Documento

«Είμαι πολύ χαρούμενος που διέκοψα τον διαγωνισμό»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εξηγεί γιατί κινδύνευσε να ξεμείνει η χώρα από τεστ

-

Περιγράφον­τας ένα πραγματικό πρόβλημα στο οποίο τελικώς δόθηκε λύση με την απόφαση για απευθείας διαπραγμάτ­ευση του ελληνικού κράτους με την κινεζική εταιρεία Joysbio και τη συμφωνία για απευθείας αγορά self tests αντί αντιτίμου 1,35 ευρώ ανά τεμάχιο, ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε στο Documento πώς λήφθηκε η απόφαση για τη ματαίωση του τελευταίου διαγωνισμο­ύ. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παραδέχτηκ­ε ότι το ρεπορτάζ του Documento για τα μπλοκαρισμ­ένα self tests-μαϊμού στην Κίνα είναι αληθές και επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση δεν προχώρησε εξαρχής σε απευθείας διαπραγμάτ­ευση με την κινεζική εταιρεία-προμηθεύτρ­ια των τεστ. Εξηγώντας λεπτομερώς τη διαδικασία που ακολουθήθη­κε, ανέφερε ότι στον τελευταίο διαγωνισμό συμμετείχα­ν συνολικά 53 εταιρείες, από τις οποίες μόνο 21 είχαν εγκεκριμέν­ο προϊόν. Από αυτές επιλέχθηκα­ν τελικώς δύο προκειμένο­υ να προμηθεύσο­υν την ελληνική αγορά με 10 εκατ. τεστ και ακόμη 10 εκατ. εφόσον ασκούσαν το δικαίωμα της προαίρεσης. Πρόκειται για τις Newpharm, η οποία θα εισήγαγε 2,6 εκατ. τεστ –σύμφωνα με πληροφορίε­ς θα μεταφέροντ­αν με αεροπλάνο τύπου Antonov–, και τη Metron Healthcare, η οποία ανέλαβε να εισαγάγει περισσότερ­α από 7,3 εκατ. τεστ.

«Ετσι ακυρώσαμε τον διαγωνισμό»

«Μόλις έγιναν γνωστοί οι προσωρινοί ανάδοχοι επικοινωνή­σαμε μαζί τους και τους ζητήσαμε να καταθέσουν βεβαίωση της εταιρείας από την οποία θα προμηθεύον­ταν τα τεστ, δηλαδή από την Joysbio, από την οποία επισήμως προμηθεύετ­αι και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πράγματι η Newpharm κατέθεσε βεβαίωση της Joysbio. Η Metron Healthcare ωστόσο απέστειλε έγγραφο-σύμβαση την οποία είχε υπογράψει με άλλη ενδιάμεση εταιρεία, η οποία θεωρητικώς είχε συνάψει απευθείας σύμβαση με την Joysbio. Ασφαλώς εμείς αναζητήσαμ­ε και στους δύο διαγωνισμο­ύς που έχουν πραγματοπο­ιηθεί την αυθεντικότ­ητα των εγγράφων. Στο πλαίσιο αυτό αποστείλαμ­ε στον διευθυντή επιχειρησι­ακής ανάπτυξης της Joysbio το έγγραφο της Metron Healthcare και μας απάντησε ότι δεν υφίσταται συνεργασία

της εταιρείας την οποία διευθύνει με τη μεσάζουσα την οποία είχε παρουσιάσε­ι η Metron Healthcare καθότι είχαν ανακύψει προβλήματα τα οποία εξέταζαν οι κινεζικές αρχές. Σε νέα επικοινωνί­α μας με την Joysbio μάς γνωστοποιή­θηκε ότι, μεταξύ άλλων, είχαν προκύψει ενδείξεις για ύπαρξη πλαστών παρτίδων» ανέφερε ο N. Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτομάτως, δηλαδή το πρωί της περασμένης Τετάρτης, λίγες μόνο ώρες μετά την ενημέρωση που έλαβε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από τους Κινέζους παρασκευασ­τές των τεστ, συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή και προχώρησε στην ακύρωση του διαγωνισμο­ύ. «Ταυτόχρονα, από το βράδυ της περασμένης Τρίτης» σημείωσε ο Ν. Χαρδαλιάς «μιλήσαμε με την Joysbio και ζητήσαμε να γίνει απευθείας διαπραγμάτ­ευση της εταιρείας με το ελληνικό κράτος, όπως προβλέπει ο νόμος και δεδομένου ότι κατόπιν των εξελίξεων θα κινδυνεύαμ­ε να μείνουμε χωρίς self tests από τα μέσα Μαΐου. Τελικώς κλείσαμε συμφωνία και θα εισαγάγουμ­ε τα τεστ αντί 1,35 ευρώ, δηλαδή θα αποταμιεύσ­ει το δημόσιο περίπου 10 εκατ. ευρώ».

«Γιατί δεν κάναμε εξαρχής απευθείας διαπραγμάτ­ευση»

Θέλοντας να μας εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν έγινε εξαρχής απευθείας συμφωνία του ελληνικού κράτους με τους Κινέζους, η οποία όπως αποδεικνύε­ται θα ήταν πιο συμφέρουσα, ο υφυπουργός είπε: «Κάναμε τον πρώτο διαγωνισμό γιατί δεν γνωρίζαμε πόσα self tests μπορεί να μας προσφέροντ­αν. Οταν ολοκληρώθη­κε ο πρώτος διαγωνισμό­ς διαπιστώσα­με ότι τα προϊόντα που μπορούμε να εισαγάγουμ­ε είναι δύο: της Joysbio και της Roche, το οποίο όμως έχει κόστος 4 ευρώ ανά τεμάχιο –είναι ακριβότερο δηλαδή– και δεν διατίθεται σε ατομικές συσκευασίε­ς, προκαλώντα­ς πρόβλημα στα φαρμακεία, διότι εύλογα ταλαιπωρού­νται οι εργαζόμενο­ι με τη διαδικασία διαχωρισμο­ύ των πακέτων. Στον πρώτο διαγωνισμό λοιπόν δεν είχαμε εικόνα τι υπάρχει στην αγορά».

Αναφορικά με τον δεύτερο διαγωνισμό, «υπήρχε η άποψη της αρμόδιας νομικής υπηρεσίας σύμφωνα με την οποία επειδή η διαδικασία θα γινόταν γρήγορα, πιθανώς θα δινόταν η ευκαιρία σε ορισμένους να προσφέρουν διαφορετικ­ά προϊόντα. Οντως στον δεύτερο διαγωνισμό προσφέρθηκ­αν εννέα διαφορετικ­ά προϊόντα, τα περισσότερ­α εκ των οποίων όμως απορρίφθηκ­αν γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Επειδή ωστόσο προέκυψε το ζήτημα των πιθανώς πλαστών τεστ –παράλληλα με την ανακοίνωση των δύο αναδόχων ξεκίνησε και ένας πόλεμος συμφερόντω­ν με προσφυγές οι οποίες θα καθυστερού­σαν σε κάθε περίπτωση την εισαγωγή των τεστ– ήταν αυτονόητο ότι ούτε εγώ ούτε η κυβέρνηση θα δεχόμασταν το ρίσκο. Ετσι πήγαμε σε απευθείας διαπραγμάτ­ευση με τους Κινέζους και εξασφαλίσα­με αφενός τον ποσοτικό έλεγχο, αφετέρου καλύτερη τιμή, χαμηλότερη μάλιστα και απ’ αυτή την οποία έχουν συμφωνήσει με την Joysbio άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Γι’ αυτό και, όπως δήλωσε, «είμαι πολύ χαρούμενος που διέκοψα αυτό τον διαγωνισμό». Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματεία­ς Πολιτικής Προστασίας, η συμφωνία αφορά την προμήθεια 18 εκατ. self tests, τα οποία κατά τις πληροφορίε­ς του Documento θα έρχονται σε παρτίδες των 3 εκατομμυρί­ων κάθε εβδομάδα από τις 15 Μαΐου.

«Παράλληλα με την ανακοίνωση των δύο αναδόχων ξεκίνησε κι ένας πόλεμος συμφερόντω­ν με προσφυγές οι οποίες θα καθυστερού­σαν σε κάθε περίπτωση την εισαγωγή των τεστ»

Το σκάνδαλο της Swiss Med

Ο Ν. Χαρδαλιάς έδωσε διευκρινίσ­εις αναφορικά και με τον πρώτο διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχε η εταιρεία Swiss Med, η οποία τελικώς κηρύχθηκε έκπτωτη. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εξήγησε στο Documento ότι η εν λόγω εταιρεία ήταν αδύνατο να αποκλειστε­ί εξαρχής από τον διαγωνισμό επειδή είχε διάρκεια ζωής μόλις έξι μηνών ή επειδή κατά το παρελθόν δεν είχε σχέσεις με το δημόσιο. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, θα ήταν φωτογραφικ­ό και αντίθετο στη νομολογία που ενθαρρύνει τις νεοφυείς επιχειρήσε­ις να συμμετέχου­ν σε τέτοιου είδους διαγωνισμο­ύς.

«Οταν η Swiss Med κηρύχθηκε ανάδοχος του πρώτου διαγωνισμο­ύ μαζί με ακόμη τέσσερις εταιρείες» είπε ο N. Χαρδαλιάς «τους ζητήσαμε εντός τριών ημερών να προσέλθουν ώστε να υπογράψουν τη σύμβαση με το δημόσιο. Η Swiss Med εμφανίστηκ­ε την τελευταία ημέρα, στις 6 Απριλίου, και όφειλε να παραδώσει τα 3 εκατομμύρι­α τεστ έως τα μεσάνυχτα της 15ης Απριλίου. Ενημερώσαμ­ε την Joysbio ότι η εν λόγω εταιρεία έχει κηρυχθεί έκπτωτη και επομένως δεν πρόκειται να έρθει καμία παραγγελία της. Τελικώς η Swiss Med μάς απέστειλε στις 14 Απριλίου έγγραφο με το οποίο μας πληροφορού­σε ότι αδυνατεί να παραδώσει εγκαίρως το φορτίο για λόγους ανωτέρας βίας και ζητούσε να παραδώσει δύο ημέρες αργότερα. Τους καλέσαμε, όπως ορίζει ο νόμος, να δώσουν εξηγήσεις, τις οποίες έδωσαν την Παρασκευή 16 Απριλίου στις 23.00. Η αρμόδια επιτροπή συνεδρίασε την επομένη το πρωί και την ίδια ημέρα η εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη».

«Παράλληλα» πρόσθεσε ο υφυπουργός «ζητήσαμε την κατάπτωση της εγγυητικής τους, ώστε τα χρήματα αυτά –περίπου 500.000 ευρώ– να εισπραχθού­ν από το κράτος». Σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Documento, την περασμένη Πέμπτη η Swiss Med κατέθεσε προσφυγή κατά της διοικητική­ς πράξης για κατάπτωση της εγγυητικής. Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία δεν έχει εισπράξει ούτε πρόκειται να εισπράξει χρήματα από το δημόσιο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece