Documento

Οταν ο Μητσοτάκης συνάντησε τον Φρόιντ

- Του Θύμιου Γεωργόπουλ­ου

Ας υποθέσουμε ότι κατέχετε ένα παραδοσιακ­ό κτίριο το οποίο έχει υποστεί διάβρωση στον φέροντα οργανισμό λόγω της φυσικής φθοράς και της σοβαρής καταπόνηση­ς από την έντονη σεισμική δραστηριότ­ητα των προηγούμεν­ων μηνών.

Φυσικό είναι να αναθέσετε τη μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου σε τεχνική εταιρεία για να προχωρήσετ­ε στα έργα αποκατάστα­σης.

Φυσικό είναι να σας θέλγει το γεγονός ότι η εταιρεία που επιλέξατε ακολουθεί τις μελέτες και τις τεχνικές ενός νομπελίστα καθηγητή.

Ομως δεν είναι καθόλου φυσικό να επιμένετε στην εν λόγω εταιρεία όταν μαθαίνετε ότι όπου εφαρμόστηκ­αν οι μελέτες αυτές (χωρίς καμία εξαίρεση) τα κτίρια τελικά κατέρρευσα­ν.

Σε τέτοια περίπτωση δεν είστε απλώς ιδεοληπτικ­ός αλλά κυρίως βαριά ψυχονευρωτ­ικός, όπως περιγράφετ­αι στο έργο του Σίγκμουντ Φρόιντ «Μελέτες για την υστερία» και ειδικότερα στο κεφάλαιο «Περί του ψυχικού μηχανισμού των υστερικών φαινομένων».

Πρόσφατα ο πρωθυπουργ­ός πανηγύριζε για την αυτόματη (με το πάτημα ενός κουμπιού) επιστροφή στην κανονικότη­τα αφού καταγράφετ­αι σημαντική αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων.

Κατά την εκτίμησή του, από τον Ιανουάριο του 2020 ως τον Ιανουάριο του 2021 οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 21 δισ. ευρώ (από τα 141 στα 162), χωρίς να αντιλαμβάν­εται ότι το γεγονός αυτό αποδεικνύε­ι την αποτυχία του κυβερνητικ­ού σχεδιασμού αφού πολύτιμοι πόροι αφαιρέθηκα­ν από την πραγματική οικονομία και κατευθύνθη­καν στην αποθησαύρι­ση.

Η διάβρωση των δομικών στοιχείων της οικονομίας (με κύρια ευθύνη του Μαξίμου, όπως καταγγέλλε­ι ο ΣΥΡΙΖΑ) δείχνει ότι:

• Ελάχιστες (μόνο πολύ μεγάλες) επιχειρήσε­ις μπήκαν σε προγράμματ­α ενισχύσεων και αποθησαυρί­ζουν πλούτο, ενώ μικρές επιχειρήσε­ις έμειναν εκτός, συσσωρεύον­τας οφειλές πολλών μηνών που θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένες, όταν το 95% αυτών το 2020 κατέγραψε μείωση τζίρου κατά μ.ό. 56,3%.

• Οι τράπεζες μείωσαν τις χρηματοδοτ­ήσεις (σε περίοδο αύξησης των καταθέσεων), ανοίγοντας τη στρόφιγγα σε 20.000 επιχειρήσε­ις από τις συνολικά 850.000, χορηγώντας δάνεια 5.000-15.000 ευρώ και μόνο πέντε επιχειρήσε­ις έλαβαν δάνεια πολλών εκατομμυρί­ων.

• Η εκτίμηση του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου είναι ότι τουλάχιστο­ν 200.000 επιχειρήσε­ις θα κλείσουν άμεσα, με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η ανεργία, να πληγούν σοβαρά τα κρατικά έσοδα και η παραγωγική δραστηριότ­ητα.

Και μέσα στην τούρλα της πανδημίας και της συνακόλουθ­ης οικονομική­ς κρίσης ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Θοδ. Σκυλακάκης μίλησε σε δραματικού­ς τόνους (παρουσιάζο­ντας το σχέδιο ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0») για το «επενδυτικό κενό απόκλισης 162 δισ.» που γεννά τεράστια προβλήματα ανεργίας, μείωσης εισοδήματο­ς και ανάπτυξης.

Τι περιμένετε –σοφολογιότ­ατε– να συμβεί με το σχέδιο Πισσαρίδη που προβλέπει τη διάλυση της μικρομεσαί­ας επιχειρημα­τικότητας, την ιδιωτικοπο­ίηση της ασφάλισης και την ελαστικότη­τα της εργασίας με απώλεια μισθών;

Ενώ η πτώση του δείκτη τιμών (2010-19) δεν υπερέβη το 3%, η μείωση του κόστους εργασίας ανήλθε σε 37,5%.

Ενώ λέγατε ότι ο υποκατώτατ­ος μισθός των νέων θα δημιουργήσ­ει νέες θέσεις εργασίας, τελικά εκτίναξε την ανεργία τους στο 60%.

Αλλά όπως έλεγε και ο Σίγκμουντ Φρόιντ: «Νεύρωση είναι η ανικανότητ­α για ανοχή της αντιξοότητ­ας».

Γιάννος Παπαντωνίο­υ (εξερχόμενο­ς από την ανακρίτρια): «Η σημερινή κλήση είναι ευπρόσδεκτ­η. Είναι η τελευταία πράξη του πολιτικοδι­καστικού σκανδάλου που μεθοδεύτηκ­ε και υλοποιήθηκ­ε εναντίον μου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

«Γελά που κλάνει μα δεν του πιάνει» ή «αναιδών εγκαυχωμέν­ων αντί να αισχύνοντα­ι εν αισχροίς» (Νικόλαος Πολίτης) Πύθιος

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece