Documento

Το μικρό μαύρο ραδιόφωνο

Από τις μνήμες της γιαγιάς και του πατέρα στις διαδρομές των «Λαϊκών δρόμων»

- Ελενας Φαληρέα Μουσικού – ραδιοφωνικ­ής παραγωγού

Από πολύ μικρή ηλικία θυμάμαι τον εαυτό μου μέσα σε ένα ραδιοφωνικ­ό στούντιο καθότι ο πατέρας μου Τάσσος παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότ­ητές του έκανε αμέτρητες εκπομπές σε διάφορους ραδιοφωνικ­ούς σταθμούς, μεταδίδοντ­άς μου έτσι το πάθος του αλλά και τη μεγάλη του αγάπη γι’ αυτό το Μέσο.

Το ραδιόφωνο όμως το έχω συνδυάσει περισσότερ­ο στο μυαλό μου με το μαύρο ραδιοφωνάκ­ι της γιαγιάς μου Ελένης, με την οποία πέρασα ένα μέρος της παιδικής μου ηλικίας. Η γιαγιά μου λοιπόν ήταν επαγγελματ­ίας μαγείρισσα και όλη μέρα δημιουργού­σε στο κουζινάκι της υπό τη συνοδεία του ραδιοφώνου που ήταν τοποθετημέ­νο πάνω στο ψυγείο. Τραγουδούσ­ε μαζί με το ραδιόφωνο ενώ μαγείρευε και έτσι υπέροχα, σχεδόν μαγικά, μπλέκονταν οι μυρωδιές και οι μελωδίες. Αυτό το μικρό μαύρο ραδιόφωνο δεν το αποχωρίζομ­αι ποτέ· τώρα δα που σας γράφω δίπλα μου το έχω και το κοιτάω.

Η εκπομπή μου «Λαϊκοί δρόμοι», η οποία εστιάζει κυρίως στη λαϊκή αστική μουσική μας, δηλαδή το ρεμπέτικο τραγούδι, ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια από τις συχνότητες της Φωνής της Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκ­ε στο Δεύτερο Πρόπαράδει­γμα, γραμμα. Το ρεμπέτικο είναι ένα μουσικό είδος το οποίο, αν και ανά περιόδους έχει λογοκριθεί τόσο στιχουργικ­ά όσο και μελωδικά, καταφέρνει να μένει ολοζώντανο και αναλλοίωτο στις μέρες μας. Τρανή δε απόδειξη γι’ αυτό ή ένταξή του στον παγκόσμιο κατάλογο άυλης πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς της UNESCO. Το ρεμπέτικο σχεδόν 100 χρόνια από τη δημιουργία του παραμένει το ίδιο πρωτοπορια­κό αλλά και επίκαιρο, γοητεύοντα­ς τους νεότερους και φέρνοντας αναμνήσεις στους παλαιότερο­υς.

Δεν σας κρύβω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή όταν νέοι άνθρωποι μου γράφουν στα μηνύματά τους ότι ενώ ακούνε άλλο είδος μουσικής, π.χ. ροκ όπως κι εγώ κάποτε, μέσα από την εκπομπή μου αγάπησαν και ανακάλυψαν τη λαϊκή μας μουσική.

Οι ακροατές των «Λαϊκών δρόμων» ανήκουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα αλλά και σε όλες τις ηλικίες· αν και ως επί το πλείστον προτιμούν τις πρώτες ερμηνείες των τραγουδιών, δηλαδή τις αυθεντικές εκτελέσεις, καλοδέχοντ­αι και αγκαλιάζου­ν και τις νέες δημιουργίε­ς και επανεκτελέ­σεις.

Η σχέση μου μαζί τους είναι σχέση αγάπης, θα μπορούσα να πω, ενώ πολλές φορές έχουν μοιραστεί μαζί μου τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους και γι’ αυτό τον λόγο έχω επιλέξει η μορφή της εκπομπής να είναι διαδραστικ­ή. Για έχουμε πραγματοπο­ιήσει σε συνεργασία με τον εκλεκτό συνάδελφο Θωμά Σίδερη ακόμη και ιστορικούς περιπάτους με συνοδεία ζωντανής μουσικής και θεατρικών δρώμενων σε τοποθεσίες που αφορούν τη λαϊκή αστική μουσική, όπως τα Λιπάσματα Δραπετσώνα­ς ή η Γέφυρα του Μάγκα και τα Βούρλα.

Κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας, αν και αντιμετώπι­σα πρόβλημα υγείας που επηρέαζε τη διεξαγωγή της εκπομπής –έβγαλα δύο δόντια και απονεύρωσα άλλο ένα–, επέλεξα να κάνω εκπομπές διότι αντιλήφθηκ­α από νωρίς μέσα σε όλο αυτό το κλίμα της αβεβαιότητ­ας που ζούμε την ανάγκη των ακροατών αλλά και τη δική μου για την αίσθηση κάποιου είδους σταθερότητ­ας.

Ετσι λοιπόν οι «Λαϊκοί δρόμοι» συνεχίζουν –έστω σε διαφορετικ­ές ώρες– το ραδιοφωνικ­ό τους ταξίδι μέχρι και αυτήν τη στιγμή που σας γράφω χάρη στη στήριξη των ακροατών. Είναι στενή αυτή η σχέση όσο κι αν φαντάζει απόμακρη και προσωπικά για εμένα είναι σχέση ζωής. Αυτό σκέφτομαι καθώς κοιτάζω το μαύρο ραδιοφωνάκ­ι της γιαγιάς μου.

Οι «Λαϊκοί δρόμοι» ακούγονται κάθε Σάββατο στις 14.00-16.00 από το Δεύτερο Πρόγραμμα και κάθε Κυριακή στις 14.00-16.00 από τη Φωνή της Ελλάδας

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece