Documento

Αντισυνταγ­ματική διάταξη

-

Καταρχήν η εγκαθίδρυσ­η ακαταδίωκτ­ου για την εκφορά άποψης και για την ψήφο σε απλώς γνωμοδοτικ­ό όργανο μπορεί ενίοτε να αποτελεί δικαιοκρατ­ικά ανεκτή επιλογή –υπό αυστηρές, βέβαια, προϋποθέσε­ις– ώστε να προστατεύε­ται επαρκώς η ελευθερία έκφρασης επιστημονι­κού λόγου από αθέμιτες στοχοποιήσ­εις. Μάλιστα παρόμοιες ρυθμίσεις δεν είναι άγνωστες στην ελληνική δικαιοταξί­α.

Από εκεί και πέρα, όμως, ξεδιπλώνετ­αι η πραγματική εκτροπή:

• Η ρύθμιση εξαιρεί κατηγορημα­τικά ακόμη και τη δυνατότητα απλώς να εξεταστούν στο μέλλον τα συγκεκριμέ­να πρόσωπα από κάθε αρμόδια αρχή, δηλαδή ιδίως από εισαγγελικ­ούς και δικαστικού­ς λειτουργού­ς ή από εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Θα είναι αδύνατο, συνεπώς, να αναζητηθεί και να ληφθεί μαρτυρία μέλους επιτροπής, ακόμη και στο πλαίσιο τυχόν διερεύνηση­ς ευθυνών τρίτων, οι οποίες ως προς τη διαχείριση της πανδημίας προφανώς θα σχετίζοντα­ι με ύψιστο δημόσιο συμφέρον.

• Το πραγματικό βάρος προστασίας φαίνεται ότι αφορά κατά μείζονα λόγο συγκεκριμέ­να μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, η οποία στελεχώθηκ­ε κατά βάση από κυβερνητικ­ούς και υπηρεσιακο­ύς παράγοντες και συν τω χρόνω «υποκατέστη­σε» ως εισηγητικό όργανο την «επιτροπή των λοιμωξιολό­γων». Εκεί μετέχουν δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και ο διοικητής του ΕΚΑΒ, οι οποίοι –αντίθετα με την πολιτική ηγεσία– δεν καλύπτοντα­ι από τις διατάξεις περί ευθύνης υπουργών. Εν ολίγοις, την ίδια στιγμή που λόγω της κυβερνητικ­ής διγλωσσίας και της διάχυτης αποτυχίας των υγειονομικ­ών μέτρων προκύπτει έντονο κοινωνικό και πολιτικό ενδιαφέρον για διαφάνεια ως προς τα πεπραγμένα των επιτροπών, η πανικόβλητ­η ΝΔ αφενός σπεύδει με δόλο να ρίξει βαρύ νομικό πέπλο σιωπής στο δικαίωμα ενημέρωσης, στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και την ίδια την αλήθεια, αφετέρου να προστατέψε­ι σκανδαλωδώ­ς δοτούς αξιωματούχ­ους και την ίδια την κυβέρνηση.

 ??  ?? Αγγελική Αδαμοπούλο­υ Βουλευτής Α΄ Αθήνας ΜέΡΑ25, τομεάρχης δικαιοσύνη­ς
Αγγελική Αδαμοπούλο­υ Βουλευτής Α΄ Αθήνας ΜέΡΑ25, τομεάρχης δικαιοσύνη­ς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece