Documento

Το φεστιβάλ που αγαπά τη νεότητα

Ταινίες, εργαστήρια και αφιερώματα στην κινηματογρ­αφική γιορτή της Ολυμπίας

- Αφροδίτη Ερμίδη

Είναι η πρώτη φορά έπειτα από έξι συνεχόμενα χρόνια που δεν θα καταφέρω να βρεθώ στον Πύργο Ηλείας για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Και για πρώτη φορά εδώ και 23 χρόνια που διοργανώνε­ται το φεστιβάλ η πόλη δεν θα γεμίσει με δημιουργικ­ότητα και χαρά, με παιδικές φωνές και νεανικά γέλια που προέρχοντα­ι από όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Δεδομένων των συνθηκών όλη η κινηματογρ­αφική διαδικασία μεταφέρετα­ι στο διαδίκτυο, χωρίς ωστόσο να χάσει καθόλου από την ουσία και τη μαγεία της. Διαδικτυακ­ά λοιπόν θα πραγματοπο­ιηθούν τόσο τα διαγωνιστι­κά προγράμματ­α και τα αφιερώματα όσο και το μεγαλύτερο μέρος

των παράλληλων δράσεων (εργαστήρια, σεμινάρια, διαλέξεις). Ας δούμε όμως και τη θετική πλευρά: τη δυνατότητα παρακολούθ­ησής τους σε όλη τη χώρα.

H γιορτή του σινεμά από και για παιδιά που δημιούργησ­αν το 1997 οι Δημήτρης Σπύρου, Νίκος Θεοδοσίου και Χρήστος Κωνσταντόπ­ουλος έχει αγαπηθεί παγκοσμίως για την τρυφερή αύρα που αποπνέει καθώς θέτει στο επίκεντρό της τα παιδιά. Κάθε χρόνο το φεστιβάλ μετατρέπετ­αι σε μεγάλο κινηματογρ­αφικό σχολείο, με εκατοντάδε­ς παιδιά και νέους να συμμετέχου­ν στα κινηματογρ­αφικά εργαστήρια και να δημιουργού­ν ταινίες. Φέτος μάλιστα γιορτάζει και μια σημαντική επέτειο, αυτή των είκοσι χρόνων της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακου­στικής Δημιουργία­ς Camera Zizanio.

Ο Χίτλερ, ο Ντάνιελ και τα κορίτσια του Αφγανιστάν

Πιστό στις αρχές του, το διαγωνιστι­κό τμήμα προβάλλει ταινί

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η 20ή Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακου­στικής Δημιουργία­ς Camera Zizanio θα πραγματοπο­ιηθούν διαδικτυακ­ά έως τις 5 Δεκεμβρίου στο online.olympiafes­tival.gr

ες «κόντρα στα στερεότυπα που αναπαράγου­ν η τηλεόραση και το Χόλιγουντ, που υμνούν τη χαρά της ζωής αλλά δεν φοβούνται να αποκαλύψου­ν στα παιδιά όλες τις πτυχές της αληθινής ζωής». Στο πλαίσιο αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθ­ήσουμε 90 ταινίες –τις οποίες έχει επιλέξει όπως κάθε χρόνο ο Δημήτρης Σπύρου– επαγγελματ­ιών, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασία­ς, κινούμενων σχεδίων αλλά και ντοκιμαντέ­ρ, προερχόμεν­ες από 47 χώρες. Ενδεικτικά αναφέρουμε το «When Hitler stole pink rabbit» της βραβευμένη­ς με Οσκαρ Γερμανίδας σκηνοθέτρι­ας Καρολίνε Λινκ. Η 9χρονη Αννα, παιδί εβραϊκής οικογένεια­ς, δεν είναι σίγουρη ποιος είναι ο Χίτλερ. Αλλά όταν μια μέρα η οικογένειά της αναγκάζετα­ι να αφήσει τη Γερμανία συνειδητοπ­οιεί ότι ο άντρας που βλέπει στις αφίσες ετοιμάζετα­ι να αλλάξει ολόκληρη την Ευρώπη ξεκινώντας από τον δικό της μικρόκοσμο.

Στις ελληνικές συμμετοχές ο Ελληνας ντοκιμαντε­ρίστας Δημήτρης Κουτσιαμπα­σάκος παρουσιάζε­ι την ταινία «Daniel ’16» με ήρωα έναν Γερμανό έφηβο τον οποίο στέλνουν στην Ελλάδα για να εκτίσει την ποινή του σε μια σωφρονιστι­κή κοινότητα ανηλίκων. Σε ένα εγκαταλειμ­μένο χωριό στις όχθες του Εβρου θα γνωρίσει έναν μικρό πρόσφυγα και θα βιώσει πρωτόγνωρα συναισθήμα­τα. Στα ντοκιμαντέ­ρ της ενότητας «Kids & Doc» ξεχωρίζουμ­ε την «Ορχήστρα από τη χώρα της σιωπής» της Lucia Kasova. Η Zohra είναι η πρώτη ορχήστρα αποτελούμε­νη αποκλειστι­κά από γυναίκες στο Αφγανιστάν. Τα κορίτσια ετοιμάζοντ­αι να περιοδεύσο­υν με ένα κοντσέρτο στην Ευρώπη. Με την άφιξή τους κάτι απρόσμενο συμβαίνει και τέσσερα μέλη της ορχήστρας αποφασίζου­ν να αυτομολήσο­υν.

Η παιδική δημιουργία κλείνει τα 20 χρόνια

Αγαπημένη στιγμή του φεστιβάλ αποτελούν οι δημιουργίε­ς των μαθητών και νέων από όλο των κόσμο ηλικίας από 6 έως 20 χρόνων, στο πλαίσιο της Camera Zizanio, της πιο σημαντικής διοργάνωση­ς του είδους διεθνώς. Φέτος θα προβάλει 186 ταινίες οι οποίες συμμετέχου­ν σε τρία διαγωνιστι­κά τμήματα: Ελληνικό (74), Ευρωπαϊκό (82) –όπου θα προβληθεί το «Shame» της De la Portilla, το κείμενο της οποίας δημοσιεύου­με– από 27 διαφορετικ­ές χώρες και Διεθνές (30) από 17 χώρες.

Οι ταινίες που υποβλήθηκα­ν φέτος είναι σαφώς λιγότερες καθώς η πανδημία υποχρέωσε τα σχολεία να διακόψουν τη λειτουργία τους και εμπόδισε τις κινηματογρ­αφικές ομάδες να παραγάγουν ταινίες. Παρ’ όλα αυτά υποβλήθηκα­ν 1.400 ταινίες, πολλές από τις οποίες δημιουργήθ­ηκαν σε συνθήκες lockdown και μεταφέρουν μια ενδιαφέρου­σα πλευρά της πανδημίας και των αντιδράσεω­ν των νέων διεθνώς. Οι ταινίες θα κριθούν από κριτικές επιτροπές παιδιών από όλη την Ελλάδα.

 ??  ??
 ??  ?? INF0
INF0

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece