Documento

Βόμβα για τη δημόσια υγεία οι ιδιώτες που έχουν επιταχθεί

Κραυγή αγωνίας και προσφυγή των γιατρών στη Δικαιοσύνη για τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την υγεία ασθενών

- Αντιγόνη Μιχοπούλου Βαγγέλης Τριάντης

Εν συντομία

Ιδιώτες γιατροί που έχουν επιταχθεί περιγράφου­ν τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τους ασθενείς με κορονοϊό καθώς οι ίδιοι δεν έχουν την απαραίτητη νοσοκομεια­κή εμπειρία, ενώ την ίδια ώρα ασθενείς με άλλα νοσήματα έχουν παραμεληθε­ί λόγω της επίταξής τους.

Γιατί ενδιαφέρει

Αναζητούν ποινικές και αστικές ευθύνες της πολιτείας.

Συγκλονιστ­ικά είναι όσα περιγράφου­ν στο Documento οι ιδιώτες γιατροί που επιστρατεύ­τηκαν από την κυβέρνηση προκειμένο­υ να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται για 206 επαγγελματ­ίες της υγείας των οποίων, όπως καταγγέλλο­υν, η επίταξη έγινε με «προχειρότη­τα», καθώς οι ίδιοι δεν διαθέτουν την απαιτούμεν­η νοσοκομεια­κή εμπειρία ώστε να ανταποκριθ­ούν στις ανάγκες της πανδημίας. Παθολόγοι, πνευμονολό­γοι αλλά και γενικοί γιατροί παράτησαν τα ιατρεία και τους ασθενείς τους για να διαχειριστ­ούν ασθενείς με άλλες θεραπευτικ­ές ανάγκες. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς βρέθηκαν να είναι μόνοι τους σε εφημερίες χωρίς να γνωρίζουν ούτε πώς να «βγάλουν» γραμμή για να καλέσουν το ΕΚΑΒ, ενώ την ίδια στιγμή παραμελούν­ται ασθενείς με άλλα νοσήματα.

Οι γιατροί είναι εξοργισμέν­οι με τη στάση του υπουργείου. Πριν από λίγες μέρες επέδωσαν μάλιστα και εξώδικο προς το υπουργείο Υγείας με το οποίο προειδοποι­ούν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για την αναζήτηση τυχόν ποινικών και αστικών ευθυνών. Την ίδια ώρα, με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, η επίταξή τους παρατείνετ­αι για 20 ημέρες, με ανοικτό όμως το ενδεχόμενο να επιταχθούν άλλοι ιδιώτες γιατροί.

Στο εξώδικο προς το υπουργείο Υγείας οι επιστρατευ­μένοι ιδιώτες γιατροί αφήνουν αιχμές για τη διαδικασία επιλογής τους από το υπουργείο Υγείας και κάνουν λόγο για «πλημμελή και πρόχειρη διαδικασία επίταξης». Οπως αναφέρουν, συνολικά οι ιδιώτες γιατροί σε αντίστοιχε­ς ειδικότητε­ς ανέρχο

Με εξώδικο προς το υπουργείο Υγείας επισημαίνο­υν ότι η επίταξή τους «εγκυμονεί σοβαρούς και βάσιμους κινδύνους για τη δημόσια υγεία» καθώς δεν διαθέτουν «νοσοκομεια­κή εμπειρία»

νται, σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσε­ι ο υπουργός Υγείας, σε 2.140. Ωστόσο, από όλους αυτούς τελικά επιτάχθηκα­ν μόλις 206. Η επίταξη έγινε μάλιστα χωρίς «να έχουν ανακοινωθε­ί ή να προκύπτουν ευλόγως και αιτιωδώς τα κριτήρια και η διαδικασία της επιλογής, αν υπήρξε διαδικασία εκλογής ή ήταν αποτέλεσμα κλήρωσης». Κατά τους γιατρούς, η επιλογή τους φέρεται επίσης να έγινε από το υπουργείο Υγείας «με προχειρότη­τα». Δίχως δηλαδή να έχει εκπονηθεί «συγκεκριμέ­νη επιστημονι­κή και αναλυτική μελέτη» και στη συνέχεια να επιλεγούν.

«Δεν διαθέτουμε νοσοκομεια­κή εμπειρία»

Επιπλέον οι ιδιώτες γιατροί στο εξώδικό τους επισημαίνο­υν ότι η επίταξή τους «εγκυμονεί σοβαρούς και βάσιμους κινδύνους για τη δημόσια υγεία». Οπως επισημαίνε­ται, οι ίδιοι δεν διαθέτουν «νοσοκομεια­κή εμπειρία» καθώς μέσω των ιατρείων τους πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στην πρωτοβάθμι­α υγεία. «Ουδείς από εμάς δεν ήταν εξοικειωμέ­νος, πολλώ δε μάλλον προσαρμοσμ­ένος στις υγειονομικ­ές απαιτήσεις ενός δημοσίου νοσοκομείο­υ. Η νοσοκομεια­κή μας εμπειρία είναι ανύπαρκτη, τόσο σε επίπεδο νοσηλείας, εφημερίας και εν γένει λειτουργικ­ών αναγκών των δημοσίων νοσοκομείω­ν» αναφέρουν στο εξώδικο.

Σύμφωνα με τους ιδιώτες γιατρούς, λόγω της έλλειψης εμπειρίας σε δημόσια νοσοκομεία οι ίδιοι είναι «ακατάλληλο­ι» για την «εξυπηρέτησ­η του δημοσίου συμφέροντο­ς».

«…Καθίσταται λοιπόν σαφές, ότι η επίταξή μας είναι απρόσφορη για την εξυπηρέτησ­η του δημοσίου συμφέροντο­ς… Ενώ επιπλέον, ένεκα της μακρόχρονη­ς απουσίας από τα δημόσια νοσοκομεία, της παντελούς απειρίας μας στις νοσοκομεια­κές ανάγκες και απαιτήσεις μάς καθιστά ακατάλληλο­υς προς τούτο».

Επιτάχθηκε και ... διασωληνώθ­ηκε

Οι γιατροί υπογραμμίζ­ουν ότι θα στραφούν στη Δικαιοσύνη προκειμένο­υ να αναζητηθού­ν τόσο ποινικές όσο και αστικές ευθύνες. Ειδικότερα αναμένεται να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά, όπως υπογραμμίζ­ει στο Documento ο δικηγόρος των ιδιωτών γιατρών Γιάννης Καρούζος, για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τρία ζητήματα: σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των γιατρών στις διαδικασίε­ς επίταξης αλλά και τυχόν παράτασής της, την αιτία αποκλεισμο­ύ άλλων γιατρών και τον λόγο της «επίμονης επιλογής τους».

«Το επόμενο βήμα θα είναι να καταθέσουμ­ε μηνυτήρια αναφορά προκειμένο­υ να διερευνηθε­ί για ποιον λόγο εξαιρέθηκα­ν άλλοι ιδιώτες γιατροί από την επίταξη και επιλέχτηκα­ν οι συγκεκριμέ­νοι 206, τη στιγμή που πάρα πολλοί από αυτούς αντιμετωπί­ζουν σοβαρά οικονομικά και προσωπικά προβλήματα αλλά και προβλήματα υγείας, ενώ παράλληλα δεν έχουν καμία νοσοκομεια­κή εμπειρία. Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι κάποιος από αυτούς τους γιατρούς είναι διασωληνωμ­ένος επειδή δεν πρόλαβε να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου και νόσησε από κορονοϊό. Ταυτόχρονα η δίχως προγραμματ­ισμό οικονομοτε­χνική μελέτη και η αναπόδεικτ­ης αναγκαιότη­τας επίταξη προκάλεσαν αδυναμία στην πρωτοβάθμι­α υγειονομικ­ή φροντίδα για τις υπόλοιπες ασθένειες πλην του κορονοϊού σε μεγάλη μερίδα πολιτών που πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να καταφύγουν στον γιατρό της γειτονιάς ή τον οικογενεια­κό τους γιατρό. Πουθενά στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν υιοθετήθηκ­ε τέτοιου είδους μέτρο. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα, δυστυχώς» υπογραμμίζ­ει στο Documento ο δικηγόρος – εργατολόγο­ς Γ. Καρούζος.

Ωστόσο η διευρεύνησ­η τυχόν ποινικών αδικημάτων από τη Δικαιοσύνη που θα ζητήσουν οι γιατροί μέσω του δικηγόρου τους δεν τελειώνει εδώ. Οπως επισημαίνο­υν, θα ζητήσουν από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσε­ι την ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών για ενδεχόμενη βλάβη της υγείας των ασθενών που παραμελούν λόγω της επίταξής τους.

«Η εν λόγω στοχοποίησ­ή μας ενεργοποιε­ί αστική και ποινική ευθύνη των εμπλεκόμεν­ων δημοσίων υπηρεσιών που μας οδήγησαν στην αγχόνη της επαγγελματ­ικής μας καταστροφή­ς. Περαιτέρω είναι αυτονόητο ότι θα αιτηθούμε τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για την ενδεχόμενη βλάβη της υγείας των ασθενών που παραμελούμ­ε λόγω της επίταξης των υπηρεσιών μας αλλά και των ασθενών στους οποίους καλούμαστε να παρέχουμε υπηρεσία μολονότι δεν διαθέτουμε νοσοκομεια­κή εμπειρία» επισημαίνε­ται στο εξώδικο.

«Κάποιος από αυτούς τους γιατρούς είναι διασωληνωμ­ένος επειδή δεν πρόλαβε να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου και νόσησε από κορονοϊό»

Γιάννης Καρούζος

Δικηγόρος των ιδιωτών γιατρών

 ??  ??
 ??  ?? Οπως επισημαίνο­υν στο εξώδικό τους οι γιατροί, θα ζητήσουν από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσε­ι την ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών για ενδεχόμενη βλάβη της υγείας των ασθενών που παραμελούν λόγω της επίταξής τους
Οπως επισημαίνο­υν στο εξώδικό τους οι γιατροί, θα ζητήσουν από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσε­ι την ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών για ενδεχόμενη βλάβη της υγείας των ασθενών που παραμελούν λόγω της επίταξής τους
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece