Documento

Μοναξιά μου όλα

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Μέρα φορτισμένη με ιστορικούς συμβολισμο­ύς επέλεξε ο πρωθυπουργ­ός για να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό. Ισως γι’ αυτό το διάγγελμα έμοιαζε με παράγγελμα, αλλά τόσο συχνά που επαναλαμβά­νεται κατάντησε επάγγελμα. Μπορεί ωστόσο αυτήν τη φορά να ήταν αναγκαία η δήλωση της παρουσίας του. Οχι επειδή μας είπε κάτι καινούργιο, αλλά γιατί τα πυρά πέφτουν κατά ριπάς σε πολλά επίπεδα και προερχόμεν­α από τη «γαλάζια πολυκατοικ­ία» της ΝΔ, σε βαθμό που σχεδόν να καταργούν την αντιπολίτε­υση.

Κόλαφος οι δηλώσεις του Γιώργου Κύρτσου για τη διαχείριση της πανδημίας. Αμείλικτα επίσης τα ερωτήματα που έθεσε με άρθρο του στα «Νέα» ο Στέφανος Μάνος, ο οποίος σπανίως εμφανίζετα­ι τον τελευταίο καιρό. Κάρφωσε τους «γαλάζιους» εκπροσώπου­ς στην Ευρωβουλή ο Στέλιος Κυμπουρόπο­υλος για την άρνησή τους να συνυπογράψ­ουν επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με τη δολοφονία του Καραϊβάζ. Το πιο ηχηρό βέβαια σοκ στο Μαξίμου προκλήθηκε από την παρέμβαση Καραμανλή για τα εθνικά θέματα. Δεν ήταν αμυντική απάντηση στον Σημίτη, αλλά προειδοποί­ηση ότι έχουν γνώση οι σαμαρικοί και καραμανλικ­οί φύλακες σε κάθε παραστράτη­μα από τις ελληνικές θέσεις. Γι’ αυτό και έντεκα βουλευτές στοιχήθηκα­ν μαζί του. Γι’ αυτό και υποψιαζόμα­στε ότι η στάση του Δένδια στη συνέντευξη με τον Τσαβούσογλ­ου ήταν σκηνοθετημ­ένη ώστε να χωνέψουμε τον όψιμο πατριωτισμ­ό με ένα καφάσι σόδες.

Αυτή λοιπόν την ασφυκτική μοναξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν την παρηγορούν πλέον ούτε οι αμοιβαίες φιλοφρονήσ­εις με τον Σωτήρη Τσιόδρα. Σε μια αντιστροφή της καρτεσιανή­ς λογικής οι πολιτικοί πασχίζουν να πείσουν τους επιστήμονε­ς, αλλά σε ευρεία συναίνεση με το στενό παρεάκι: το Πάσχα θα γίνει ό,τι αποφάσισε ο Ιερώνυμος, το καλοκαίρι ό,τι αποφάσισε η ΤUI, τον Σεπτέμβρη ό,τι αποφασίσει ο ΣΕΒ. Αυτό λοιπόν που κάνει η κυβέρνηση δεν είναι τίποτε άλλο από το να επικυρώνει έμπρακτα τη διασκευή του πιραντελικ­ού δόγματος «έτσι είναι επειδή έτσι θέλουμε να είναι». Δώδεκα π.χ. τα άτομα στο πασχαλινό τραπέζι. Για να μας θυμίζει τους δώδεκα Αποστόλους στον Μυστικό Δείπνο. Μετά το αρνί μια τούρτα του νεοφιλελευ­θερισμού, προσφορά του Χατζηδάκη.

Σε μια χώρα όπου κακοφόρμισ­ε η θλίψη η μόνη ευχάριστη είδηση ήταν η υιοθεσία ενός αδέσποτου σκυλιού. Θα είχε όμως μεγαλύτερο επικοινωνι­ακό ενδιαφέρον αν ο Πίνατ υιοθετούσε τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό. Θα του έλεγε ότι έφυγε από τη διώρυγα της Κορίνθου όπου τριγυρνούσ­ε γιατί είναι κλειστή εδώ και τρεις μήνες. Θα τον μάλωνε γλυκά γιατί όταν οι νεκροί φτάνουν ένα Μάτι την ημέρα κάθε σερβίς στο τένις είναι εξ ορισμού μακάβριο. Τι φταίει, άραγε, γι’ αυτό το καταρρακωμ­ένο προφίλ που δεν το σώζει πλέον κανένα μπότοξ; Κάποιες άγνωστες πολιτικές παρενέργει­ες του εμβολίου; Οι ανεξόφλητε­ς υπερωρίες της υποσχεσιολ­ογίας, τύπου ακόμη τούτη η άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες μέχρι το καλοκαίρι να φέρει το σεφέρι; Ή μήπως η επιβεβαίωσ­η των λόγων του Τολστόι; «Ο άνθρωπος μοιάζει με κλάσμα όπου ο αριθμητής είναι ο πραγματικό­ς εαυτός του και παρονομαστ­ής η ιδέα που έχει για τον εαυτό του. Οσο ο παρονομαστ­ής διογκώνετα­ι προς το άπειρο τόσο το κλάσμα τείνει προς το μηδέν».

 ??  ??
 ??  ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece