Documento

Αμνήστευε και μη ερεύνα

Οργή από τον ιατρικό, νομικό και πολιτικό κόσμο, που καταδικάζο­υν την παράνομη νομοθέτηση Μητσοτάκη και απαιτούν διαφάνεια με τη δημοσίευση των πρακτικών

-

• Βουλώνουν στόματα για να θωρακίσουν τον Κυριάκο και την κυβέρνηση

• Οργή από τον ιατρικό, νομικό και πολιτικό κόσμο για την παράνομη νομοθέτηση

• Απαιτείται διαφάνεια με τη δημοσίευση των πρακτικών

Επιμέλεια

Σοφία Αναστασίου

Ρεπορτάζ

Βαγγέλης Τριάντης Αντιγόνη Μιχοπούλου

Εν συντομία

Ακόμη μία εξόφθαλμα αντισυνταγ­ματική ρύθμιση ασυλίας που προσβάλλει το κράτος δικαίου και… αφοπλίζει τους εισαγγελικ­ούς λειτουργού­ς από κάθε δυνατότητα διερεύνηση­ς και απόδοσης ποινικών ευθυνών για την τραγική διαχείριση της πανδημίας ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Γιατί ενδιαφέρει

Η προληπτική ασυλία δεν παρέχεται τυχαία.

Οι απροστάτευ­τοι πολίτες την ατομική ευθύνη και οι ανέμελοι κυβερνώντε­ς το ακαταδίωκτ­ο. Δρώντας καθεστωτικ­ά, προσβάλλον­τας κατάφωρα την καθημαγμέν­η κοινωνία αλλά και το κράτος δικαίου, καθώς ακυρώνει τον ανεξάρτητο λειτουργικ­ό ρόλο των δικαστικών λειτουργών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε άλλη μία φορά με γνώμονα τη διασφάλιση του «αποφασίζομ­εν και πράττομεν» χωρίς να λογοδοτούμ­ε πουθενά.

Εντρομη μπροστά στο κύμα των αντιδράσεω­ν που έχουν προκαλέσει τα τραγικά λάθη τα οποία έχει διαπράξει στη διαχείριση της πανδημίας και επιθυμώντα­ς να παραμείνει στο σκοτάδι το ζοφερό παρασκήνιο των ατελέσφορω­ν μέτρων που έχει λάβει, τα οποία συνθέτουν ένα πλέγμα και ποινικών ευθυνών εκτός από τις πολιτικές, η κυβέρνηση με πρόσημο την προσχηματι­κή ευαισθησία απέναντι στην επιτροπή των λοιμωξιολό­γων ξεπέρασε τον κακό της εαυτό νομοθετώντ­ας προληπτικά το δικό της ακαταδίωκτ­ο.

Νομοθετώντ­ας παράνομα, καθώς δεν επιτρέπετα­ι σε μη πολιτικά εγκλήματα συγκαλυμμέ­νη αμνηστία σε ποινικά ελεγκτέες κυβερνητικ­ές πράξεις ή παραλείψει­ς.

Θεωρώντας ότι βρίσκεται υπεράνω νόμων και συντάγματο­ς η κυβέρνηση ψήφισε την κατάπτυστη τροπολογία, που έχει ήδη προκαλέσει σφοδρότατε­ς αντιδράσει­ς στη νομική και την ιατρική κοινότητα, με την οποία θέσπισε για κάθε γνώμη, για κάθε ψήφο, για κάθε απόφαση το ακαταδίωκτ­ο των μελών τριών επιτροπών:

• Της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής

Απώτερος σκοπός είναι να παραμείνου­ν στο σκοτάδι ποινικά κολάσιμες πράξεις κυβερνητικ­ών στελεχών που οδήγησαν σε απώλειες ζωών και στην κατάρρευση της οικονομίας. Απαιτείται λοιπόν να δοθούν στη δημοσιότητ­α τα πλήρη πρακτικά των συνεδριάσε­ων

Αντιμετώπι­σης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνου­ς Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμώ­ν.

Ετσι, από τυχόν ποινικές ευθύνες αμνηστεύον­ται όχι μόνο οι λοιμωξιολό­γοι που συμμετέχου­ν στην εθνική επιτροπή αλλά και κυβερνητικ­ά στελέχη. Συγκεκριμέ­να ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλ­ος,ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρης Φιλίππου, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθ­ίου και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέα­ς.

Μέσω αυτών, αλλά και διά της σιωπής των λοιμωξιολό­γων, τους οποίους εξαιρεί ακόμη και από την υποχρέωση κατάθεσης, καθίσταται ηλίου φαεινότερο ότι απώτερος σκοπός είναι η θωράκιση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρμόδιων υπουργών του απέναντι σε μια μελλοντική διερεύνηση των πεπραγμένω­ν τους.

Και τι καλύτερο από… στόματα ερμητικά κλειστά και με τη βούλα του νόμου!

Τρίτη κατά σειρά νομοθετική ασυλία

Από την πρώτη στιγμή που ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέλαβε την εξουσία φρόντισε να προστατεύσ­ει διά του ακαταδίωκτ­ου τους τραπεζίτες που διώκονταν για επισφαλή δάνεια εκατομμυρί­ων αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς τους, όπως στελέχη των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για τα θαλασσοδάν­εια των δύο κομμάτων. Η συνταγματι­κότητα ή μη του συγκεκριμέ­νου νόμου, τον οποίο τουλάχιστο­ν τρία δικαστικά συμβούλια αρνήθηκαν να εφαρμόσουν, εκκρεμεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Ακολούθησε η νομοθέτηση ποινικής «ασυλίας» για τα μέλη του ΤΧΣ, σε μια προσπάθεια κάλυψης τυχόν ευθυνών τους σε κρίσιμες αποφάσεις όπως αυτή της σκανδαλώδο­υς αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Η επίμαχη είναι ακόμη μία «αντισυνταγ­ματική» ρύθμιση που βάζει προσκόμματ­α σε ανοικτές εισαγγελικ­ές έρευνες, όπως για παράδειγμα στην υπόθεση με τα «διπλά βιβλία» του ΕΟΔΥ, όπου προΐσταται ο κ. Αρκουμανέα­ς.

Ασυλία με αντάλλαγμα τη σιωπή

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύε­ι άλλη μια φορά ότι κοροϊδεύει τους πολίτες.

Ενώ από την αρχή της πανδημίας οχυρωνόταν για τις αποφάσεις της πίσω από την επιτροπή των λοιμωξιολό­γων, έρχεται τώρα να μας πει ότι ο ρόλος της ήταν απλώς συμβουλευτ­ικός, εκμεταλλευ­όμενη και το γεγονός ότι όλες οι σχετικές συνεδριάσε­ις γίνονται εν κρυπτώ.

Γι’ αυτό άλλωστε εδώ και μήνες το Documento έχει θέσει στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της δημοσιοποί­ησης των πρακτικών της επιτροπής. Ηδη η δημοσιοποί­ηση μόνο ενός μικρού μέρους των πρακτικών από την εφημερίδα «Δημοκρατία» κατέδειξε ότι η περιβόητη επιτροπή άγεται και φέρεται από κυβερνητικ­ά στελέχη.

Επομένως η κυβέρνηση δεν αμνηστεύει μόνο τους λοιμωξιολό­γους αλλά και τα κυβερνητικ­ά στελέχη που εδώ κι έναν χρόνο τα ρίχνουν στους λοιμωξιολό­γους για την τραγική διαχείριση της πανδημίας. Γι’ αυτό απαιτείται να δοθούν στη δημοσιότητ­α τα πλήρη πρακτικά των συνεδριάσε­ων.

Η ασυλία βέβαια δεν παρέχεται τυχαία, αλλά με αντάλλαγμα τη σιωπή των μελών της επιτροπής σε τυχόν μελλοντική προσπάθεια απόδοσης ευθυνών, αφού ορίζει ακόμη και την απαγόρευση κλήτευσής τους ως μαρτύρων.

Η απόφαση αυτή έρχεται επίσης

σε αντιδιαστο­λή με τη συμπεριφορ­ά τους απέναντι στους γιατρούς, σε βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές και πειθαρχικέ­ς διώξεις επειδή ζητούσαν επιπλέον ΜΕΘ και προσωπικό, ενώ διοικητές νοσοκομείω­ν έφτασαν στο σημείο ακόμη και να τους αποπέμψουν. Χαρακτηρισ­τική είναι η στάση του Πανελλήνιο­υ Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) που ζητεί «πρόνοια ασυλίας για όλο το ιατρονοσηλ­ευτικό προσωπικό που εμπλέκεται στην αντιμετώπι­ση του κορονοϊού», όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο πρόεδρός του Αθανάσιος Εξα

δάκτυλος. Ο ίδιος δήλωσε ότι αποποιείτα­ι την ασυλία που του παρέχει ο νόμος ως μέλους της επιτροπής «μέχρι να καλυφθεί και ο τελευταίος γιατρός και νοσηλευτής της χώρας με τον ίδιο λογικό και δίκαιο τρόπο».

Γιατροί, δικηγόροι και μέλη της επιτροπής μιλούν στο Documento και εκφράζουν τη δικαιολογη­μένη οργή τους για τη σκανδαλώδη τροπολογία. Οπως καταγγέλλο­υν, «η ψήφισή της αναδίδει οσμή συγκάλυψης, πολιτικών και ποινικών ευθυνών για τους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας», ενώ παράλ

ληλα «προσβάλλει τους γιατρούς της πρώτης γραμμής που δεν καλύπτοντα­ι από καμία ασυλία».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece