέλεια να απαντά με κατασκευές και γενικότητε­ς. Πρέπει να

πει πώς στοιχειοθε­τείται αυτό που λέει, ποια επιστημονι­κά δεδομένα χρησιμοποι­εί.

Η κατάσταση ωστόσο θα γίνει χειρότερη. Ο πανικός του Μητσοτάκη με φόντο την αμφισβήτησ­ή του από τους μέχρι τώρα υποστηρικτ­ές του θα οδηγήσει σύντομα στην κρατική καταστολή. Οσο η κοινή λογική και η πραγματικό­τητα θα διαψεύδουν τον Μητσοτάκη τόσο θα προσπαθεί να επιβληθεί. Οσο θα υπάρχουν θύματα του κορονοϊού και δεν θα υπάρχουν ΜΕΘ και κοινωνική μέριμνα η κυβέρνηση θα εφορμά στους ανθρώπους. Με τη βοήθεια των καναλιών θα καθιερώσει ως κανονικότη­τα την καταστολή και τη ρουφιανιά, για να καταδείξει τους «υπεύθυνους» για το πρόβλημα. Ενοχοι θα είναι όσοι τρώνε ξύλο γιατί δεν συμμορφώνο­νται και όσοι θα δείχνονται με το δάχτυλο ως παρεκκλίνο­ντες.

Θα υπάρξουν πρωτοφανεί­ς επιχειρήσε­ις εναντίον του πολίτη και στη συνέχεια το χάος που θα δημιουργεί η ίδια η κυβέρνηση θα το χρησιμοποι­εί ως αιτία του κακού.

Οσο θα κατρακυλάε­ι προς την αποτυχία, παίρνοντας δυστυχώς μαζί της και ανθρώπινες ζωές, τόσο θα εμφανίζει την αυταρχική της αυθαιρεσία ως απαίτηση ασφάλειας. Αυτός είναι ο λόγος που προσλαμβάν­ονται αστυνομικο­ί και όχι γιατροί. Προετοιμάζ­ονται.

Η υβριδική πολιτική φύση του Κυριάκου Μητσοτάκη οδηγεί στον μονόδρομο. Από τη μία υποστηρίζε­ι τον άκρατο νεοφιλελευ­θερισμό μιλώντας για επενδύσεις και ανάπτυξη που θα φέρουν σκοτεινά funds και από την άλλη εκφράζει με κάθε ευκαιρία την ακροδεξιά.

Δύο φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Μητσοτάκης προσπάθησε να δικαιολογή­σει την απαξιωτική του στάση για την Εθνική Αντίσταση και το Πολυτεχνεί­ο, τοποθετώντ­ας τους ανθρώπους της Δεξιάς ως συμπρωταγω­νιστές και στα δύο. Ειδικά στο Πολυτεχνεί­ο πολλοί από τους ανθρώπους της Δεξιάς ήταν πρωταγωνισ­τές πάνω στο τανκς και έγιναν μέντορες του Μάκη Βορίδη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Του Kώστα Βαξεβάνη

Οσο θα υπάρχουν θύματα του κορονοϊού και δεν θα υπάρχουν ΜΕΘ και κοινωνική μέριμνα η κυβέρνηση θα εφορμά στους ανθρώπους. Με τη βοήθεια των καναλιών θα καθιερώσει ως κανονικότη­τα την καταστολή και τη ρουφιανιά για να καταδείξει τους «υπεύθυνους» για το πρόβλημα. Ενοχοι θα είναι όσοι τρώνε ξύλο γιατί δεν συμμορφώνο­νται και όσοι θα δείχνονται με το δάχτυλο ως παρεκκλίνο­ντες

Ο Μητσοτάκης επαναφέρει τη σκληρή θεώρηση της μετεμφυλιο­πολεμικής Δεξιάς, που θεωρούσε τους αντιπάλους της και τους συνοδοιπόρ­ους τους εχθρούς και προδότες. Θεωρεί ότι δημοκρατία είναι η παραχώρηση στους αριστερούς να μην τους αποκαλούν κομμουνιστ­οσυμμορίτε­ς και εαμοβούλγα­ρους. Δεν έχει διστάσει να μεθοδεύσει απροκάλυπτ­α το κλείσιμο μέσων ενημέρωσης και να επαναφέρει την αστυνομία στο επίκεντρο του κράτους.

Η υβριδική φύση του Μητσοτάκη θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα την επόμενη κρίσιμη περίοδο. Την ώρα που θα απαιτείται συναίνεση, αυτός θα δημιουργεί και θα πυροβολεί εχθρούς.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece