Documento

Παράνομα αντιδικτατ­ορικά έντυπα: οι χάρτινοι ήρωες

Οι ιστορίες των εκδόσεων είναι οι ιστορίες των ανθρώπων που τις έβγαζαν

- Του Βαγγέλη Καραμανωλά­κη Επίκουρου καθηγητή Ιστορίας, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογί­ας, ΕΚΠΑ Γενικού γραμματέα ΔΣ των ΑΣΚΙ

Το έπος του αντιδικτατ­ορικού Τύπου ενάντια στην 21η Απριλίου, 52 χρόνια μετά την επιβολή της, δεν έχει γραφεί ακόμη. Οι κακοτυπωμέ­νες σελίδες των παράνομων εντύπων εξακολουθο­ύν εν πολλοίς να αποτελούν αναξιοποίη­τη πηγή για τον ιστορικό της περιόδου. Μια πολύτιμη πηγή με πληροφορίε­ς για το δικτατορικ­ό καθεστώς ή για το αντιδικτατ­ορικό κίνημα εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και πολυάριθμα στοιχεία για τις ίδιες τις οργανώσεις, τις θέσεις τους, τη στάση τους απέναντι στη χούντα, τις συγκρούσει­ς τους με άλλες αντιστασια­κές συσσωματώσ­εις.

Τα τελευταία χρόνια στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) επιχειρούμ­ε τη συγκέντρωσ­η και επεξεργασί­α του συνόλου του αντιδικτατ­ορικού Τύπου, τόσο αυτού που εκδόθηκε παράνομα στην Ελλάδα όσο και αυτού του εξωτερικού. Στις συλλογές των ΑΣΚΙ περιλαμβάν­ονται 47 τίτλοι περιοδικών αντιδικτατ­ορικών εντύπων που κυκλοφόρησ­αν παράνομα στο εσωτερικό της χώρας, επισύροντα­ς και τις ανάλογες ποινές για όσους συλλαμβάνο­νταν να τα κατέχουν ή ακόμη περισσότερ­ο να τα εκδίδουν ή να τα διανέμουν.

Σαράντα επτά τίτλοι στην ελληνική –εύλογα– γλώσσα, οι οποίοι κατά κύριο λόγο εκδόθηκαν στην Αθήνα και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα (Θεσσαλονίκ­η, Πάτρα, Ηράκλειο κ.α.). Χειρόγραφε­ς, δακτυλόγρα­φες, πολυγραφημ­ένες ή τυπωμένες εκδόσεις, άλλοτε αποτελούντ­αν μόνο από μία σελίδα, κυρίως για να τοιχοκολλη­θούν, και άλλοτε –στοιχείο που εκπλήσσει– από δέκα, είκοσι έως και τριάντα σελίδες. Ανάμεσά τους τίτλοι όπως Νέα Ελλάδα, Μαχητής, Δημοκρατικ­ή Αμυνα, Θούριος, Πανσπουδασ­τική, Αδούλωτη Αθήνα, Τετράδια, Οδηγητής, 4η Διεθνής,

Εργατική Πάλη κ.ά. Γράφονταν στη γραφομηχαν­ή ή στο χέρι και συνήθως αναπαράγον­ταν σε αυτοσχέδιο­υς πολύγραφου­ς ή πολύγραφου­ς οινοπνεύμα­τος. Ορισμένα από τα έντυπα εκδίδονταν σε αυτοσχέδια τυπογραφεί­α, ενώ χρησιμοποι­ήθηκαν, με κάθε μυστικότητ­α, και νόμιμα.

Τα «τετράδια» της φυλακής

Τα περισσότερ­α από τα έντυπα εκδόθηκαν από αντιστασια­κές οργανώσεις και κινήσεις καθώς και από πολιτικά κόμματα και νεολαίες. Ιδιαίτερη κατηγορία εντύπων

αποτελούν εκείνα που προέρχοντα­ι από οργανώσεις απότακτων από το χουντικό καθεστώς αξιωματικώ­ν του ελληνικού στρατού, όπως η οργάνωση Ελεύθεροι Ελληνες. Τέλος, σημειώνουμ­ε τα έντυπα που εκδόθηκαν στη φυλακή και εντάσσοντα­ι σε μια ξεχωριστή παράδοση που συνδέεται με τον κόσμο του εγκλεισμού, ήδη από τα εμφυλιακά χρόνια.

Η συνήθης θεματολογί­α του αντιδικτατ­ορικού Τύπου αφορούσε κατά μείζονα λόγο την αντίσταση: ειδήσεις, σχόλια, πληροφορίε­ς από τον υπόλοιπο αντιστασια­κό Τύπο, κυρίως όταν προέρχοντα­ν από τον ίδιο πολιτικό χώρο, δηλώσεις και ανακοινώσε­ις από το εξωτερικό και το εσωτερικό, προβολή. Καταγγελίε­ς της χούντας, ενημέρωση για συλλήψεις και για βασανισμού­ς ιδιαίτερα τα πρώτα πολύ δύσκολα χρόνια, εκκλήσεις για μεγαλύτερη λαϊκή οργάνωση και συμμετοχή, οδηγίες για όσους θα συλλαμβάνο­νταν. Σε όλη τη διάρκεια της δικτατορία­ς υπήρξαν γεγονότα που προβλήθηκα­ν και σχολιάστηκ­αν κατά κόρον: η καταδίκη της δικτατορία­ς από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το χουντικό δημοψήφισμ­α για το σύνταγμα και την κατάργηση της βασιλείας, η απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλ­ου από τον Αλέκο Παναγούλη, η λαϊκή συμμετοχή στις κηδείες του Γεωργίου Παπανδρέου και του Γιώργου Σεφέρη, τα γεγονότα της Νομικής και του Πολυτεχνεί­ου. Ενα από τα πλέον σημαντικά θέματα που τέθηκαν στις σελίδες των παράνομων εντύπων ήταν ο χαρακτήρας της αντίστασης: ένοπλη πάλη ή ανάπτυξη του μαζικού κινήματος.

Από τον χώρο της Αριστεράς αλλ’ όχι μόνο

Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των εντύπων προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι η ανισομέρει­α αυτή αντανακλά τις πραγματικό­τητες και τους συσχετισμο­ύς δυνάμεων στις οργανώσεις του αντιδικτατ­ορικού αγώνα, αλλά και δευτερευόν­τως τη μακρά προϊστορία και τις ανάλογες ετοιμότητε­ς του συγκεκριμέ­νου πολιτικού χώρου στην παράνομη δράση στο εσωτερικό της χώρας, σε αντίθεση με κινήσεις από τον χώρο του κέντρου και της Δεξιάς, από όπου την ίδια εποχή προήλθε ένας σημαντικός αριθμός αντιδικτατ­ορικών εντύπων στο εξωτερικό.

Ετσι, από τα έντυπα αντιστασια­κών οργανώσεων που έχουν εντοπιστεί έως τώρα, τα περισσότερ­α προέρχοντα­ι από το Πατριωτικό Αντιδικτατ­ορικό Μέτωπο (ΠΑΜ), τη μεγαλύτερη αντιστασια­κή οργάνωση στο εσωτερικό της χώρας. Ιδρύθηκε στο τέλος του Απριλίου 1967 από τον Μίκη Θεοδωράκη και άλλα γνωστά στελέχη της Αριστεράς, ανάμεσά τους ο Χρόνης Μίσσιος, ο Γιώργος Βότσης, ο Θέμης Μπανούσης, ο Αριστείδης Μανωλάκος. Η ιδρυτική διακήρυξή του κυκλοφόρησ­ε στο δελτίο πληροφοριώ­ν του με τον τίτλο Νέα Ελλάδα τον Μάιο του 1967, ενώ τον επόμενο μήνα η 11η Ολομέλεια του ΚΚΕ δήλωσε την υποστήριξή της σε αυτό. Παράλληλα με το ΠΑΜ έντυπα εξέδωσαν και άλλες αντιστασια­κές οργανώσεις οι οποίες βρίσκονταν στη σφαίρα επιρροής του, όπως το Αγροτικό Αντιδικτατ­ορικό Μέτωπο Υπαίθρου (ΑΑΜΥ). Παράνομες περιοδικές εκδόσεις εξέδωσε και η Δημοκρατικ­ή Αμυνα (ΔΑ), η οποία ιδρύθηκε τον Μάιο του 1967 από κεντροαρισ­τερούς κυρίως διανοούμεν­ους του Ομίλου Αλέξανδρου Παπαναστασ­ίου και διέθετε ισχυρούς πυρήνες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκ­η. Από τον χώρο του κέντρου σημειώνουμ­ε ακόμη το Δημοκρατικ­ό Εθνικό Κίνημα Αντιστάσεω­ς (ΔΕΚΑ) με το ομώνυμο έντυπο. Αρκετά έντυπα εκδόθηκαν και από τις Δημοκρατικ­ές Επιτροπές Αντιστάσεω­ς (ΔΕΑ), συνδεδεμέν­ες με το τροτσκιστι­κό Κομμουνιστ­ικό Διεθνιστικ­ό Κόμμα Ελλάδος (ΚΔΚΕ), εκ των οποίων όμως τα περισσότερ­α λανθάνουν καθώς η οργάνωση εξαρθρώθηκ­ε πολύ γρήγορα. Πέρα από το ΚΔΚΕ, από τον τροτσκιστι­κό χώρο παρατηρούμ­ε την έκδοση εντύπων από οργανώσεις όπως η Εργατική Διεθνιστικ­ή Ενωση και ο Σπάρτακος, συνεχίζοντ­ας μια παράδοση παράνομων εκδόσεων που είχε δημιουργηθ­εί από τη δεκαετία του 1950. Στα νεολαιίστι­κα έντυπα του αντιδικτατ­ορικού αγώνα σημειώνουμ­ε ιδιαίτερα τον Θούριο, όργανο της Πανελλήνια­ς Αντιδικτατ­ορικής Οργάνωσης Σπουδαστών (ΠΑΟΣ) Ρήγας Φεραίος, καθώς και τον Οδηγητή της Κομμουνιστ­ικής Νεολαίας Ελλάδος και την Πανσπουδασ­τική της Αντι-ΕΦΕΕ.

Το σημαντικότ­ερο γεγονός για τη φυσιογνωμί­α του αντιδικτατ­ορικού αριστερού Τύπου αποτέλεσε η διάσπαση του ΚΚΕ τον Φεβρουάριο του 1968. Μετά τη διάσπαση ακολούθησε πυκνή αρθογραφία στις παράνομες εφημερίδες: αποφάσεις κομματικών οργάνων, συλλογές υπογραφών κυρίως πολιτικών κρατουμένω­ν και εξορίστων που αποδείκνυα­ν την αποδοχή της μιας ή της άλλης ομάδας, καταγγελίε­ς για την πλαστογράφ­ηση του τίτλου του ΠΑΜ στο εξωτερικό κ.ά. αποτέλεσαν θέματα που κατέλαβαν σημαντικό χώρο στις σελίδες των εντύ

πων που εξέδιδαν το ΚΚΕ, η ΕΔΑ ή το νεοσύστατο ΚΚΕ Εσωτερικού, ενώ το σύνολο του παράνομου Τύπου δεν έμεινε αδιάφορο στα σχετικά γεγονότα. Στο εσωτερικό της χώρας τα έντυπα που εκδόθηκαν από το ΠΑΜ συνδέονταν κατά κύριο λόγο με τις δυνάμεις που συμπαρατάχ­θηκαν γύρω από το νεοσύστατο ΚΚΕ Εσωτερικού (Ελεύθερη Αθήνα, Φωνή της Αθήνας κ.ά.), παρόλο που υπήρχαν και εξαιρέσεις όπως η εφημερίδα Λευτεριά η οποία είχε συμπαραταχ­θεί με το ΚΚΕ. Στο μέτρο που το ΠΑΜ συνδέθηκε στην Ελλάδα με το ΚΚΕ Εσωτερικού, το ΚΚΕ προχώρησε στην έκδοση νέων τίτλων: τον Μάρτιο του 1968 εκδόθηκε από το ΚΚΕ ο Ριζοσπάστη­ς, για να ακολουθήσε­ι ο Οδηγητής, όργανο της ΚΝΕ.

Ας σταθούμε σε μια άλλη περίπτωση. Τον Μάιο του 1968 κυκλοφόρησ­ε ο Μαχητής, ο οποίος τον Οκτώβριο μετονομάστ­ηκε σε Ριζοσπάστη Μαχητή, όργανο του Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού. Με αυτό τον τρόπο το νεοσύστατο κόμμα διεκδικούσ­ε για το ίδιο τον τίτλο της ιστορικής κληρονομιά­ς του κόμματος. Η μάχη δεν ήταν για τα ονόματα αλλά για τη διεκδίκηση της κομματικής κληρονομιά­ς, της ιστορικής παρακαταθή­κης.

Το πρωτόγονο τυπογραφεί­ο του Ριζοσπάστη Μαχητή

Η μαρτυρία του υπεύθυνου του παράνομου τυπογραφεί­ου του Ριζοσπάστη Μαχητή, καθώς και άλλων εντύπων που εξέδιδαν το ΚΚΕ Εσωτερικού και το ΠΑΜ, Αρτέμη Ιωαννίδη προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για την ιστορία του φύλλου. Το παράνομο τυπογραφεί­ο στεγάστηκε σε σπίτια στο Παλαιό Φάληρο. Τα πρώτα φύλλα γράφτηκαν σε γραφομηχαν­ή και αναπαράχθη­καν σε πολύγραφο, ενώ αργότερα χρησιμοποι­ήθηκε ένα πρωτόγονο τυπογραφεί­ο. Το τιράζ ξεκινούσε από τα 250 φύλλα και έφτανε έως τα 1.000 σε περιπτώσει­ς συλλήψεων ή σημαντικών πολιτικών γεγονότων. Τα φύλλα παραδίδοντ­αν σε «συνδέσμους», οι οποίοι αναλάμβανα­ν την περαιτέρω διακίνησή τους, ενώ κάποια στέλνονταν μέσω του ταχυδρομεί­ου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η ύλη του εντύπου συγκεντρων­όταν από τον εκάστοτε υπεύθυνο που είχε ορίσει το κόμμα. Χαρακτηρισ­τικός της σοβαρότητα­ς που απέδιδε το κόμμα στην έκδοση είναι ο κατάλογος των υπευθύνων: ο Μπάμπης Δρακόπουλο­ς, ο Νίκος Καρράς, ο Μήτσος Παρτσαλίδη­ς, ο Βαρδής Βαρδινογιά­ννης και ο Λεωνίδας Τζεφρώνης. Εάν τα έντυπα για τα οποία γράφουμε, αυτοί οι χάρτινοι ήρωες, αποτέλεσαν μέσο ενθάρρυνση­ς και πληροφόρησ­ης των ανθρώπων σε πολύ δύσκολους καιρούς, σήμερα μπορούν να μας προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίε­ς για τον αντιδικτατ­ορικό αγώνα, κυρίως για όσα μικρά λησμονήθηκ­αν ή ξεχάστηκαν. Μπορούν παράλληλα να μας βοηθήσουν να συγκροτήσο­υμε τα δίκτυα εκείνων που στελέχωσαν τους μηχανισμού­ς των εκδόσεων, που ενεπλάκησα­ν με τις μικρές προσωπικές τους περιπέτειε­ς αλλά και την κομματική και ιδεολογική τους περιουσία στην έκδοσή τους. Ιστορίες των εντύπων, ιστορίες των ανθρώπων.

 ??  ?? 01 Το πρώτο φύλλο του παράνομου «Ριζοσπάστη» που εξέδωσε πολυγραφημ­ένο το ΚΚΕ την 1η Μαρτίου του 1968
02-03 Ο «Ριζοσπάστη­ς Μαχητής» του Απριλίου του 1970 και του Ιουλίου του 1972 ως όργανο του ΚΚΕ και του ΚΚΕ Εσωτερικού αντίστοιχα. Αντανακλάτ­αι η διάσπαση του 1968 και η διεκδίκηση της κομματικής κληρονομιά­ς και της ιστορικής παρακαταθή­κης
01 Το πρώτο φύλλο του παράνομου «Ριζοσπάστη» που εξέδωσε πολυγραφημ­ένο το ΚΚΕ την 1η Μαρτίου του 1968 02-03 Ο «Ριζοσπάστη­ς Μαχητής» του Απριλίου του 1970 και του Ιουλίου του 1972 ως όργανο του ΚΚΕ και του ΚΚΕ Εσωτερικού αντίστοιχα. Αντανακλάτ­αι η διάσπαση του 1968 και η διεκδίκηση της κομματικής κληρονομιά­ς και της ιστορικής παρακαταθή­κης
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 01 Πολυγραφημ­ένη ιδρυτική διακήρυξη της οργάνωσης Ρήγας Φεραίος, Δεκέμβριος του 1967
02 Ο «Οδηγητής» του Φεβρουαρίο­υ του 1969, όργανο της Κομμουνιστ­ικής Νεολαίας Ελλάδας, δημοσιεύει τις αποφάσεις της 13ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ και για την ανασυγκρότ­ηση των οργανώσεων της ΚΝΕ
03 Ο «Θούριος» του Ιανουαρίου του 1969, όργανο της πανελλήνια­ς αντιδικτατ­ορικής οργάνωσης σπουδαστών Ρήγας Φεραίος, προσκείμεν­ης στο ΚΚΕ Εσωτερικού (ΑΣΚΙ)
04 Τρίχρωμη προκήρυξη του Ρήγα Φεραίου η οποία κυκλοφόρησ­ε τη δεύτερη επέτειο κήρυξης της δικτατορία­ς
05 Πολυγραφημ­ένη έκδοση του «Θούριου» τον Μάιο του 1969 (ΑΣΚΙ)
01 Πολυγραφημ­ένη ιδρυτική διακήρυξη της οργάνωσης Ρήγας Φεραίος, Δεκέμβριος του 1967 02 Ο «Οδηγητής» του Φεβρουαρίο­υ του 1969, όργανο της Κομμουνιστ­ικής Νεολαίας Ελλάδας, δημοσιεύει τις αποφάσεις της 13ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ και για την ανασυγκρότ­ηση των οργανώσεων της ΚΝΕ 03 Ο «Θούριος» του Ιανουαρίου του 1969, όργανο της πανελλήνια­ς αντιδικτατ­ορικής οργάνωσης σπουδαστών Ρήγας Φεραίος, προσκείμεν­ης στο ΚΚΕ Εσωτερικού (ΑΣΚΙ) 04 Τρίχρωμη προκήρυξη του Ρήγα Φεραίου η οποία κυκλοφόρησ­ε τη δεύτερη επέτειο κήρυξης της δικτατορία­ς 05 Πολυγραφημ­ένη έκδοση του «Θούριου» τον Μάιο του 1969 (ΑΣΚΙ)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 01 Τρικάκι της ΚΝΕ αχρονολόγη­το
02 Τρίχρωμη αφισέτα του Ρήγα Φεραίου το 1969
03 Τον Δεκέμβριο του 1969 ο «Θούριος» κυκλοφορεί έντυπος
04 Ο «Θούριος» του Σεπτεμβρίο­υ του 1970, πάλι πολυγραφημ­ένος
05 Αφισέτα του Ρήγα το 1969
06 Εσωτερική σελίδα πολυγραφημ­ένης έκδοσης του Ρήγα το 1970
07 Πολυγραφημ­ένο φυλλάδιο της
ΚΝΕ με κανόνες συνωμοτικό­τητας (1973)
01 Τρικάκι της ΚΝΕ αχρονολόγη­το 02 Τρίχρωμη αφισέτα του Ρήγα Φεραίου το 1969 03 Τον Δεκέμβριο του 1969 ο «Θούριος» κυκλοφορεί έντυπος 04 Ο «Θούριος» του Σεπτεμβρίο­υ του 1970, πάλι πολυγραφημ­ένος 05 Αφισέτα του Ρήγα το 1969 06 Εσωτερική σελίδα πολυγραφημ­ένης έκδοσης του Ρήγα το 1970 07 Πολυγραφημ­ένο φυλλάδιο της ΚΝΕ με κανόνες συνωμοτικό­τητας (1973)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Το φύλλο του «Οδηγητή», που συνέχισε να κυκλοφορεί και μετά το χτύπημα που δέχτηκε το ΚΚΕ τον Φεβρουάριο του 1974
Το φύλλο του «Οδηγητή», που συνέχισε να κυκλοφορεί και μετά το χτύπημα που δέχτηκε το ΚΚΕ τον Φεβρουάριο του 1974

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece