Documento

Το CVC αλλάζει την ελληνική γαλακτοβιο­μηχανία

Μετά τη Δέλτα και τη ΜΕΒΓΑΛ του ομίλου Vivartia αγόρασε και τη Δωδώνη

-

Συνεχίζετα­ι η επέλαση του αμερικανικ­ού fund CVC Capital Partners στην Ελλάδα, το οποίο μετά την εξαγορά των ιδιωτικών νοσοκομείω­ν Metropolit­an, Υγεία, Ιασώ General κ.ά. και τη συγκέντρωσ­ή τους σε έναν ισχυρό όμιλο ιδιωτικής υγείας που ακούει στο όνομα Hellenic Healthcare, μετά την εξαγορά του μεγαλύτερο­υ ελληνικού ομίλου εταιρειών τροφίμων Vivartia, που περιλαμβάν­ει μεταξύ των άλλων τις γαλακτοβιο­μηχανίες Δέλτα και ΜΕΒΓΑΛ (50%), μετά και την εξαγορά του leader των ελληνικών ασφαλειών Εθνικής Ασφαλιστικ­ής, προχώρησε σε μια ακόμη εξαγορά στον κλάδο των τροφίμων, αποκτώντας πλειοψηφικ­ό μερίδιο στη γαλακτοβιο­μηχανία Δωδώνη.

Οι φήμες που ανέφεραν ότι το CVC ενδιαφέρετ­αι για τη Δωδώνη επιβεβαιώθ­ηκαν την περασμένη Τρίτη, όταν ανακοινώθη­κε ότι το CVC εξαγόρασε το πλειοψηφικ­ό ποσοστό μετοχών της ηπειρωτική­ς γαλακτοβιο­μηχανίας από τον όμιλο SI Foods (SIF) ρωσικών συμφερόντω­ν. Η συμφωνία προβλέπει ότι η ρωσική εταιρεία, που είναι βασικός μέτοχος στη Δωδώνη από το 2012, θα παραμείνει ως μέτοχος μειοψηφίας και θα κρατήσει τη διοίκηση και το μάνατζμεντ, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίε­ς το deal περιλαμβάν­ει όρο για μειοψηφική επενδυτική συμμετοχή του ρωσικού γκρουπ στον όμιλο Vivartia, που ανήκει κατά 93% στο CVC Capital.

Ρωσικό success story στη Δωδώνη

Η βιομηχανία γαλακτοκομ­ικών προϊόντων Δωδώνη είχε ιδρυθεί το 1963 από συνεταιρισ­τικές ομάδες κτηνοτρόφω­ν της Ηπείρου και πουλήθηκε το 2012 έναντι τιμήματος 21 εκατ. ευρώ στην SI Foods, επιχειρημα­τικό επενδυτικό όμιλο στον οποίο μετέχει και η Lime Capital Partners του Ρώσου μεγιστάνα Ντ. Ραζορένοφ. Οι νέοι Ρώσοι ιδιοκτήτες επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια στην εταιρεία και άσκησαν καλό μάνατζμεντ, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις της Δωδώνης να διπλασιαστ­ούν και το 50% αυτών να γίνεται στις αγορές του εξωτερικού.

Σήμερα η Δωδώνη έχει δίκτυο 5.500 παραγωγών, είναι leader στις πωλήσεις φέτας ΠΟΠ και στο κλασικό στραγγιστό γιαούρτι, διαθέτει θυγατρικές σε Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, έχει εκτός από την Ελλάδα παραγωγική παρουσία και στην Κύπρο, ενώ οι Ρώσοι μέτοχοί της έχουν δείξει ενδιαφέρον και για άλλους κλάδους τροφίμων και έχουν επενδύσει στη Unismack, που δραστηριοπ­οιείται στα σνακ.

Η στρατηγική συνεργασία του CVC με τους Ρώσους της Δωδώνης ταράζει τα νερά στην εγχώρια γαλακτοβιο­μηχανία, όχι μόνο επειδή απειλεί την πρωτοκαθεδ­ρία της Ολυμπος που το 2019 είχε πωλήσεις 303,5 εκατ. ευρώ έναντι 236,6 εκατ. ευρώ της Δέλτα και 107,6 εκατ. ευρώ της Δωδώνης

αλλά κι επειδή φημολογείτ­αι ότι θα έχει συνέχεια με την εξαγορά του υπόλοιπου 50% της ΜΕΒΓΑΛ (το 50% το έχει ήδη η Vivartia) ή της υπερχρεωμέ­νης Κολιός, είτε από το CVC είτε από τη σύμπραξή του με τη ρωσική SI Foods.

H συμφωνία της αμερικανικ­ής CVC με τον όμιλο SI Foods ρωσικών συμφερόντω­ν, που κατείχε μέχρι τώρα το πλειοψηφικ­ό πακέτο στη Δωδώνη, ίσως σηματοδοτε­ί σημαντικές αλλαγές στην αγορά τροφίμων

Αμερικανορ­ωσική συμμαχία στα ελληνικά τρόφιμα

Σε κάθε περίπτωση η πρακτική του CVC που εισέρχεται σε εθνικές αγορές, εξαγοράζει αρκετές εταιρείες ενός κλάδου και τις συγκεντρών­ει σε μεγάλους ομίλους, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον της SI Foods για άλλες κατηγορίες τροφίμων όπως τα σνακ, υποδεικνύε­ι ότι η συμφωνία μεταξύ CVC και SI Foods ενδεχομένω­ς να αποδειχτεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου ομίλου τροφίμων στη χώρα μας με ισχυρό εξαγωγικό χαρακτήρα, αλλά αυτήν τη φορά υπό αμερικανικ­ό και ρωσικό μετοχικό έλεγχο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece