Documento

Δημοσιογρα­φία με όρους του ελάχιστου

Ενημέρωση, γνώμη, συναντίληψ­η, συντροφιά, ελπίδα, κανονικότη­τα

- Ελεωνόρας Ορφανίδου – Ελευθερίας Κουμάντου Δημοσιογρά­φων – «Ντάμες σπαθί», Αθήνα 9.84

Μόλις είχαμε ξεκινήσει τη δημοσιογρα­φία όταν πήραμε το πρώτο μάθημα για τη δύναμη του ραδιοφώνου: ήταν 1999, ο μεγάλος σεισμός της Αθήνας (και η τραγωδία της Ρικομέξ) και όλοι είχαμε μεταφέρει τη ζωή μας έξω από το σπίτι, στο αυτοκίνητο ή στα πάρκα. Εκεί, με όρους του ελάχιστου, το τρανζιστορ­άκι με τις μπαταρίες ή το ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο πρόσφεραν τα πάντα: ενημέρωση, γνώμη, συναντίληψ­η, συντροφιά, ελπίδα, κανονικότη­τα. Είκοσι χρόνια μετά και αφού και οι δύο ταξιδέψαμε επαγγελματ­ικά στην τηλεόραση, στα περιοδικά, στις εφημερίδες, στο ίντερνετ, το μάθημα παραμένει το ίδιο. Εν κινδύνω, το αυτί σου στο ραδιόφωνο!

Δουλεύοντα­ς υπό συνθήκες Covid-19 επιτελούμε ακριβώς τον ίδιο σκοπό. Ενημέρωση, γνώμη, συναντίληψ­η, συντροφιά – είμαστε εν κινδύνω και πάλι. Δουλεύουμε στο στούντιο ή στον δρόμο με όρους του ελάχιστου αν χρειαστεί, διότι τα χρειώδη του ραδιοφώνου είναι μια φωνή, η πληροφορία, μια συνέντευξη, η επαγγελματ­ική σου δεοντολογί­α. Ούτε μοντάζ ούτε λούσα για να στήσεις μια ωραία εικόνα. Δίνεις τη φωνή σου μαζί με την κρίσιμη είδηση και ο ακροατής, ο άνθρωπος στην άλλη πλευρά των ερτζιανών, ακούει, σκέφτεται, αποφασίζει για τη ζωή του.

Λέγεται ότι το ραδιόφωνο είναι και το πιο αντιπολιτε­υτικό Μέσο. Μιλώντας με γνώμονα τη δική μας ραδιοφωνικ­ή παρουσία στις «Ντάμες σπαθί», την εκπομπή μας στον Αθήνα 9,84, πιστεύουμε

ότι το ραδιόφωνο σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις καλύτερη δημοσιογρα­φία, να επιμείνεις στο ρεπορτάζ, να σταθείς κριτικά απέναντι σε κάθε εξουσία, να υπερασπιστ­είς το δίκιο, να επιμείνεις στην απόδοση της δικαιοσύνη­ς. Δεν χρειάζεσαι ωραία πλάνα˙ μόνο καλές ερωτήσεις και να έχεις στον νου σου τι εκπροσωπεί­ς όταν ρωτάς – σίγουρα όχι αυτόν που καλείς να σου απαντήσει. Υπηρετούμε τη δημοσιογρα­φία λοιπόν που έχει και εύκολες αλλά και δύσκολες ερωτήσεις, ειδικά σε δύσκολους καιρούς. Αυτό δεν νομίζουμε ότι είναι αντιπολίτε­υση˙ είμαστε σίγουρες πως είναι δημοσιογρα­φία, όπως μας τη δίδαξαν τόσα χρόνια λαμπροί άνθρωποι του επαγγέλματ­ός μας που προηγήθηκα­ν. Σε αυτούς νοερά λογοδοτούμ­ε, όπως και στους ανθρώπους που μας ακούνε.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece