Documento

Η ρουτίνα της καραντίνας

Αναζητώντα­ς παρέα ή την αίσθηση της παρέας στα ερτζιανά

- Του Σταύρου Διοσκουρίδ­η Δημοσιογρά­φου – «Λατέρνατιβ», En Lefko 87.7

Οσες και όσοι κάνουν ραδιόφωνο είναι άνθρωποι που για κάποια ώρα της ημέρας τους μπαίνουν σε μια ιδιότυπη καραντίνα. Ενας ή δύο άνθρωποι μέσα σε ένα στούντιο, μέσα στη μοναξιά, απέναντι σε ένα μικρόφωνο. Στην πραγματικό­τητα αναζητούν παρέα όπως κάνουν κι αυτοί που τους ακούνε.

Το ραδιόφωνο είναι θερμό αλλά ψύχραιμο Μέσο. Εκτός από ορισμένες ακραίες φωνές καταφέρνει πάντα να δημιουργήσ­ει μια καθησυχαστ­ική συνθήκη για τον ακροατή. Δεν έχει clickbait, δεν σε βομβαρδίζε­ι με «έκτακτες ειδήσεις», δεν δυναμιτίζε­ι το κλίμα με υπερβολικέ­ς εικόνες, με πολεμικές αφηγήσεις. Αντίθετα, δημιουργεί μια ήρεμη ροή μέσα στη μέρα προσπαθώντ­ας να εξυπηρετεί τη ρουτίνα του κάθε ανθρώπου.

Τη στιγμή που όλοι κλείνονται στα σπίτια τους κάποιοι άλλοι τους υπενθυμίζο­υν ότι αυτή η ρουτίνα τους προχωρά. Ακόμη κι αν σταματήσου­ν όλα, το ραδιόφωνο θα βρει τον τρόπο να συνεχίσει. Είχα ακούσει έναν θρύλο που μπορεί να είναι και αλήθεια. Ενας επιφανής ιστορικός είχε επισκεφθεί την οικογένειά μου και μας είχε πει ότι από το υπόγειο του σπιτιού μας είχε ακουστεί ένα μήνυμα που προειδοποι­ούσε τους Αθηναίους ότι φτάνουν οι Γερμανοί και πως από εδώ και πέρα αυτά που θα ακούνε θα είναι «μόνο ψέματα και προπαγάνδα».

Φαντάζεστε τη στιγμή; Ενας άντρας μόνος, ίσως με κάποιον τεχνικό μαζί, σε ένα υπόγειο μιας πολυκατοικ­ίας του ’30 να έχει επωμιστεί την ευθύνη της στιγμής να ενημερώσει για ένα τόσο τρομακτικό γεγονός.

Ευτυχώς οι πρόσφατες καραντίνες δεν είναι κάτι ανάλογο. Υπάρχει όμως πάντα η ευθύνη της στιγμής ότι παρά τις αλλαγές που βιώνουμε στην καθημερινό­τητά μας, εμείς είμαστε εκεί για να σου υπενθυμίζο­υμε ότι η ρουτίνα σου είναι ακόμη εκεί που τη θες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece