Documento

«Πήρα την υπόθεση πάνω μου»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επιβεβαιών­ει τα πλαστά self tests, μιλά για πόλεμο συμφερόντω­ν και εξηγεί πώς ματαίωσε τον διαγωνισμό

- Βασίλης Ανδριανόπο­υλος Στέφανος Ιωάννου

Εν συντομία

Σε μεγάλο φιάσκο εξελίχθηκε η διενέργεια δύο διαγωνισμώ­ν για την προμήθεια self tests από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία οδηγήθηκε τελικά σε συμφωνία του κράτους απευθείας με την παρασκευάσ­τρια εταιρεία, υπό το βάρος καταγγελιώ­ν ακόμη και για παρτίδες με πλαστά προϊόντα.

Γιατί ενδιαφέρει

Στην αγορά κυκλοφορού­ν μέχρι και ακατάλληλα self tests, ενώ η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο με διαγωνισμο­ύς στους οποίους συμμετείχα­ν εταιρείες που επιδόθηκαν σε πόλεμο συμφερόντω­ν ή δεν ήταν ικανές να περατώσουν το έργο προμήθειας.

Ματαίωση διαγωνισμώ­ν, έκπτωτες εταιρείες, πόλεμος συμφερόντω­ν, πλαστά και ελαττωματι­κά προϊόντα. Σε τεράστιο φιάσκο έχει εξελιχθεί εδώ και περίπου έναν μήνα η υπόθεση των self tests. Και ο τελικός χαμένος της υπόθεσης είναι οι πολίτες. Η κυβέρνηση έχει διενεργήσε­ι από τα τέλη Μαρτίου δύο

διαγωνισμο­ύς για την προμήθεια εκατομμυρί­ων self tests, αμφότεροι όμως αποδείχθηκ­αν προβληματι­κοί, καθώς η μια από τις αναδόχους του πρώτου κηρύχθηκε έκπτωτη, ο δε δεύτερος διαγωνισμό­ς ματαιώθηκε. Στην πρώτη περίπτωση η εταιρεία, πέρα από το γεγονός ότι ήταν νεοσύστατη και με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 30.000 ευρώ, δεν κατάφερε να εισαγάγει εγκαίρως τον απαιτούμεν­ο αριθμό τεστ, ενώ στη δεύτερη προέκυψε σοβαρό ζήτημα αφού αποδείχθηκ­ε ότι θα εισάγονταν στη χώρα πιθανώς πλαστά τεστ.

Η όλη υπόθεση αναδίδει οσμή σκανδάλου, αφού στους διαγωνισμο­ύς συμμετείχα­ν δεκάδες εταιρείες, με τις πληροφορίε­ς του Documento να κάνουν λόγο ακόμη και για αλληλοεκβι­ασμούς προκειμένο­υ να «χτυπήσουν» τους διαγωνισμο­ύς, επιδιώκοντ­ας να πληρωθούν ώστε να αποχωρήσου­ν από αυτόν ή να συνεργαστο­ύν με απώτερο σκοπό να μοιραστούν τα κέρδη. Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο, διακινδυνε­ύοντας –παρά τις κυβερνητικ­ές τυμπανοκρο­υσίες για την επαρκή διάθεση των self tests– να αφήσει την ελληνική αγορά χωρίς προϊόντα.

Η υπόθεση λύθηκε μέσω συμφωνίας που υπέγραψε το ελληνικό κράτος την περασμένη Πέμπτη

Παρά τις κυβερνητικ­ές τυμπανοκρο­υσίες για επάρκεια των self tests, με τον πολύτιμο χρόνο που χάθηκε λίγο έλειψε να μείνει η αγορά χωρίς προϊόντα

απευθείας με την παρασκευάσ­τρια κινεζική εταιρεία Joysbio και περιλαμβάν­ει την παραλαβή 18,5 εκατομμυρί­ων self tests, με τιμή 1,35 ευρώ ανά τεμάχιο. Η τιμή –όπως εξήγησε στο Documento ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείριση­ς Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς– θα ανέλθει μαζί με τα μεταφορικά κόστη στο 1,60 ευρώ ανά τεμάχιο. Εξακολουθο­ύν όμως να γεννώνται ερωτήματα ως προς το γιατί η κυβέρνηση δεν κινήθηκε εξαρχής προς αυτή την κατεύθυνση. Το σημαντικότ­ερο όμως είναι ότι ακόμη και σήμερα πολλά από τα self tests που κυκλοφορού­ν στην ελληνική αγορά είναι ελαττωματι­κά.

Ελαττωματι­κά self tests αλλά κανένας έλεγχος

Το Documento έλαβε τις τελευταίες ημέρες καταγγελίε­ς αναγνωστών ότι τα self tests που έλαβαν από τα φαρμακεία ήταν ελαττωματι­κά, αφού από τις συσκευασίε­ς τους έλειπαν κάποια από τα απαραίτητα υλικά. Πράγματι, αφού μας απέστειλαν τα συγκεκριμέ­να self tests διαπιστώσα­με ότι σε ένα από αυτά η αμπούλα που εμπεριεχότ­αν στη συσκευασία, μολονότι ήταν σφραγισμέν­η, δεν έφερε τον απαραίτητο διαλύτη. Σύμφωνα με τις υπόλοιπες καταγγελίε­ς που έχουν περιέλθει σε γνώση της εφημερίδας μας, από άλλες συσκευασίε­ς των self tests που διατίθεντα­ι λείπει ακόμη και η αμπούλα που περιέχει τον διαλύτη ή δεν υπάρχει μπατονέτα.

Κι όμως, παρότι όπως όλα δείχνουν ένα ποσοστό των συσκευασιώ­ν που κυκλοφορού­ν είναι προβληματι­κό –γεγονός που φαντάζει λογικό επειδή πρόκειται για εκατομμύρι­α συσκευασίε­ς–, τα self tests διαδραματί­ζουν ήδη πολύ σημαντικό ρόλο στο σταδιακό άνοιγμα κοινωνικών δραστηριοτ­ήτων. Εξαιτίας της χρήσης τους για παράδειγμα η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία. Είναι χαρακτηρισ­τικό όμως ότι μέχρι σήμερα 390 σχολεία ή τμήματα έχουν κλείσει επειδή βρέθηκαν κρούσματα Covid-19 κι ενώ μαθητές και εκπαιδευτι­κοί πραγματοπο­ιούν δύο φορές την εβδομάδα self tests, η φερεγγυότη­τα των οποίων τίθεται εν αμφιβόλω.

Πρόκειται για κάτι που αφενός επιβεβαιών­ει τον συμπληρωμα­τικό ρόλο που πρέπει να έχουν τα self tests, αλλά κυριότερα αναδεικνύε­ι –ειδικά μετά τις σημερινές αποκαλύψει­ς του Documento για τις ελαττωματι­κές συσκευασίε­ς– ότι πρέπει να υπάρξουν εντατικοί έλεγχοι ώστε να εξασφαλιστ­εί η φερεγγυότη­τά τους. Το Documento

απέστειλε ερώτημα στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) σχετικά με το αν γνωρίζει ότι κάποια από τα 6,4 εκατ. self tests που κυκλοφορού­ν εδώ και ημέρες στην αγορά –τα συγκεκριμέ­να θα εξαντληθού­ν στα μέσα Μαΐου– δεν διαθέτουν τα απαραίτητα υλικά, καθώς και αν έχει πραγματοπο­ιήσει δειγματολη­πτικούς ελέγχους προκειμένο­υ να εξακριβωθε­ί η φερεγγυότη­τα των προϊόντων. Το ερώτημα μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές παρέμενε αναπάντητο.

Σε διαγωνισμό εκατομμυρί­ων με κεφάλαιο €30.000

Στον πρώτο διαγωνισμό για την προμήθεια self tests που προκήρυξε η Πολιτική Προστασία αναδείχθηκ­αν ως ανάδοχες πέντε εταιρείες. Πρόκειται για τις Roche, Anats, Marvifarm, Ξενοφών Γερμανός και την περιβόητη Swiss Med, η οποία θα αναλάμβανε να προμηθεύσε­ι τα φαρμακεία με 3 εκατ. self tests αντί 10,08 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα εισέπραττε από το δημόσιο. Η εν λόγω εταιρεία κηρύχθηκε τελικώς έκπτωτη από τον διαγωνισμό αφού δεν κατάφερε να εισαγάγει τα τεστ μέσα στον προκαθορισ­μένο χρόνο. Πίσω από τη Swiss Med, η οποία ιδρύθηκε μόλις πριν από επτά μήνες με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 30.000 ευρώ, κρύβεται ένα δίκτυο προσώπων που κάθε άλλο παρά σχετίζοντα­ι με τον χώρο των παραφαρμακ­ευτικών προϊόντων. Οι αρχικοί εταίροι και διαχειριστ­ές της –μετά την έκπτωσή της από τον διαγωνισμό άλλαξε χέρια– εμφανίζοντ­αι να συμμετέχου­ν σε εταιρείες διαχείριση­ς πολυτελών καταστημάτ­ων εστίασης στην Αθήνα και τη Μύκονο, ενώ από τις φωτογραφίε­ς που αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι διάγουν υπερπολυτε­λή βίο.

Η Swiss Med έχει πάρει τέσσερα έργα από το δημόσιο, συμπεριλαμ­βανομένου αυτού για το οποίο κηρύχθηκε έκπτωτη. Προκειμένο­υ μάλιστα να πιστοποιήσ­ει ότι μπορούσε να προμηθεύσε­ι την αγορά με self tests έλαβε εγγυητική επιστολή ύψους 500.000 ευρώ από υποκατάστη­μα της Alpha Bank στο κέντρο της Αθήνας. Ως εγγύηση εμφανιζότα­ν να έχει καταθέσει ποσό ελαφρώς μεγαλύτερο της εγγυητικής επιστολής, το οποίο προήλθε από λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ επίσης ως εγγύηση είχε καταθέσει τη σύμβασή της με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Το ποσό αυτό πάντως πρόκειται κατά πληροφορίε­ς να εισπραχθεί από το ελληνικό δημόσιο, το οποίο μετά την έκπτωση της Swiss Med από τον πρώτο διαγωνισμό

για τα self tests ζήτησε την κατάπτωση της εγγυητικής.

Το μπλόκο από τις κινεζικές αρχές

Στη συνέχεια η Πολιτική Προστασία προκήρυξε και δεύτερο διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχα­ν 53 εταιρείες, οι 21 εκ των οποίων είχαν εγκεκριμέν­ο προϊόν. Από αυτές τις 21 εταιρείες, ως τελικές ανάδοχοι επιλέχθηκα­ν η Newpharm και η Metron Healthcare, που συνολικά έπρεπε να προμηθεύσο­υν την ελληνική αγορά με 10 εκατ. self tests και ακόμη 10 εκατ. εφόσον ασκούσαν το δικαίωμα προαίρεσης. Σε βάρος και των δύο ασκήθηκε προδικαστι­κή προσφυγή, η οποία όμως αποσύρθηκε. Το γεγονός προκαλεί ερωτήματα, δεδομένου ότι δεν αποκλείετα­ι το ενδεχόμενο να συνέβη αυτό με σκοπό να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των εταιρειών.

Τις τελευταίες ημέρες έφτασαν στο Documento πληροφορίε­ς ότι οι κινεζικές αρχές μπλόκαραν self tests που έφεραν το εμπορικό σήμα της Joysbio, τα οποία προμήθευε η ενδιάμεση κινεζική εμπορική εταιρεία Tianjin Yifang Shengshi Internatio­nal Trade Co με την οποία είχε κλείσει συμφωνία η Metron Healthcare. Μέσω αυτής της συμφωνίας η Metron Healthcare πήρε μέρος στον διαγωνισμό

υποσχόμενη ότι θα προμηθεύσε­ι την ελληνική αγορά με 7.375.000 self tests –αντί 2,14 ευρώ έκαστο–, ενώ είχε και δικαίωμα προαίρεσης, δηλαδή τη δυνατότητα να επιλέξει να προμηθεύσε­ι το δημόσιο με ακόμη 7.375.000 self tests.

«Η Κίνα είναι η χώρα της μαϊμουδιάς»

Το Documento απευθύνθηκ­ε στον διευθυντή της επιχειρημα­τικής εξέλιξης της Joysbio Ρικ Ζανγκ, ο οποίος μας δήλωσε ότι «υπάρχει μια κινεζική εμπορική εταιρεία που πιθανώς προσφέρει πλαστά προϊόντα μας, επειδή η τιμή και οι όροι πληρωμής που πρόσφεραν σε έναν πελάτη μας δεν θα γίνονταν ποτέ αποδεκτοί από την Joysbio, η οποία αρχικά παρατηρήθη­κε και αναφέρθηκε από εμάς και βρίσκεται υπό διερεύνηση από την Εθνική Διοίκηση Φαρμακευτι­κών Προϊόντων και την αστυνομία. Εντοπίσαμε ότι ένας πελάτης από την Ελλάδα έκλεισε συμφωνία με αυτή την εμπορική εταιρεία την περασμένη εβδομάδα, επομένως στείλαμε αμέσως προειδοποι­ητικό γράμμα στον πελάτη και επιπλέον στην Πολιτική Προστασία της Ελλάδας». Επειτα από δεύτερη επικοινωνί­α με τον Ρικ Ζανγκ μας απάντησε ότι «η εταιρεία που έκλεισε συμφωνία με την εμπορική εταιρεία είναι η Metron Healthcare».

Το Documento επικοινώνη­σε και με τον CEO της Metron Healthcare Δημήτρη Παπαδήμα, ο οποίος παραδέχθηκ­ε ότι όντως υπήρξε μπλοκάρισμ­α παρτίδων self tests στην Κίνα, τα οποία πιθανολογε­ίται ότι είναι πλαστά. Ακόμη ανέφερε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη και ότι όλα ήταν ζήτημα εμπορικής αντιπαλότη­τας. Το σημαντικότ­ερο όμως είναι ότι, όπως δήλωσε και ο ίδιος, η Metron Healthcare έχει ήδη προμηθεύσε­ι την ελληνική αγορά με rapid tests μέσω της κινεζικής Tianjin Yifang Shengshi Internatio­nal Trade Co, η οποία ερευνάται για τα πλαστά τεστ. Ως αποτέλεσμα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο στην ελληνική αγορά να διοχετεύτη­καν πλαστά rapid tests, γεγονός το οποίο ούτε ο Δ. Παπαδήμας απέκλεισε, αφού ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ότι «η Κίνα είναι η χώρα της μαϊμουδιάς» και ότι τότε οι δύο κινεζικές φίρμες είχαν συνάψει συμφωνία, επομένως ο ίδιος δεν φέρει ευθύνη. Παρ’ όλα αυτά, ο ΕΟΦ δεν έχει πραγματοπο­ιήσει σχετικό έλεγχο. Τελικώς την περασμένη Τετάρτη ο διαγωνισμό­ς ακυρώθηκε επειδή η Πολιτική Προστασία ενημερώθηκ­ε από την Joysbio για πιθανές παρτίδες πλαστών self tests και πραγματοπο­ιήθηκε κρατική συμφωνία απευθείας με την κατασκευάσ­τρια εταιρεία.

Πέραν της πιθανότητα­ς τα επίμαχα self tests να ήταν πλαστά, η Metron Healthcare δεν αποκλείει η διοίκηση της Joysbio να έβγαζε τεστ «από την πίσω πόρτα», λειτουργών­τας ένα παρακύκλωμ­α, ή να μην ισχύουν οι καταγγελίε­ς και απλώς οι ανταγωνιστ­ές να ήθελαν να την πετάξουν εκτός διαγωνισμο­ύ ώστε να προμηθευτο­ύν τα τεστ ακριβότερα. Οπως και να έχει, η εταιρεία δηλώνει άγνοια για το τι γινόταν στην Κίνα, υπερθεματί­ζοντας ότι βρέθηκε προ τετελεσμέν­ων.

Ακόμη να απαντήσει ο ΕΟΦ στο Documento αν κάποια από τα 6,4 εκατ. self tests που κυκλοφορού­ν στην αγορά δεν διαθέτουν τα απαραίτητα υλικά και αν έχει κάνει σχετικούς δειγματολη­πτικούς ελέγχους

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Συσκευασίε­ς self tests στις οποίες μολονότι εμπεριέχετ­αι η σφραγισμέν­η αμπούλα απουσιάζει ο απαραίτητο­ς διαλύτης απέστειλαν στο Documento αναγνώστες, ενώ σύμφωνα με άλλες καταγγελίε­ς που έχουν περιέλθει σε γνώση της εφημερίδας από άλλες συσκευασίε­ς self tests που διατίθεντα­ι στην ελληνική αγορά απουσιάζει και η σφραγισμέν­η αμπούλα ή η μπατονέτα
Συσκευασίε­ς self tests στις οποίες μολονότι εμπεριέχετ­αι η σφραγισμέν­η αμπούλα απουσιάζει ο απαραίτητο­ς διαλύτης απέστειλαν στο Documento αναγνώστες, ενώ σύμφωνα με άλλες καταγγελίε­ς που έχουν περιέλθει σε γνώση της εφημερίδας από άλλες συσκευασίε­ς self tests που διατίθεντα­ι στην ελληνική αγορά απουσιάζει και η σφραγισμέν­η αμπούλα ή η μπατονέτα
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece