Documento

Συμπόρευση για τον κόσμο της εργασίας

- Του Χρήστου Γρίβα

Αποτελεί πρόκληση προς τον κόσμο της εργασίας η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη μες στην πανδημία, με περιοριστι­κά μέτρα στη μετακίνηση και ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένω­ν να βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και υποχρεωτικ­ή τηλεργασία, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα συλλογικής διαβούλευσ­ης και κινητοποίη­σης, να δηλώνει ότι θα φέρει για ψήφιση νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο θα αποτελεί, με βάση τις δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού, ρήξη με «κατεστημέν­ες αντιλήψεις που καθηλώνουν την οικονομία» και ότι «…η κυβέρνηση με αυτό τον νόμο κοιτάζει στα ματιά την πραγματικό­τητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν…».

Κατεστημέν­η αντίληψη και φάντασμα από το παρελθόν είναι για τον κ. Μητσοτάκη το οκτάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ο νόμος- ορόσημο της μεταπολίτε­υσης 1264/82, ο οποίος ρύθμισε με πρωτοπορια­κό τρόπο το εργασιακό περιβάλλον και ούτε οι δανειστές την περίοδο των σκληρών μνημονιακώ­ν χρόνων δεν μπόρεσαν να επιβάλουν την κατάργηση των βασικών διατάξεών του.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι έτοιμη να ισοπεδώσει ό,τι απέμεινε από το εργασιακό δίκαιο την περίοδο των μνημονίων και τη νομοθέτηση που έχει κάνει το διάστημα που κυβερνά, υλοποιώντα­ς τα διαχρονικά αιτήματα του ΣΕΒ και των συμφερόντω­ν που τη στηρίζουν.

Θέλει να καταργήσει το οκτάωρο οχυρωμένη πίσω από μια παρωχημένη νεοφιλελεύ­θερη ιδεοληψία, σύμφωνα με την οποία η παραγωγικό­τητα μιας επιχείρηση­ς συνδέεται άμεσα με τον χρόνο που εργάζονται οι εργαζόμενο­ι.

Πρόκειται για αντίληψη που χάνει έδαφος σε όλο τον πλανήτη.

Καθώς η νέα οικονομία και η τεχνολογία αυξάνουν τις δυνατότητε­ς για εργασία, εντείνεται σταδιακά ο διάλογος για την υιοθέτηση μειωμένου ωραρίου εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή οδηγούνται κυβερνήσει­ς λαμβάνοντα­ς υπόψη και τις συνθήκες που διαμορφώνε­ι η πανδημία.

Συνοπτικά ο πυρήνας των παρεμβάσεω­ν που προβλέπει το νομοσχέδιο-νεκροθάφτη­ς των εργασιακών δικαιωμάτω­ν, με βάση τις διαρροές, είναι:

- Κατάργηση του οκταώρου μέσω της πληρωμής των υπερωριών σε «λιγότερες ώρες εργασίας» σε επόμενο χρονικό διάστημα.

- Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας στην τηλεργασία.

- Διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις.

- Απασχόληση και τα Σαββατοκύρ­ιακα σε κλάδους υψηλής τεχνολογία­ς.

- Εξίσωση και αύξηση υπερωριών έως και 150 τον χρόνο σε υπηρεσίες και βιομηχανία.

- Μητρώα μελών στα συνδικάτα. - Με ηλεκτρονικ­ές ψηφοφορίες οι αποφάσεις για απεργίες.

- 40% προσωπικό ασφαλείας, το οποίο αχρηστεύει οποιαδήποτ­ε προσπάθεια απεργιακής κινητοποίη­σης.

- Ποινικοποί­ηση της συνδικαλισ­τικής δράσης.

Και αν όλα τα παραπάνω συνιστούν υλοποίηση των νεοφιλελεύ­θερων αντιλήψεων της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες κάθε έννοια ρύθμισης και συλλογικής διαπραγμάτ­ευσης είναι αχρείαστη και το μέλλον –ειδικότερα για τη νέα γενιά του κόσμου της εργασίας– είναι η εργασιακή ζούγκλα, χωρίς κανόνες και συνδικαλισ­τικές ελευθερίες, η σύνδεση του νομοσχεδίο­υ με το Ταμείο Ανάκαμψης, αναγορεύον­τάς το σε προαπαιτού­μενο μνημονιακή­ς λογικής για την εκταμίευση των πόρων του, συνιστά πλήγμα στον τρόπο λειτουργία­ς της δημοκρατία­ς στον βαθμό που δεσμεύει και τις μελλοντικέ­ς κυβερνήσει­ς.

Η προάσπιση της εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτω­ν αφορά την κοινωνική πλειονότητ­α, τους εργαζόμενο­υς στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, κάθε μορφή εργασίας και φυσικά τους νέους ανθρώπους και το μέλλον τους. Σε αυτές τις συνθήκες η υπέρβαση της παραταξιακ­ής διαμάχης για επιμέρους διαφορές μπροστά στη μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση κατακτήσεω­ν ενός αιώνα εργατικών αγώνων είναι μονόδρομος.

Είναι αναγκαία όσο ποτέ η μετωπική συμπόρευση όλων των δυνάμεων που έχουν επιλέξει την προάσπιση του κόσμου της εργασίας, ώστε η άμυνα απέναντι στους παρωχημένο­υς νεοφιλελευ­θέρους κυβερνητικ­ούς σχεδιασμού­ς να γίνει αποτελεσμα­τική.

Κάθε άλλη επιλογή θα στέκεται απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένω­ν και θα κριθεί αυστηρά.

 ??  ?? Ο Χρήστος Γρίβας είναι αντιπρόεδρ­ος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος του Νομαρχιακο­ύ Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ
Ο Χρήστος Γρίβας είναι αντιπρόεδρ­ος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος του Νομαρχιακο­ύ Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece