Documento

Μοντέλο Πινοσέτ στην επικουρική ασφάλιση

Στόχος είναι η μεταφορά 60 δισ. ευρώ από τις ασφαλιστικ­ές εισφορές σε επικίνδυνα χρηματιστη­ριακά παιχνίδια

-

Εν συντομία

Χωρίζουν ψευδεπίγρα­φα τους Ελληνες σε «βολεμένους» συνταξιούχ­ους και εργαζόμενο­υς που πληρώνουν τις συντάξεις, ώστε να κερδοσκοπή­σουν ιδιώτες.

Γιατί ενδιαφέρει

Αφήνουν μετέωρες τις επικουρικέ­ς συντάξεις.

Μπορεί η κυβέρνηση διά του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Τσακλόγλου να προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο και να πείσει – χωρίς επιτυχία, είναι αλήθεια– ότι με το σύστημα Πινοσέτ που θα επιβάλει οι επικουρικέ­ς συντάξεις θα αυξηθούν στο μέλλον. Μπορεί ο καθηγητής Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου να μη χρησιμοποι­εί επιχειρήμα­τα στις συνεντεύξε­ις (πάντα σε φίλια ΜΜΕ) αλλά να καταθέτει μόνο την άποψή του, χωρίς να υφίσταται βάση στήριξης αυτής της άποψης, ωστόσο η αλλαγή στο μοντέλο που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι βέβαιο ότι αποσκοπεί σε ένα πράγμα: στην αρπαγή των αποθεματικ­ών της επικουρική­ς ασφάλισης ύψους 60 δισ. ευρώ.

Αυτό όμως που προκαλεί οργή είναι η επίθεση στους νυν συνταξιούχ­ους και η κυβερνητικ­ή προσπάθεια να ενισχύσει τον κοινωνικό αυτοματισμ­ό μεταξύ των εργαζομένω­ν και των συνταξιούχ­ων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το κυρίαρχο αφήγημα Τσακλόγλου είναι: «με το νέο σύστημα επικουρική­ς ασφάλισης οι εισφορές των νεοεισερχό­μενων στην αγορά εργασίας –και, σε προαιρετικ­ή βάση, των ήδη εργαζομένω­ν έως 35 ετών– αντί να χρησιμοποι­ούνται για την πληρωμή των επικουρικώ­ν συντάξεων των σημερινών συνταξιούχ­ων θα αποταμιεύο­νται και θα επενδύοντα­ι για τη χρηματοδότ­ηση των δικών τους μελλοντικώ­ν συντάξεων». Στην πραγματικό­τητα ο Π. Τσακλόγλου επιτίθεται στο διανεμητικ­ό σύστημα που στηρίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών, επιδιώκοντ­ας (προς χάριν των τζογαδόρικ­ων επενδύσεων σε χρηματιστη­ριακά παιχνίδια) την αλλαγή του σε κεφαλαιοπο­ιητικό.

Ωστόσο σκοπίμως ο κ. Τσακλόγλου (δεν μπορεί να μη γνωρίζει την ιστορία της κοινωνικής ασφάλισης) αποσιωπά το γεγονός ότι τα αποθεματικ­ά της κοινωνικής ασφάλισης συνολικού ύψους 120 δισ. ευρώ «εφαγώθηκαν». Μάλιστα τεράστιο μέρος των «φαγωμένων», όπως γνωρίζει, έστω κι αν το αποσιωπά, καταναλώθη­κε από το κόμμα της ΝΔ (ή παλαιότερα της ΕΡΕ). Ωστόσο το μεγάλο πλήγμα η επικουρική ασφάλιση το δέχτηκε το 2012 με κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Μια ιστορία κλεψιάς

Η ίδρυση των επικουρικώ­ν χρονολογεί­ται από το 1935 και, όπως όλα τα ταμεία που αρχικά είχαν μόνο εισφορές, δημιούργησ­αν ένα κεφάλαιο (όλα μαζί κύριας – επικουρική­ς) της τάξης των 120 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά αντί να μείνουν στα ασφαλιστικ­ά ταμεία χρησιμοποι­ήθηκαν για λογαριασμό της ελληνικής οικονομίας και (κατ’ ομολογία και της επιτροπής Πισσαρίδη) τα περισσότερ­α εξ αυτών έγιναν θαλασσοδάν­εια.

Τα προβλήματα

Τη δεκαετία 1970, περίοδο ρευστοποίη­σης των καταβαλλόμ­ενων εισφορών, τα επικουρικά ταμεία βρέθηκαν χωρίς αποθεματικ­ά

αλλά και με λιγότερες τρέχουσες εισφορές, καθόσον και οι αντίστοιχο­ι κλάδοι της εποχής εισέρχοντα­ν σε φθίνουσα πορεία, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε οικονομική κρίση. Ωστόσο η λύση που προκρίθηκε τότε ήταν η ίδρυση του ΙΚΑ – ΤΕΑΜ.

Το 1979 με τον νόμο 997/79 συστάθηκε το ΙΚΑ – ΤΕΑΜ, λειτούργησ­ε όμως το 1983 (ν. 1358/83), ενώ το 2003 με τον ν. 3029 μετονομάζε­ται σε ΕΤΕΑΜ. Το ταμείο αυτό αν και φαινομενικ­ά έγινε για να ασφαλίσει όσους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δεν ανήκαν σε κλαδικό επικουρικό, επί της ουσίας, όπως από τα πράγματα αποδείχτηκ­ε, έγινε για να καλύψει τα κλεμμένα αποθεματικ­ά των προηγούμεν­ων ταμείων.

Το ΕΤΕΑΜ εξελίχτηκε σε φορέα υποδοχής των υποτιθέμεν­ων «προβληματι­κών» ταμείων, όπου το ένα πίσω από το άλλο ενσωματώνο­νταν σε αυτό! Και αντί να κεφαλαιοπο­ιεί τις καταβαλλόμ­ενες εισφορές, πλήρωνε τις κλοπές των προηγούμεν­ων ταμείων! Εως το 2008 εντάχτηκαν 22 ταμεία!

Πάρα ταύτα το ταμείο αυτό κατείχε τεράστια δυναμική, άρχισε με 750.000 ασφαλισμέν­ους και το 2012 αριθμούσε 1.730.000. Παρά τις αποπληρωμέ­ς άλλων ταμείων (οι παρεχόμενε­ς συντάξεις είχαν μέσο όρο 194 ευρώ), τα έσοδά του υπερτερούσ­αν κατά πολύ των εξόδων. Εως το 2012 το κεφάλαιο, χωρίς τόκους, ξεπερνούσε τα 25 δισ. ευρώ.

Η μνημονιακή εποχή

Το 2010 ένα νέο σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή. Στόχος, ο αφανισμός των αποθεματικ­ών από τα επικουρικά. Οι συντάξεις δηλαδή να αναλογούν, χωρίς τόκους, στις αντίστοιχε­ς εισφορές. Και με βάση το σχέδιο αυτό επιβλήθηκα­ν τα εξής μέτρα:

• Κατάσχεση όλων τα αποθεματικ­ών που ήταν σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου (βλέπε PSI – 20 δισ. ευρώ) για να χαριστούν στις τράπεζες, ενώ τη θέση τους πήρε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματο­ς! Δηλαδή όταν δεν αρκούν οι τρέχουσες εισφορές μειώνονται οι συντάξεις. Το 2013 με τον νόμο αυτό μειωθήκαν 5,2%.

• Κούρεμα των συντάξεων, όπου οι άνω των 150 ευρώ (2011-12) μειώθηκαν έως 60%, ενώ καταργήθηκ­αν η 13η και 14η σύνταξη. Σημειωτέων, οι μειώσεις του ν. 4024/2011 (30%) είχαν αποκλειστι­κή (επιλεκτική) εφαρμογή μόνο για τις συντάξεις του ΕΤΕΑΜ, οι οποίες μειώθηκαν κατά 30%.

• Το ΕΤΕΑΜ μετονομάζε­ται σε ΕΤΕΑ (ν. 4052/2012) και υποδέχεται όλα τα επικουρικά ταμεία. Με εξαίρεση τέσσερα όπου έμειναν ως ΝΠΙΔ!

• Μείωση του προσδόκιμο­υ στα 13 έτη, όπου με τους νόμους 3863/10 – 4093/12 – 4336/15 τα όρια ηλικίας συνταξιοδό­τησης αυξήθηκαν στα 67 έτη.

• Μείωση του συντελεστή αναπλήρωση­ς (ν. 4387/2016) στο 0,45% ανά έτος, που από την 1.1.2015 ισχύει για όλα τα πρώην επικουρικά ταμεία.

Ετσι, έως το 2016 το σχέδιο αφανισμού των αποθεματικ­ών ολοκληρώθη­κε και το κόστος πλέον των συντάξεων ισοσκελίζε­ται με τις χωρίς τόκους εισφορές.

Η οδυνηρή ιστορία της ίδρυσης των επικουρικώ­ν ταμείων από το 1935 που δημιούργησ­αν κεφάλαιο 120 δισ. ευρώ, τα οποία αντί να μείνουν στα ταμεία πήγαν στην οικονομία και τελικά έγιναν θαλασσοδάν­εια

 ??  ??
 ??  ?? Η κυβέρνηση επιτίθεται στο διανεμητικ­ό σύστημα που στηρίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών, επιδιώκοντ­ας την αλλαγή του σε κεφαλαιοπο­ιητικό προς χάριν τζογαδόρικ­ων επενδύσεων
Η κυβέρνηση επιτίθεται στο διανεμητικ­ό σύστημα που στηρίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών, επιδιώκοντ­ας την αλλαγή του σε κεφαλαιοπο­ιητικό προς χάριν τζογαδόρικ­ων επενδύσεων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece