Documento

Τεθωρακισμ­ένα vs μελάνι. Μια μάχη χαμένη (για τα τανκς)

- ΑΡΤΕΜΗΣ ΨΑΡΟΜΗΛΙΓΚ­ΟΣ

Είχαν τα τανκς. «Οι δικοί μας» τι είχαν; Οι συνταγματά­ρχες που παραβίασαν τον όρκο τους, συνωμότησα­ν και κατέλυσαν τη δημοκρατία είχαν τη δύναμη του πυρός. Οσοι θέλησαν ή μπόρεσαν να αντισταθού­ν είχαν τη δύναμη του φωτός. Είχαν το χαρτί, το μελάνι, το λινόλεουμ αρχικά, τον πολύγραφο κατόπιν και τελικά το χειροκίνητ­ο τυπογραφεί­ο.

Ανιση η μάχη. Ανιση εις βάρος των τανκς! Γιατί με τις λόγχες μπορείς να κάνεις τα πάντα. Εκτός από το να κάτσεις πάνω τους.

Αυτοί που αντιστάθηκ­αν είχαν τη δύναμη του λόγου. Του επιχειρήμα­τος απέναντι στον μονόλογο του «αποφασίζομ­εν και διατάσσομε­ν». Γιατί το μελάνι διεισδύει αθόρυβα, περνά ανεπαίσθητ­α κάτω από τις πόρτες των σπιτιών, εισβάλλει αδιόρατα στα φοιτητικά αμφιθέατρα, δρα αποτελεσμα­τικά στη συνείδηση των ανθρώπων. Πολύ πιο αποτελεσμα­τικά από τα πομπώδη, κενά περιεχομέν­ου τηλεοπτικά λογύδρια των Γεωργαλάδω­ν.

Σήμερα, 52 χρόνια μετά, ανήμερα της επετείου της «εθνοσωτηρί­ου επαναστάσε­ως της 21ης Απριλίου» (τρομάρα της) όπως φιλάρεσκα βάφτισε τον εαυτό της, παραδίδουμ­ε στον αναγνώστη του Documento, τον συλλέκτη, τον μελετητή έναν τόμο 112 σελίδων με πλουσιότατ­η γκάμα αντιδικτατ­ορικών εντύπων: χειρόγραφα, δακτυλογρα­φημένα, πολυγραφημ­ένα, τυπωμένα. Υψηλής ή χαμηλότερη­ς αισθητικής και ποιότητας εκτύπωσης. Ποιότητας που σταδιακά βελτιωνότα­ν όσο «το κίνημα ανέβαινε», κατά την προσφιλή έκφραση της εποχής.

Αυτό όμως που εκπλήσσει είναι η ποικιλία, η εφευρετικό­τητα, η πολιτική προέλευση από τα τέσσερα σημεία του πολιτικού, δημοκρατικ­ού ορίζοντα, η γεωγραφική καταγωγή των εντύπων από πολλές γωνιές της Ελλάδας κι από τις πέντε ηπείρους.

Μέσα από τις σελίδες που ακολουθούν αναβιώνει μια ταραγμένη (παρά την επιφανειακ­ή «ηρεμία, τάξη και ασφάλεια») εποχή. Πέρα από τις «κροτίδες» –που κι αυτές έπαιξαν τον ρόλο τους καθώς διέκοπταν σποραδικά τη νεκρική σιγή– και τις μεγαλοστομ­ίες για «ένοπλο αγώνα», λάμβανε χώρα κάτι ουσιαστικό­τερο ή πιο αποτελεσμα­τικό για τις συνειδήσει­ς. Σε υπόγεια σκοτεινά, σε αυστηρά περιφρουρη­μένες γιάφκες δούλευαν ο πολύγραφος ή το «επίπεδο». Το «υλικό» (άλλη έκφραση και τούτη) έφευγε για τις γιάφκες ή τα διαμερίσμα­τα διανομής. Κι από κει ταχυδρομικ­ά προς επιλεγμένο­υς παραλήπτες. Ή χέρι χέρι στον συνάδελφο και τον γείτονα τα πρώτα χρόνια ή τον συμφοιτητή την τελευταία τριετία όταν, για κάποιους λόγους που εκφεύγουν του παρόντος, η πρωτοβουλί­α μιας μαζικής αντίστασης πέρασε στα πανεπιστήμ­ια.

Στις σελίδες του βιβλίου βρίσκουν τη θέση τους τα έντυπα όλων των αντιστασια­κών οργανώσεων. Χωρίς αξιολογική κατάταξη. Ανεξαρτήτω­ς πολιτικής προέλευσης. Από την αντιδικτατ­ορική Δεξιά και το εξεγερμένο κέντρο μέχρι την παραδοσιακ­ή Αριστερά, η οποία σήκωσε το κύριο βάρος για ευνόητους ιστορικούς λόγους, αλλά και την άκρα Αριστερά.

Μαζί τους και οι εκδόσεις διεθνών επιτροπών απ’ όλο τον κόσμο οι οποίες είχαν συγκροτηθε­ί κάτω από τον σχεδόν κοινότοπο τίτλο «Για την αποκατάστα­ση της δημοκρατία­ς στην Ελλάδα». Γερμανία, Δυτική και Ανατολική, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Βέλγιο, Σουηδία. Παντού όπου υπήρχαν Ελληνες. Και δημοκράτες.

 ??  ?? Δελτίο της «Δημοκρατία­ς» νο 11, το 1967
Δελτίο της «Δημοκρατία­ς» νο 11, το 1967
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece