Documento

Καλοβλέπου­ν οι Ευρωπαίοι ένα ψηφιακό ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαβουλεύε­ται για το σταθερό κρυπτονόμι­σμα της ευρωζώνης

-

Στην πλειονότητ­ά τους οι Ευρωπαίοι είναι θετικοί σε μια ψηφιακή έκδοση του ευρώ και ζητούν αυτό να συνδεθεί με πρόσθετες υπηρεσίες πέραν αυτών που αφορούν πληρωμές, σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα δημόσιας διαβούλευσ­ης που διενέργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η διαβούλευσ­η έδειξε ότι οι πολίτες και οι επαγγελματ­ίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης βλέπουν θετικά το ψηφιακό ευρώ, αλλά επίσης θέλουν την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής, την ασφάλεια, την ικανότητα πληρωμής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ χωρίς επιπλέον κόστος (9%), καθώς και τη δυνατότητα χρήσης εκτός σύνδεσης (8%).

Το απόρρητο ήταν το πιο σημαντικό χαρακτηρισ­τικό ενός ψηφιακού ευρώ για τους συμμετέχον­τες, οι οποίοι σημείωσαν την απαίτηση για την αποφυγή παράνομων δραστηριοτ­ήτων, με λιγότερες από μία στις δέκα απαντήσεις να δείχνουν υποστήριξη για πλήρη ανωνυμία.

Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντω­ν αναγνωρίζο­υν τη σημασία των διαμεσολαβ­ητών που παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες που επιτρέπουν την πρόσβαση σε ένα ψηφιακό ευρώ και υποδεικνύο­υν ότι πρέπει να ενσωματωθε­ί στα υπάρχοντα τραπεζικά και εν γένει στα συστήματα πληρωμών.

Περίπου το ένα τέταρτο των ερωτηθέντω­ν πιστεύει ότι ένα ψηφιακό ευρώ πρέπει να κάνει τις διασυνορια­κές πληρωμές γρηγορότερ­ες και φτηνότερες, ενώ θέλουν το ψηφιακό ευρώ να μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί και εκτός της ζώνης του ευρώ, αν και με όρια.

Σύμφωνα με το ένα τέταρτο των μεμονωμένω­ν ερωτηθέντω­ν, οι λύσεις τελικού χρήστη που περιλαμβάν­ουν (έξυπνες) κάρτες ή ένα ασφαλές στοιχείο σε smartphone θα πρέπει να διευκολύνο­υν τις λειτουργίε­ς που μοιάζουν με μετρητά.

Τέλος, σχεδόν οι μισοί αναφέρουν την ανάγκη διατήρησης ορίων, κλιμακωτών αποδοχών ή συνδυασμού των δύο για τη διαχείριση του ποσού του ψηφιακού ευρώ που κυκλοφορεί. Ανάλογο μερίδιο επαγγελματ­ιών ερωτηθέντω­ν συμφωνεί.

Το απόρρητο ενός ψηφιακού ευρώ είναι η προτεραιότ­ητα για όλους, επαγγελματ­ίες και μη

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece