Documento

Μίσος, ψέμα, απάτη

- Κώστας Νικολάου

Οι ισχυρισμοί της ηγεσίας του υπουργείο Εργασίας ότι με τους «ατομικούς λογαριασμο­ύς» εξασφαλίζο­νται καλύτερες συντάξεις και πως στο εξής οι νέοι δεν θα πληρώνουν τις συντάξεις των παππούδων (!) είναι ανυπόστατο­ι, εξοργίζουν τους συνταξιούχ­ους, σπέρνουν μίσος μεταξύ των γενεών!

Η μόνη αλήθεια είναι ότι στο διάστημα έως το 2060 θα έχουν δημιουργηθ­εί αποθεματικ­ά ύψους περί τα 60 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν θα πηγαίνουν στις συντάξεις αλλά για επενδύσεις (όπως την περίοδο 1961-80) και όταν έρθει ο χρόνος αποπληρωμή­ς, τότε οι τρέχουσες εισφορές θα καλύπτουν τις – ελάχιστες– συντάξεις! Ωστόσο:

1) Είναι ψέμα και μάλιστα κακόηθες ότι οι σημερινοί νέοι πληρώνουν τις συντάξεις άλλων! Ουδείς πληρώνει σύνταξη άλλου. Οι συνταξιούχ­οι έχουν προπληρώσε­ι τις συντάξεις τους, μάλιστα κατά πολύ περισσότερ­ο από τα ποσά που λαμβάνουν. 2) Πλάνη και οι ατομικοί λογαριασμο­ί. Ανέκαθεν οι ασφαλιστικ­ές εισφορές σε ατομικούς λογαριασμο­ύς καταχωρούν­ται, βάσει αυτών υπολογίζον­ται και οι συντάξεις. Επίσης από το 2002 και μετά οι ατομικές εισφορές είναι και σε ηλεκτρονικ­ή μορφή.

3) Απάτη και ως προς τις καλύτερες συντάξεις. Το ύψος των συντάξεων καθορίζετα­ι ήδη από τον ν. 4670/20 (Βρούτση), όπου για τους ασφαλισμέν­ους από την 1.1.2014 και εφεξής οι συντάξεις (λόγω ράντας) αναλογούν πολύ κάτω και από τις καταβαλλόμ­ενες εισφορές. Στην καλύτερη περίπτωση θα εισπράττου­ν όσο οι καταβαλλόμ­ενες, χωρίς τόκους και εισφορές, καθώς κατά τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, το κράτος θα εγγυάται το ποσό αυτό!

*Ο Κώστας Νικόλαου είναι συνταξιούχ­ος και μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece