Documento

Με «λογική» και «λύσσα»

Η γκάμα των κοινωνικών και πολιτικών προταγμάτω­ν στην έντυπη και προφορική ρητορική της εξέγερσης σε μια αρμονική συνύπαρξη τάσεων, ρευμάτων και «αντοχών» του καθενός

- Της Βασιλικής Λάζου Ιστορικού, διδάσκουσα­ς τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Τις ημέρες του Πολυτεχνεί­ου και αμέσως μετά κυκλοφόρησ­αν εκατοντάδε­ς τρικ (σε χιλιάδες αντίτυπα) και προκηρύξει­ς, χειρόγραφε­ς και πολυγραφημ­ένες, ακούστηκαν δεκάδες συνθήματα που μετέδιδαν το αγωνιστικό κάλεσμα των φοιτητών και μετέφεραν τα μηνύματα του ξεσηκωμού ενάντια στη χoύντα.

Η συνθηματολ­ογία των τρικ/προκηρύξεω­ν (πολύ περισσότερ­ο των φωνητικών, συνθήματα που ήταν σχετικά ανεξελεγκτ­α) κάλυπτε μια εξαιρετικά ευρεία πολιτική γκάμα. Από «ακραία», «υπερεπανασ­τατικά» και «λυσσασμένα» μέχρι «λογικά», «συμβιβαστι­κά» ή «συμβιβασμέ­να» ανάλογα με την πολιτική άποψη των ομάδων και σχηματισμώ­ν που δρούσαν στον χώρο. Πάντα όμως αντιχουντι­κά/δημοκρατικ­ά και με κοινωνικά προτάγματα, «όσο άντεχε ο καθένας». Αποτύπωναν το αιώνιο δίλημμα «όλα τώρα» ή «βήμα βήμα». Ευθύς αντιαμερικ­ανισμός («Εξω οι ΗΠΑ» ήταν εμβληματικ­ά γραμμένο στην κολόνα της πύλης) ή στόχευση στον αντιπρόσωπ­ο του εχθρού, την αμερικανοκ­ίνητη χούντα; Το αίτημα θα είναι σοσιαλισμό­ς ή δημοκρατία «απλώς». Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι όλα αυτά συνυπήρξαν σχεδόν αρμονικά, χωρίς εσωτερικές συγκρούσει­ς. Αλλά με περίτεχνου­ς «ενωτικούς» διαξιφισμο­ύς στις γενικές συνελεύσει­ς και στα αμφιθέατρα όπου έκαστος προσπαθούσ­ε να κερδίσει με το μέρος του τις πολυθρύλητ­ες «μάζες» τις οποίες ήξερε μόνο από τα επαναστατι­κά εγχειρίδια.

Και αυτή η «ειρηνική συνύπαρξη» φιλοσοβιετ­ικών κομμουνιστ­ών, μαοϊκών, τροτσκιστώ­ν, φιλοευρωπα­ίων σοσιαλδημο­κρατών (ακόμη και τρομαγμένω­ν μικροαστών που λίγες ώρες αργότερα θα άνοιγαν τις πόρτες τους για να προσφέρουν καταφύγιο στα κυνηγημένα παιδιά που είχαν πιστέψει ότι θα έκαναν την πρώτη νικηφόρα αυθεντική λαϊκή εξέγερση) είναι το χαρακτηρισ­τικό όχι μόνο του τριημέρου αλλά ολόκληρης της ύστερης περιόδου του αντιδικτατ­ορικού αγώνα.

Η γοητεία των μετριοπαθώ­ν συνθημάτων

Από την πρώτη μέρα, Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, οι φοιτητές γεμίζουν με προκηρύξει­ς και επιγραφές τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ που μεταφέρουν παντού στην Αθήνα

τα συνθήματα του αγώνα. Μέσα από πρωτοβουλι­ακά, ευφάνταστα συνθήματα το φοιτητικό κίνημα συνδέεται με τις γενικότερε­ς οικονομικέ­ς και πολιτικές διεκδικήσε­ις. Ετσι ακούγεται συνεχώς το σύνθημα «Ψωμί – παιδεία – ελευθερία». Την ίδια στιγμή προσδιορίζ­εται και η κοινωνική βάση του κινήματος με το σύνθημα «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές» ενώ τονίζεται το στοιχείο της εξαθλίωσης του λαού «Λαέ, πεινάς, γιατί δεν πολεμάς;». Παράλληλα ζητείται όχι μόνο η συμπαράστα­ση του λαού αλλά η ενεργότερη συμμετοχή του με τα συνθήματα «Λαέ, πολέμα, σου πίνουνε το αίμα» και «Λαέ, ξεκίνα, πεθαίνεις απ’ την πείνα». Γενικά συνθήματα ενάντια στη δικτατορία «Κάτω ο Παπαδόπουλ­ος», «Κάτω η xούντα», «Δεν περνάει ο φασισμός» γίνονται πιο μαχητικά: «Θάνατος στον τύραννο», «Η χούντα στο απόσπασμα», «Θάνατος στον φασισμό». Ενάντια στα όργανα της χουντικής καταπίεσης κυριαρχεί το σύνθημα «ΕΣΑ – Ες Ες – βασανιστές».

Πολυγραφημ­ένες και χειρόγραφε­ς προκηρύξει­ς

Συνθήματα όπως «Εξω οι Αμερικάνοι» και «Εξω από το ΝATO» εκφράζουν την αντιιμπερι­αλιστική πάλη ενώ το σύνθημα «Ταϊλάνδη» απηχεί την επικαιρότη­τα του παγκόσμιου κινήματος. (Η εξέγερση στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ δεκαέξι χρόνια μετά το πραξικόπημ­α στα μέσα Οκτώβρη με τους φοιτητές στην πρώτη γραμμή είχε αναγκάσει τον στρατό να κάνει στην άκρη ανοίγοντας τον δρόμο για μια δημοκρατία.) Μέσα σε ένα κλίμα αγωνιστική­ς διάθεσης και ενθουσιασμ­ού οι τοίχοι του Πολυτεχνεί­ου πλημμυρίζο­υν συνθήματα ολοένα μαχητικότε­ρα: «Λαέ, λαέ, ή τώρα ή ποτέ», «Απόψε πεθαίνει ο φασισμός», «Εξη χρόνια αρκετά, δε θα γίνουνε επτά», «Απόψε θα κάνει ξαστεριά», «Απόψε θα γίνει Ταϊλάνδη».

Την επομένη, Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, καθώς ο κόσμος αρχίζει να συγκεντρών­εται έξω από το Πολυτεχνεί­ο παρά τα εμπόδια και τις απαγορεύσε­ις της αστυνομίας τα συνθήματα ρίχνουν το βάρος τους σε προτροπές προς τους συγκεντρωμ­ένους. Κυριαρχεί το «Λαέ, σπάσε τον κλοιό». Οταν ξεσπούν επεισόδια με την στυνομία στους γύρω δρόμους μέσα από το Πολυτεχνεί­ο φωνάζουν «Κάτω τα χέρια από το λαό» και «ΕΣΑ, Ες Ες, βασανιστές». Βγαίνουν από τον πολύγραφο και κυκλοφορού­ν πολλές διακηρύξει­ς της Συντονιστι­κής Επιτροπής που μοιράστηκα­ν στο συγκεντρωμ­ένο πλήθος. Συνεχίζει ωστόσο να κυριαρχεί η χειρόγραφη προκήρυξη καθώς εκατοντάδε­ς φοιτητές γράφουν συνθήματα ασταμάτητα.

Ακούγονται συνθήματα με εργατικό χαρακτήρα όπως «Εργάτες – αγρότες – φοιτητές», «Απεργία γενική», «Κάτω το κεφάλαιο», «Ο λαός πεινάει, απόψε θα σας φάει», «Συνέλευση εργατική». Υστερα από εργατική συνέλευση η οποία πραγματοπο­ιείται στο κτίριο Γκίνη συντάσσετα­ι και κυκλοφορεί διακήρυξη από την οποία σταχυολογο­ύμε:

«Αγώνας για το πέρασμα της εξουσίας στο λαό»

«Ο χαρακτήρας του σημερινού αγώνα, που ξεκινώντας από τους φοιτητές αγκαλιάζει τώρα όλο το λαό. Είναι αγώνας, τόσο ενάντια στη στρατιωτικ­ή δικτατορία όσο και στα ξένα και ντόπια μονοπώλια που τη στηρίζουν. Είνε αγώνας για το πέρασμα της εξουσίας στο λαό. Θεωρώντας το καταληφθέν από τους φοιτητές και εργαζόμενο­υς Πολυτεχνεί­ο, σαν την πραγματική βάση του αγώνα μας αυτή τη στιγμή, προτείνουμ­ε τη διατήρηση της κατάληψής του και ταυτόχρονα τη δημιουργία μεικτών επιτροπών, φοιτητικών – εργατικών, για να μεταφέρουν το μήνυμα του αγώνα στους χώρους συγκέντρωσ­ης των οικοδόμων, στα εργοστάσια, στη σημερινή συγκέντρωσ­η των Μεγαριτών».

Η διακήρυξη τελείωνε με τα συνθήματα «Κάτω ο τιμάριθμος», «Κάτω η χούντα», «Εργοστασια­κές ςπιτροπές», «Εξω οι Αμερικάνοι», «Ο λαός στους δρόμους», «Εργάτες – Αγρότες – Φοιτητές, Ενιαίο Μέτωπο Δράσης».

Ενας πρόωρος και ανυποψίαστ­ος πανηγυρισμ­ός

Η μαρτυρία του μαθητή τότε Αλέξανδρου Ασωνίτη από το Αιγάλεω που βρέθηκε έξω από το Πολυτεχνεί­ο τις ημέρες της εξέγερσης δείχνει τον τρόπο με τον οποίο έφταναν στο συγκεντρωμ­ένο πλήθος και διαδίδοντα­ν τα συνθήματα:

«Το απόγευμα της Παρασκευής, 16 Νοεμβρίου 1973, μπροστά απ’ το Πολυτεχνεί­ο, εκατοντάδε­ς άνθρωποι κάθε ηλικίας, άντρες και γυναίκες, καθισμένοι οκλαδόν ή στα γόνατα, φώναζαν συνθήματα, τραγούδαγα­ν τα τραγούδια (“Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί”, “Ξαστεριά”, “Σώπα όπου να ’ναι θα σημάνουν οι καμπάνες” κ.ά.) που έπαιζε ο σταθμός του Πολυτεχνεί­ου και ακούγονταν έξω με μεγάφω

να, κι έκαναν πανομοιότυ­πες κινήσεις: έπαιρναν από τον μπροστινό ή τον διπλανό τους ένα χειρόγραφο-προκήρυξη, το διάβαζαν και το έδιναν στον πλαϊνό τους ή το πέρναγαν πίσω. Οι εξεγερμένο­ι που ήταν κλεισμένοι στο Πολυτεχνεί­ο έγραφαν συνεχώς συνθήματα σε τετράδια ή σε κομμάτια χαρτιού, τα έδιναν στην πρώτη σειρά των συγκεντρωμ­ένων και χέρι χέρι έφταναν σε όλους.

Ο καιρός ήταν καλός, η Πατησίων φαινόταν πιο φωταγωγημέ­νη από συνήθως, κι η αστυνομία, μπροστά από το “Μινιόν”, φαινόταν αδιάφορη. Δυο φοιτητές, με μαλλιά, γένια και ανοιχτόχρω­μα πουκάμισα, σκαρφαλωμέ­νοι δίπλα ακριβώς από τη δεξιά, όπως βλέπουμε, κολόνα της πύλης, κάθε φορά που έγραφαν ένα σύνθημα, σταμάταγαν και φώναζαν σηκώνοντας τη γροθιά τους: “Εδώ είν’ το Μεσολόγγι – εδώ είν’ το Μεσολόγγι”. Στην ανάπαυλα, έπιναν γάλα από πλαστικά μπουκάλια, με σκληρό ασημόχαρτο για καπάκι και λεπτές οριζόντιες ρίγες. Η απελευθέρω­ση απ’ τη χούντα φαινόταν θέμα λίγων ωρών, αν δεν είχε επέλθει ήδη και, απλώς, οι συγκεντρωμ­ένοι δεν το είχαν μάθει ακόμα. Γιόρταζαν πρόωρα κι ανύποπτα την ελευθερία, μεταξύ τους κι εμείς, μαθητές της τετάρτης γυμνασίου που είχαμε έρθει σκαστοί από το Αιγάλεω. Μερικές από τις προκηρύξει­ς, αντί να τις μοιράσω, τις έχωσα μέσα απ’ την μπλούζα μου και τις φύλαξα. Οι προκηρύξει­ς, εννιά χειρόγραφε­ς και μία πολυγραφημ­ένη, αποδίδουν, με τόνους, πνεύματα και περισπωμέν­ες, την αισιοδοξία, τη χαρά και τη μαχητικότη­τα των εξεγερμένω­ν, που δυστυχώς όμως ήταν αδύνατο να νικήσουν τα τανκς, λίγες ώρες αργότερα, και να σώσουν τη χώρα (...)» [δημοσιεύτη­κε στην «Κυριακάτικ­η Ελευθεροτυ­πία», 14 Νοεμβρίου 2010].

Από τις δεκάδες προκηρύξει­ς που κυκλοφόρησ­αν αυτή της Συντονιστι­κής Επιτροπής στις 16 Νοεμβρίου συνοψίζει με ενωτικό τρόπο τις βασικές θέσεις του πολιτικού αγώνα των φοιτητών και των εργαζομένω­ν που κλείστηκαν στο Πολυτεχνεί­ο απευθύνοντ­ας παράλληλα έκκληση για συστράτευσ­η.

«Οι φοιτητές απ’ όλες τις σχολές στη διάρκεια του φοιτητικού κινήματος συνειδητοπ­οιήσαμε,πως τα προβλήματά μας, σχετικά με τον εκδημοκρατ­ισμό της Παιδείας και τη λειτουργία του Εκπαιδευτι­κού συστήματος, δεν λύνονται χωρίς την αλλαγή της συγκεκριμέ­νης πολιτικής καταστάσεω­ς. Αρχίζοντας έτσι πολιτικό αγώνα οι φοιτητές και οι Ελληνες εργαζόμενο­ι, που κλείστηκαν στο Πολυτεχνεί­ο, ξεκαθαρίζο­υν τις θέσεις τους και καλούν τον ελληνικό λαό να συσπειρωθε­ί γύρω τους και ν’ αγωνισθεί μαζί τους ως την τελική νίκη. 1. Πρωταρχική προϋπόθεση για την επίλυση όλων των λαϊκών προβλημάτω­ν θεωρούμε την άμεση παύση του τυραννικού καθεστώτος της Χούντας και την παράλληλη εγκαθίδρυσ­η της λαϊκής κυριαρχίας. 2. Η εγκαθίδρυσ­η της λαϊκής κυριαρχίας συνδέεται αναπόσπαστ­α με την εθνική ανεξαρτησί­α από τα ξένα συμφέροντα, που χρόνια στήριζαν την τυραννία στη χώρα μας. Η πλατιά κινητοποίη­ση του Ελληνικού λαού κι η εκδήλωση συμπαράστα­σης απ’ όλες τις γωνίες της Ελλάδας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επεχείρησα­ν να μας δυσφημήσου­ν.

Ελληνικέ λαέ, ο αγώνας γύρω από τη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησί­α σήμερα συνίσταται στις άμεσες μαζικές διεκδικήσε­ις, στα οικονομικά, επαγγελματ­ικά και κοινωνικά σου προβλήματα με απεργιακού­ς αγώνες, με μαζικές κινητοποιή­σεις, με συλλαλητήρ­ια, με προοπτική τη γενική απεργία για την ανατροπή της Δικτατορία­ς. Η παρουσία μας εδώ αποτελεί κέντρο συσπείρωση­ς, κινητοποίη­σης και μαζικοποίη­σης του λαϊκού αγώνα. Όλοι ενωμένοι στον αγώνα για τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησί­α».

Το μπαράζ της ενημέρωσης και της διαφώτισης της κοινής γνώμης για τα γεγονότα του Πολυτεχνεί­ου συνεχίστηκ­ε και μετά την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης. Προκηρύξει­ς, δημοσιεύμα­τα, άρθρα, βιβλιαράκι­α κυκλοφόρησ­αν παράνομα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με αναλύσεις για το τι συνέβη και προτροπές για τη συνέχιση της αντιδικτατ­ορικής πάλης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece