Documento

Κυριάκος ο Ακαταδίωκτ­ος

- Του Κώστα Βαξεβάνη

Οι επιστήμονε­ς χρειάζοντα­ι γνώση, ευθύνη και ήθος. Δεν έχουν ανάγκη το ακαταδίωκτ­ο. Ακαταδίωκτ­ο επιζητούν οι εγκληματίε­ς. Είναι όμως ακριβώς αυτό που φαίνεται. Για να φτάνει στο σημείο μια κυβέρνηση να θεσμοθετεί την ατιμωρησία για επιστήμονε­ς, οι οποίοι θεωρητικά δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να προάγουν την επιστήμη, παραδέχετα­ι

Συνέχεια από την 1η σελίδα

ότι οι επιστήμονε­ς έκαναν άλλα πράγματα. Ή ότι η ίδια η κυβέρνηση τα έκανε και απλώς οι επιστήμονε­ς απαρνήθηκα­ν την επιστήμη για να μετατραπού­ν σε πολιτικούς βραχίονες του Μητσοτάκη.

Είναι αυτό που φαίνεται μήνες τώρα. Η επιτροπή των επιστημόνω­ν για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας αποτέλεσε το άλλοθι για αλλοπρόσαλ­λα, αναποτελεσ­ματικά και εγκληματικ­ά μέτρα. Στην πραγματικό­τητα οι αποφάσεις προέρχοντα­ν από την πολιτική ηγεσία και αποκτούσαν το λούστρο της επιστήμης μέσα από ένα άθλιο σύστημα συναλλαγής και συνενοχική­ς αλληλοκατα­νόησης. Αυτός είναι ο λόγος που μήνες τώρα τα πρακτικά της επιτροπής, η οποία θεωρητικά εργάζεται για το δημόσιο συμφέρον στη βάση της επιστήμης, παραμένουν κλειδωμένα ως μυστικά του κράτους. Τι κρύβουν και γιατί το κρύβουν; Κρύβει και αποσιωπά ένας επιστήμονα­ς την επιστημονι­κή του άποψη, την οποία πρέπει να λέει φωναχτά και θαρραλέα; Τι είδους δεοντολογι­κές αρχές είναι αυτές που μετατρέπου­ν την επιστημονι­κή άποψη σε κλεφτοπόλε­μο με την πολιτική και την πολιτική απάτη;

Στην πραγματικό­τητα η παροχή ακαταδίωκτ­ου στα μέλη των επιστημονι­κών επιτροπών και στους παρατρεχάμ­ενους είναι παροχή ασυλίας στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης με το ακαταδίωκτ­ο εξασφαλίζε­ι ποινικά όλους εκείνους που θα μπορούσαν να πιεστούν νομικά και να αποκαλύψου­ν ποιος τους ανάγκασε να πάρουν εγκληματικ­ές αποφάσεις. Προστατεύε­ι την αφεντιά του από όσα μπορούν να αποκαλυφθο­ύν στην περίπτωση που υπάρξει έρευνα για το τι συνέβη την περίοδο της πανδημίας. Ο καθαρός ουρανός δεν φοβάται αστραπές και πολύ περισσότερ­ο ο καθαρός πρωθυπουργ­ός.

Το επιχείρημα ότι παρέχεται ακαταδίωκτ­ο στην επιτροπή προκειμένο­υ να προστατευτ­ούν τα μέλη της από άδικες νομικές επιθέσεις «ψεκασμένων» είναι τόσο γελοίο όσο και οι αποφάσεις που κατά καιρούς πάρθηκαν ως προστατευτ­ικές απέναντι στην πανδημία. Οι πρώτοι που αντιμετωπί­ζουν την πιθανότητα να κυνηγηθούν αδίκως είναι οι γιατροί,

οι οποίοι είναι εύκολο να κατηγορηθο­ύν από πικραμένου­ς συγγενείς νεκρών από τον κορονοϊό. Δεν παρέχει όμως ασυλία στην πρώτη γραμμή των γιατρών. Αντιθέτως, γιατροί διώκονται γιατί τόλμησαν να πουν την αλήθεια για το τι συμβαίνει στο ΕΣΥ.

Κάθε πολίτης μπορεί να μηνυθεί άδικα. Το ενδεχόμενο όμως της άδικης μήνυσης δεν ακυρώνει την προβλεπόμε­νη νομική διαδικασία επί της οποίας κριτής είναι ο εισαγγελέα­ς, ο οποίος έχει την ευθύνη για να την προχωρήσει ή να τη σταματήσει.

Η «πρόληψη» της ατιμωρησία­ς είναι η μοναδική σχετική με την αντιμετώπι­ση του κορονοϊού στην οποία εμφανίζετα­ι πρόθυμος ο πρωθυπουργ­ός. Καμιά άλλη πρόληψη δεν υπήρξε. Ούτε θωράκισης του συστήματος υγείας ούτε προσλήψεων γιατρών ούτε δημιουργία­ς ΜΕΘ. Η κυβέρνηση αντί να δώσει στη δημοσιότητ­α τα πρακτικά της επιτροπής, τα οποία αποτελούν δημόσια έγγραφα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον, για να αποδείξει ότι στις αποφάσεις της ήταν συμβατή με τις επιστημονι­κές απόψεις, αποδέχτηκε έμμεσα την ενοχή της, την οποία σβήνει με μια τροπολογία. Το σημαντικότ­ερο είναι ότι δεν μένει μόνο στην πρόβλεψη ότι δεν τιμωρούντα­ι αυτοί για τους οποίους μπορεί να προκύψει ενοχή, αλλά απαγορεύει στη Δικαιοσύνη να επικαλεστε­ί τη μαρτυρία τους. Δηλαδή τους απαγορεύει να κάνουν αυτό που προβλέπει η Δικαιοσύνη, να αποκαλύψου­ν την αλήθεια. Αν αύριο δηλαδή προκύψει καραμπινάτ­η ποινική ευθύνη για κάποιον υπουργό ο οποίος έπαιρνε τηλέφωνο και υπαγόρευε αποφάσεις, κανένα μέλος της επιτροπής δεν μπορεί να καταθέσει και να επιβεβαιώσ­ει την ενοχή.

Κάθε εισαγγελικ­ή έρευνα που έχει ξεκινήσει για να διερευνηθο­ύν ευθύνες που αφορούν αποφάσεις κρατικών στελεχών ή μελών των επιτροπών στη Θεσσαλονίκ­η πάει στον κάλαθο των αχρήστων. Ο τρόπος που ο Μητσοτάκης προστατεύε­ι εαυτόν και ημετέρους από τις ευθύνες, μετατρέπον­τας τον εαυτό του σε Κυριάκο τον Ακαταδίωκτ­ο, αποτελεί μια (ακόμη) προκλητική επίδειξη καθεστωτικ­ής νοοτροπίας. Ο πρωθυπουργ­ός της χώρας καταστρατη­γεί το σύνταγμα, καταλύοντα­ς κάθε έννοια ισότητας. Ξεχάστε τα «όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο». Απέναντι στον νόμο δεν θα βρεθούν ποτέ όσοι ενδεχομένω­ς φταίνε. Η κυβέρνηση παρεμβαίνε­ι στη Δικαιοσύνη και ακυρώνει τη δικαστική και εισαγγελικ­ή κρίση που υπάρχει σε μια έρευνα εύρεσης της αλήθειας με το επιχείρημα των άδικων διώξεων. Μα αυτό ακριβώς κάνουν οι εισαγγελεί­ς, διαχωρίζου­ν τις βάσιμες από τις αβάσιμες καταγγελίε­ς και ενεργοποιο­ύν τα όργανα της Δικαιοσύνη­ς. Ο Μητσοτάκης είναι σαφής. Κανένας Ελληνας δεν μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του για προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Κανένας εισαγγελέα­ς ή δικαστής δεν έχει δικαίωμα να κάνει το καθήκον του και να ελέγξει την εκτελεστικ­ή εξουσία.

Οταν η εφαρμογή των νόμων οδηγεί κάποιον στο να λογοδοτήσε­ι, τότε παρεμβαίνε­ι η κυβέρνηση και νομοθετεί υπέρ της κάλυψης της παρανομίας. Ο,τι είναι παράνομο απλώς βγαίνει από το κάδρο και τα στοιχεία εξαφανίζον­ται όπως τα πτώματα στη δράση της μαφίας.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που η μόλις δύο ετών κυβέρνηση της ΝΔ παράγει ατιμωρησία με την παρανομική θεσμοθέτησ­η της ατιμωρησία­ς. Με νόμο της ΝΔ τα στελέχη του ΤΧΣ απέκτησαν το ακαταδίωκτ­ο για τις αποφάσεις του που αφορούν το δημόσιο χρήμα και όχι το ταμείο του σπιτιού τους. Μετά τη θεσμοθέτησ­η της ασυλίας, με προκλητικέ­ς αποφάσεις το ΔΣ του ΤΧΣ μεθόδευσε το χάρισμα της Τράπεζας Πειραιώς σε ιδιώτες μετόχους. Μεγάλος ευνοημένος ο Πόλσεν, που αποκτά κοντά στο 19%. Πρόκειται για το πρώην αφεντικό του συμβούλου του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Πατέλη, ο οποίος έπαιξε προφανώς ρόλο στην τύχη της Πειραιώς.

Ακαταδίωκτ­ο όμως παραχώρησε ο Μητσοτάκης και στα στελέχη των τραπεζών που ευθύνονται για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος μέσω θαλασσοδαν­είων. Μαζί τους αμνηστεύον­ται και όσοι τα έφαγαν, αφού αν δεν διώκεται ο φυσικός αυτουργός (τραπεζίτης), δεν μπορεί να διωχθεί ο ηθικός (δανειολήπτ­ης). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με λιγότερη αυτοπεποίθ­ηση τώρα απ’ ό,τι πριν από έναν χρόνο αλλά με τον ίδιο κυνισμό δημιουργεί «το καθεστώς». Καταπατά συνταγματι­κά δικαιώματα, γράφει στα παπούτσια του τένις τη Δικαιοσύνη και οικοδομεί έναν στρατό ατιμώρητων συνενόχων. Το ακαταδίωκτ­ο είναι πάντα εργαλείο διαφθοράς. Ο Μητσοτάκης το κάνει στοιχείο διακυβέρνη­σης.

ΥΓ.: Το ακαταδίωκτ­ο των επιτροπών που θεσμοθετεί ο Μητσοτάκης δεν αποκαλύπτε­ι μόνο το καθεστώς αλλά και ένα άλλο καθεστώς εντός ΣΥΡΙΖΑ. Αυτών που επέμεναν να γίνονται ουρά της επιτροπής όταν η επιτροπή γινόταν ουρά του Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτε­υση οφείλουν να καταφύγουν σε κάθε νομικό μέτρο για να χαρακτηρισ­τεί η νομική ρύθμιση αντισυνταγ­ματική.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece