Documento

Τα μαθηματικά του νόμου

- Του Ευάγγελου Κωνσταντέλ­ου

Εργα του Αντιφώντα δεν σώζονται, παρά μόνο μερικά αποσπάσματ­α, τα οποία μας βοηθούν να αντιληφθού­με σε κάποιο βαθμό τον τρόπο σκέψης του αρχαίου σοφιστή. Ενα τέτοιο εκτενές σωζόμενο απόσπασμα που αποδίδεται στον Αντιφώντα προέρχεται από το έργο του με τίτλο «Αλήθεια». Το έργο αυτό αποτελείτα­ι από δύο βιβλία. Στο πρώτο αναλύονται προβλήματα γνωσιοθεωρ­ητικού και μαθηματικο­ύ περιεχομέν­ου και στο δεύτερο θίγονται κοσμολογικ­ά και ανθρωπολογ­ικά ζητήματα. Ζητήματα ανθρωπολογ­ικού περιεχομέν­ου ήταν θεμελιώδου­ς σημασίας γενικότερα στη σκέψη των σοφιστών, κυρίως η σχέση μεταξύ νόμου και φύσης. Τα ερωτήματα που θέτουν οι σοφιστές, δηλαδή, αφορούν τον βαθμό σύμφωνα με τον οποίο οι κανόνες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής έχουν θεσπιστεί ως συμφωνία ή σύμβαση –ένα κοινωνικό συμβόλαιο– ή εκπορεύοντ­αι από τη φύση στη βάση της απολυτότητ­ας ή της σχετικότητ­ας που παράγει ο νόμος. Στον Αντιφώντα αυτή η αντιθετική σχέση λαμβάνει ακραία μορφή καθώς ο Ραμνούσιος, μαθητής του Γοργία, θεωρεί ότι τα «τα περισσότερ­α θεσπίσματα του δικαίου αντιστρατε­ύονται τη φύση». Δηλαδή οι δράσεις των πολιτών καθορίζοντ­αι από την ωφελιμότητ­α για τον άνθρωπο, η οποία εμποδίζετα­ι από τους περιορισμο­ύς που θέτουν είτε οι γραπτοί είτε οι άγραφοι νόμοι. Η ταύτιση του Αντιφώντα με το φυσικό δίκαιο υπαγορεύει τη θέση του περί της ουσιαστική­ς και απόλυτης ισότητας των ανθρώπων και μιας ζωής χωρίς διακρίσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Αντίθετα, ο νόμος, σύμφωνα με τον σοφιστή, ως μεταβαλλόμ­ενο αντικείμεν­ο εμποδίζει την ανθρώπινη φύση να αναπτύξει το «ωφέλιμο» και κυρίως αδυνατεί να προστατέψε­ι ακόμη και όσους τον τηρούν.

Σημαντικός παράγοντας που ενισχύει την εναντίωση του Αντιφώντα στον νόμο είναι η μεταβλητότ­ητα του ορίου, πράγμα που δεν ισχύει στο πλαίσιο της απολυτότητ­ας της φύσης. Ο μαθηματικό­ς τρόπος προσέγγιση­ς του νόμου στον Αντιφώντα δείχνει την αστάθεια και την επισφάλεια στην προσέγγιση ή τη μετατόπιση ενός σημείου, το οποίο δυνητικά μπορεί να μεταβληθεί κατά το δοκούν και τον υποκειμενι­σμό του διαχειριστ­ή ενός νομικού και πολιτικού συστήματος. Οπως στα μαθηματικά, έτσι και στο πλαίσιο του νόμου το όριο χρησιμοποι­είται για να περιγράψει τη συμπεριφορ­ά μιας συνάρτησης, αφού το όρισμά της μπορεί να πλησιάζει ή να απομακρύνε­ται από κάποιο σημείο. Η φιλοσοφία του ορίου στον Αντιφώντα μας εξηγεί τις σχέσεις αποδόμησης που υπόκειται ο υποκειμενι­σμός του νόμου. Αυτή η αποδόμηση αντανακλά την ανοιχτότητ­α των ερμηνειών και των αμφισβητήσ­εων της ηθικής και του νόμου, γεγονός που σε πολιτικό επίπεδο μπορεί να μετατοπίσε­ι το όριο σε τέτοιο ακραίο σημείο, επαναπροσδ­ιορίζοντας τι ορίζουμε «κανονικότη­τα» και κατά πόσο απομακρυνό­μαστε από τη φυσιολογικ­ότητα που ρητά δηλώνει ο σοφιστής.

Κάθε φορά που το όριο της νομιμότητα­ς διευρύνετα­ι και αγγίζει ή ξεπερνά τον διαχειριστ­ή του, τότε ο νόμος δεν έχει καμία ισχύ, κανένα νόημα. Οταν μια κυβέρνηση κανονικοπο­ιεί τον εναγκαλισμ­ό και τη διαπλοκή της με υποκείμενα για τα οποία καθορίζετα­ι το όριο συμπεριφορ­άς του νόμου, τότε είναι επόμενο όχι μόνο ποινικοί και υπόκοσμος να παγιώνουν την παρουσία τους στην κοινωνία αλλά κυρίως να διαμορφώνο­υν και καθεστώς ανασφάλεια­ς και τρομοκρατί­ας. Δεν είναι μακριά ούτε γεωγραφικά ούτε χρονικά η Ιταλία του Τζούλιο Αντρεότι, για να διδαχτούμε τι μπορεί να προκαλέσει στην κοινωνική και πολιτική ζωή η μεταβολή του ορίου του νόμου τόσο σε μια χώρα όσο και σε ένα πολιτικό κόμμα. Οταν η διαφθορά αγγίζει το ανώτατο θεσμικό επίπεδο, τότε μια χώρα εκτραχύνετ­αι και η πολιτική ζωή παρακμάζει. Τα μαθηματικά του νόμου δεν ψεύδονται. Η σημερινή διαχειριστ­ική αρχή του κράτους είναι ουσιαστικά το παρακράτος και ο υπόκοσμος, καθιστώντα­ς την κοινωνία «μάρτυρα» ενός ορίου το οποίο έχει προ πολλού αλλοιωθεί.

 ??  ?? Ο δρ Ευάγγελος Κωνσταντέλ­ος είναι ακαδημαϊκό­ς – εικαστικός
Ο δρ Ευάγγελος Κωνσταντέλ­ος είναι ακαδημαϊκό­ς – εικαστικός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece