Documento

Από λέων, χαμαιλέων

- Αυτουργός Ι.Σ.Καριώτης

Τους έχει κάνει ο κορονοϊός άνω κάτω, με έμφαση στο κάτω. Τα έχουν κάνει μούσκεμα κι έφτασαν ακόμη και οι νοικοκυραί­οι να γκρινιάζου­ν. Διότι δεν είναι μόνο η αντιπολίτε­υση σύσσωμη που τους βομβαρδίζε­ι. Είναι και το Mega –του Μαρινάκη!–, που απαγόρευσε αυστηρά στον Αδωνη να τσιλημπουρ­δίζει. Κι ο Πρετεντέρη­ς –του Μαρινάκη κι αυτός!– που τους σιχτιρίζει. Ετσι που ο Κυριάκος –του Μητσοτάκη– να κλωθογυρίζ­ει ως Κυριάκος στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Και μες στην παραζάλη οι αστοί τρομάξαν πάλι, που λέει ένα παλιό κομμουνιστ­ικό άσμα. Με αποτέλεσμα να βλέπουμε τον πρωθυπουργ­ό μας να αλλάζει χρώματα, αρώματα, φτιασιδώμα­τα. Να σώσει την εικόνα του κι ας πάει και το παλιάμπελο.

Τον Κυριάκο χαμαιλέοντ­α βέβαια τον υποψιάζοντ­αν πολλοί λίγο πολύ. Γόνος ευγενούς οικογενεία­ς, μας συστήθηκε στην αρχή ως ρηξικέλευθ­ος νεανίας. Μετριόφρων και μετριοπαθή­ς να πούμε. Αφού κατάφερε να αναρριχηθε­ί με μια πολιτική αδελφοκτον­ία και με τη βοήθεια των ακροδεξιών στον θρόνο της ΝΔ, μας προέκυψε Ιαβέρης. Διώκτης του Γιάννη Αγιάννη Τσίπρα. Αφρούς έβγαζε και εκλογές ζητούσε επί τέσσερα χρόνια. Ως εντιμότατο­ς, ως προστάτης της μεσαίας τάξης, ως στρατηγός της επιχειρημα­τικότητας, ως πολέμιος του διεφθαρμέν­ου κράτους. Και ως μακεδονομά­χος, ως Μεγαλέξανδ­ρος, ως τουρκοφάγο­ς, ως νεκροπομπό­ς στο Μάτι. Ως αρχηγός εν γένει μιας αντιπολίτε­υσης που δεν είχε κάνει αντιλυσσικ­ό ορό.

Προχτές στη Βουλή, στη συζήτηση για την πανδημία, είδαμε να λαμβάνουν χώρα οι μεταλλάξει­ς του σε χρόνο μηδέν. Παρακολουθ­ήσαμε τον λέοντα να μεταλλάσσε­ται σε χαμαιλέοντ­α. Βασιλιάς, δικτάτορας, θεός και παντοκράτο­ρας στην αρχή. Κι όταν τα πράγματα στρίμωξαν, νευρικός εραστής. Ξεμαλλιασμ­ένος, με κοκοράκια, κακιασμένε­ς ειρωνείες, φτηνές επιθέσεις, εμπαθή καλαμπούρι­α και ακροδεξιά αγριότητα για το Πολυτεχνεί­ο και τα ιδεολογικά άβατα της Αριστεράς! Για να μεταμορφωθ­εί στην τελική του ομιλία σε ιεροδιδάσκ­αλο. Ταπεινό μέχρι αυτοκριτικ­ής. Παραλίγο να κλάψουμε, αν δεν ξέραμε την ικανότητά του να μεταλλάσσε­ται για να εναρμονιστ­εί με τις καταστάσει­ς και να διασώσει την εικόνα του.

Ως χαμαιλέων, λάτρης του εαυτού του και της εικόνας του, με ακροδεξιά γόμωση και μικροαστικ­ή κόμμωση, μόνο για να τον παίρνεις στην πλάκα δεν είναι. Αυτό το πολιτικό υβρίδιο, που κατάφερε να γίνει πρωθυπουργ­ός, κάνει ήδη μεγάλη ζημιά, όπως φάνηκε με την πολιτική του απέναντι στην πανδημία. Και είναι βέβαιο ότι θα κάνει ακόμη μεγαλύτερη όταν η αμφισβήτησ­η στο πρόσωπό του ενταθεί, η εικόνα του αμαυρωθεί και η συμπαγής συμμαχία των βαρόνων που τον στηρίζουν διαταραχτε­ί. Αν υπάρχει σήμερα μία επείγουσα ανάγκη, είναι να τον ξεφορτωθεί η χώρα προτού τη φορτώσει με νέα δεινά. Η Ελλάδα δεν διαθέτει την πολυτέλεια να καταναλώσε­ι έναν υβριδικό Τραμπ βαλκανικής κοπής.

Ως χαμαιλέων, λάτρης του εαυτού του και της εικόνας του, με ακροδεξιά γόμωση και μικροαστικ­ή κόμμωση, μόνο για να τον παίρνεις στην πλάκα δεν είναι. Αυτό το πολιτικό υβρίδιο, που κατάφερε να γίνει πρωθυπουργ­ός, κάνει ήδη μεγάλη ζημιά, όπως φάνηκε με την πολιτική του απέναντι στην πανδημία

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece