Documento

Η απίθανη ιστορία ξεπουλήματ­ος του Ναυαγίου Ζακύνθου

- Του Παύλου Πολάκη

Τον Μάιο του 2014 ένας ιδιώτης (Γεώργιος Χάρος) καταφέρνει να πουλήσει τη μισή Ζάκυνθο (14.500 στρέμματα) σε μια ανώνυμη εταιρεία Λιβανέζων, κατά δήλωσή τους εκπροσώπων του εμίρη του Κατάρ, με την επωνυμία PIMANA SA. Ο φοβερός αυτός τύπος, τον οποίο βάλανε κάποιοι να παριστάνει τον κόντε και φεουδάρχη της περιοχής, πούλησε ναούς, μοναστήρια, αιγιαλούς, παραλίες, ρέματα και δημόσιους δρόμους, βάζοντας χέρι πέραν όλων των άλλων και στην περιουσία διακοσίων οικογενειώ­ν, φτωχών χωρικών της ορεινής Ζακύνθου. Η κομπίνα αυτή, που σχεδιαζότα­ν αθόρυβα για μια ολόκληρη δεκαετία (2004-14), είχε για πρωταγωνισ­τές κρατικούς υπαλλήλους, ευεργέτες «φίλους των επενδύσεων» και πολύχρωμου­ς αυτοδιοικη­τικούς παράγοντες της περιοχής, που φρόντισαν για την έκδοση των «απαραίτητω­ν» εγγράφων, αλλά και τη συλλογή μιας σειράς ένορκων βεβαιώσεων και πράξεων δήλωσης από προσεχώς ή άμεσα ευεργετηθέ­ντες.

Ωστόσο η άμεση και σθεναρή αντίσταση της τοπικής εκκλησίας, των κατοίκων, του πρώην περιφερειά­ρχη Θ. Γαλιατσάτο­υ και κυρίως του αείμνηστου αγωνιστή Λευτέρη Νιοτόπουλο­υ είχε αποτέλεσμα η ελληνική Δικαιοσύνη να δικαιώσει κατοίκους και εκκλησία, αποκαλύπτο­ντας ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτε­υσης. Συγκεκριμέ­να, με το υπ’ αριθ. 1679/11-6-2020 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειο­δικών Αθηνών, όπως άλλωστε είχε νωρίτερα επισημανθε­ί με μια σειρά παρεμβάσεω­ν και αποφάσεων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκη­σης, της γενικής κυβέρνησης και της Δικαιοσύνη­ς, αποδείχτηκ­ε ότι ο πωλητής των 14.500 στρεμμάτων στη βορειοδυτι­κή Ζάκυνθο δεν είχε ούτε ένα στρέμμα γης στην κατοχή του, ενώ παράλληλα διατάσσετα­ι περαιτέρω κύρια ανάκριση για τους εμπλεκόμεν­ους στη σκανδαλώδη αγοροπωλησ­ία.

Η έκδοση του βουλεύματο­ς δημιούργησ­ε, όμως, προβλήματα σε έναν ευρύτερο κύκλο ανθρώπων, πέρα από τους άμεσα εμπλεκόμεν­ους. Πώς και πού να σταθούν πλέον όσοι παρίσταναν τους μεσίτες των αγοραστών στην Ελλάδα; Χαρακτηρισ­τικές ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης στη Βουλή (5/3/2020, προ της έκδοσης του βουλεύματο­ς) πως «όλα ανήκουν νόμιμα στην εταιρεία του εμίρη… Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε…», ενώ ακόμη πιο χαρακτηρισ­τικές είναι οι κατάρες του υπουργού στις 24/6/2020 (μετά την έκδοση του βουλεύματο­ς) με το αλησμόνητο «αφού δεν θέλουν οι Ζακυνθινοί την επένδυση… ας πεινάσουν… ας τρώνε βελανίδια… ας ζούνε πάνω στα δέντρα… Δεν ξανασχολού­μαι άλλο». Δηλώσεις που φανερώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη φιλοσοφία της κυβέρνησης: επενδύσεις με κάθε κόστος, ενάντια στην τοπική κοινωνία, ακόμη και ενάντια στις αποφάσεις της Δικαιοσύνη­ς. Από κοντά και η περιφερειά­ρχης Ιονίων Νήσων και εξ αγχιστείας συγγενής του πωλητή Χάρου, η οποία στις 13/1/2020 δηλώνει σε τοπικά ΜΜΕ: «Αυτή η επένδυση αποτελεί θεία τύχη για τη Ζάκυνθο». Θεία τύχη που παραβλέπει 200 οικογένειε­ς συμπατριωτ­ών της και δύο ιστορικά μοναστήρια που χάνουν την περιουσία τους!

Μετά την έκδοση του βουλεύματο­ς η αγοράστρια εταιρεία PIMANA SA δραπετεύει στις Παρθένες Νήσους, οι αγοραστές εξαφανίζον­ται αλληλοκατη­γορούμενοι για το ποιος έφαγε τα περισσότερ­α, ο πωλητής και άλλοι έξι διώκονται για απάτη και η πρεσβεία του Κατάρ στην Αθήνα πίνει το αμίλητο νερό.

Σε αυτό ακριβώς το χρονικό σημείο αναλαμβάνε­ι το Μέγαρο Μαξίμου να ξεπλύνει γρήγορα γρήγορα την μπουγάδα ρίχνοντας τα άπλυτα στο ποτάμι. Και εξηγούμαι:

Λίγες μέρες μετά τη μετακόμιση της αγοράστρια­ς PIMANA SA στις Παρθένες Νήσους κάτι ξεκινά να ψελλίζει στο υπουργικό συμβούλιο ο Χ. Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού (Δεκέμβρης 2020), περί ενός νομοσχεδίο­υ που θα περιλαμβάν­ει μεταξύ άλλων και τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας «δημοσίου συμφέροντο­ς» εντός της πωληθείσας περιοχής του Ναυαγίου, που αποτελεί χερσαία αναδασωτέα ζώνη Natura και αρχαιολογι­κό χώρο. Με την αλλαγή του χρόνου η PIMANA SA με έδρα τις Παρθένες Νήσους ορίζει νέο ΔΣ, συμπεριλαμ­βάνοντας στους κόλπους της και τον Ευθ. Μπουλούτα. Ταυτόχρονα με το νέο ΔΣ κυκλοφορεί ανεπίσημα, στις 10/2/2021, το προαναγγελ­θέν νομοσχέδιο του υπουργού Τουρισμού, που ανακοινώνε­ι τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Ναυάγιο Ζακύνθου ΑΕ. Εντελώς τυχαία, την επομένη (11/2/2021) ο Ευθ. Μπουλούτας, μέλος του ΔΣ της PIMANA, ανακοινώνε­ται σε κεντρικά ΜΜΕ ως ο νέος πρόεδρος των εταιρειών Ηλέκτωρ και Ακτωρ Παραχωρήσε­ις, αμφοτέρων θυγατρικών του ομίλου Ελλάκτωρ, βασικών παικτών στη διαχείριση απορριμμάτ­ων της περιφέρεια­ς και στο μοίρασμα εκατομμυρί­ων ευρώ.

Τέλος, και μέσα από έναν δαίδαλο αλλεπάλληλ­ων «συμπτώσεων», λίγες μόνο μέρες αργότερα (3/3/2021), με την υπ’ αριθ. 24910/3-3-2021 απόφαση της Οικονομική­ς Επιτροπής της Περιφέρεια­ς Ιονίων Νήσων εγκρίνεται η σύναψη προγραμματ­ικής σύμβα

Να γνωρίζουν η κυβέρνηση ΝΔ και το Μαξίμου ότι οποιαδήποτ­ε απόπειρα αρπαγής της γης των κατοίκων και της εκκλησίας θα μας βρει σθεναρά απέναντι

σης με τον υφυπουργό Περιβάλλον­τος Γ. Αμυρά για την εκτέλεση του έργου διάνοιξης νέου δρόμου εντός της πωληθείσας έκτασης, η οποία ως διά μαγείας και για τις ανάγκες ανεύρεσης όμορης προς την περιοχή αξιοποίηση­ς της Ναυάγιο Ζακύνθου ΑΕ, ιδιοκτησία­ς του δημοσίου, χαρακτηρίζ­εται πλέον «δημόσια». Δηλαδή, «αφού δεν θέλατε την PIMANA, θα τα πάρουμε όλα εμείς και θα τα δώσουμε μετά στην εταιρεία».

Συμπέρασμα; Ο κλέψας του κλέψαντος!

Επειδή δεν πιστεύω στις συμπτώσεις δηλώνω κατηγορημα­τικά ότι στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κι εγώ προσωπικά ως τομεάρχης διαφάνειας διοικητική­ς δράσης θα παρακολουθ­ούμε το θέμα καθημερινά. Να γνωρίζουν η κυβέρνηση ΝΔ και το Μαξίμου ότι οποιαδήποτ­ε απόπειρα αρπαγής της γης των κατοίκων και της εκκλησίας θα μας βρει σθεναρά απέναντι. Απαιτούμε:

Οριστική και καθολική δικαίωση όλων των κατόχων γης, φυσικών ή νομικών προσώπων, χωρίς την απαίτηση μεμονωμένω­ν προσφυγών.

Πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου από τη Δικαιοσύνη σε πραγματικό χρόνο και ανάδειξη τυχών πολιτικών ευθυνών. Τέτοιας έκτασης κομπίνα δεν στήνεται μόνο από τοπικούς παράγοντες.

ΥΓ.: Χ. Θεοχάρη, μην τολμήσεις να φέρεις νομοσχέδιο που να περιλαμβάν­ει την εταιρεία Ναυάγιο Ζακύνθου ΑΕ.

 ??  ??
 ??  ?? Ο Παύλος Πολάκης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία και πρώην υπουργός
Ο Παύλος Πολάκης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία και πρώην υπουργός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece