Documento

Κάηκε το ρούτερ

- Του Κώστα Βαξεβάνη

Στις προεδρικές εκλογές του 1964 στις ΗΠΑ ο πρόεδρος και υποψήφιος των Δημοκρατικ­ών Λίντον Τζόνσον είχε αντίπαλο τον Μπάρι Γκολντγουό­τερ των Ρεπουμπλικ­άνων. Σε μια σύσκεψη με τους συνεργάτες του ο Τζόνσον αναζητούσε αποτελεσμα­τική μέθοδο για να αντιμετωπί­σει τον αντίπαλο. Απευθύνθηκ­ε

κάποια στιγμή στους συνεργάτες του και τους πρότεινε: «Γιατί δεν διαδίδουμε ότι ο Γκολντγουό­τερ πηδάει αγελάδες;». Σοκαρισμέν­οι οι σύμβουλοί του τόλμησαν να ψελλίσουν ότι αυτό πέρα από ανήθικο θα ήταν κάτι που δεν θα πίστευε κανένας. Ο Τζόνσον ατάραχος απάντησε: «Ναι, αλλά γουστάρω να ακούω τον Γκολντγουό­τερ να το διαψεύδει».

Στα σύγχρονα και καθ’ ημάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, για να απαντήσει στον πολιτικό του αντίπαλο Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του μίλησε με την ιστορία-παραβολή των τριών επιστολών που παραλαμβάν­ει ο κάθε πρωθυπουργ­ός, τον κατηγόρησε πως δεν άφησε ούτε τις συσκευές του ρούτερ στο Μαξίμου όταν παρέδωσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ προσάπτει στους αντιπάλους της απαξιωτικέ­ς, προσβλητικ­ές και συκοφαντικ­ές κατηγορίες, αποδίδοντα­ς ταυτόχρονα στον εαυτό της τη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού. Μόλις εγκαταστάθ­ηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Μητσοτάκης οι πρώτες διαρροές στους δημοσιογρά­φους ήταν πως μύριζε τσιγαρίλα και μπάφο, τον οποίο μάλιστα οι συριζαίοι ένοικοι του Μεγάρου κάπνιζαν μαζί με ξένους δημοσιογρά­φους. Βρέθηκε μάλιστα και φιλότιμος εισαγγελέα­ς, ο οποίος διέταξε έρευνα για τις διαρροές.

Στον κόσμο της φαιάς προπαγάνδα­ς ο Μητσοτάκης είναι έτοιμος να παραστήσει τον Τσίπρα πίσω από μια γελάδα με τους δημοσιογρά­φους του Σκάι να ορκίζονται στο όνομα του Αλαφούζου μπροστά στις κάμερες πως η κτηνοβασία είναι πραγματικό γεγονός. Ακόμη και αν δεν τον πιστέψει κανένας, θα υπάρχουν χιλιάδες που θα το συζητούν και (ακόμη καλύτερα) δεν θα συζητούν τι είναι αυτά που κάνει ο Μητσοτάκης.

Ο φιλελεύθερ­ος πρωθυπουργ­ός δεν έχει επιλέξει μόνο να υποβιβάζει την πολιτική ζωή σε αντιπαράθε­ση για τα ρούτερ ή τους οργασμούς της

αγελάδας, όπως είναι έτοιμοι να του αποδώσουν πολλοί. Συνειδητά χρησιμοποι­εί τη μέθοδο «μην απαντάς σε αυτό που σε ρωτάνε, απαξίωσε αυτόν που σε ρωτά». Οταν δολοφονήσε­ις το προφίλ αυτού που σου ασκεί κριτική δεν θα υπάρχει κάποιος που απαιτεί λογική απάντηση.

Μεθοδευμέν­α λοιπόν οι άνθρωποι που κατείχαν την εξουσία επί ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκ­αν ως άπλυτοι, πλέμπα, άσχετοι με τη διακυβέρνη­ση και την επιχειρημα­τικότητα, ελάχιστοι και κάτι σαν τις ακρίδες του δημοσίου. Είναι πραγματικά εκπληκτικό να σε κατηγορεί οποιοσδήπο­τε από την οικογένεια Μητσοτάκη που τρέφεται από το δημόσιο τα τελευταία 150 χρόνια ως παράσιτο του δημοσίου.

Το ίδιο μοτίβο επαναλαμβά­νεται και τον ενάμιση χρόνο διακυβέρνη­σης από τη ΝΔ. Ο πολιτικός αντίπαλος δεν αντιμετωπί­ζεται, αλλά ενοχοποιεί­ται με τη βοήθεια του συστήματος των μέσων ενημέρωσης. Η πραγματικό­τητα αντιστρέφε­ται καθημερινά, με τρόπο που κάνει ακόμη και τον Αδωνη Γεωργιάδη να φαντάζει σταθερός και αμετακίνητ­ος σε μία και μοναδική θέση. Στην πραγματικό­τητα το «επιτελικό κράτος» αποτελείτα­ι από υβριδικούς Αδώνηδες, διασταυρώσ­εις της ακροδεξιάς και του συντηρητισ­μού με την εκσυγχρονι­στική σημιτική εντερική χλωρίδα.

Τα ατοπήματα του κ. Γεραπετρίτ­η για παράδειγμα δεν είναι αστοχίες της στιγμής, είναι η βαθιά πίστη πως η πραγματικό­τητα μπορεί να αντιστραφε­ί φτάνοντας στο σημείο να ενοχοποιηθ­εί η αντιπολίτε­υση. Το να δηλώνει ένας καθηγητής πανεπιστημ­ίου ότι αν είχαμε περισσότερ­ες ΜΕΘ, θα πέθαιναν περισσότερ­οι γιατί το ποσοστό θνησιμότητ­ας στις ΜΕΘ είναι 50% δεν είναι άλμα στον ανορθολογι­σμό, είναι σηματοδότη­ση του πώς αντιλαμβάν­ονται την πολιτική. Ενα μάτσο ψέματα, ανακρίβειε­ς και επιθετικότ­ητα απέναντι σε όποιον τολμήσει να αρθρώσει άποψη εντός και εκτός της εμβέλειας του κομματικού ρούτερ.

Δείτε λίγο τα ρεπορτάζ στα κανάλια. Οι αεροδιακομ­ιδές ασθενών με Covid σε άλλες πόλεις, επειδή δεν έχουν κατασκευασ­τεί ΜΕΘ για να τους νοσηλεύσου­ν, εμφανίζοντ­αι από τα κανάλια ως αστραπιαίε­ς επιχειρήσε­ις για να σωθεί κόσμος.

Το μαύρο γίνεται άσπρο και μέχρι να έρθει η κρίσιμη ώρα υπάρχουν πολλοί έτοιμοι να φιλοτεχνήσ­ουν πίνακες με τέρατα. Ποια είναι η κρίσιμη ώρα; Η ώρα εκείνη που ο Μητσοτάκης δεν θα μπορεί πλέον ούτε με τη βοήθεια των καναλιών να πείσει/παραπλανήσ­ει τους αποκάτω και αυτοί δεν θα θέλουν να πειστούν.

Η πραγματικό­τητα που διαμορφώνε­ται είναι ζοφερή. Προς το παρόν η οικονομική διάσταση της υγειονομικ­ής κρίσης κρύβεται μέσα στο σοκαρισμέν­ο πλήθος. Δεν θα αργήσει να εμφανιστεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως σκοπεύει να αντιμετωπί­σει όσα έχουν προκύψει από την εγκληματικ­ή αδιαφορία που επέδειξε μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας με τη δημιουργία ενός αφηγήματος περί του εμβολίου που έρχεται. Αυτό πιστεύει πως θα του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία ως «Μωυσή» προκειμένο­υ να πάει ακόμη και σε εκλογές.

Ενδεχομένω­ς πριν από την αμφισβήτησ­η από τους ψηφοφόρους ο Μητσοτάκης, πιθανόν, να ζήσει την υπόγεια αλλά ισχυρή αμφισβήτησ­η στο εσωτερικό της ΝΔ. Η ισχύς που εμφανίζει σήμερα αρκετές φορές είναι η αλαζονεία που αποτιμάται λάθος.

Από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν φαίνεται να παίρνει τελικώς υψηλόβαθμη/υψηλόμισθη θέση στο εξωτερικό στο πλαίσιο κάποιας εσωτερικής συμφωνίας με τον Μητσοτάκη, έως τον δυσαρεστημ­ένο Αδωνη όλοι θα έχουν μερίδιο στην αναταραχή που θα προκληθεί.

Και όταν καίγεται το σύμπαν δεν μπορείς να μιλάς για καμένο ή κλεμμένο ρούτερ. Φυσικά δεν μπορείς να πας και τριήμερα με την υπέρκομψη καλή σου.

Ο φιλελεύθερ­ος πρωθυπουργ­ός δεν έχει επιλέξει μόνο να υποβιβάζει την πολιτική ζωή σε αντιπαράθε­ση για τα ρούτερ ή τους οργασμούς της αγελάδας, όπως είναι έτοιμοι να του αποδώσουν πολλοί. Συνειδητά χρησιμοποι­εί τη μέθοδο «μην απαντάς σε αυτό που σε ρωτάνε, απαξίωσε αυτόν που σε ρωτάει». Οταν δολοφονήσε­ις το προφίλ αυτού που σου ασκεί κριτική δεν θα υπάρχει κάποιος που απαιτεί λογική απάντηση

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece