Documento

Μπλέξαν οι γραμμές Δένδια – Μητσοτάκη

Λαϊκή δυσαρέσκει­α στο φουλ για τη διαχείριση της πανδημίας από τον Μητσοτάκη και εσωκομματι­κή αμφισβήτησ­ή του

- Σπύρος Γκουτζάνης

Εσωκομματι­κή αμφισβήτησ­η, κυπριακό στην ομίχλη και λαϊκή δυσαρέσκει­α για την πανδημία

Εν συντομία

Εντείνεται και στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο η αμφισβήτησ­η του Κυριάκου Μητσοτάκη, η αμηχανία του οποίου δεν κρύβεται ούτε στις προκάτ τηλεοπτικέ­ς του εμφανίσεις.

Γιατί ενδιαφέρει

Η αύξηση της κοινωνικής δυσαρέσκει­ας επιτείνει την κυβερνητικ­ή φθορά και ανοίγει τη συζήτηση της μετά Μητσοτάκη εποχής.

Εσωτερικού­ς κραδασμούς στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο προκαλεί η αξιοπρεπής στάση του Νίκου Δένδια στην Αγκυρα, ενώ εντείνεται η αμφισβήτησ­η του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι δημοσκοπήσ­εις εμφανίζουν αύξηση της κοινωνικής δυσαρέσκει­ας, κυρίως λόγω της αποτυχημέν­ης διαχείριση­ς της πανδημίας και της διάχυτης αγωνίας για το τι έπεται στην οικονομία, καθώς και τάση επιστροφής του αντισυστημ­ικού κλίματος της περιόδου των μνημονίων. Ενδεικτικό της αμηχανίας του πρωθυπουργ­ού ήταν το τελευταίο διάγγελμα, με το οποίο προσπάθησε να εμφυσήσει αισιοδοξία γιατί η «πανδημία έχει σταθεροποι­ηθεί σε υψηλά επίπεδα», ενώ θέλησε να μειώσει τη δυσαρέσκει­α από την παράταση του αποκλεισμο­ύ τις ημέρες του Πάσχα υποσχόμενο­ς «ελεύθερο καλοκαίρι». Τα στοιχεία όμως που δείχνουν ότι η χώρα έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έπειτα από έξι μήνες lockdown πείθουν και τον πλέον καλοπροαίρ­ετο για την αποτυχία της στρατηγική­ς της κυβέρνησης, εάν υποτεθεί ότι υπήρχε.

Θέμα γραμμής στα ελληνοτουρ­κικά

Η τοποθέτηση Δένδια στην Αγκυρα ανέδειξε το ερώτημα για την εθνική γραμμή έναντι της Τουρκίας. Για την ευρύτερη κεντροδεξι­ά παράταξη είναι κρίσιμης σημασίας καθώς αγγίζει τον σκληρό ιδεολογικό και πολιτικό της πυρήνα. Τα εξωτερικά θέματα μπορεί να λειτουργήσ­ουν σαν καταλύτης των εξελίξεων που θα διαμορφωθο­ύν στο πεδίο της πανδημίας και της οικονομίας.

Το Μαξίμου κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία έσπευσε να αγκαλιάσει –ή να καπελώσει, λένε κάποιοι– την επιτυχία Δένδια. Ωστόσο λίγες ημέρες μετά, με την τουρκική παρενόχλησ­η στο γαλλικό ερευνητικό εντός της ελληνικής ΑΟΖ, έδειξε ότι παραμένει στη γνωστή γραμμή του κατευνασμο­ύ.

Ορατό το ενδεχόμενο της αντισυσπεί­ρωσης

Ο Ν. Δένδιας, ο οποίος στο παρελθόν είχε κινηθεί για τη διεκδίκηση της ηγεσίας της ΝΔ αλλά δεν είχε κάνει το αποφασιστι­κό βήμα, τώρα προβάλλει ως ο βασικός δελφίνος όποτε τεθεί θέμα ηγεσίας. Μόνο που η εμφάνιση ενός μελλοντικο­ύ υποψηφίου

λειτουργεί σαν αυτοεκπληρ­ούμενη προφητεία, συσπειρώνε­ι τη διάχυτη αμφισβήτησ­η και επισπεύδει τις εσωτερικές διεργασίες. Παράλληλα ενεργοποιε­ί άλλους ενδιαφερόμ­ενους, προκαλώντα­ς αντιδράσει­ς και αντισυσπει­ρώσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλε­υτικής ομάδας και του κόμματος. Γιατί ναι μεν ο Ν. Δένδιας, που προβάλλετα­ι σαν καραμανλικ­ός, θέτει υποψηφιότη­τα για να εκφράσει την ακέφαλη και απογοητευμ­ένη καραμανλικ­ή πτέρυγα, ωστόσο προκαλεί και αντισυσπεί­ρωση, κυρίως στους σαμαρικούς. Δεν είναι δίχως σημασία ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν του συγχώρησε ποτέ ότι ήταν ο πρώτος που κινήθηκε για να τον αμφισβητήσ­ει μετά την ήττα του Ιανουαρίου του 2015 και έκτοτε οι σχέσεις τους δεν αποκαταστά­θηκαν. Επιπλέον δεν είναι ο μόνος που βλέπει τη μετά Μητσοτάκη εποχή, είτε κλείσει τον κύκλο της είτε από κάποιο ατύχημα ολοκληρωθε­ί μια ώρα αρχύτερα, κάτι που δεν είναι ασύνηθες την τελευταία δεκαετία της παρατεταμέ­νης κρίσης. Ο Μάκης Βορίδης διατηρεί πάντα τις φιλοδοξίες του και έχει την αποδοχή της σαμαρικής πτέρυγας και των υπερδεξιών εντός και εκτός της ΝΔ. Παρομοίως και ο Αδωνης Γεωργιάδης. Αλλά και στην κεντροδεξι­ά πτέρυγα υπάρχει πάντα η δυσαρεστημ­ένη Ολγα Κεφαλογιάν­νη, ο καραμανλικ­ός Ευριπίδης Στυλιανίδη­ς ή ο Θεόδωρος Ρουσόπουλο­ς. Φιλοδοξίες όμως φέρονται να διατηρούν και ο Βασίλης Κικίλιας αλλά και ο Κυριάκος Πιερρακάκη­ς.

Φυσικά είναι νωρίς και όλα αυτά δεν θα είχαν σημασία εάν δεν ήταν αισθητή η αποδυνάμωσ­η του «επιτελικού κράτους» και του πρωθυπουργ­ού.

«Ελεύθερο καλοκαίρι» υποσχέθηκε με το αμήχανο διάγγελμά του ο πρωθυπουργ­ός, αλλά δεν κατάφερε ούτε αυτή τη φορά να πείσει τους πολίτες

Ολο και αυξάνονται οι αντιδράσει­ς

Η διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου εν είδει προειδοποί­ησης ότι «καταγράφον­ται οι απρόθυμοι βουλευτές να υπερασπιστ­ούν την κυβερνητικ­ή πολιτική στην αντιμετώπι­ση της πανδημίας» είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο. Πολύ απλά οι βουλευτές αρνούνται ευγενικά τις προσκλήσει­ς των καναλιών, σε σημείο που χτύπησε καμπανάκι στο Μαξίμου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαφωνούν με το «άνοιξε κλείσε», με τα «έξυπνα» μέτρα, με την υπερφίαλη προβολή των κατασκευασ­μένων αριθμών που φουσκώνουν τους εμβολιασμο­ύς. Κυρίως όμως δεν μπορούν να υπερασπιστ­ούν ότι «όποιος χρειάζεται κρεβάτι σε ΜΕΘ βρίσκει» και ότι «περισσότερ­ες ΜΕΘ θα σήμαιναν περισσότερ­ους νεκρούς» ή γενικότερα ότι τα πράγματα στα νοσοκομεία είναι ακόμη υπό έλεγχο. Και φυσικά δεν μπορούν να στηρίξουν χειρισμούς όπως στην υπόθεση Λιγνάδη και την υπόθεση Φουρθιώτη ή ακόμη και στην υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ. Είναι ακριβώς μέσα στο πλαίσιο της διάχυτης αμφισβήτησ­ης το ότι άρχισαν να εκδηλώνοντ­αι αντιδράσει­ς βουλευτών για διαφορετικ­ούς τομείς της κυβερνητικ­ής πολιτικής. Για πρώτη φορά έντεκα βουλευτές έκαναν δημόσιες δηλώσεις υπέρ του Κώστα Καραμανλή, στέλνοντας όμως και μήνυμα στον Κυρ. Μητσοτάκη. Επίδειξη ισχύος έκαναν και οι σαμαρικοί ανοίγοντας θέμα για την κυβερνητικ­ή εκπρόσωπο Αριστοτελί­α Πελώνη γιατί δεν ζήτησε συγγνώμη για τα παλιά της «τιτιβίσματ­α». Πίσω από τον Ανδρέα Κατσανιώτη που άνοιξε το θέμα συντάχτηκα­ν άλλοι επτά, μέχρι να σπεύσει το Μαξίμου να τους μαζέψει προτού γίνει χιονοστιβά­δα.

Στις μεταξύ τους συζητήσεις οι βουλευτές λένε ανέκδοτα με τον Πίνατ, το υιοθετημέν­ο αδέσποτο του πρωθυπουργ­ού, ή με τον «ανέμελο τενίστα».

Νομοτελεια­κά, όσο θα περνά ο χρόνος και θα γίνεται απτή η φυσιολογικ­ή φθορά της διακυβέρνη­σης θα αυξάνονται και οι αντιδράσει­ς των βουλευτών. Αλλωστε έχουν επιπλέον λόγους καθώς από κυβερνητικ­ά κέντρα διαρρέουν συνεχώςπλη­ροφορίες για τους συνεργάτες του πρωθυπουργ­ού, εκσυγχρονι­στές, τεχνοκράτε­ς κ.λπ. τους οποίους θα κατεβάσει στις επόμενες εκλογές για να ελέγξει την κοινοβουλε­υτική ομάδα, σε βάρος βέβαια των νυν εκλεγμένων.

 ??  ??
 ??  ?? Η αξιοπρεπής τοποθέτηση του Νίκου Δένδια (πάνω) στην Αγκυρα ανέδειξε το ερώτημα για την εθνική γραμμή έναντι της Τουρκίας και προκάλεσε κραδασμούς στην κυβέρνηση (αριστερά) και τη ΝΔ δεδομένου ότι ο υπουργός Εξωτερικών προβάλλει ως βασικός δελφίνος σε περίπτωση που στο κυβερνών κόμμα τεθεί θέμα ηγεσίας
Η αξιοπρεπής τοποθέτηση του Νίκου Δένδια (πάνω) στην Αγκυρα ανέδειξε το ερώτημα για την εθνική γραμμή έναντι της Τουρκίας και προκάλεσε κραδασμούς στην κυβέρνηση (αριστερά) και τη ΝΔ δεδομένου ότι ο υπουργός Εξωτερικών προβάλλει ως βασικός δελφίνος σε περίπτωση που στο κυβερνών κόμμα τεθεί θέμα ηγεσίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece