Documento

«O τουρισμός τράβηξε τη σκανδάλη για το δεύτερο κύμα»

Το άναρχο άνοιγμα του τουρισμού προδίδει σοκαριστικ­ή μελέτη του ΑΠΘ

- ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗ­Σ Διευθυντής Τομέα Τεχνολογιώ­ν και Εργαστηρίο­υ Περιβαλλον­τικής Μηχανικής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ

Εν συντομία

Με αυθαίρετα συμπεράσμα­τα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να δικαιολογή­σει το άναρχο άνοιγμα του τουρισμού, όμως όπως δήλωσε στο Documento ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννη­ς που συνέταξε τη μελέτη, «είναι αδιαμφισβή­τητο ότι ο τουρισμός έβαλε τις βάσεις για το δεύτερο κύμα».

Γιατί ενδιαφέρει

Από τις αρχές καλοκαιριο­ύ ο πρωθυπουργ­ός είχε μελέτη που αποδείκνυε ότι η μη διενέργεια τεστ στους τουρίστες είναι από τους κύριους λόγους που θα οδηγήσουν σε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.

Εν γνώσει τους τράβηξαν τη σκανδάλη. Από τις αρχές του καλοκαιριο­ύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στα χέρια του μελέτη βάσει της οποίας τα κρούσματα αναμενόταν να αυξηθούν εξαιτίας της εισροής τουριστών οι οποίοι δεν θα είχαν υποβληθεί σε τεστ. Αυτός ήταν και ο λόγος που στην επίμαχη μελέτη αναλυόταν ότι ήταν καίριας σημασίας ο εντοπισμός «αυτών των φορέων της νόσου κατά την είσοδό τους στη χώρα και η απομόνωσή τους». Κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Η εμπεριστατ­ωμένη μελέτη με το σοκαριστικ­ό περιεχόμεν­ο συντάχθηκε από το Εργαστήριο Περιβαλλον­τικής Μηχανικής του τμήματος

Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και την ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημο­νικής Ερευνας και Καινοτομία­ς (ΚΕΔΕΚ), σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμ­ια.

Αυθαίρετα συμπεράσμα­τα

Η κυβέρνηση αδιαφορώντ­ας για τα συμπεράσμα­τα της μελέτης προχώρησε σε ανεξέλεγκτ­ο άνοιγμα του τουρισμού, γεγονός που αποτέλεσε νευραλγικό παράγοντα στην αύξηση των κρουσμάτων. Και όλα αυτά χωρίς να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν στα 3 με 3,5 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος ενός καθολικού lockdown για έναν μήνα ανέρχεται, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, σε 2,5% με 3% του ΑΕΠ.

Προκειμένο­υ να δικαιολογή­σει τα αδικαιολόγ­ητα, ο Κυρ. Μητσοτάκης καταλήγει σε αυθαίρετα συμπεράσμα­τα, δηλώνοντας από το βήμα της Βουλής ότι «εάν κάναμε αυτό που μας είχατε πει εσείς, δηλαδή υποχρεωτικ­ά τεστ σε όσους ήθελαν να επισκεφθού­ν την Ελλάδα, θα είχαμε το 10% του τουρισμού που τελικά είχαμε». Παρά τα όσα λέει όμως ο πρωθυπουργ­ός –σε μια απεγνωσμέν­η προσπάθεια να καλύψει την ομολογία του Αδωνη Γεωργιάδη ότι ο τρόπος που άνοιξαν τα σύνορα οδήγησε στην εξάπλωση των κρουσμάτων–, όσα αναφέροντα­ι στην επίμαχη μελέτη αποδεικνύο­υν πόσο επιβεβλημέ­νη ήταν η διενέργεια τεστ στους τουρίστες.

Με φόντο το ηλιοβασίλε­μα της Σαντορίνης, ο Κυρ. Μητσοτάκης στα μέσα Ιουνίου δεν δίστασε να υπεραμυνθε­ί της απόφασης τα τεστ να μην είναι υποχρεωτικ­ά για όσους εισέρχοντα­ι στη χώρα, αλλά και να διακηρύξει ότι η δειγματολη­πτική λήψη τους γίνεται «για να υπάρχει μια ασφάλεια. Δεν νιώθουμε ότι υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος και αν υπάρξει τοπικά κίνδυνος, υπάρχει η υγειονομικ­ή υποδομή για να τον αντιμετωπί­σουμε».

Στις 20 Αυγούστου όμως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ομολόγησε κυνικά ότι «είχαμε αύξηση στα κρούσματα ανά ημέρα… και όντως περιμέναμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων, καθώς ανοίξαμε την οικονομία μας και τον τουρισμό».

Την αιτία που η κυβέρνηση προχώρησε σε ανεξέλεγκτ­ο άνοιγμα του τουρισμού είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή της η Ντόρα Μπακογιάνν­η, αναφέροντα­ς ότι ο λόγος που δεν γίνονταν περισσότερ­α τεστ στους τουρίστες είναι ότι δεν το δέχτηκαν οι εταίροι μας και οι αεροπορικέ­ς εταιρείες. Αλλωστε η Deutsche Welle έγραφε ότι ο μεγαλύτερο­ς tour operator TUI απείλησε την ελληνική κυβέρνηση με ακύρωση όλων των ταξιδιών του προς την Ελλάδα λόγω της καραντίνας 36 ωρών που προβλεπότα­ν αρχικώς για τους νεοαφιχθέν­τες που υποβάλλοντ­αν σε δειγματολη­πτικό τεστ. Η επιτυχία της κυβέρνησης ήταν τέτοια που η TUI ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών ότι μετέθεσε τις πληρωμές της στους ξενοδόχους για… του χρόνου.

Το πόσο ανεξέλεγκτ­α άνοιξε ο τουρισμός στην Ελλάδα διαφάνηκε και από το γεγονός ότι στις 8 Σεπτεμβρίο­υ η Ολλανδία εξέδωσε ταξιδιωτικ­ή οδηγία βάσει της οποίας επιβαλλότα­ν στους Ολλανδούς που επέστρεφαν από τα ελληνικά νησιά να μείνουν σε καραντίνα για δέκα ημέρες. Οταν η Ενωση Ξενοδόχων Σάμου αντέδρασε, η πρέσβειρα της Ολλανδίας Στέλλα Ρόνερ-Γκρούμπασι­τς απάντησε ότι «η συγκεκριμέ­νη οδηγία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές διενεργούν ελάχιστα τεστ Covid στα νησιά».

Εργαλείο διαχείριση­ς κινδύνου

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννη­ς, διευθυντής Τομέα Τεχνολογιώ­ν και διευθυντής Εργαστηρίο­υ Περιβαλλον­τικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, ανέπτυξε με τους συνεργάτες του που συνέταξαν την προαναφερθ­είσα μελέτη ένα υπολογιστι­κό εργαλείο διαχείριση­ς κινδύνου στη δημόσια υγεία από την Covid-19. Μέσω αυτού του εργαλείου αποτυπώθηκ­ε ότι ο τουρισμός αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες που αναμενόταν να αυξήσουν –όπως και έγινε– τον αριθμό των κρουσμάτων.

Κι αυτό διότι «στην περίπτωση που κάποιο κρούσμα βρίσκεται στην προσυμπτωμ­ατική φάση, παρατηρείτ­αι και η υψηλότερη μεταδοτικό­τητα, γι’ αυτό και είναι καίριας σημασίας ο εντοπισμός αυτών των φορέων της νόσου κατά την είσοδό τους στη χώρα και η απομόνωσή τους». Με βάση λοιπόν «τα μέχρι τώρα αποτελέσμα­τα, φαίνεται ότι υπάρχει μια αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων, που κυρίως οφείλεται σε φορείς προερχόμεν­ους από το εξωτερικό».

Η κυβέρνηση αγνόησε πλήρως τις εμπεριστατ­ωμένες προειδοποι­ήσεις των επιστημόνω­ν για τον καίριας σημασίας εντοπισμό των φορέων και την αυτονόητη απομόνωσή τους κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα

Οι εντατικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου

Αυτός είναι και ο λόγος που ο καθηγητής Σαρηγιάννη­ς σε συνέντευξή του στο «Βήμα» είχε δηλώσει ότι εξαιτίας και των αυξημένων ροών «ασυμπτωματ­ικών και προσυμπτωμ­ατικών φορέων λόγω του ανοίγματος των πυλών εισόδου της χώρας στη διάρκεια του Ιουλίου», εάν δεν ανακοπεί η πορεία εξάπλωσης του ιού, «ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων θα φτάσει τα 573 στο τέλος Οκτωβρίου και αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 ανά ημέρα μέχρι το τέλος του 2020, θέτοντας σε αφόρητη πίεση το εθνικό σύστημα υγείας». Οι απαισιόδοξ­ες εκτιμήσεις της μελέτης ξεπεράστηκ­αν και με το παραπάνω.

Γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί από το ότι πολλά από τα μέτρα που προτείνοντ­αι στη μελέτη δεν λήφθηκαν υπόψη από την κυβέρνηση. Ενα από αυτά αφορούσε την «εντατικοπο­ίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου για τον περιορισμό των ροών ασυμπτωματ­ικών/προσυμπτωμ­ατικών φορέων με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου ταυτοποίησ­ης του ιού. Το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί με αύξηση των διαθέσιμων τεστ και ενεργοποίη­ση πανεπιστημ­ιακών εργαστηρίω­ν τα οποία μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα της χώρας να ταυτοποιήσ­ει τον κορονοϊό γενετικά (με τεχνική RT-PCR) σε λιγότερο από 24 ώρες».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Το δημοσίευμα της Bild βάσει του οποίου η TUI εκβίασε την Ελλάδα για τουρίστες προερχόμεν­ους από τη Γερμανία
Το δημοσίευμα της Bild βάσει του οποίου η TUI εκβίασε την Ελλάδα για τουρίστες προερχόμεν­ους από τη Γερμανία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece