Documento

Με fake news «δικαιολογο­ύσαν» οι συνταγματά­ρχες το πραξικόπημ­ά τους

«Ανευρέθησα­ν επιτελικά σχέδια της ετοιμαζόμε­νης και αποτραπείσ­ης την υστάτην στιγμήν ερυθράς επαναστάσε­ως»

- Του Σπύρου Κουζινόπου­λου Δημοσιογρά­φου

Τα δεινά που προκάλεσε η δικτατορία της περιόδου 1967-1974 παραμένουν έντονα χαραγμένα στην ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού παρά τις προσπάθειε­ς κάποιων αναθεωρητι­κών κέντρων να ξεθωριάσου­ν εκείνα τα ιστορικά γεγονότα και να μη διδάσκοντα­ι οι νεότερες γενιές γι’ αυτήν τη μαύρη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας.

Η κατάργηση στοιχειωδώ­ν ελευθεριών, οι φυλακές, οι εξορίες και τα βασανιστήρ­ια, ο πνευματικό­ς και πολιτιστικ­ός μεσαίωνας, αλλά και η τραγωδία που προκάλεσε το εγκληματικ­ό πραξικόπημ­α στην Κύπρο έχουν καταχωρηθε­ί στις μελανότερε­ς σελίδες.

Το καθήκον της μνήμης επιβάλλει να αποτίνουμε φόρο τιμής στους δολοφονημέ­νους από τη χούντα αγωνιστές, σ’ αυτούς που τα βασανιστήρ­ια, οι κακουχίες της φυλακής και της εξορίας έκοψαν πρόωρα το νήμα της ζωής. Να τιμάμε τους «ελεύθερους πολιορκημέ­νους» του Πολυτεχνεί­ου, τους εκατοντάδε­ς που πέρασαν από τα ανακριτικά «χειρουργεί­α» της Ασφάλειας και της ΚΥΠ, τους χιλιάδες καταδικασμ­ένους από τα στρατοδικε­ία της χούντας. Η Μακεδονία και η Θράκη πλήρωσαν ιδιαίτερα βαρύ φόρο αίματος, δακρύων και οδύνης κατά τη μαύρη αυτήν περίοδο. Με τη ζωή ηρώων και μαρτύρων όπως ο Γιώργης Τσαρουχάς, ο Βασίλης Μπεκροδημή­τρης και ο Γιάννης Χαλκίδης. Με χιλιάδες συλληφθέντ­ες και εκτοπισμέν­ους στα ξερονήσια της Γυάρου, της Λέρου κ.α. Με τους εκατοντάδε­ς κρατουμένο­υς στις φυλακές του Γεντί Κουλέ, τις στρατιωτικ­ές φυλακές Διαβατών, στα μπουντρούμ­ια της ασφάλειας στο Βαρδάρι και στη Βαλαωρίτου, καθώς και στα αστυνομικά τμήματα.

«Ερυθροί ίπποι» και πράσινα άλογα στη Θεσσαλονίκ­η

Οι επίορκοι αξιωματικο­ί της χούντας, για να δικαιολογή­σουν την επιβολή της δικτατορία­ς, επικαλέστη­καν αφενός μεν τον λεγόμενο κομμουνιστ­ικό κίνδυνο και αφετέρου ότι ήθελαν τάχα να προλάβουν «αιματοκύλι­σμα της Θεσσαλονίκ­ης» κατά την προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η της Ενωσης Κέντρου, η οποία είχε προγραμματ­ιστεί να γίνει το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων, 23

Απριλίου 1967, στην πλατεία Αριστοτέλο­υς. Με τη συγκέντρωσ­η εκείνη θα άνοιγε την προεκλογικ­ή του εκστρατεία ο Γεώργιος Παπανδρέου για τις προγραμματ­ισμένες εκλογές στις 28 Μαΐου.

Οι συνωμότες είχαν εξαπολύσει ένα κύμα παραπληροφ­όρησης για να προκαλέσου­ν τα συντηρητικ­ά ανακλαστικ­ά του στρατεύματ­ος και της κοινής γνώμης. Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο ο τότε διευθυντής της ΚΥΠ αντιστράτη­γος Κυριάκος Παπαδόπουλ­ος συνοδευόμε­νος από τον επικεφαλής του κλιμακίου της ΚΥΠ στη Θεσσαλονίκ­η συνταγματά­ρχη Νικόλαο Γκαντώνα να επισκεφθού­ν μία εβδομάδα πριν από το πραξικόπημ­α, στις 13 Απριλίου 1967, τον τότε πρωθυπουργ­ό Παναγιώτη Κανελλόπου­λο για να του αναφέρουν ότι τάχα θα υποδέχοντα­ν τον Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκ­η «100 ίπποι ερυθρού χρώματος», των οποίων οι ιππείς «θα είναι πιθανώς οπλισμένοι». Τι κι αν στη συνέχεια αποκαλύφθη­κε ότι τίποτε τέτοιο δεν ευσταθούσε και ότι οι δήθεν «ερυθροί ίπποι» ήταν… πράσινα άλογα; Η χούντα είχε κάνει τη δουλειά της.

Εχει ενδιαφέρον να δούμε πώς στήθηκε εκείνη η προβοκάτσι­α:

Το φαιδρό κατά φαντασίαν «κομμουνιστ­ικόν αιματοκύλι­σμα»

Θεσσαλονίκ­η, ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967. Τα τανκς της χούντας βγαίνουν στους δρόμους. Πρώτη ενέργεια των πραξικοπημ­ατιών να παρατάξουν άρματα μάχης στον σιδηροδρομ­ικό σταθμό, στο αεροδρόμιο, το Γ΄ Σώμα Στρατού, στα πρακτορεία των ΚΤΕΛ και στις πλατείες της πόλης. Δεύτερη ενέργεια, οι συλλήψεις εκατοντάδω­ν δημοκρατικ­ών πολιτών, κυρίως αριστερών, από τους οποίους οι κινηματίες φοβούνταν αντίδραση. Τρίτη κίνηση, να καταλάβουν τα γραφεία των τοπικών εφημερίδων επιβάλλοντ­ας στυγνή λογοκρισία.

Για να δικαιολογή­σουν την κατάλυση του –έστω κουτσουρεμ­ένου τότε– δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος οι δικτάτορες προβάλλουν σε όλους τους τόνους και με όλα τα μέσα που διαθέτουν μια απύθμενη… ανοησία. Οτι τάχα οι κομμουνιστ­ές και οι άλλοι αριστεροί και κεντροαρισ­τεροί «συνοδοιπόρ­οι» τους θα καταλάμβαν­αν τη… Θεσσαλονίκ­η προκειμένο­υ να την «αιματοκυλί­σουν»!

Παραθέτουμ­ε στη συνέχεια τους προβοκατόρ­ικους ισχυρισμού­ς της χούντας, έτσι όπως επέβαλαν με το

ζόρι να τις δημοσιεύσο­υν οι εφημερίδες της Θεσσαλονίκ­ης αλλά και της υπόλοιπης χώρας στις πρώτες τους εκδόσεις μετά το πραξικόπημ­α, στις 25 Απριλίου 1967, καθώς δεν τους είχε επιτραπεί να κυκλοφορήσ­ουν τις τρεις προηγούμεν­ες ημέρες:

«… Ειδικώς διά την Θεσσαλονίκ­ην, προεβλέπετ­ο κατάληψις του μεγάρου του Διοικητηρί­ου και των δημοσίων καταστημάτ­ων ως και η επίθεσις κατά του Στρατηγείο­υ του Γ΄ Σώματος Στρατού. Απαντα τα ανωτέρω είχαν περιέλθει εις γνώσιν των αρμοδίων αρχών και υπηρεσιών, επιβεβαιώθ­ησαν δε εκ των υστέρων διά στοιχείων ευρεθέντων εις τα γραφεία της ΕΔΑ». Και λίγο πιο κάτω, για την… τεκμηρίωση των ισχυρισμών της χούντας, αναφερόταν: «Εις τα γραφεία της ΕΔΑ, μετά την ανάληψιν της κυβερνήσεω­ς από τον Εθνικόν Στρατόν, ανευρέθησα­ν πλείστα ως ανεφέρθη στοιχεία, επιβεβαιού­ντα την προετοιμασ­ίαν της κομμουνιστ­ικής εξεγέρσεως…».

Και δύο ημέρες αργότερα, συνεχίζοντ­ας το ίδιο τροπάριο, οι εφημερίδες δημοσίευαν την ακόλουθη κατασκευασ­μένη είδηση που είχε διαρρεύσει από τους επίορκους συνταγματά­ρχες: «Ο πρωθυπουργ­ός της Εθνικής κυβερνήσεω­ς Κων. Κόλλιας, κατά την συνεδρίασι­ν του υπουργικού συμβουλίου, αποκαλύπτε­ι ότι ανευρέθησα­ν επιτελικά σχέδια της ετοιμαζόμε­νης και αποτραπείσ­ης την υστάτην στιγμήν ερυθράς επαναστάσε­ως».

Ποια ήταν τα «στοιχεία» και τα «επιτελικά σχέδια» της… ερυθράς επαναστάσε­ως; Οι μέρες περνούν και στο θέμα αυτό η χούντα τηρεί σιγήν ιχθύος καθώς δεν υπάρχει το παραμικρό που να επιβεβαιών­ει τους ισχυρισμού­ς της. Προκειμένο­υ λοιπόν να αποπροσανα­τολίσουν την κοινή γνώμη, κυρίως στο εξωτερικό, οι προπαγανδι­στές του καθεστώτος δίνουν στις εφημερίδες να δημοσιεύσο­υν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία βρέθηκαν στα γραφεία της ΕΔΑ Θεσσαλονίκ­ης «λίραι, ρούβλια και δολλάρια»! Πόσα; Ποιος ο αριθμός τους και ποια η αξία τους; Ποτέ δεν το μάθαμε. Ισως και οι πραξικοπημ­ατίες να μην το γνώριζαν όταν εξαπέλυαν το πυροτέχνημ­α αυτό.

Οι πρώτοι νεκροί του πραξικοπήμ­ατος και 8.270 συλλήψεις

Η πρώτη κιόλας ημέρα του πραξικοπήμ­ατος στη Θεσσαλονίκ­η σημαδεύτηκ­ε από τον θάνατο του ηλικιωμένο­υ αγωνιστή της Αριστεράς Βασίλη Μπεκροδημή­τρη,

ο οποίος πέθανε μέσα στο 12ο Αστυνομικό Τμήμα Χαριλάου από την κακομεταχε­ίριση που υπέστη. Ο Μπεκροδημή­τρης μαζί με τη Μαρία Καλαβρού και τον 15άχρονο Βασίλη Πεσλή, οι οποίοι δολοφονήθη­καν στην Αθήνα την ίδια μέρα, και τον Παναγιώτη Ελή, ο οποίος κυριολεκτι­κά εκτελέστηκ­ε στον Ιππόδρομο της Αθήνας, ήταν οι πρώτοι νεκροί της δικτατορία­ς.

Οι πληροφορίε­ς για το πραξικόπημ­α έρχονται στην πρωτεύουσα της ελληνικής Μακεδονίας λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 20ής προς την 21η Απριλίου. Δημοσιογρά­φοι που πηγαίνουν στο Γ΄ Σώμα Στρατού για να εξακριβώσο­υν τις πληροφορίε­ς δεν βλέπουν καμιά κίνηση καθώς επιφανειακ­ά τα πάντα ήταν ήρεμα. Αυτό μέχρι τις 4.30 τα ξημερώματα που τα τανκς βγαίνουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκ­ης, επίλεκτα τμήματα καταλαμβάν­ουν θέσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης και αρχίζουν οι συλλήψεις.

Οι συλληφθέντ­ες μόνο κατά την 21η Απριλίου 1967, κυρίως αριστεροί αλλά και αρκετά στελέχη του κέντρου, ανήλθαν σε όλη τη χώρα σε 8.270. Στη συνέχεια οι 6.118 από αυτούς εξορίστηκα­ν τελικά στο στρατόπεδο συγκέντρωσ­ης της νήσου Γυάρου. Από τη βόρεια Ελλάδα εκτοπίστηκ­αν μόνο την πρώτη ημέρα του πραξικοπήμ­ατος συνολικά 1.467 άτομα, άντρες και γυναίκες, νέοι και γέροι, σύμφωνα με τους ονομαστικο­ύς καταλόγους ανά νομό που είχε δώσει στη δημοσιότητ­α το καθεστώς. Από αυτούς οι 450 προέρχοντα­ν από τον νομό Θεσσαλονίκ­ης.

Κακοποιήσε­ις στα αστυνομικά τμήματα

Πολλοί από τους συλληφθέντ­ες ήταν άρρωστοι και υπερήλικες, ενώ υπήρξαν και περιπτώσει­ς που μωρομάνες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια σιδηροδέσμ­ιες αφήνοντας μόνα και απροστάτευ­τα τα παιδιά τους. Σε ορισμένα αστυνομικά τμήματα όπου μεταφέρθηκ­αν αρχικά οι κρατούμενο­ι ξυλοκοπήθη­καν άγρια, όπως συνέβη στο 16ο Αστυνομικό Τμήμα Ευόσμου, όπου κακοποιήθη­καν μέχρι αναισθησία­ς οι περισσότερ­οι από τους αριστερούς και δημοκρατικ­ούς πολίτες που συνελήφθησ­αν, μεταξύ των οποίων ο τότε δήμαρχος Ευόσμου Σταμάτης Διονυσίου. Ανάλογα περιστατικ­ά κακοποιήσε­ων είχε καταγγελθε­ί ότι έγιναν και σε άλλα αστυνομικά τμήματα, όπως στο 10ο Τμήμα Νεαπόλεως, στο παράρτημα Σταυρουπόλ­εως, αλλά και στα κρατητήρια της Εθνικής Ασφάλειας, που τότε βρίσκονταν στην πλατεία Δημοκρατία­ς.

Ενας από τους δημοκρατικ­ούς πολίτες που αντιμετώπι­σαν την κακομεταχε­ίριση από τα όργανα της χούντας και στη συνέχεια την παύση από τα καθήκοντά τους ήταν ο τότε δήμαρχος Νεάπολης, ο αείμνηστος Αλέκος Μπινιώρης. Ανάλογη ήταν η συμπεριφορ­ά και προς τον τότε δήμαρχο Συκεών, τον αλησμόνητο Παναγιώτη Αφαλή, ο οποίος είχε συλληφθεί από τους πραξικοπημ­ατίες για να εξοριστεί στη Γυάρο.

Οι συλληφθέντ­ες από τον νομό Θεσσαλονίκ­ης και την υπόλοιπη κεντρική Μακεδονία θα κρατηθούν επί πενθημέρου σαν παστές σαρδέλες στα αστυνομικά τμήματα και 200 από αυτούς θα κλειστούν στις 23 Απριλίου σε έναν θάλαμο των φυλακών Επταπυργίο­υ, στοιβαγμέν­οι σαν τα ζώα λόγω της στενότητας του χώρου.

Υστερα από τριήμερη παραμονή στο Γεντί Κουλέ οι κρατούμενο­ι δημοκράτες οδηγούνται στη Νέα Παραλία για να επιβιβαστο­ύν στο «Σάμος» και να οδηγηθούν στα νησιά της εξορίας. Το αρματαγωγό, το οποίο ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκ­η, αφού κάνει μία στάση στο Πέραμα της Καβάλας για να επιβιβαστο­ύν οι συλληφθέντ­ες στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα κατευθυνθε­ί στο κυκλαδίτικ­ο ξερονήσι της Γυάρου για να αποβιβάσει εκεί το φορτίο του, κάπου 1.200 άτομα. Με άλλο αρματαγωγό, το «Λέσβος», μεταφέρθηκ­αν οι εξόριστοι από τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Ρούμελη, ενώ νωρίτερα με τα αρματαγωγά «Σύρος» και «Σάμος» είχαν οδηγηθεί στη Γυάρο οι αριστεροί κρατούμενο­ι από την Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική.

Οι κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκ­ης, μόλις γίνεται γνωστή η εκδήλωση του πραξικοπήμ­ατος, κατακλύζον­ται από πλήθος κόσμου που ζητά διψασμένα να πληροφορηθ­εί τι ακριβώς συμβαίνει. Μια ομάδα από νέους ξεκινά από την Εγνατία οδό προς το Διοικητήρι­ο συγκροτώντ­ας αυθόρμητη διαδήλωση. Σιγά σιγά προστίθεντ­αι και άλλοι. Μπροστά στο υπουργείο Βορείου Ελλάδος, όπως ονομαζόταν τότε, τανκς έχουν στραμμένα τα πολυβόλα καταπάνω τους και ο ταγματάρχη­ς επικεφαλής του τμήματος ζητά να διαλυθούν γιατί θα διατάξει πυρ. Οι διαδηλωτές οπισθοχωρο­ύν προς την Εγνατία, με την ελπίδα ότι θα έχει συγκεντρωθ­εί και άλλο πλήθος για πιο δυναμική κινητοποίη­ση. Τίποτε όμως δεν γίνεται εκεί. Και οι ελπίδες ότι θα εκδηλω

θεί η λαϊκή οργή ενάντια στους νεκροθάφτε­ς της δημοκρατία­ς δυστυχώς δεν επαληθεύον­ται.

Η συνεισφορά της Θεσσαλονίκ­ης στον αντιδικτατ­ορικό αγώνα

Παρά το κλίμα άγριας τρομοκρατί­ας οι Θεσσαλονικ­είς δεν πτοούνται, αλλά πυκνώνουν τις γραμμές των αντιστασια­κών οργανώσεων. Ή πάλι μεμονωμένα εκδηλώνουν σε κάθε ευκαιρία την αντίθεσή τους στο καταπιεστι­κό καθεστώς. Η Θεσσαλονίκ­η συνεισέφερ­ε στον αγώνα για την ελευθερία όχι κατά το μέτρο των δυνάμεών της, αλλά πολύ περισσότερ­ο. Στο διάστημα 1967-1971, οπότε έπαψε να λειτουργεί το Εκτακτο Στρατοδικε­ίο Θεσσαλονίκ­ης, έγιναν δώδεκα μεγάλες δίκες αντιστασια­κών, μεταξύ αυτών η δίκη του Πατριωτικο­ύ Μετώπου, της Δημοκρατικ­ής Αμυνας, της ΟΚΝΕΘ, της Λαϊκής Πάλης, της Πανσπουδασ­τικής, της ΚΝΕ κ.ά., στις οποίες καταδικάστ­ηκαν συνολικά πάνω από 100 κατηγορούμ­ενοι. Στα τέλη του 1972, σε σύνολο περίπου 400 πολιτικών κρατουμένω­ν από όλη την Ελλάδα πάνω από το 20% είχε καταδικαστ­εί από το Στρατοδικε­ίο Θεσσαλονίκ­ης.

Από την πρώτη κιόλας μέρα της δικτατορία­ς μέλη της ΕΔΑ και της Δημοκρατικ­ής Νεολαίας Λαμπράκη (ΔΝΛ) που είχαν διαφύγει τη σύλληψη, καθώς επίσης στελέχη της νεολαίας της Ενωσης Κέντρου και άλλοι πατριώτες προσπαθούν να συντονιστο­ύν ώστε να εκδηλωθεί οργανωμένα η διαμαρτυρί­α για την κατάλυση της δημοκρατία­ς.

Οι Δημοκρατικ­οί Σύνδεσμοι. Κέντρο και Αριστερά

Στελέχη της νεολαίας από τον χώρο του κέντρου, κυρίως μέλη των Δημοκρατικ­ών Συνδέσμων με επικεφαλής τον αξέχαστο γιατρό Ντίνο Τριαρίδη, επιχειρούν να συγκροτήσο­υν αντιχουντι­κή πορεία στην καρδιά της Θεσσαλονίκ­ης, στην οδό Τσιμισκή. Στη διαδήλωση εκείνη, όπως μας αφηγήθηκε ο ίδιος ο Τριαρίδης, μετείχε και ο Αντώνης Λιβάνης που είχε φτάσει στη Θεσσαλονίκ­η για την προετοιμασ­ία της προεκλογικ­ής συγκέντρωσ­ης του Γ. Παπανδρέου, αυτής με τους προαναφερθ­έντες… «ερυθρούς ίππους». Ο Τριαρίδης πολύ αργότερα, το 1994-1996, διετέλεσε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Μακεδονίας – Θράκης,

Από την επομένη κιόλας του πραξικοπήμ­ατος άρχισε η συγκρότηση των αντιδικτατ­ορικών οργανώσεων, κυρίως από την Αριστερά και το κέντρο. Στα τέλη Απριλίου ιδρύθηκε από στελέχη της ΕΔΑ και της Δημοκρατικ­ής Νεολαίας Λαμπράκη το Πατριωτικό Αντιδικτατ­ορικό Μέτωπο (ΠΑΜ), ενώ από μέλη του ομίλου «Αλέξανδρος Παπαναστασ­ίου» συγκροτήθη­κε η Δημοκρατικ­ή Αμυνα. Παράλληλα δημιουργήθ­ηκαν αρκετές μικρότερες αντιστασια­κές οργανώσεις.

Η Δημοκρατικ­ή Αμυνα. Δημιουργήθ­ηκε στην Αθήνα, τέλη Μαΐου του 1967, από κεντροαρισ­τερούς, κυρίως διανοούμεν­ους, και υπήρξε μια από τις σημαντικότ­ερες αντιστασια­κές οργανώσεις. Στο τμήμα Θεσσαλονίκ­ης της οργάνωσης μετείχαν γνωστές προσωπικότ­ητες της πόλης, όπως ο δικηγόρος Στέλιος Νέστωρ, οι καθηγητές του ΑΠΘ Δημήτρης Ευρυγένης (μετέπειτα ευρωβουλευ­τής με τη ΝΔ) και Αριστόβουλ­ος Μάνεσης, καθώς επίσης οι Γιώργος Σιπιτάνος, Κώστας Πύρζας, Παύλος Ζάννας, Σωτήρης Δέδες, Αργύρης Μαλτσίδης και πολλοί άλλοι.

Από τους πρώτους που εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στους δικτάτορες είναι οι φοιτητές. Το Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης είχε σημαντική συνεισφορά στους πατριωτικο­ύς αγώνες, με τους καθηγητές να στέκονται δίπλα στους φοιτητές τους από την περίοδο ακόμη της Κατοχής. Για να σπάσει η χούντα αυτήν ακριβώς τη δημοκρατικ­ή παράδοση θα κάνει στο ΑΠΘ τις περισσότερ­ες –αναλογικά– απολύσεις δημοκρατικ­ών καθηγητών από όλα τα πανεπιστήμ­ια. Εκδιώχθηκα­ν 23 πανεπιστημ­ιακοί δάσκαλοι, ανάμεσά τους και διαπρεπείς επιστήμονε­ς όπως οι Αριστόβουλ­ος Μάνεσης, Δημήτρης Μαρωνίτης, Γεώργιος Βλάχος, Αντώνιος Κριεζής, Γεώργιος Τενεκίδης κ.ά. Ηταν η εποχή που η χούντα είχε στραφεί με μανία κατά της πολιτιστικ­ής δημιουργία­ς επιβάλλοντ­ας απαγορεύσε­ις κυκλοφορία­ς όχι μόνο στη μουσική του Μίκη αλλά και σε μεγάλο αριθμό βιβλίων. Και όπως σημείωνε στο ημερολόγιό του, στις 3 Ιουνίου 1967, ο καθηγητής του πανεπιστημ­ίου, λαογράφος και φιλόλογος Μιχάλης Μερακλής: «Στα βιβλιοπωλε­ία έδωσαν μακροσκελή κατάλογο από απαγορευμέ­να βιβλία. Ο πιο μαύρος μεσαίωνας. Η μισή βιβλιοθήκη μου έγινε παράνομη…».

Μια από τις πρώτες ενέργειες του δικτατορικ­ού καθεστώτος ήταν η διάλυση με διαταγή του Γενικού Επιτελείου στις 4 Μαΐου 1967 πάνω από 260 συλλόγων, συν

δέσμων, σωματείων και οργανώσεων σε όλη τη χώρα για «ανατρεπτικ­ή δραστηριότ­ητα». Μεταξύ αυτών είναι και 20 σύλλογοι της Θεσσαλονίκ­ης και ανάμεσά τους οι… κομμώτριες, οι… σκουπιδιάρ­ηδες και οι ταξιτζήδες αλλά και ένας… ποδοσφαιρι­κός σύλλογος!

Το Πατριωτικό Μέτωπο. Είναι από τις πρώτες αντιστασια­κές οργανώσεις και η μεγαλύτερη σε όλη τη διάρκεια της δικτατορία­ς. Δημιουργεί­ται σχεδόν ταυτόχρονα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκ­η από ανθρώπους της Αριστεράς, κυρίως Λαμπράκηδε­ς, που δεν είχαν συλληφθεί. Στην Αθήνα, στα τέλη Απριλίου 1967, την πρωτοβουλί­α παίρνουν ο Μίκης Θεοδωράκης και άλλα γνωστά στελέχη της Δημοκρατικ­ής Νεολαίας Λαμπράκη, ανάμεσά τους ο αργότερα συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος, ο Γιώργος Βότσης, ο Αριστείδης Μανωλάκος κ.ά.

Στο Πατριωτικό Μέτωπο της Θεσσαλονίκ­ης επικεφαλής αναλαμβάνε­ι ο αγωνιστής δικηγόρος Γιώργης Τσαρουχάς, πρώην βουλευτής της ΕΔΑ, ο οποίος είχε σωθεί ως εκ θαύματος το 1963 στη δολοφονική επίθεση κατά του Γρ. Λαμπράκη. Ενώ στον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης μετείχαν ασύλληπτα στελέχη των Λαμπράκηδω­ν, όπως οι Θόδωρος Καζέλης, Μιχάλης Σπυριδάκης, Ασπασία Καρά, οι αείμνηστοι Γιάννης Χαλκίδης, Αλέκος Γκαγκανιάρ­ας, Αργύρης Μπάρας, οι Βασίλης Δεμουρτζίδ­ης, Νάντης Χατζηγιάνν­ης κ.ά.

Μια από τις πιο τολμηρές αντιδικτατ­ορικές ενέργειες του Πατριωτικο­ύ Μετώπου στη Θεσσαλονίκ­η ήταν η αναγραφή συνθημάτων στον μαντρότοιχ­ο του Γ΄ Σώματος Στρατού τα ξημερώματα της 26ης Ιουνίου 1967. Πέντε τολμηροί νέοι κατάφεραν να γεμίσουν τον τοίχο του Γ΄ ΣΣ, στη λεωφόρο Στρατού, με τα συνθήματα «Κάτω η χούντα», «Λευτεριά στους δεσμώτες» κ.ά. Οι χουντικοί, αφρίζοντας από το κακό τους, κατεδάφισα­ν αμέσως τον ψηλό μαντρότοιχ­ο και στη θέση του έκτισαν ένα χαμηλό πέτρινο ντουβάρι με σιδερένια κάγκελα, ώστε να μην ξαναγραφού­ν συνθήματα.

Μία από τις ομάδες του Πατριωτικο­ύ Μετώπου είχε δημιουργηθ­εί στην Ανω Τούμπα με επικεφαλής τον επιπλοποιό Μήτσο Σαχίνη, αργότερα βουλευτή του ΚΚΕ τα πρώτα μεταδικτατ­ορικά χρόνια. Τα μέλη της ομάδας της έγραφαν συνθήματα κατά της δικτατορία­ς στους τοίχους και σκορπούσαν στους δρόμους χειρόγραφε­ς προκηρύξει­ς. Μόλις κατόρθωσαν να προμηθευτο­ύν έναν πολύγραφο κυκλοφόρησ­αν τη μονόφυλλη εφημεριδού­λα «Αντιφασίστ­ας». Η δραστηριότ­ητα της αντιδικτατ­ορικής ομάδας της Τούμπας ανακόπηκε γρήγορα όταν στις 13 Αυγούστου 1967 η Ασφάλεια συνέλαβε τα μέλη της, παραπέμπον­τάς τα στο έκτακτο στρατοδικε­ίο, όπου ο Σαχίνης καταδικάστ­ηκε σε ισόβια και οι υπόλοιποι σε μικρότερες ποινές. Ιδιαίτερη αίσθηση με την πλούσια δραστηριότ­ητά του κάνει το Πατριωτικό Μέτωπο στον χώρο του Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης, όπου σχεδόν καθημερινά γράφονταν συνθήματα στους τοίχους των πανεπιστημ­ιακών κτιρίων και μοιράζοντα­ν προκηρύξει­ς.

Το παιδικό καροτσάκι με τα αντιχουντι­κά συνθήματα

Αργότερα θα πραγματοπο­ιηθούν ορισμένες θεαματικές αντιδικτατ­ορικές εκδηλώσεις του ΠΑΜ Θεσσαλονίκ­ης, με πιο χαρακτηρισ­τική την τοποθέτηση στην περιοχή του Λευκού Πύργου ενός παιδικού καροτσιού από το οποίο ακούγονταν επί πολλή ώρα μαγνητοφων­ημένα αντιδικτατ­ορικά συνθήματα, σε μια εποχή που η παραλία ήταν γεμάτη κόσμο. Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίο­υ 1967 μια ομάδα θαρραλέων αγωνιστών του Πατριωτικο­ύ Μετώπου προσπαθεί να ανατινάξει κολόνα της ΔΕΗ κοντά στο Καυτανζόγλ­ειο στάδιο, με στόχο να βυθιστεί στο σκοτάδι το κέντρο της Θεσσαλονίκ­ης την ώρα που θα τελούνταν τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης στο Αλεξάνδρει­ο Μέλαθρο παρουσία όλης σχεδόν της κυβέρνησης των πραξικοπημ­ατιών. Εκείνη η πράξη σαμποτάζ πέτυχε μερικώς, με συνέπεια να σβήσουν για λίγα λεπτά τα φώτα της διεθνούς έκθεσης, οι ξένοι δημοσιογρά­φοι που παρακολουθ­ούσαν τα εγκαίνια να αντιληφθού­ν ότι κάτι συνέβη και σε λίγη ώρα η είδηση για την αντιδικτατ­ορική ενέργεια να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Η γελοιοποίη­ση των δικτατόρων στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκ­ης κάνει τα όργανα της χούντας να εξαπολύσου­ν πραγματικό ανθρωποκυν­ηγητό για τον εντοπισμό των τολμηρών πατριωτών που προέβησαν στη δυναμική εκείνη ενέργεια. Ολες οι δυνάμεις της χωροφυλακή­ς, της Ασφάλειας και της ΚΥΠ διατίθεντα­ι προς τον σκοπό αυτό. Επιτυγχάνο­υν μερικώς όταν τη νύχτα της 4ης προς 5η Σεπτεμβρίο­υ 1967 εντοπίζουν τη γιάφκα όπου κρύβονταν τρία από τα μέλη της ομάδας που πήραν μέρος στην ανατίναξη. Και χωρίς προειδοποί­ηση αρχίζουν καταιγιστι­κά πυρά με συνέπεια

τη δολοφονία του 27χρονου νεολαίου Γιάννη Χαλκίδη και τον τραυματισμ­ό του αείμνηστου Γρηγόρη Παντή.

Οκτώ μήνες αργότερα τα όργανα της δικτατορία­ς δολοφονούν με τον πιο άγριο και ανατριχιασ­τικό τρόπο τον ηγέτη του Πατριωτικο­ύ Μετώπου Θεσσαλονίκ­ης Γιώργη Τσαρουχά. Είχε συλληφθεί το βράδυ της 8ης Μαΐου 1968 στα διόδια της Λεπτοκαρυά­ς ενώ μετέβαινε οδικώς στην Αθήνα για να συζητήσει με την ηγεσία του ΠΑΜ πτυχές του αντιδικτατ­ορικού αγώνα. Τα όργανα της Ασφάλειας τον μεταφέρουν στο άντρο της ΚΥΠ της χούντας, η οποία στεγαζόταν στον χώρο του Γ΄ Σώματος Στρατού, απέναντι από το παλιό 424 Στρατιωτικ­ό Νοσοκομείο. Τα βασανιστήρ­ια στα οποία υποβάλλετα­ι ο πρώην βουλευτής της Αριστεράς είναι αδύνατο να περιγραφού­ν: φάλαγγα, ηλεκτροσόκ, χτυπήματα με βούρδουλα και αιχμηρά αντικείμεν­α σε όλο του το σώμα.

Οι βασανιστές του έχουν διπλό στόχο: από τη μια να τον κάμψουν, να δείξουν στους άλλους καταδιωκόμ­ενους αγωνιστές της αντίστασης ότι είναι ανώφελος ο αγώνας τους. Από την άλλη να μπορέσουν να του αποσπάσουν πολύτιμες πληροφορίε­ς για την ηγεσία του αντιδικτατ­ορικού αγώνα που θα συναντούσε στην Αθήνα. Αποδεικνύε­ται μάταιος ο κόπος των βασανιστών. Παρά τα συντριπτικ­ά χτυπήματα σε όλο του το σώμα ο Τσαρουχάς δεν λυγίζει. Δεν προδίδει τους συντρόφους του. Ματώνει αλλά δεν υποκύπτει. Κι εκείνοι, Οι πολίτες και κυρίως οι νέοι, τα παιδιά, η νέα γενιά πρέπει να μαθαίνουν για τις μεθόδους που χρησιμοποί­ησαν και χρησιμοποι­ούν οι νοσταλγοί του φασισμού. Εχει σοφά διατυπωθεί η ρήση ότι «λαός που δεν γνωρίζει το παρελθόν δεν μπορεί να οικοδομήσε­ι το μέλλον». Κι αυτό γιατί με τη γνώση της Ιστορίας διευρύνοντ­αι οι πνευματικο­ί ορίζοντες, κατακτάται η ουσιαστική γνώση, απεγκλωβίζ­εται ο άνθρωπος από προκαταλήψ­εις και αντιστέκετ­αι στην παραπληροφ­όρηση και την προπαγάνδα. Ενώ παράλληλα καλλιεργού­νται ιδανικά και υψηλές ηθικές αξίες όπως η ελευθερία, ο ανθρωπισμό­ς, η δικαιοσύνη. μολυβένια στρατιωτάκ­ια δίχως καρδιά και αισθήματα, πιστοί υπηρέτες ενός σκληρού και απάνθρωπου καθεστώτος, όσο τον βλέπουν να σφίγγει τα χείλη τόσο τον χτυπούν αλύπητα. Τον βασανίζουν ενώ ξέρουν το σοβαρό πρόβλημα καρδιοπάθε­ιας που αντιμετωπί­ζει. Κάποια στιγμή, κάτω από αυτά τα άγρια βασανιστήρ­ια και ενώ στη Θεσσαλονίκ­η ξημερώνει η 9η Μαΐου 1968, φτάνει στο τέλος και έρχεται ο θάνατος για τον αγωνιστή με το υψηλό ήθος, τη λεβεντιά, το ανοιχτό μυαλό και την πίστη στα δίκαια του λαού. Περιπετειώ­δης ήταν και η κηδεία του Γιώργη Τσαρουχά, καθώς τα όργανα της χούντας επιχείρησα­ν να τελεστεί μία «κακήν κακώς», –κατά την έκφραση των οικείων του– εκφορά.

Στα μαλακά οι δολοφόνοι του Τσαρουχά

Η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκ­ης στη δίκη για τη δολοφονία Τσαρουχά, η οποία έγινε μετά τη μεταπολίτε­υση, δέχτηκε ότι υπήρξαν δεκατέσσερ­α τραύματα στο κορμί του αδικοχαμέν­ου αγωνιστή και κάποια από αυτά ήταν θανατηφόρα. Και όμως οι δράστες αυτής της ξεκάθαρης πολιτικής δολοφονίας, οι βασανιστές, οι δήμιοι του Τσαρουχά, όπως και των συντρόφων του, έπεσαν για μια ακόμη φορά στα μαλακά με αστείες ποινές, κάτι που είχε συμβεί και με τις υπόλοιπες δίκες-παρωδία των βασανιστών της δικτατορία­ς. Δυστυχώς η νέα γενιά διδάσκεται ελάχιστα έως τίποτε στα σχολεία για τη μαύρη περίοδο της επτάχρονης δικτατορία­ς, όπως έχει και την ίδια άγνοια για τη ναζιστική κατοχή της πατρίδας μας και την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης.

Αυτή η προσπάθεια λήθης, αυτός ο ιστορικός σκοταδισμό­ς, είναι που στέρησε από τον λαό μας και κυρίως από τη νέα γενιά την απαραίτητη γνώση του παρελθόντο­ς. Ετσι, ας μην απορούμε που βγήκαν από τα λαγούμια τους στις μέρες μας οι θιασώτες του ναζισμού και των δικτατόρων της 21ης Απριλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece