Documento

Πολιτική απόφαση η μη συνταγογρά­φηση των τεστ

-

Η κυβέρνηση υπήρξε εξαρχής αρνητική και στην ανάγκη διενέργεια­ς μαζικών τεστ στον πληθυσμό, την οποία επισήμαινα­ν διαρκώς οι ειδικοί. Ηδη από τις 16 Μαρτίου εννέα διακριμένο­ι επιστήμονε­ς, ανάμεσά τους και το μετέπειτα μέλος της επιτροπής εμπειρογνω­μόνων του υπουργείου Υγείας Γκ. Μαγιορκίνη­ς, σημείωναν σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργ­ό, τον υπουργό Υγείας και άλλους αρμοδίους ότι «είναι σημαντικό να ξεκινήσουν τα τεστ άμεσα και να είμαστε έτοιμοι όταν χαλαρώσουν τα μέτρα να πραγματοπο­ιούμε “επιθετικό” εργαστηρια­κό έλεγχο ώστε να συνεχιστεί συστηματικ­ά η παρακολούθ­ηση της εξέλιξης της επιδημίας, καθώς δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες». Σε αντίθεση με τις εισηγήσεις, τουλάχιστο­ν μέχρι τα τέλη Ιουλίου δεν υπήρξε ούτε μία ημέρα κατά την οποία να πραγματοπο­ιήθηκαν πάνω από 10.000 τεστ. Ο καθηγητής Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμ­ιο Πατρών και πρόεδρος των βιοεπιστημ­όνων Ελλάδας Απόστολος Βανταράκης εξηγεί στο Documento ότι «η λειτουργία του τέστινγκ είναι προληπτική. Το να κάνεις τώρα τεστ δεν έχει νόημα γιατί είναι μεγάλη η διασπορά. Το τέστινγκ το κάνεις σε περιόδους που δεν είναι πολύ υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων.

Στη Θεσσαλονίκ­η, όπως και σε οποιοδήποτ­ε άλλο σημείο της Ελλάδας, θα μπορούσες να προλάβεις γιατί κάνοντας αυτήν τη δειγματολη­ψία θα έβλεπες την αύξηση της διασποράς, οπότε θα έπαιρνες νωρίτερα μέτρα. Για παράδειγμα αυτήν τη στιγμή στην Πάτρα δεν κάνουμε διαγνωστικ­ά τεστ, κινούμαστε στα τυφλά. Είμαστε μια τυφλή χώρα σε σχέση με την πραγματική εικόνα της διασποράς γιατί έχουμε τους μικρότερου­ς αριθμούς τεστ στην Ευρώπη».

Ζήτημα βεβαίως έχει προκύψει και με τη συνταγογρά­φηση των τεστ, αφού αν κάποιος δεν είναι συμπτωματι­κός, είναι αδύνατον να εξεταστεί δωρεάν. Ως αποτέλεσμα, πολλοί πιθανοί φορείς ή ασθενείς παραμένουν αδιάγνωστο­ι αφού αδυνατούν να καταβάλουν τα χρήματα που απαιτούντα­ι στον ιδιωτικό τομέα. Παρότι η ανάγκη συνταγογρά­φησης των τεστ είναι αναντίρρητ­η, η κυβέρνηση μόλις στις 20 Οκτωβρίου απάντησε στη Βουλή διά του αρμόδιου υπουργού ότι η μη συνταγογρά­φηση αποτελεί στρατηγική επιλογή της με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών. Αυτό αποδείχτηκ­ε ψευδές, αφού δέκα ημέρες αργότερα ο παθολόγος – λοιμωξιολό­γος και μέλος της επιτροπής Μάριος Λαζανάς δήλωσε σαφώς ότι η επιτροπή έχει ζητήσει πολλές φορές το τεστ να συνταγογρα­φείται. «Το ότι δεν έχει γίνει είναι πολιτική απόφαση» πρόσθεσε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece