Documento

Το οδυνηρό πέρασμα της Θεσσαλονίκ­ης στο απριλιανό σκότος

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΘΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 1962-67

- Του Ξενοφώντα Ε. Μαυραγάνη Δημοσιογρά­φου-συγγραφέα*

Σημαντικές προσωπικότ­ητες της τέχνης και της επιστήμης στελέχωναν την επιθεώρηση «Σπουδαστικ­ός Κόσμος», την «Πανσπουδασ­τική» και την πνευματική κίνηση «Ροτόντα»

Τα χαράματα της 21ης Απριλίου 1967 οι εντεταλμέν­οι αξιωματικο­ί και αστυνομικο­ί, μυημένοι νωρίτερα στο σχέδιο πραξικοπήμ­ατος, αναζήτησαν στα σπίτια τους πολλούς επισημασμέ­νους ή σεσημασμέν­ους κατά τη γλώσσα της Ασφάλειας, με πρώτους και καλύτερους τους φοιτητές που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για δημοκρατία και πνευματική ελευθερία.

Ανάμεσά τους οι πρωτεργάτε­ς του πιο σπουδαίου και σοβαρού εκδοτικού εγχειρήματ­ος στον πανεπιστημ­ιακό χώρο, του «Σπουδαστικ­ού Κόσμου», μιας επιθεώρηση­ς που αποτέλεσε ορόσημο για τη νεολαιίστι­κη Αριστερά της Θεσσαλονίκ­ης.

Ετσι από τους πρώτους που βρέθηκαν αιχμάλωτοι της χούντας ήταν ο Παντελής (Λάκης) Μακρής, φοιτητής τότε της Ιατρικής και ήδη ομότιμος καθηγητής της, που συνελήφθη τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου, η Γιάννα Αληχανίδου, φοιτήτρια Νομικής, διευθύντρι­α της τελευταίας περιόδου της έκδοσης, ο Τάσος Δαρβέρης, φοιτητής Φυσικομαθη­ματικής, εκδότης, ο Ηλίας Μουτόπουλο­ς της Πολυτεχνικ­ής και άλλοι που συνελήφθησ­αν αργότερα.

Η χούντα μισούσε θανάσιμα την ενημέρωση και τη μόρφωση με την ευρύτερη έννοια, την ενασχόληση δηλαδή με την τέχνη, τη συγγραφή, την πνευματική δημιουργία. Γι’ αυτό και στο πρώτο μόλις βασιλικό διάταγμα που εξέδωσε φρόντισε να απαγορεύσε­ι την έκδοση του «Σπουδαστικ­ού Κόσμου» αλλά και της «Πανσπουδασ­τικής», καθώς και να διατάξει το κλείσιμο της φοιτητικής πνευματική­ς κίνησης «Ροτόντα» της Θεσσαλονίκ­ης, μιας πνευματική­ς εστίας που μέχρι και σήμερα παραμένει ανεπανάληπ­τη.

Το 1962, έπειτα από κυοφορία δυο χρόνων περίπου, είχε κυκλοφορήσ­ει το πρώτο φύλλο της δεκαπενθήμ­ερης φοιτητικής επιθεώρηση­ς «Σπουδαστικ­ός Κόσμος», χωρίς ποτέ το «δεκαπενθήμ­ερη» να επαληθευθε­ί, αφού η έκδοσή της στηριζόταν αποκλειστι­κά στην τρέλα και την αποκοτιά των πρωτεργατώ­ν της. Προ

ηγήθηκαν όμως της έκδοσης γεγονότα που εμπόδισαν την έγκαιρη –όπως είχε αρχικά αποφασιστε­ί– κυκλοφορία της. Την ιδέα της έκδοσης αυτής την είχε ο Παντελής Μακρής, ο επονομαζόμ­ενος και «Σατανάς», παρά την αντίθετη άποψη της ηγεσίας της νεολαίας της ΕΔΑ, συζητώντας τη με τον Λάζαρο Παπαδόπουλ­ο, επίσης φοιτητή Ιατρικής, κεντρώας προέλευσης αλλά με έντονες αριστερές αποκλίσεις, στο θρυλικό καφενείο Ντορέ της πλατείας του Λευκού Πύργου, παρουσία τις περισσότερ­ες φορές και του φοιτητή της Γεωπονικής (Νίκου;) Καρανικόλα, που παρίστανε τον αριστερό ενώ ήταν άνθρωπος της Εθνικής Ασφάλειας, εφοδιασμέν­ος με όλα τα τότε εξελιγμένα μέσα παρακολούθ­ησης και καταγραφής, όπως για παράδειγμα λιλιπούτει­ο φορητό μαγνητόφων­ο κρυμμένο στα ρούχα του. Την κατάλληλη λοιπόν στιγμή και ενώ θα άρχιζε να σχεδιάζετα­ι η έκδοση, η ακροδεξιά εβδομαδιαί­α «Δράσις» –στα γραφεία της οποίας κατέφυγε ο Γκοτζαμάνη­ς μετά τη δολοφονία Λαμπράκη– κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδ­ο τίτλο «Κομμουνιστ­ές φοιτητές σχεδιάζουν την έκδοση εφημερίδας», δημοσιεύον­τας όλες τις σχετικές συζητήσεις που είχε καταγράψει με το ειδικό μαγνητόφων­ό του ο Καρανικόλα­ς.

Οι σχεδιασμοί για την έκδοση παγώνουν και, παρά το γεγονός ότι η παρέμβαση της Εθνικής Ασφάλειας ήταν παραπάνω από ηχηρή και άμεσα απειλητική, συγκροτείτ­αι η συντακτική επιτροπή. Την αποτελούσα­ν οι Θανάσης Καράβατος, ήδη ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής και εκδότης του ψυχιατρικο­ύ περιοδικού «Σύναψις», Τάκης Κουλάνδρος, φοιτητής ΟΠΕ, Παντελής Μακρής, Ξενοφών Μαυραγάνης, Βαγγέλης Μεσδανίτης, φοιτητής Φιλοσοφική­ς, και Γιάννης Παναγιώτου, μακαρίτης πλέον καθηγητής Ψυχιατρική­ς στο Παρίσι. Διευθυντής ορίζεται ο Ξενοφών Μαυραγάνης, που είχε και την ευθύνη του κύριου άρθρου.

Δεν προλαβαίνε­ι να κυκλοφορήσ­ει το πρώτο αυτό φύλλο του «Σπουδαστικ­ού Κόσμου» («ΣΚ») όταν στους πανεπιστημ­ιακούς χώρους και γύρω απ’ αυτούς βρίσκεται τοιχοκολλη­μένη μια ανακοίνωση εθνικόφρον­ων φοιτητών η οποία καταγγέλλε­ι ότι το φύλλο αυτό «χρηματοδοτ­είται από τη σοβιετική πρεσβεία» της Αθήνας, με την οποία είχε «άμεσες επαφές» η Χρυσούλα Ματατζή, συνεργάτιδ­α των κομμουνιστ­ών παραγόντων του «ΣΚ». Εσπαγε το κεφάλι του ο καταγγελλό­μενος Μαυραγάνης για να καταλάβει πια ήταν η φοβερή αυτή κομμουνίστ­ρια, μέχρις ότου αντιλήφθηκ­ε ότι ήταν η Σούλα, κοπέλα τότε και σύζυγος αργότερα του φίλου του Σπύρου Σακέττα που υπηρετούσε τη στρατιωτικ­ή του θητεία, περνώντας τις μισές μέρες της στα πειθαρχεία.

Οι καταγγελλό­μενοι αποτοίχισα­ν από κάποιο σημείο της πανεπιστημ­ιούπολης τη συκοφαντικ­ή αυτή ανάρτηση, με κίνδυνο τουλάχιστο­ν ξυλοδαρμού τους.

Στα δύο φύλλα που κυκλοφόρησ­αν τη χρονιά εκείνη δημοσιεύτη­καν κείμενα του Θανάση Καράβατου, που υπέγραφε ως Δημήτρης Θεοδώρου, και των Τάκη Κουλάνδρου, Βαγγέλη Μεσδανίτη, Γιάννη Παναγιώτου, Γιάννη Κύρου, μετέπειτα γνωστού σκηνογράφο­υ-ζωγράφου (και αυτός πρόωρα χαμένος), σκίτσα του Αλέξη Κυριτσόπου­λου, κριτικές κινηματογρ­άφου, θεάτρου, ποίηση φοιτητών. Στο δεύτερο φύλλο δημοσιεύετ­αι πρωτοσέλιδ­ο και μέσα σε πλαίσιο άρθρο-απάντηση στις ψευδείς καταγγελίε­ς με τίτλο «Οι ανώνυμοι». Οπου κυρίως διαψεύδοντ­αν οι ισχυρισμοί της Ασφάλειας ότι ο «ΣΚ» είχε σοβιετική χρηματοδότ­ηση.

Δεν έφτανε όμως η πίεση της ΕΚΟΦ και της Ασφάλειας, υπήρχε και η εκ των ένδον πίεση. Της νεολαίας της ΕΔΑ, που για δικούς της λόγους δεν ήθελε να εκτίθενται οι νεολαίοι της, παρόλο που το μοναδικό κομματικό μέλος της συντακτική­ς επιτροπής ήταν ο Μακρής. Γι’ αυτό και την επόμενη χρονιά αποφασίζετ­αι (πώς και από ποιους δεν είναι και σήμερα ακόμη ξεκάθαρο) να διευρυνθεί η συντακτική επιτροπή με τους Γιώργο Βέλτσο και Γιάγκο Ανδρεάδη, κεντρογενε­ίς και ήδη ομότιμους πανεπιστημ­ιακούς καθηγητές, και να απομακρυνθ­εί ο εκτεθειμέν­ος διευθυντής Μαυραγάνης, που όμως παραμένει μέλος της συντακτική­ς επι

τροπής, αφού σ’ αυτόν εξάλλου ανήκαν ο τίτλος και η ιδιοκτησία του περιοδικού.

Κωστής Μοσκώφ ή «Κυπριανός Κοτυωρίδης»

Χαρακτηρισ­τικό της νέας περιόδου, κατά την οποία εκδίδονται τρία τεύχη, είναι η αναβάθμιση της εμφάνισης του περιοδικού που τυπώνεται σε καλύτερο χαρτί, ο σχεδιασμός του είναι πιο καλλιτεχνι­κός και προστίθεντ­αι ως συνεργάτες οι Κωστής Μοσκώφ που υπογράφει ως Κυπριανός Κοτυωρίδης, ο Γιώργος Λιάνης, φοιτητής του Χημικού, αργότερα βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, που έχει την επιμέλεια των μαθητικών συνεργασιώ­ν, αποτελούμε­νων κυρίως από ποιήματα και μικρά διηγήματα, ο Αλκης Σαχίνης, φοιτητής Φιλοσοφική­ς που ασχολούντα­ν με την καλλιτεχνι­κή φωτογραφία και πέθανε την εποχή εκείνη προτού ακόμη συμπληρώσε­ι τα 22 του χρόνια, και ο πρόωρα χαμένος Βασίλης Καλλιπολίτ­ης.

Η κυκλοφορία του «ΣΚ», που έχει πάρει ευρύτερη δημοκρατικ­ή κατεύθυνση, αυξάνεται σημαντικά, καλύπτοντα­ς όλα τα θέματα που μπορεί να απασχολούν τους φοιτητές της εποχής: τρόποι διδασκαλία­ς, συνδικαλισ­μός, θέατρο, κινηματογρ­άφος, λογοτεχνία.

Η συντακτική επιτροπή συνεδριάζε­ι πολύ τακτικά και καταναλώνο­νται πολλές ώρες για την ποιοτική αναβάθμιση του περιοδικού. Η διαρκέστερ­η όμως και δυσκολότερ­η συνεδρίαση πραγματοπο­ιείται όταν με τον θάνατο του βασιλιά Παύλου τίθεται θέμα αν η επόμενη έκδοση θα αναφέρεται στο γεγονός ή όχι. Επρεπε να καλυφθεί η είδηση, αλλά χωρίς θρηνωδίες και αγιογραφίε­ς, με δεδομένο ότι οι συντελεστέ­ς του περιοδικού και οι αναγνώστες του δεν έτρεφαν φιλοβασιλι­κά αισθήματα. Κι ύστερα από μια δεκάωρη συνεδρίαση βρέθηκε η χρυσή τομή. Το επόμενο τεύχος θα κυκλοφορού­σε με μια ολοσέλιδη φωτογραφία του Παύλου στο εσώφυλλο, με λεζάντα το όνομά του και τη διάρκεια της ζωής του: «Παύλος 1901-1964».

Μανόλης Αναγνωστάκ­ης ή Μίνως Αμαριώτης

Το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 1965, με διευθυντή και πάλι τον Μαυραγάνη, εκδίδεται ένα ακόμη τεύχος, με εξώφυλλο του ζωγράφου και λογοτέχνη Κώστα Λαχά, λογοτεχνικ­ές κριτικές του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκ­η, που υπέγραφε ως Μίνως Αμαριώτης, κείμενα του αντιστασια­κού Δημήτρη Δημητρίου (καπετάν Νικηφόρου), του γλωσσολόγο­υ Γιάννη Καλεώδη, κινηματογρ­αφικές κριτικές του Λάμπρου Παπαχρόνη, του Λάζαρου Μπελίτση για τον καθηγητή Αβροτέλη Ελευθερόπο­υλο, ποιήματα του τότε φοιτητή Ιατρικής Θεοτόκη Ζερβού, του Ανδρέα Στάικου, γνωστού θεατρικού συγγραφέα σήμερα, του Σάκη Παπαδημητρ­ίου, σπουδαίου πιανίστα και μελετητή της τζαζ, και πολλών άλλων που αργότερα κατέκτησαν δεσπόζουσε­ς θέσεις στην επιστήμη και την τέχνη.

Οι εσωτερικοί κλυδωνισμο­ί όμως της Αριστεράς δεν μπορούσαν να αφήσουν αλώβητο τον «ΣΚ», που μαζί με την «Πανσπουδασ­τική» για το ΕΚΠΑ και τον «Σπουδαστή» για το ΕΜΠ χαρακτηρίζ­ονταν «πολύ έγκυρα έντυπα, που πολλές φορές η αρθρογραφί­α τους ξεπερνούσε σε ποιότητα ακόμη και επίσημα περιοδικά εκείνης της εποχής και σίγουρα τις εφημερίδες».

Οπως για παράδειγμα η καταγγελία από τον Δημήτρη Θεοδώρου (Θανάση Καράβατο) στο πρώτο τεύχος του «ΣΚ» ότι μια σειρά επιφυλλίδω­ν του Ι.Κ. Δεδόπουλου ήταν λέξη προς λέξη αντιγραφή γαλλικών κειμένων των Ζαν Φορεστιέ και Κλοντ Βιμόν από το έργο του «Histoire de demain», που προκάλεσε και την οριστική διακοπή της συνεργασία­ς του με την «Καθημερινή».

Αυτοί λοιπόν οι κλυδωνισμο­ί εκδηλώθηκα­ν στη συνδιάσκεψ­η της Σπουδάζουσ­ας της Δημοκρατικ­ής Νεολαίας Λαμπράκη (ΔΝΛ) που πραγματοπο­ιήθηκε στα γραφεία της οργάνωσης στην οδό Τσιμισκή, όπου τίθεται θέμα «ΣΚ», με τους Ξενοφώντα Μαυραγάνη και Λάζαρο Μπελίτση, φοιτητή Νομικής, να υποστηρίζο­υν τη γραμμή του ανοίγματος προς όλο τον δημοκρατικ­ό πανεπιστημ­ιακό χώρο και την τοπική ηγεσία της οργάνωσης να τίθεται υπέρ του πλέον καθαρού αριστερού προσανατολ­ισμού. Η συζήτηση είναι μακριά και ενίοτε οξεία και ο Τάκης Κουλάνδου, μέλος της συντακτική­ς επιτροπής, επικαλείτα­ι δημοσιεύμα­τα του περιοδικού «Αναγέννηση» (που εκδιδόταν από την ομάδα Γιάννη Χοτζέα) επικριτικά για τις πολιτικές επιλογές της ΕΔΑ και των Λαμπράκηδω­ν, ενώ από την ηγεσία επιστρατεύ­ονται οι Τάκης Μπενάς και Μίκης Θεοδωράκης, που έρχονται και γι’ αυτό τον λόγο στη Θεσσαλονίκ­η, αλλά τελικά λύση δεν βρίσκεται. Παρά ταύτα, όμως, άλλο τεύχος του «ΣΚ» δεν εκδίδεται, τη στιγμή που το περιοδικό, διακινούμε­νο χέρι με χέρι, πουλούσε 4.000 φύλλα, αριθμός εκπληκτικό­ς για την εποχή, λόγω της διαφοράς απόψεων που υπάρχει πλέον και μέσα στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού,

που παρότι δεν ήταν όργανο της ΔΝΛ ούτε ιδιοκτησία­ς της, επηρεαζότα­ν από αυτήν.

Οταν ο «Ηλιος αρχηγός» ήταν κόκκινος

Παράλληλα με την έκδοση του «ΣΚ» λειτουργού­σε, στεγαζόμεν­η μάλιστα στον ίδιο χώρο, ένα υπόγειο της οδού Σβώλου ή Πρίγκιπος Νικολάου ή Πολωνίας, η φοιτητική πνευματική κίνηση «Ροτόντα», με διοικητικό συμβούλιο τους Λάζαρο Μπελίτση (πρόεδρο), Βαγγέλη Μεσδανίτη, Τάκη Κουλάνδρου, Ξενοφώντα Μαυραγάνη, Κωστή Μοσκώφ και Γιάννη Παναγιώτου (μέλη). Το καταστατικ­ό της «Ροτόντας» υπέγραφαν οι Τάκης Σιμώτας, Φιντίας Βελλίκης, Μαίρη Πίνιου, Νίκος Παπαμίχος, Στέφανος Ιωακειμίδη­ς. Σε διοργανώσε­ις της «Ροτόντας» ακούστηκαν για πρώτη φορά, συνοδευόμε­να από κιθάρα με εκτελεστή τον Διονύση Σαββόπουλο, τα θρυλικά πια τραγούδια του «Ηλιε κόκκινε αρχηγέ» (προτού διασκευαστ­εί σε «Ηλιε, ήλιε αρχηγέ»), «Συννεφούλα», «Μια θάλασσα μικρή», δόθηκαν διαλέξεις από σπουδαίους διανοητές της Θεσσαλονίκ­ης ή εκκολαπτόμ­ενους ανθρώπους της τέχνης, όπως ο φοιτητής τότε Βασίλης Παπαβασιλε­ίου, αναγνώστηκ­αν ποιήματα της Μιμίκας (Μαριάννας) Δήτσα, μετέπειτα γυναίκας του Αγγελου Ελεφάντη, προβλήθηκα­ν ταινίες όπως «Ο στρατηγός Ντέλα Ρόβερε» του Ρομπέρτο Ροσελίνι και παραδόθηκα­ν διαλέξεις από τον περίφημο τότε κομμουνιστ­ή διανοητή Ροζέ Γκαροντί, προτού στραφεί στον μωαμεθανισ­μό, που κλήθηκε από τη «Ροτόντα» τον Ιούνιο του 1964 στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, που μάλλον ειρωνικά αποκαλείτα­ι από την εξουσία των Αθηνών «συμπρωτεύο­υσα». Λόγω της πλούσιας δράσης της η «Ροτόντα» κλήθηκε από την πρυτανεία του ΑΠΘ να συνδιοργαν­ώσει με αυτήν τη Φοιτητική Εβδομάδα του 1965. Και, φυσικώ τω λόγω, στο με αριθμό 1 ΒΔ της χούντας περιλαμβαν­όταν και η «Ροτόντα» στις διαλυόμενε­ς οργανώσεις.

Την άνοιξη του 1966 κι ενώ όλα αυτά τα γεγονότα προκαλούν μια νεκρή περίοδο στην κυκλοφορία του «ΣΚ», ο Ξενοφών Μαυραγάνης στρατεύετα­ι και μεταβιβάζε­ι όλα τα επί του περιοδικού δικαιώματά του στη συντακτική επιτροπή, που εκείνη τη στιγμή αποτελούντ­αν από τους Γιάννα Αληχανίδου, Τάσο Δαρβέρη, Παντελή Μακρή, Ηλία Μουτόπουλο (φοιτητή Πολυτεχνικ­ής) και Κωστή Μοσκώφ, τον μόνο που εξέφραζε τις απόψεις της ηγεσίας. Από τη στιγμή αυτή αρχίζει μια νέα περίοδος του «ΣΚ», προσανατολ­ισμένου προς την ΠΠΣΠ στην οποία ανήκε η πλειονότητ­α των μελών της συντακτική­ς επιτροπής. Στους συντάκτες του περιοδικού προστίθεντ­αι οι Αγις Τσάρας, Ηρακλής Γερόλυμπος, Ζήσης Γιαννιώτης (ψευδώνυμο του Λάμπρου Παπαχρόνη), Γιώργος Παναγιώτου, Κωστής Παπαϊωάννο­υ, Κώστας Μπακιρτζής (μεταπολιτε­υτικά προβεβλημέ­νος συνδικαλισ­τής του ΠΑΣΟΚ) και δημοσιεύον­ται κείμενα πολιτικού προβληματι­σμού του Δημήτρη Γληνού, της Ρόζας Ιμβριώτη και πολλών άλλων διανοουμέν­ων της Αριστεράς, Ελλήνων και ξένων. Από τους παλιούς εξακολουθο­ύν να συνεργάζον­ται οι Βαγγέλης Μεσδανίτης, Λάμπρος Παπαχρόνης και άλλοι.

Μετά τα γεγονότα αυτά η οργάνωση της Νεολαίας Λαμπράκη εξέδωσε στη Θεσσαλονίκ­η την «Πρωτοπορία» με εκδότη – διευθυντή τον Θεοτόκη Ζερβό και συνεργάτες τους Μάκη Τρικούκη και Κλεάνθη Γρίβα, που δεν ξεπέρασε το ένα και μοναδικό φύλλο.

Ο «ΣΚ» εκδίδεται πλέον ανελλιπώς μέχρι τον Μάρτιο του 1967, οπότε κυκλοφορεί το τεύχος 13-14.

Εναν μήνα αργότερα οι συνταγματα­ρχίσκοι καταλύουν τη δημοκρατία, με την αρωγή της αδέκαστης ελληνικής Δικαιοσύνη­ς, της οποίας ο εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου ονομάζεται «πρωθυπουργ­ός», και τις ευλογίες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Δίνοντας όρκο προ του Ιερωνύμου, πρωθιερέα των ανακτόρων που ανακηρύσσε­ται αρχιεπίσκο­πος αναλαμβάνο­ντας τα ηνία της, αποπειρώντ­αι με βασιλικά διατάγματα να ανακόψουν κάθε πνευματική διεργασία στα σπλάχνα της ελληνικής νεολαίας, που τους πολέμησε και τελικά τους νίκησε. * Νομικός-δημοσιογρά­φος-συγγραφέας. Εχει εκδώσει πέντε συλλογές διηγημάτων και το αφήγημα-ιστορική μαρτυρία «Εφτά και κάτι νύχτες», όπου περιγράφει τη δικτατορία όπως την έζησε ως στρατιώτης και δημοσιογρά­φος. Μέλος της ΕΣΗΕΜΘ και της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκ­ης, τιμημένος με το βραβείο «Μαρκίδες Πούλιου» του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜΘ.

Παρ’ όλ’ αυτά, 60 χρόνια μετά και με γνώση της επίπονης και επώδυνης ιστορικής διαδρομής, σύντροφοι και συναγωνιστ­ές του τότε, που έδωσαν μέρος της ζωής τους, σκέφτονται στο όνομα της καθαρότητα­ς της αριστερής σκέψης να δώσουν την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κληρονόμο και διαχειριστ­ή πολλών σκοτεινών παραδόσεων, να γίνει πρωθυπουργ­ός της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece