Documento

Ανοιγμα Τσίπρα για συνεργασίε­ς στον εργατικό χώρο

Με παρέμβαση στην ΕΕ και συνεργασίε­ς στο εργατικό κίνημα

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Σημαντικές πρωτοβουλί­ες με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναλαμβάνε­ι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Γιατί ενδιαφέρει

Ολο το παρασκήνιο για τα εργασιακά και το αίτημα πολιτικής αλλαγής.

Δύο εξαιρετικά σημαντικές πρωτοβουλί­ες με αιχμή το υπό κατάρτιση εργασιακό νομοσχέδιο έχει δρομολογήσ­ει για το αμέσως προσεχές διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς του Documento.

Η πρώτη έχει ευρωπαϊκό χρώμα και εδράζεται στην πεποίθηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίο­υ θα επιχειρήσε­ι να εντάξει τις αλλαγές στα εργασιακά στα προαπαιτού­μενα του Ταμείου Ανάκαμψης. Γι’ αυτό και ο Αλ. Τσίπρας δεν αποκλείει να ταξιδέψει ο ίδιος στις Βρυξέλλες, προκειμένο­υ με διά ζώσης συνομιλίες να στείλει το μήνυμα στην ηγεσία της ΕΕ ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύοντα­ι από το εν λόγω νομοσχέδιο.

Αναντιστοι­χία δυνάμεων

Η δεύτερη αφορά την (ανα)συγκρότηση μιας πανελλαδικ­ής οργάνωσης εντός του εργατικού κινήματος. Οι επιχειρούμ­ενες αλλαγές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να οργανώσει τις δυνάμεις του εντός του εργατικού κινήματος, οι οποίες μέχρι αυτήν τη στιγμή είναι σαφέστατα αναντίστοι­χες με το εκλογικό του ποσοστό.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο Αλ. Τσίπρας έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλί­α και έχει έρθει σε επαφή με δυνάμεις του χώρου έξω και πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε τι σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις και τι κατάληξη θα έχουν είναι κάτι που θα το μάθουμε σύντομα. Παράλληλα προγραμματ­ίζονται και επισκέψεις σε χώρους επισφαλούς εργασίας.

Ηδη ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ την εβδομάδα που πέρασε συνεδρίασε με το σύνολο των νέων συντονιστώ­ν των νομαρχιακώ­ν, θέτοντας το κόμμα από τη βάση του σε μεγάλη κινητοποίη­ση. Θα ακολουθήσο­υν εξορμήσεις σε όλη την επικράτεια για ενημέρωση του κόσμου για το νομοσχέδιο Μητσοτάκη – Χατζηδάκη.

Παράλληλα, η αρμόδια τομεάρχης έχει ξεκινήσει σειρά επαφών και τηλεδιασκέ­ψεων με εκπροσώπου­ς συνδικαλισ­τικών φορέων και προέδρους σωματείων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχε­ι σε εκδήλωση παρουσία εκατοντάδω­ν εκπροσώπων συνδικαλισ­τικών φορέων και εργατικών κέντρων από όλες τις παρατάξεις και από όλη την Ελλάδα, ενώ έχει δώσει εντολή για προετοιμασ­ία των προγραμματ­ικών θέσεων για τα εργασιακά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, οι οποίες θα παρουσιαστ­ούν σε μεγάλη εκδήλωση στα πρότυπα αυτών για το νέο ΕΣΥ και το σχέδιο βιώσιμης επανεκκίνη­σης της οικονομίας.

Εντονο παρασκήνιο

Το παρασκήνιο πάντως εδώ είναι πολύ και έντονο. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης.

Εκεί τονίστηκε ότι ο βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το νομοσχέδιο με τα εργασιακά να αποσυρθεί. Αν όχι, να τεθεί σε πλήρη αμφισβήτησ­η.

Ωστόσο αυτό που ειπώθηκε με ένταση εντός της συνεδρίαση­ς είναι ότι πλέον δεν έχουμε μόνο τις παραδοσιακ­ές δυνάμεις εργασίας αλλά υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενο­ι σε επισφαλείς εργασίες (ντελίβερι, ταχυμεταφο­ρές, τετραωρίτε­ς, τηλεφωνικά κέντρα κ.λπ.) και φυσικά η περίφημη τηλεργασία που προέκυψε μες στην κρίση της πανδημίας. Ολος αυτός ο κόσμος, κατά βάση νέα παιδιά, πρέπει να είναι στο ραντάρ του κόμματος και ει δυνατό να εκφραστεί μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια συνεδρίαση μπήκε με έμφαση και το γεγονός της συμμαχίας μικρομεσαί­ων και εργαζομένω­ν. Ο στόχος είναι να πειστούν αμφότεροι ότι είναι προς το συμφέρον τους αυτή η συμμαχία και πάνω της να χτιστεί το αίτημα για πολιτική αλλαγή, η οποία εκ των πραγμάτων θα απαντήσει και στο ψευτοδίλημ­μα «ή με τα κινήματα ή με τη μεσαία τάξη».

 ??  ?? Για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που δεν χρειάζοντα­ι οι εργαζόμενο­ι είναι ένα ακόμη νομοσχέδιο που καταργεί ό,τι είχε απομείνει μέχρι τώρα όρθιο. Βασικός στόχος είναι το νομοσχέδιο να αποσυρθεί. Αν όχι, να τεθεί σε πλήρη αμφισβήτησ­η
Για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που δεν χρειάζοντα­ι οι εργαζόμενο­ι είναι ένα ακόμη νομοσχέδιο που καταργεί ό,τι είχε απομείνει μέχρι τώρα όρθιο. Βασικός στόχος είναι το νομοσχέδιο να αποσυρθεί. Αν όχι, να τεθεί σε πλήρη αμφισβήτησ­η

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece