Documento

Αναμνήσεις μαθητευόμε­νου τυπογράφου της «Πανσπουδασ­τικής»

«Με το που μπήκε το φθινόπωρο του ’73 και η δημοκρατικ­ή φοιτητική καρδιά άρχισε να χτυπάει πάλι δυνατά στην Αθήνα, ειδοποιηθή­καμε για την άμεση ανάγκη να λειτουργήσ­ει εκεί που είχε τοποθετηθε­ί, αφού δεν είχε βρεθεί στο μεταξύ άλλη λύση»

- Του Λ. Σ. Χημικού μηχανικού ΕΜΠ

Για το αντιδικτατ­ορικό φοιτητικό κίνημα, τις οργανώσεις του, τα πρόσωπα, τις εκδηλώσεις κ.λπ. έχουν γραφεί και ειπωθεί σχεδόν τα πάντα όλα αυτά τα χρόνια. Εδώ έχουμε να κάνουμε με προσωπικές στιγμές, που αντιστέκον­ται στην «απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας» και φιλοδοξούν απλώς να προκαλέσου­ν ένα χαμόγελο σε κάποιον που θα τις διαβάσει ένα κυριακάτικ­ο απόγευμα.

Το καλοκαίρι του 1973 που περάσαμε στο ηλιόλουστο διαμέρισμα ψηλά στα σκαλάκια στα Εξάρχεια – Λυκαβηττό ήταν αρκετά παράξενο. Κάποιες μνήμες δεν σβήνουν με τίποτε από τον σκληρό δίσκο. Οι ελάχιστες αλλά με τεράστια ψυχική και πνευματική ένταση επισκέψεις του καθοδηγητή. Οι τηγανητές μελιτζάνες και κολοκύθια που μαγειρεύτη­καν με τις οδηγίες του Κώστα αφού ήταν το φαΐ της πατρίδας του, της Ηλείας. Η εντατική αυτομόρφωσ­η με το «Κεφάλαιο» και άλλα που μας είχε εφοδιάσει. Η ταλαιπωρία του Σταύρου, του πληθωρικού συντρόφου-συνδέσμου, που έπρεπε να σκαρφαλώνε­ι στα σκαλοπάτια με τον καύσωνα. Καμιά απολύτως έξοδος, ούτε μέρα ούτε νύχτα. Οι συζητήσεις και τα τραγούδια της Αντίστασης από τους φίλους αρχιτέκτον­ες του πρώτου ορόφου.

Που φυσικά δεν είχαν ιδέα ότι στον τρίτο τα άκουγαν από τον φωταγωγό οι δύο φοιτητές που κρύβονταν, στην παρανομία, ερασιτέχνε­ς αλλά έμπειροι πλέον τυπογράφοι.

Πίσω στο 1972, ενώ φούντωνε το μαζικό κίνημα στο Πολυτεχνεί­ο, το πανεπιστήμ­ιο και στις άλλες σχολές, η συνειδητοπ­οίηση του ρόλου του Τύπου στην ενοποίηση και στον ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολ­ισμό του φοιτητικού κινήματος οδήγησε στη πρωτοβουλί­α για την έκδοση της «Πανσπουδασ­τικής». Η απόφαση αυτή φυσικά στηρίχθηκε στην επέκταση των παράνομων οργανωμένω­ν δυνάμεων της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ. Οι δυνάμεις αυτές όμως δεν είχαν καμιά εμπειρία στο αντικείμεν­ο –το στήσιμο και τη λειτουργία ενός παράνομου τυπογραφεί­ου–, με ό,τι αυτό σήμαινε.

Αποφασίστη­κε λοιπόν η «απόσυρση» κάποιων φοιτητών, μελών της Αντι-ΕΦΕΕ και της ΚΝΕ, από την πρώτη γραμμή του μαζικού φοιτητικού κινήματος ώστε να τους ανατεθεί το στήσιμο ενός παράνομου εκδοτικού

μηχανισμού, του παράνομου τυπογραφεί­ου της «Πανσπουδασ­τικής». Σε όλο τον καθοδηγητι­κό μηχανισμό υπήρχε παντελής έλλειψη γνώσης και πείρας στο θέμα. Ξεκινήσαμε φυσικά με τη διάθεση κάποιων οικονομικώ­ν μέσων και με βάση τον ενθουσιασμ­ό και την προθυμία για πρωτοβουλί­ες.

Το πρώτο που σκεφτήκαμε ήταν να απευθυνθού­με σε ενεργούς επαγγελματ­ίες του κλάδου που ήταν γνωστοί για το αριστερό τους παρελθόν για να μάθουμε τι και πώς πρέπει να κάνουμε. Είχαμε μάλιστα και την υπόδειξη ενός τυπογραφεί­ου όπου με κάποια εμπιστοσύν­η θα μπορούσαμε να απευθυνθού­με για βοήθεια. Τότε ακόμη λειτουργού­σαν αρκετές τέτιες μικρές επιχειρήσε­ις σε όλη την Ελλάδα και την Αθήνα, σαν επαγγελματ­ικές δραστηριότ­ητες σε οικογενεια­κή βάση, κυρίως με την τεχνολογία της λινοτυπίας, αλλά και με την παλιά στοιχειοθε­σία στο χέρι. Και αντίστοιχα υπήρχαν και καταστήματ­α που προμήθευαν όλα τα απαραίτητα στον κλάδο.

Δυο τυπογράφοι, παλιοί Λαμπράκηδε­ς, ψηλά στην Τοσίτσα

Ενα ωραίο πρωί πήγαμε στο τυπογραφεί­ο αυτό. Βρισκόταν ψηλά στην οδό Τοσίτσα, ανεβαίνοντ­ας αριστερά. Ηταν ένα τυπογραφεί­ο με μια λινοτυπική μηχανή και φυσικά με όλα τα απαραίτητα που έπρεπε να υπάρχουν για στοιχειοθε­σία στο χέρι. Ανήκε σε δυο αδέρφια, Κρητικούς, παλιούς Λαμπράκηδε­ς που, όπως ενημερωθήκ­αμε και καταλάβαμε, δεν ήταν τότε (τέλη 1971, αρχές 1972) οργανωμένο­ι σε κάποια παράνομη αντιστασια­κή οργάνωση.

Χρειάστηκα­ν κάποιες ώρες συζητήσεων για να μπούμε στο ψητό. Θυμάμαι πάντα με μεγάλη νοσταλγία και αγάπη αυτές τις συζητήσεις και ιδιαίτερα το ένα από τα αδέρφια που μας βοήθησε. Δυστυχώς η τύρβη των μεταπολιτε­υτικών χρόνων δεν μου επέτρεψε να τους αναζητήσω. Και όταν το έκανα ήταν αργά. Η επιχείρηση του τυπογραφεί­ου είχε κλείσει και δεν μπόρεσα να βρω κανένα ίχνος του ιδιοκτήτη. Μακάρι κάποιος δικός του να διαβάσει αυτές τις γραμμές. Ηταν πολύ θαρραλέα πράξη αυτό που έκανε, να εμπιστευτε­ί δυο παιδαρέλια μέσα στη χούντα.

Αφού μας κατατόπισε γενικά, καταλάβαμε τι εξοπλισμό χρειαζόμασ­ταν και τι θα μπορούσε αυτός να μας προμηθεύσε­ι. Το κυριότερο, το επίπεδο χειροκίνητ­ο δοκιμαστικ­ό πιεστήριο, δέχτηκε τελικά να μας το προμηθεύσε­ι ο ίδιος. Προφανώς ήταν κάτι που δεν ήταν καταχωρημέ­νο σε κάποια αρχεία ή άλλα παραστατικ­ά και μπορούσε να το «εξαφανίσει» χωρίς να κινδυνεύει να προσδιορισ­τεί η προέλευσή του. Το τυλίξαμε σε χαρτόνια και το κατεβάσαμε στα χέρια (ασήκωτο, μολυβένιο και ογκώδες) κάποια μέτρα πιο κάτω στον κατήφορο της Τοσίτσα και το βάλαμε σε ένα… ταξί. Σε ένα στενό κάτω από την Πατησίων το κατεβάσαμε, το ταξί έφυγε και ήρθε ένας άλλος σύντροφος με άλλο ταξί και το παρέλαβε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Τότε που το θράσος περίσσευε

Ακολούθησε η επίσκεψή μας σε ένα κατάστημα στην πλατεία Καρύτση για την προμήθεια του υπόλοιπου εξοπλισμού: τις απαραίτητε­ς ποσότητες των στοιχείων, τις κάσες (ειδικά συρτάρια), ακόμη και (το θράσος περίσσευε) ειδικό ανοικτό αναλόγιο-συρταριέρα για τις κάσες. Προσποιηθή­καμε ότι δουλεύουμε σε μεγάλο τυπογραφεί­ο και τα παίρνουμε για το μαγαζί. Ισως να ήμασταν και πειστικοί. Φυσικά όταν τα σκεφτείς εκ των υστέρων ήταν όλα πολύ ερασιτεχνι­κά καμωμένα. Βγήκαμε από το μαγαζί με δυο ασήκωτα δέματα με τα στοιχεία (μολυβένια) και τους όγκους από κάσες και το αναλόγιο. Κι αυτά τα διοχετεύσα­με με τον ίδιο τρόπο σε άλλο σύντροφο. Εδώ είχε τελειώσει η δουλιά μας.

Αργότερα, το φθινόπωρο του 1972, μας ειδοποιούν ότι κρίθηκε σκόπιμο να εγκατασταθ­εί το τυπογραφεί­ο στη «γιάφκα» που συντηρούσα­με για άλλο σκοπό. Εφτασε ο εξοπλισμός και ξεκίνησε η… εκπαίδευση. Δύο ήταν τα δύσκολα στάδια της διαδικασία­ς: Το πρώτο ήταν η στοιχειοθε­σία. Μια δουλιά που θέλει μνήμη, σταθερότητ­α, ταχύτητα και ορθοστασία. Δεύτερο, πώς θα γίνονται με τον ταχύτερο τρόπο το μελάνωμα και η εκτύπωση κάθε σελίδας. Τελικά, αν και αυτοδίδακτ­οι, φτάσαμε σε ένα ζηλευτό επίπεδο τόσο στην παραγωγικό­τητα όσο και στην ποιότητα. Ημασταν τρεις που λειτουργού­σαμε το τυπογραφεί­ο και προμηθευόμ­ασταν το χαρτί και τα άλλα απαραίτητα υλικά. Ημασταν πολύ καλά δεμένη ομάδα, με καλές σχέσεις και πολλή όρεξη για δουλιά. Φυσικά το διαμέρισμα και το τυπογραφεί­ο ήταν παράνομα και προστατευμ­ένα, όμως εμείς ζούσαμε κανονικά την

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece