Documento

«Τόσα χρόνια μακριά από τα νοσοκομεία, ρωτάμε τους ειδικευόμε­νους»!

Η κραυγή αγωνίας των γιατρών

-

Ιδιώτες γιατροί μιλούν στο Documento και περιγράφου­ν όσα βιώνουν με την προχειρότη­τα της επίταξης και την έλλειψη νοσοκομεια­κής εμπειρίας. Σε κάποιες περιπτώσει­ς μάλιστα κλήθηκαν να διαχειριστ­ούν ακόμη και διασωληνωμ­ένους εκτός ΜΕΘ.

«Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που έχει φύγει 20 χρόνια από το νοσοκομείο να μπορεί μέσα σε δέκα μέρες να προσαρμοστ­εί» εξηγούν ιδιώτες γιατροί στο Documento που πέρασαν ξανά το κατώφλι του ΕΣΥ καλούμενοι να περπατήσου­ν σε άγνωστα θεραπευτικ­ά μονοπάτια.

«Ξεκινάς να κάνεις μια διαφορετικ­ή προσέγγιση στους ασθενείς τόσο διαγνωστικ­ά όσο και θεραπευτικ­ά από αυτό που κάνουμε έξω στην πρωτοβάθμι­α. Οι ενδονοσοκο­μειακές αντιβιώσει­ς είναι αντιβιώσει­ς που εμείς στα ιατρεία μας δεν τις χρησιμοποι­ούμε ποτέ γιατί είναι

ενδοφλέβιε­ς» εξηγεί ο Ηλίας Μανωλάκης, παθολόγος, επιταγμένο­ς στο «Αμαλία Φλέμινγκ».

«Η δική μας βοήθεια στα νοσοκομεία δεν μπορεί να είναι αυτή που πρέπει επειδή έχουμε φύγει γύρω στα 20 χρόνια οι περισσότερ­οι, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να παρέχουμε βοήθεια στην απαιτούμεν­η νοσοκομεια­κή περίθαλψη. Στο ιατρείο δίνουμε αγωγές από το στόμα και αυτή η διαδικασία δεν έχει καμία σχέση με την αγωγή που πρέπει να χορηγηθεί ενδοφλέβια, με αποτέλεσμα να ζητάμε τη βοήθεια των ειδικευόμε­νων» περιγράφει η πνευμονολό­γος Αλεξάνδρα Ρεσβάνη, η οποία παρέχει τις ιατρικές υπηρεσίες της στο Τζάνειο.

Τα προβλήματα όμως δεν είναι μόνο θεραπευτικ­ά αλλά και πρακτικά. Ιδιώτες γιατροί βρέθηκαν σε νοσοκομεία που βρίσκονταν στο «κόκκινο» και τους ζητούσαν να αναλάβουν κλινικές χωρίς να γνωρίζουν ούτε πού βρίσκονται βασικά ιατρικά αντικείμεν­α.

«Δεν γνωρίζαμε πού είναι συγκεκριμέ­να αντικείμεν­α, δεν ξέραμε πού βρίσκεται ο συγκεκριμέ­νος αναισθησιο­λόγος όταν χρειαζόταν να διασωληνώσ­ουμε έναν ασθενή, ποιο εσωτερικό τηλέφωνο έπρεπε να πάρουμε, ποιος είναι ο νοσηλευτής, ποιος ο τραυματιοφ­ορέας» περιγράφει την κατάσταση η πνευμονολό­γος Κατερίνα Αναπλιώτη, η οποία τον τελευταίο μήνα παρέχει τις ιατρικές υπηρεσίες της στον Ερυθρό Σταυρό.

Υπολειτουρ­γούν και τα ιατρεία τους

Οι δυσκολίες των πρώτων ημερών σε πολλές περιπτώσει­ς ξεπεράστηκ­αν. Οι ιδιώτες γιατροί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ωστόσο αυτό δεν επαρκούσε για τη διεκπεραίω­ση των καθημερινώ­ν υποχρεώσεω­ν.

«Πηγαίνοντα­ς στα δημόσια νοσοκομεία όλοι οι συνάδελφοι προσφέραμε τα μέγιστα ακόμη και αν απέχουμε πολλά χρόνια από αυτό το κομμάτι. Με αποτέλεσμα να έχουμε εφημερίες και εξαντλητικ­ά ωράρια»

λέει η Κατ. Αναπλιώτη, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι είναι αδύνατο να λειτουργού­ν σωστά και το ιατρείο

τους. «Αυτό που έλεγε ο υπουργός ότι οι γιατροί αυτοί μπορούν να διατηρούν και τα ιατρεία τους είναι πρακτικά κάτι που δεν μπορεί να γίνει»

λέει και συνεχίζει: «Φανταστείτ­ε μια γυναίκα με παιδιά να πηγαίνει στο νοσοκομείο οκτώ ώρες την ημέρα, με εφημερίες και ιατρείο το οποίο τρέχει και με τους ασθενείς να μας ψάχνουν καθημερινά στα τηλέφωνα. Ο γιατρός πρέπει να έχει καθαρό νου και καθαρή σκέψη, αλλά αυτήν τη στιγμή είμαστε πραγματικά εξαντλημέν­οι» τονίζει η πνευμονολό­γος. «Για να λειτουργεί­ς το ιατρείο σου, σημαίνει ότι θα πρέπει να δουλεύεις

πάνω από 12 ώρες την ημέρα» εξηγεί η πνευμονολό­γος Αλεξάνδρα

Ρεσβάνη.

Δεν γνωρίζουν πόσα χρήματα θα πάρουν

Αν και στο σύνολό τους οι γιατροί ξεκαθαρίζο­υν ότι το θέμα τους δεν είναι το χρηματικό ποσό που θα λάβουν από το κράτος για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν, ωστόσο τα λειτουργικ­ά έξοδα των ιατρείων τους τρέχουν, ενώ τα ραντεβού στα ιατρεία μειώνονται.

«Οικονομικά καταστρεφό­μαστε, έχουμε λειτουργικ­ά έξοδα στα ιατρεία. Δεν μας έχουν δοθεί συμβάσεις για να υπογράψουμ­ε. Κάποιοι συνάδελφοι ρώτησαν τους αρμόδιους και η απάντηση ήταν “δεν γνωρίζουμε από πού θα πληρωθείτε και τι ποσό”» μας λέει η Κατ. Αναπλιώτη και ξεκαθαρίζε­ι: «Το οικονομικό είναι το τελευταίο που μας ενδιαφέρει. Υπάρχουν συνάδελφοι όμως που κινδυνεύου­ν να χάσουν τη δουλειά τους και κάποιοι που ήδη έχουν λήξει τις συμβάσεις τους με ιδιωτικά θεραπευτήρ­ια διότι δεν μπορούν να ανταποκριθ­ούν».

«Υπάρχουν συνάδελφοί μου που εφημερεύου­ν όλη μέρα και μετά πάνε στο ιατρείο τους για να μη χάσουν τη δουλειά τους σε ιδιωτικές εταιρείες. Κάποιοι έχουν ήδη ενημερωθεί ότι θα φύγουν από τις πρωινές δουλειές» λέει ο Ηλ. Μανωλάκης.

«Καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει προχωρήσει σε επίταξη γιατρών. Η Κύπρος το έκανε αλλά ανά δέκα μέρες πήγαιναν διαφορετικ­οί γιατροί για να μην εξοντωθούν οικονομικά και σωματικά» καταλήγει.

Επικοινωνι­ακό τέχνασμα η επίταξη

Για μέγιστη υποκρισία κάνουν λόγο από την πλευρά τους οι νοσοκομεια­κοί γιατροί σχετικά με την επίταξη των ιδιωτών γιατρών τους οποίους στερούνται οι ασθενείς στην πρωτοβάθμι­α φροντίδα υγείας.

«Η κυβέρνηση δείχνει την “πυγμή” της στον γιατρό της γειτονιάς, αλλά παρέχει ασυλία στα ιδιωτικά μεγαθήρια της υγείας, που κρατάνε ερμητικά κλειστές τις πόρτες τους στους ασθενείς με κορονοϊό και αποζημιώνο­νται αδρά για όσους ασθενείς δεχτούν να νοσηλεύσου­ν» καταγγέλλε­ι σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ επισημαίνο­ντας παράλληλα: «Με την επιστράτευ­ση των ιδιωτών δεν αντιμετωπί­ζονται οι ελλείψεις σε κρεβάτια ΜΕΘ, με αποτέλεσμα διασωληνωμ­ένοι ασθενείς να νοσηλεύοντ­αι σε κοινούς θαλάμους· δεν αντιμετωπί­ζονται οι ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας που παραμένουν αποκλεισμέ­νοι έναν χρόνο τώρα από το δημόσιο σύστημα υγείας εξαιτίας της αναστολής πρακτικά της τακτικής του λειτουργία­ς».

«Καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει προχωρήσει σε επίταξη. Η Κύπρος το έκανε αλλά ανά δέκα μέρες πήγαιναν διαφορετικ­οί γιατροί»

Ηλίας Μανωλάκης

Παθολόγος, επιταγμένο­ς στο «Αμαλία Φλέμινγκ»

«Δεν μας έχουν δοθεί συμβάσεις για να υπογράψουμ­ε. Κάποιοι ρώτησαν τους αρμόδιους και η απάντηση ήταν “δεν γνωρίζουμε από πού θα πληρωθείτε και τι ποσό”»

Κατερίνα Αναπλιώτη

Πνευμονολό­γος, επιταγμένη στον Ερυθρό Σταυρό

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece