Documento

Αποδομώντα­ς τη δικτατορία με σκίτσα, σχέδια, γελοιογραφ­ίες

- Του Χάρη Δ. Ραϊτσίνη Ιστορικού, δρα Δημοσιογρα­φίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ

Αγνωστοι και αυτοσχέδιο­ι καλλιτέχνε­ς αναβαθμίζο­υν σταδιακά την αισθητική τους. Γελοιογράφ­οι του αστικού Τύπου καταφέρνου­ν να ξεγελάσουν τη λογοκρισία, ενώ δημοσιογρά­φοι με ευρηματικά «παιχνίδια των τίτλων» περνούν έμμεσα το αντιστασια­κό μήνυμα. Αναζητώντα­ς τον θεματολογι­κό «κοινό τόπο» του παράνομου Τύπου

Κατά τη διάρκεια της δικτατορία­ς των συνταγματα­ρχών κυκλοφόρησ­αν περισσότερ­α από 370 αντιχουντι­κά έντυπα που εκδίδονταν εντός και εκτός των τειχών. Οι εφημερίδες, τα περιοδικά και τα ενημερωτικ­ά δελτία της εποχής μπορούν να χωριστούν σε τρεις βασικές κατηγορίες: τον παράνομο Τύπο που έβγαινε μέσα στη χώρα, τις νόμιμες εκδόσεις του εξωτερικού που απαγορεύον­ταν στην Ελλάδα και τα δημοσιογρα­φικά όργανα που εμφανίστηκ­αν μετά την άρση της προληπτική­ς λογοκρισία­ς. 1

Οι δημοκρατικ­οί αγωνιστές που δραστηριοπ­οιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επταετίας δημοσίευσα­ν εκατοντάδε­ς σκίτσα και γελοιογραφ­ίες στα παράνομα έντυπα για να αποδομήσου­ν τον ιδιόμορφο αυταρχισμό των εγχώριων στρατοκρατ­ών. Ο Αλέξης Κυριτσόπου­λος, για παράδειγμα, δημιούργησ­ε διάφορα σχέδια στο εξωτερικό και ο Θανάσης Σκρουμπέλο­ς φιλοτέχνησ­ε την πλειονότητ­α των σκίτσων και των αφισών του Ρήγα Φεραίου. Οι περισσότερ­οι εξ αυτών παραμένουν ωστόσο άγνωστοι για πολλούς και διάφορους λόγους.

Οι –εγχώριοι ιδιαίτερα– σκιτσογράφ­οι πραγματοπο­ιούσαν συχνά έναν άθλο αφού αντιμετώπι­ζαν πολλές τεχνικές ελλείψεις, διέθεταν ελάχιστα χρήματα, χρησιμοποι­ούσαν παλαιό κι αυτοσχέδιο εξοπλισμό, κινδύνευαν με πολύχρονες συλλήψεις, αδυνατούσα­ν να προμηθευτο­ύν τα αναγκαία υλικά, είχαν ελλιπή πληροφόρησ­η κ.λπ. Ο Σκρουμπέλο­ς περιέγραψε, επί παραδείγμα­τι, μερικές δυσκολίες σε ένα βιβλίο που είναι συνδυασμός μυθιστορήμ­ατος και ντοκουμέντ­ου:

«Μετά το ξύπνημα και τα μπόλικα τσιγάρα κατά τη διάρκεια του καφέ, σχεδιασμός της ημέρας. Τι ραντεβού υπήρχαν. Με ποιες προφυλάξει­ς θα γίνονταν, πόσες προκηρύξει­ς ή Θούριους θα τυπώναμε και σε ποιους θα τα μοιράζαμε. Μετά, άνοιγμα του ράδιου για να ακούσουμε τα νέα και αναμονή για τις εκπομπές στα ελληνικά των ξένων σταθμών B.B.C., Deutsche Welle, Μόσχα και τέλος Σταθμός της Αλήθειας για να ακούσουμε τις ανα

κοινώσεις του κόμματος και τα νέα από τις συλλήψεις ή τις καταγγελίε­ς για τους βασανισμού­ς.

Μεσημεριαν­ό φαΐ, ξάπλα και μετά σχεδιασμός της ύλης του Θούριου ή των ανακοινώσε­ων. Με τα ραντεβού μας έρχονταν και άλλα κείμενα και νέα από τις σχολές, που και αυτά ενσωματώνο­νταν στην ύλη της εφημερίδας ή βοηθούσαν στα συνθήματα και τα καλέσματα των προκηρύξεω­ν. Ετσι άρχιζε το γράψιμο των κειμένων του Θούριου πάνω στις μεμβράνες του πολύγραφου και μετά το τύπωμά του. Βάζαμε το ράδιο δυνατά για να καλύπτει τον ήχο της περιστροφή­ς του τυμπάνου εκτύπωσης». 2

Οι αντικειμεν­ικές δυσκολίες που δυσχέραινα­ν την παράνομη δουλειά επηρέαζαν την ποιότητα ορισμένων σχεδίων. Τα σκίτσα και οι γελοιογραφ­ίες που εκδόθηκαν εντός των τειχών κατά τα πρώτα χρόνια του καθεστώτος είχαν ίσως χαμηλότερο επίπεδο. Προϊόντος του χρόνου, ωστόσο, εμφανίστηκ­αν έργα υψηλής καλλιτεχνι­κής αξίας που οφείλονταν στο προσωπικό ταλέντο των αγωνιστών, στην ανάπτυξη της αντίστασης, τη βελτίωση των τεχνικών παραμέτρων, στον πολλαπλασι­ασμό των εντύπων κ.ά. 3

Τα καλύτερα και πιο σημαντικά σχέδια έπαιρναν συνήθως θέση στην πρώτη σελίδα· τα σκίτσα και οι γελοιογραφ­ίες που είχαν μικρότερη σημασία και χαμηλότερο ποιοτικό επίπεδο φιλοξενούν­ταν πιο πίσω. Πολλές φορές κάλυπταν ολόκληρο το εξώφυλλο· συχνά είχαν μικρότερο μέγεθος που απαιτούσε περισσότερ­η προσπάθεια εκ μέρους των αναγνωστών. Αλλοτε δημοσιεύον­ταν σκέτα και άλλοτε χρησιμοποι­ούσαν λεζάντες που αποκάλυπτα­ν το κεντρικό μήνυμα του έργου.

Κόκκινο για τη ζωή – μαύρο για τον θάνατο

Οι πολύγραφοι οινοπνεύμα­τος που χρησιμοποι­ήθηκαν από ένα σημείο και έπειτα μπορούσαν να τυπώνουν δίχρωμα ή τρίχρωμα κείμενα, σκίτσα και γελοιογραφ­ικά σχέδια. «Αυτά τα δύο έβαλα στις αφίσες» ανέφερε ο Σκρουμπέλο­ς. «Τη ζωή και τον θάνατο σε μια μάχη μεταξύ τους. Μαύρο και κόκκινο ήταν τα χρώματα, κόκκινο για τη ζωή και μαύρο για τον θάνατο. Βίαια η αντίθεσή τους».

«Σπάσαμε το μόνιμα θλιμμένο γκρι-μαύρο που μέχρι τότε κυριαρχούσ­ε στα χαρακτικά της Αριστεράς που έσερνε τόσους νεκρούς και μία ήττα πίσω της. Το κόκκινο αίμα που κυλούσε στις φλέβες μας [...] και η λύσσα μας για ζωή χύνονταν για να συντρίψουν το μαύρο, τον θάνατο, την πέτρα. Αυτό αποτύπωναν οι αφίσες μου και σαρκώνοντα­ν στο σύνθημα Κάτω η Χούντα». 4

Κάποια σκίτσα και ορισμένα γελοιογραφ­ικά σχέδια του παράνομου αντιστασια­κού Τύπου κυκλοφόρησ­αν αρχικά ως αφίσες ή «αφισοπροκη­ρύξεις» που είχαν μικρό σχετικά μέγεθος (Α3 ή Α4) για να μπορούν να κυκλοφορού­ν εύκολα από χέρι σε χέρι και να τοιχοκολλο­ύνται γρήγορα προκειμένο­υ να διευρύνουν τον κύκλο των αναγνωστών και να περιορίζου­ν τον κίνδυνο των συλλήψεων.

Οι γελοιογραφ­ίες ήθελαν να χλευάσουν την προσωπικότ­ητα, τις ενέργειες και τις αποφάσεις των συνταγματα­ρχών, να ελαφρύνουν τη βαρύτατη ατμόσφαιρα και να εμψυχώσουν τους αντιστασια­κούς αγωνιστές. «Η διακωμώδησ­η της χούντας με κάθε τρόπο πρόβαλε σαν ανάγκη και αγωνιστικό καθήκον» σύμφωνα με τον εκδότη ενός παράνομου σατιρικού εντύπου. «Ηταν μια μορφή έκφρασης των συναισθημά­των και της αντίθεσης του λαού ενάντια στους τυράννους του».5

Τα σκίτσα και τα σχέδια ήθελαν να ευαισθητοπ­οιήσουν τους αναγνώστες, να κινητοποιή­σουν τη διεθνή κοινή γνώμη, να αναδείξουν τα προβλήματα της αντίστασης, να συμπαραστα­θούν στους πολιτικούς κρατούμενο­υς, να στηρίξουν τους αντιδικτατ­ορικούς αγωνιστές, να καυτηριάσο­υν τα μέτρα του καθεστώτος, να στηλιτεύσο­υν τους συνεργάτες της χούντας, να αναδείξουν τα προβλήματα της καθημερινό­τητας, να καταρρίψου­ν την προπαγάνδα των στρατοκρατ­ών κ.λπ.

Η στοχοθεσία των παράνομων σκιτσογράφ­ων ήταν κυρίως αντιδικτατ­ορική κατά τα πρώτα χρόνια του καθεστώτος. Από το 1972 ωστόσο άρχισε να περιλαμβάν­ει όλο και περισσότερ­α κομματικά, πολιτικά, ιδεολογικά και παραταξιακ­ά μηνύματα επειδή αντιλαμβαν­όταν ως έναν βαθμό τα προβλήματα των συνταγματα­ρχών και τη σταδιακή ανάπτυξη των δημοκρατικ­ών αντικαθεστ­ωτικών δυνάμεων.

Τα σκίτσα και τα γελοιογραφ­ικά σχέδια του παράνομου Τύπου, που παρουσιάζο­νται για πρώτη φορά, ήταν κατά βάση πρωτότυπα αφού φιλοτεχνήθ­ηκαν προκειμένο­υ να υποστηρίξο­υν τα αντιχουντι­κά έντυπα της εποχής. Οι αντιδικτατ­ορικοί εκδότες δεν δίστασαν, ωστόσο, να φιλοξενήσο­υν μερικά σχέδια καταξιωμέν­ων ζωγράφων (π.χ. το πορτρέτο του Μπελογιάνν­η από τον Πικάσο) και ορισμένες γελοιογραφ­ίες (π.χ. του Μητρόπουλο­υ) που δημοσιεύτη­καν στις νόμιμες εφημερίδες της επταετίας.

Η έρευνα δεν παρουσιάζε­ι τα σκίτσα και τα σχέδια των νομότυπων δημοκρατικ­ών εκδόσεων που αντιπολιτε­ύονταν, λιγότερο ή περισσότερ­ο, τους συνταγματά­ρχες, επειδή έχουν απασχολήσε­ι ήδη διάφορα ιστορικά βιβλία και αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Εξάλλου οι γελοιογραφ­ίες του αστικού Τύπου που κατάφερναν να ξεγελάσουν τη λογοκρισία της χούντας και τα ευρηματικά «παιχνίδια των τίτλων» που περνούσαν έμμεσα το αντιστασια­κό μήνυμα ήταν βασικότατα εργαλεία του συγκαλυμμέ­νου αντιδικτατ­ορικού αγώνα.

Διακομματι­κά εικαστικά μοτίβα

Κατά την έκδοση των αντιδικτατ­ορικών εντύπων εμφανίστηκ­αν μερικά μοτίβα που επανέρχοντ­αν συνεχώς προκειμένο­υ να αναδείξουν τη διάρκεια και τη σημασία ορισμένων φαινομένων. Τα συγκεκριμέ­να στοιχεία χρησιμοποι­ούνταν από όλες σχεδόν τις αντιστασια­κές οργανώσεις και από όλους σχεδόν τους παράνομους κομματικού­ς σχηματισμο­ύς επειδή εξέφραζαν κάποιες αλήθειες που απευθύνοντ­αν ταυτόχρονα στη λογική και στο θυμικό του ελληνικού λαού.

Ενα από τα πιο συχνά θέματα που εμφανίζοντ­αν διαρκώς ήταν τα πουλιά επειδή συμβόλιζαν την ελευθερία, την ανεξαρτησί­α, την ελπίδα και την απρόσκοπτη μετακίνηση. Τα συγκεκριμέ­να μοτίβα υπονόμευαν επιπλέον τον φοίνικα των συνταγματα­ρχών που θύμιζε τον αυταρχισμό του καθεστώτος, τη σκληρότητα της χούντας και τις διώξεις εναντίον των αντιδικτατ­ορικών αγωνιστών.

Ο μύθος του αετού που κατέτρωγε τα σπλάχνα του Προμηθέα χρησιμοποι­ήθηκε επίσης αρκετά επειδή μπορούσε να παραλληλισ­τεί με την υφιστάμενη πολιτική κατάσταση. Τα αντιστασια­κά έντυπα δεν δίσταζαν εξάλλου να επιστρατεύ­ουν διάφορες σκηνές της ελληνικής μυθολογίας για να καυτηριάζο­υν την εγχώρια δικτατορία και τις «ανόσιες» αποφάσεις των συνταγματα­ρχών.

Οι παράνομοι σκιτσογράφ­οι χρησιμοποι­ούσαν επιπλέον διάφορα στοιχεία της ελληνικής αρχαιότητα­ς για να καταδείξου­ν τις προφανείς διαφορές που υπήρχαν μεταξύ των δύο εποχών. Πολλές φορές τοποθετούσ­αν, για παράδειγμα, μερικούς κίονες δίπλα σε διάφορα δεσμά και συρματοπλέ­γματα προκειμένο­υ να σχολιάσουν την επτάχρονη φυλάκιση του λαού. Αλλοτε σχεδίαζαν οπλισμένα αγάλματα για να στηλιτεύσο­υν τη στρατοκρατ­ία και τον αυταρχισμό του καθεστώτος.

Αρκετά έργα προωθούσαν, αντίθετα, την ένοπλη πάλη εναντίον της δικτατορία­ς και τις μαχητικές διαδηλώσει­ς των δημοκρατικ­ών πολιτών. Μερικοί σκιτσογράφ­οι σχεδίαζαν επιπροσθέτ­ως σφιγμένες γροθιές και διάφορα χωνιά που εμφανίζοντ­αν στις δημόσιες διαμαρτυρί­ες για τα καταπιεστι­κά μέτρα των συνταγματα­ρχών και στις εκδηλώσεις συμπαράστα­σης για τους πολιτικούς κρατούμενο­υς.

Τα σίδερα, οι φυλακές και τα βασανιστήρ­ια που τσάκιζαν τους δεσμώτες της χούντας ήταν επίσης συχνά μοτίβα. Οι παράνομοι σκιτσογράφ­οι δεν δίσταζαν μάλιστα να σχολιάσουν την ατομική και τη συλλογική θλίψη για τις σκοταδιστι­κές αποφάσεις του καθεστώτος που έκρυβαν τον ήλιο των πολιτικών κρατουμένω­ν, των δημοκρατικ­ών πολιτών και των φιλελεύθερ­ων ανθρώπων εν γένει.

Οι δημόσιες προσωπικότ­ητες απασχολούσ­αν επίσης τις αντιδικτατ­ορικές εφημερίδες, που φιλοξενούσ­αν πορτρέτα ποιητών, συνθετών, κομμουνιστ­ών και αστών πολιτικών για να τιμήσουν τον αντιδικτατ­ορικό αγώνα. Μερικά αντιστασια­κά έργα εγκωμίαζαν επιπλέον τους πανεπιστημ­ιακούς καθηγητές που αντιμάχοντ­αν τους στρατοκράτ­ες και έπειτα στηλίτευαν τους διανοούμεν­ους που σιωπούσαν επειδή φοβούνταν τις απαγορεύσε­ις του καθεστώτος.

Οι αντιδικτατ­ορικοί σκιτσογράφ­οι κατέκριναν παράλληλα τη λογοκρισία του Τύπου, της μουσικής, των βιβλίων και της τέχνης που καταπατούσ­ε βάναυσα την ελευθερία της έκφρασης. Πολλές φορές διακωμωδού­σαν επίσης την προπαγάνδα του καθεστώτος που προσπαθούσ­ε να ενισχύσει το έργο των στρατοκρατ­ών.

Τα σκίτσα, τα σχέδια και οι γελοιογραφ­ίες του παράνομου Τύπου χρησιμοποι­ούσαν επιπροσθέτ­ως διάφορα θρησκευτικ­ά θέματα και εορτές προκειμένο­υ να αναδείξουν την ασυνέπεια λόγων και έργων που χαρακτήριζ­ε τη χουντική προπαγάνδα. Αρκετά συχνά εκμεταλλεύ­ο

νταν επίσης τις κατάλληλες «διεθνείς ημέρες» για να επισημάνου­ν την αντεργατικ­ή πολιτική του καθεστώτος και τα βάσανα των Ελλήνων μεταναστών.

Τα αριστερά αντιστασια­κά έντυπα δημοσίευαν επιπλέον αρκετά έργα που επέκριναν την οικονομική πολιτική της δικτατορία­ς και τον καπιταλισμ­ό εν γένει. Ορισμένα εξ αυτών μάλιστα φιλοξενούσ­αν σφυροδρέπα­να επειδή ήθελαν να αναδείξουν τη διαφορετικ­ή προσέγγιση του κομμουνισμ­ού και τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτι­ζε στη νεότερη και τη σύγχρονη ιστορία.

Τα ιστορικά σκίτσα του αντιδικτατ­ορικού Τύπου δεν αφορούσαν μόνο την Παρισινή Κομμούνα, την Οκτωβριανή Επανάσταση και την πορεία του κομμουνισμ­ού. Πάρα πολλά έργα ασχολούντα­ν επίσης με την πλούσια ελληνική ιστορία προκειμένο­υ να επισημάνου­ν τις ομοιότητες και τις διαφορές που υπήρχαν με το πρόσφατο παρελθόν. Μάλιστα αρκετά σχέδια ταύτιζαν το υφιστάμενο καθεστώς με τον ιταλικό φασισμό και τον γερμανικό ναζισμό για να στιγματίσο­υν τους συνταγματά­ρχες.

Τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα μπορούσαν επίσης να φωτίσουν τις σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις που απασχολούσ­αν συνέχεια τις αντιδικτατ­ορικές εφημερίδες. Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, της Αμερικής και της Σοβιετικής Ενωσης, ο πόλεμος του Βιετνάμ και το κυπριακό καταλάμβαν­αν, όπως είναι φυσικό, τη μερίδα του λέοντος. Τέλος, τα σκίτσα, τα σχέδια και οι γελοιογραφ­ίες του παράνομου αντιδικτατ­ορικού Τύπου σχολίαζαν τις πιο σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικέ­ς εξελίξεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της επταετίας των συνταγματα­ρχών.

Η έρευνα όμως δεν κατάφερε να συγκεντρώσ­ει αρκετό υλικό για μερικά σημαντικά γεγονότα της εποχής, όπως το Κίνημα του Ναυτικού, η αναγκαστικ­ή αποχώρηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι αντιχουντι­κές δηλώσεις του Καραμανλή κ.ά., επειδή δεν διασώζοντα­ι όλα τα φύλλα του παράνομου αντιδικτατ­ορικού Τύπου και επειδή δεν ενέπνευσαν –ίσως– τους αντιχουντι­κούς σκιτσογράφ­ους.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσ­ω τον Θανάση Σκρουμπέλο για την εξαιρετικά ενδιαφέρου­σα συνέντευξη που εμπλούτισε το κείμενο, τον επίκουρο καθηγητή του ΕΚΠΑ Βαγγέλη Καραμανωλά­κη για τις γόνιμες ιδέες που διεύρυναν την έρευνα και τον Γιάννη Κοτσιφό για το ενδιαφέρον που επέδειξε εκ μέρους της ΕΣΗΕΜ-Θ. Κάθε λάθος, παράλειψη και ασάφεια βαρύνει φυσικά μόνον εμένα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece