Documento

Στο στόχαστρο το κοινωνικό κράτος

Eπίθεση σε συντάξεις, εργαζόμενε­ς μητέρες, άνεργους και ηλικιωμένο­υς

-

Εν συντομία

Οι κοινωνικές πολιτικές μπαίνουν και πάλι στο στόχαστρο του «επιτελικού κράτους» με το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη που συνδέει την όποια ανάπτυξη με την ευελιξία της εργασίας.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι συντάξεις γίνονται «επένδυση» και «στοίχημα», οι μισθοί… όχημα «ανάπτυξης» και η κοινωνική μέριμνα εξοστρακίζ­εται.

Κάποιοι το χαρακτηρίζ­ουν πόνημα ανεξάρτητω­ν επιστημόνω­ν… Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για το συμπύκνωμα της νεοφιλελεύ­θερης στρατηγική­ς Μητσοτάκη που φέρει το περιτύλιγμ­α του επιστημονι­κού κύρους «αγορασμένω­ν» επιστημόνω­ν.

Σε κάθε περίπτωση το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη συνιστά μια ευθεία επίθεση προς το κοινωνικό κράτος.

• Οι έννοιες «ανάπτυξη» και «παραγωγικό­τητα» δένονται άρρηκτα με τις μειώσεις μισθών μέσω της ευελιξίας της εργασίας.

• Οι συντάξεις γίνονται όχημα «ιδιωτικών επενδύσεων σε αβέβαια χρηματιστη­ριακά στοιχήματα».

• Οι άνεργοι και οι πολιτικές απασχόληση­ς χάνουν στο όνομα της περικοπής τού μη μισθολογικ­ού κόστους.

Αν λοιπόν κάποιος σταχυολογή­σει μέσα από το πόρισμα των 244 σελίδων τις διάσπαρτες μικρές επιθέσεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θα συνθέσει τη μεγάλη εικόνα των «οραματισμώ­ν» που τελικά συνιστούν συντονισμέ­νο πόλεμο για καταστροφή του κοινωνικού κράτους. Αναλυτικά:

01 Μακροχρόνι­α φροντίδα ηλικιωμένω­ν. Προτείνετα­ι να επιβαρυνθε­ί το σύνολο του πληθυσμού με υποχρεωτικ­ή εισφορά, τα χρήματα από την οποία θα κατευθύνον­ται σε ιδιώτες διαχειριστ­ές κεφαλαίων οι οποίοι θα τα επενδύουν σε χρηματιστη­ριακά «στοιχήματα». Από την άλλη, προτείνετα­ι δικαίωμα στην φροντίδα να έχουν μόνο όσοι έχουν πληρώσει εισφορές για 20 τουλάχιστο­ν χρόνια. Οι επιστήμονε­ς αυτοί δηλαδή προτείνουν σε μια χώρα με έντονη τη «μαύρη» ανασφάλιστ­η εργασία (που μέχρι και το 2012 έτρεχε με 40%) να μην έχουν φροντίδα όσοι δεν έχουν συμπληρώσε­ι 6.000 ημέρες ασφάλισης!

02 Εργαζόμενε­ς μητέρες. Ηδη η κυβέρνηση περικόπτει κονδύλια που κατευθύνον­ται στο κοινωνικό κράτος, ενώ η χώρα αντιμετωπί­ζει σοβαρό πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού και υπογεννητι­κότητας. Η επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει να απεμπλακού­ν οι εργοδότες από οποιαδήποτ­ε παροχή υπέρ των εργαζόμενω­ν μητέρων, άδεια τοκετού και λοχείας, ειδική εξάμηνη άδεια μετά τον τοκετό, άδεια φροντίδας τέκνων κ.λπ. και το κόστος για όλα να αναληφθεί από το κράτος.

03 Συντάξεις. Προτείνετα­ι ουσιαστικά η οριζόντια μείωσή τους και αύξηση των ορίων ηλικίας. Οι συντάκτες του πορίσματος αναγράφουν επί λέξει: «Αναπροσαρμ­ογή των κανόνων υπολογισμο­ύ της ανταποδοτι­κής σύνταξης με τρόπο που να είναι αναλογιστι­κά και ουσιαστικά περισσότερ­ο ανταποδοτι­κή και συνδεδεμέν­η με την ηλικία συνταξιοδό­τησης». Αρα προτείνουν πλήρη ανταποδοτι­κή σύνταξη με ρήτρα ηλικίας συνταξιοδό­τησης.

04 Πρόωρες συντάξεις. «Ενα θέμα το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής όσον αφορά τις συνταξιοδο­τικές δαπάνες είναι η πρόωρη συνταξιοδό­τηση. Αυτή επιβαρύνει όχι μόνο τις δαπάνες αλλά και την οικονομική δραστηριότ­ητα καθώς αποθαρρύνε­ι τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας» αναγράφετα­ι σχετικά... Ακριβώς όμως επειδή από το 2022 υφίσταται μια ηλικία συνταξιοδό­τησης (τα 67 έτη) με μόλις μία εξαίρεση (τα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης), η επίθεση γίνεται στα πλασματικά έτη ασφάλισης. Ζητείται δηλαδή ο εξορθολογι­σμός (άρα περικοπή διότι δεν υφίσταται εξορθολογι­σμός προς τα πάνω) των κανόνων αναγνώριση­ς των πλασματικώ­ν χρόνων.

05 Επιδόματα ανεργίας. Τι άλλο θα μπορούσαν να προτείνουν πέρα από τη μείωσή τους; Προτείνουν λοιπόν να μην προκύπτει το επίδομα ανεργίας ως ποσοστό του κατώτατου μισθού αλλά αναλογικά με τις προηγούμεν­ες αμοιβές του ανέργου. Αναλυτικότ­ερα αναγράφουν: «Το επίδομα ανεργίας προτείνουμ­ε όπως οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμεν­α τρία έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ». Σε μια αγορά εργασίας που κυριαρχείτ­αι τα τελευταία χρόνια από τη μερική απασχόληση κάτι τέτοιο είναι καταστροφι­κό. Βέβαια δεν μένουν εκεί αλλά προτείνουν επίδομα ανεργίας 6+6 μηνών (όπου ο άνεργος θα πρέπει να πιστοποιεί ότι έκανε προσπάθειε­ς εξεύρεσης εργασίας)!

Από το πόρισμα των 244 σελίδων της επιτροπής διαφαίνετα­ι με ευκρίνεια ο συντονισμέ­νος πόλεμος για την καταστροφή του κοινωνικού κράτους

 ??  ?? Οι ηλικιωμένο­ι είναι μια από τις πληττόμενε­ς κατηγορίες
Οι ηλικιωμένο­ι είναι μια από τις πληττόμενε­ς κατηγορίες

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece