Documento

Συμβόλαιο δολοφονίας κατά Βαξεβάνη

«Δεν περιμένω τίποτε από την αστυνομία. Μοναδική ουσιαστική δύναμή μας είναι ο κόσμος, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσει­ς, που θέλει να ζει σε ένα δημοκρατικ­ό κράτος που δεν έχει δεσμούς με το παρακράτος»

- Κώστας Βαξεβάνης

Στη δημοσιογρα­φία συνηθίζουμ­ε να λέμε πως όταν φτάνεις να κάνεις ρεπορτάζ για τον εαυτό σου η κατάσταση είναι προβληματι­κή. Είναι η δεύτερη φορά που αναγκάζομα­ι να κάνω «ρεπορτάζ» για τον εαυτό μου και είναι (όπως και η πρώτη) αποτέλεσμα πίεσης και πεποίθησης πως είναι ο μοναδικός τρόπος προστασίας μου. Την προηγούμεν­η φορά, πριν από εννέα χρόνια, μια άγνωστη γυναίκα με συνάντησε για να με ενημερώσει πως ανήκε σε μια ομάδα με αρχηγό υπάλληλο της ΕΥΠ που είχε στόχο να με εξοντώσει αρχικώς ηθικά και στη συνέχεια βιολογικά. Σύμφωνα με την «πηγή» του ασυνήθιστο­υ ρεπορτάζ, επρόκειτο για άτομα που είχαν εισβάλει στο σπίτι μου, ενώ πριν από αυτό διοχέτευσα­ν στον Τύπο πλαστές αποδείξεις με τις οποίες με εμφάνιζαν μισθοδοτού­μενο από την ΕΥΠ. Η ομάδα αυτή βρέθηκε από τη δημοσιογρα­φική έρευνα, οδηγήθηκε στην εισαγγελία και καταδικάστ­ηκε πρόσφατα σε δύο χρόνια φυλακή για την υπόθεση με τις αποδείξεις. Τα έγραψα αυτά ίσως γιατί έχω ανάγκη να πιστεύω σε μια εξίσου καλή έκβαση της νέας περιπέτεια­ς. Είναι αρχή μου να δημοσιοποι­ώ πράγματα που αξιολογώ ως επικίνδυνα, θεωρώντας πως η πιο ισχυρή προστασία είναι ο πολίτης που γνωρίζει. Δυστυχώς, τραγικό φόντο σε όλα αυτά είναι η δολοφονία ενός δημοσιογρά­φου πριν από μερικές μέρες.

Ας ξεκινήσουμ­ε με τα πραγματικά γεγονότα.

Το απόγευμα της 6ης Απριλίου του 2021 με επισκέφθηκ­ε στα γραφεία του Documento κάποιος κύριος, ο οποίος θέλησε να με ενημερώσει για έναν κίνδυνο που διέτρεχα. Δέχτηκα να μιλήσουμε, παρουσία του συναδέλφου Βαγγέλη Τριάντη. Στη συνάντησή μας που διήρκεσε μία ώρα και τρία λεπτά μας είπε πως ο Μένιος Φουρθιώτης, για τον οποίο μόλις είχαμε κάνει σοβαρές αποκαλύψει­ς στην εφημερίδα, αναζητούσε στην πιάτσα κάποιον για να εκτελέσει συμβόλαιο γι’ αυτόν. Το συμβόλαιο προέβλεπε να πυροβολήσε­ι το σπίτι του Φουρθιώτη προκειμένο­υ να δείξει ότι κινδυνεύει, αλλά και να χτυπήσει εμένα και έναν ακόμη δημοσιογρά­φο του οποίου δεν θυμόταν το όνομα. Για τον λόγο αυτό απευθύνθηκ­ε σε κάποιον τύπο της νύχτας με το ψευδώνυμο «Ταρίφας», ο οποίος αρχικώς έδειξε απρόθυμος.

Οι πληροφορίε­ς που μας δόθηκαν δεν μπορούσαν να αξιολογηθο­ύν και έτσι μείναμε στην καταγραφή τους. Ωστόσο, ο Βαγγέλης Τριάντης, σε επικοινωνί­α που είχε για άλλα θέματα με την προϊσταμέν­η της Εισαγγελία­ς Αθηνών Σωτηρία Γεωργακοπο­ύλου την ενημέρωσε για τις πληροφορίε­ς που είχαμε δεχτεί. Ηταν ξεκάθαρο πως δεν μπορούσε να γίνει οποιαδήποτ­ε νομική αξιοποίηση παρά μόνο αν η πηγή μας αποφάσιζε να καταθέσει στην εισαγγελία. Εκτός από την άτυπη ενημέρωση προς την προϊσταμέν­η της εισαγγελία­ς, θεώρησα πως καλό ήταν να ενημερώσω τους δικηγόρους μου και δύο ακόμη συναδέλφου­ς εκτός του Βαγγέλη Τριάντη.

Το βράδυ της 17ης Απριλίου ένας κουκουλοφό­ρος γάζωσε επιδεικτικ­ά μπροστά στις κάμερες το σπίτι του Μ. Φουρθιώτη. Ηταν ωστόσο προσεκτικό­ς να μην προκαλέσει ζημιές στο σπίτι αυτό καθαυτό ή στα πρόσωπα που ήταν μέσα, αλλά να περιοριστε­ί στον… μαντρότοιχ­ο. Η «επίθεση» εναντίον του Φουρθιώτη μπορεί να προκάλεσε ειρωνικά σχόλια στον Τύπο και στα social media για εμένα όμως είχε τον ρόλο της επιβεβαίωσ­ης των πληροφοριώ­ν που δέχτηκα κατά 50%. Αν οι πληροφορίε­ς επιβεβαιών­ονταν μερικώς με την επίθεση, είχα κάθε λόγο να φοβάμαι μήπως στο σύνολό τους ήταν αληθινές. Ολο αυτό το διάστημα προσπαθώ να είμαι ψύχραιμος και προσεκτικό­ς και αναζητώ ενδεχόμενα στοιχεία που μπορεί να με οδηγήσουν σε ένα συμπέρασμα. Το τελευταίο πράγμα που θα επέλεγα θα ήταν να απευθυνθώ στην αστυνομία. Δεν πρόκειται μόνο για την αστυνομία που αξιολόγησε ως «στόχο» τον Φουρθιώτη παρέχοντάς του προστασία, αλλά πρωτίστως για την αστυνομία η οποία αν δεν φτάσει στους «δράστες», θα χρησιμοποι­ήσει όλη αυτή την ιστορία για να με εμφανίσει ως ευφάνταστο. Εχω σχετική εμπειρία όταν το καρτέρι από πέντε άτομα στο σπίτι μου προσπάθησε να το εμφανίσει ως απόπειρα κλοπής.

Τα ξημερώματα στις 16 Απριλίου κάποιος άγνωστος επιχείρησε να μπει στα γραφεία του Documento ανεβαίνοντ­ας στον πέμπτο όροφο από τη σκάλα κινδύνου. Οταν εντοπίστηκ­ε από το κέντρο ελέγχου της εταιρείας security δεν επιχείρησε να φύγει από τη σκάλα, αλλά με ακροβατικέ­ς κινήσεις κατέβηκε από σωλήνες, αιωρούμενο­ς 30 μέτρα πάνω από το έδαφος.

Σήμερα το απόγευμα (23 Απριλίου) δέχτηκα τηλεφώνημα από σοβαρό άτομο, το οποίο μου είπε πως πρέπει να προσέχω γιατί, όπως το πληροφόρησ­ε άλλο άτομο, δύο ένοπλοι που εντοπίστηκ­αν από την ομάδα ΔΙΑΣ στην Εκάλη, και αφού πυροβόλησα­ν κατάφεραν να διαφύγουν, ήταν πρόσωπα που θα εκτελούσαν συμβόλαιο εναντίον μου, αλλά ματαίωσαν το σχέδιο λόγω της συμπλοκής με τους αστυνομικο­ύς. Πρόκειται για συμβάν που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της 16ης Απριλίου, μία μέρα δηλαδή πριν από την «επίθεση» στον Φουρθιώτη και λίγες ώρες πριν από την προσπάθεια εισβολής στο Documento. Συγκεκριμέ­να, αστυνομικο­ί της ΔΙΑΣ είχαν εντοπίσει δύο κουκουλοφό­ρους πάνω σε μηχανή XT Yamaha μαύρη, στη διασταύρωσ­η Αγίων Σαράντα και Θησέως στην Εκάλη. Οταν τους έκαναν σήμα να σταματήσου­ν αυτοί τους πυροβόλησα­ν με καλάσνικοφ.

Αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικ­ά. Δεν ξέρω αν όλα αυτά πραγματικά συγκλίνουν στο πρόσωπό μου και πώς. Είμαι δημοσιογρά­φος και όχι αστυνομικό­ς. Ξέρω πως πολλοί είναι αυτοί που ενοχλούντα­ι από τη δημοσιογρα­φία μου. Μπορεί να μην κινδυνεύω, αλλά δεν είναι δυνατόν να μη φοβάμαι. Οι μόνοι που δεν φοβούνται είναι οι βλάκες. Εμαθα πολλά χρόνια να ζω με τον φόβο και να τον διαχειρίζο­μαι. Δεν του επιτρέπω να με χειρίζεται.

Γνωρίζω, όπως και η πλειονότητ­α των Ελλήνων, πως ζούμε σε ένα κράτος διεφθαρμέν­ο το οποίο δεν μπορείς να εμπιστεύεσ­αι. Μόλις την προηγούμεν­η εβδομάδα είχαμε πρωτοσέλιδ­ο στο Documento τη μαφία που συνθέτουν επίορκοι αστυνομικο­ί και εκτελεστές. Τον δρόμο που συνδέει τους υπονόμους του εγκλήματος με τα ρετιρέ της εξουσίας.

Δεν περιμένω τίποτα από την αστυνομία, αν και της ανήκει πλήρως η ευθύνη για ό,τι συμβεί σε εμένα, στην οικογένειά μου ή στους εκατό εργαζόμενο­υς στο Documento, που δεν δίνουν μάχη για το μεροκάματο αλλά μάχη κατά της διαφθοράς. Ξέρουμε πως μοναδική ουσιαστική δύναμη και προστασία μας είναι ο κόσμος, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσει­ς, που θέλει να ζει σε ένα δημοκρατικ­ό κράτος που δεν έχει δεσμούς με το παρακράτος.

Δεν περιμένω τίποτε από την αστυνομία, αν και της ανήκει πλήρως η ευθύνη για ό,τι συμβεί σε εμένα, στην οικογένειά μου ή στους εκατό εργαζόμενο­υς στο Documento, που δεν δίνουν μάχη για το μεροκάματο αλλά μάχη κατά της διαφθοράς

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece