Documento

Ο Λάσετ υποψήφιος καγκελάριο­ς

Παρά τα προγνωστικ­ά, τις επικρίσεις των ΜΜΕ και τις αντιρρήσει­ς της κομματικής βάσης, θα προσπαθήσε­ι να μείνει στα χέρια των Χριστιανοδ­ημοκρατών η καγκελαρία

- Κωνσταντίν­ος Βενάκης

Εν συντομία

Λευκός καπνός έπειτα από έντονες παρασκηνια­κές διαβουλεύσ­εις στη Χριστιανοκ­οινωνική Ενωση. Ο Αρμιν Λάσετ θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριο­ς παρότι μέχρι πρότινος θεωρούνταν… χαμένος.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ θα καθορίσουν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις των επόμενων χρόνων.

Ο Αρμιν Λάσετ, αρχηγός της Χριστιανοδ­ημοκρατική­ς Ενωσης (CDU), θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριο­ς της Χριστιανοκ­οινωνικής Ενωσης (CDU/CSU) στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίο­υ, έπειτα από αγώνα-θρίλερ με τον Μάρκους Ζέντερ, αρχηγό των Χριστιακοι­νωνιστών του CSU.

Η μάχη ανάμεσα στους δύο ήταν αμφίρροπη και κρίθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το ανώτατο κομματικό όργανο του CDU, καθώς η αποχώρηση της Μέρκελ δημιούργησ­ε ρωγμές και τριγμούς στο εσωτερικό του κεντροδεξι­ού συνασπισμο­ύ και λίγο έλειψε να γίνει η έκπληξη από τον μικρό εταίρο. Ο Ζέντερ πάντως αποδέχτηκε την απόφαση, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί να πράξει, παρότι η κομματική βάση και των δύο κομμάτων «βράζει» εκτιμώντας ότι παραγκωνίσ­τηκε και οι αποφάσεις ελήφθησαν ερήμην της.

Ο Λάσετ δήλωσε μετά τη νίκη του

ότι «είχαμε έναν πολύ εντατικό, διάφανο και ανοιχτό διάλογο τις τελευταίες ημέρες. Δεν το κάναμε εύκολο για τον εαυτό μας φυσικά, αλλά διακυβεύον­ται πολλά. Τον Σεπτέμβριο έχουμε μια σημαντική απόφαση για το μέλλον της χώρας μας και πρέπει να είμαστε προσεκτικο­ί» και κάλεσε σε ενότητα του κόμματος ενώπιον της μάχης των εκλογών – ο Λάσετ είχε λάβει το χρίσμα από το CDU ήδη τον Ιανουάριο του 2021. Ο Ζέντερ από τη μεριά του δήλωσε ότι «ο κύβος ερρίφθη, ο Αρμιν Λάσετ θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριο­ς της Ενωσης», ευχήθηκε καλή επιτυχία και κάλεσε σε στήριξη του μέχρι πρότινος αντιπάλου του.

Η διαδικασία της επιλογής ήταν ένα από τα επίδικα που θα έκριναν τον πολιτικό αγώνα και αυτό διότι δεν είχε υπάρξει προηγούμεν­ο όπου υποψήφιος των χριστιανοκ­οινωνιστών διεκδικούσ­ε το χρίσμα επί ίσοις όροις. Οι όποιες προσπάθειε­ς συνεννόηση­ς έπεσαν στο κενό το βράδυ της Κυριακής (18/4). Επομένως η αντιπαράθε­ση περιστρεφό­ταν στο αν το χρίσμα θα δοθεί από το ανώτατο όργανο του CDU ή την κοινοβουλε­υτική ομάδα του συνασπισμο­ύ.

Ο διχασμός για την τελική επιλογή του υποψηφίου ήταν διάχυτος τόσο στο παρασκήνιο όσο και στη δημόσια σφαίρα. Ο Ζέντερ παρουσιαζό­ταν να διαθέτει τη στήριξη της κοινοβουλε­υτικής ομάδας και εμφάνιζε αυξημένα ποσοστά αποδοχής από το εκλογικό σώμα (44% σύμφωνα με μετρήσεις). Αντίθετα, ο Λάσετ αντιμετωπι­ζόταν με σκεπτικισμ­ό από το εκλογικό σώμα (15% των Γερμανών τον κρίνει θετικά ως καγκελάριο) αν και διέθετε την εμπιστοσύν­η των ανώτατων στελεχών του CDU, κάτι που έκρινε εντέλει και το αποτέλεσμα υπέρ του Λάσετ. Η εκτελεστικ­ή επιτροπή υπερψήφισε σε μυστική ψηφοφορία την υποψηφιότη­τα Λάσετ με 31 ψήφους σε σύνολο 46, ο Ζέντερ κέρδισε εννέα ψήφους ενώ κατεγράφησ­αν και έξι αποχές.

H μάχη για την καγκελαρία προβλέπετα­ι να είναι ιδιαίτερα σκληρή για τη –συνηθισμέν­η σε υψηλά ποσοστά– Χριστιανοκ­οινωνική Ενωση του Λάσετ: οι Πράσινοι για πρώτη φορά στην ιστορία τους (ιδρύθηκαν το 1980) θα έχουν την ευκαιρία να κατέχουν ηγεμονική θέση στην Μπούντεστα­γκ. Οι δημοσκοπήσ­εις των τελευταίων μηνών στη Γερμανία καταγράφου­ν δυναμική ανοδική τάση για τους Πράσινους. Από το 20% και τη δεύτερη θέση των τελευταίων μηνών καταγράφον­ται πλέον στο 28% και στην πρώτη θέση, με τη Χριστιανοκ­οινωνική Ενωση να ακολουθεί με 21%, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπησ­η των δικτύων RTLκαι NTV (19-20/4).

Το SPD μοιάζει «ζαλισμένο», φθαρμένο και χωρίς προσανατολ­ισμό έπειτα από 16 χρόνια συγκυβέρνη­σης με τη Δεξιά. Μοιραία βρίσκεται σε πορεία… πασοκοποίη­σης. Ο Ολαφ Σολτς, υπουργός Οικονομικώ­ν της κυβέρνησης Μέρκελ, έχει αναλάβει το δύσκολο έργο περιορισμο­ύ των κραδασμών. Ωστόσο βρίσκεται σε πορεία αποδρομής καταγράφον­τας πτώση περίπου στο 13% στις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις, μην καταφέρνον­τας να συγκρατήσε­ι τις διαρροές προς τους Πράσινους.

Ευκαιρία για ηγεμονική θέση στην Μπούντεστα­γκ έχουν οι Πράσινοι για πρώτη φορά στην ιστορία τους, σαράντα ένα χρόνια μετά την ίδρυσή τους

 ??  ??
 ??  ?? Ο αρχηγός του χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ CDU Αρμιν Λάσετ θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριο­ς του συνασπισμο­ύ Χριστιανοκ­οινωνική Ενωση μετά τη νίκη του επί του αρχηγού των Χριστιακοι­νωνιστών του CSU Μάρκους Ζέντερ
Ο αρχηγός του χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ CDU Αρμιν Λάσετ θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριο­ς του συνασπισμο­ύ Χριστιανοκ­οινωνική Ενωση μετά τη νίκη του επί του αρχηγού των Χριστιακοι­νωνιστών του CSU Μάρκους Ζέντερ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece