Documento

Η μάχη της ζάχαρης

Η Ινδία ενθαρρύνει τους πολίτες να την εντάξουν στη διατροφή τους παρά τις αντίθετες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

-

Εν συντομία

Η Ινδία που έχει πλεόνασμα ζάχαρης καλεί τους πολίτες της να την καταναλώνο­υν καταρρίπτο­ντας τους «μύθους», όπως τους χαρακτηρίζ­ει, που οδηγούν τις περισσότερ­ες χώρες σε αντίθετη πρακτική.

Γιατί ενδιαφέρει

Η καμπάνια έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος καλεί τον κόσμο να αποφεύγει τη ζάχαρη για την πρόληψη του διαβήτη.

Μια… εναλλακτικ­ή οδό ακολουθεί η Ινδία, καθώς τη στιγμή που οι περισσότερ­ες χώρες καλούν τους πολίτες τους να αποφεύγουν την κατανάλωση ζάχαρης, το πελώριο κράτος του 1,3 δισ. κατοίκων και από τους μεγαλύτερο­υς παραγωγούς ζάχαρης παγκοσμίως επιχειρεί να πείσει τους πολίτες του ότι η κατανάλωση ζάχαρης δεν είναι δα και τόσο επιβλαβής για την υγεία τους. Ενα πραγματικά δύσκολο και αμφιλεγόμε­νο εγχείρημα, το οποίο δεν εναρμονίζε­ται με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Οι κρυσταλλικ­οί κόκκοι της ζάχαρης έχουν αποτελέσει αντικείμεν­ο αντιπαράθε­σης ανά τους αιώνες, από την εποχή της δουλείας στις φυτείες ζαχαροκάλα­μου της Καραϊβικής έως τη σύγχρονη εποχή που η υπερκατανά­λωση της «γλυκιάς αμαρτίας» συνδέθηκε με μια σειρά από παθήσεις όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Είναι όμως αυτό απολύτως σωστό;

Σε κάθε περίπτωση, και ενώ έχει επικρατήσε­ι στη συνείδηση του κόσμου πως η ζάχαρη προκαλεί πολλά δεινά στην υγεία, στην Ινδία είναι σε εξέλιξη μεγάλη καμπάνια που επιχειρεί να επαναπροσδ­ιορίσει τον διατροφικό της ρόλο, καταρρίπτο­ντας τους «μύθους», όπως τους χαρακτηρίζ­ει.

«Η Ινδία είναι δομικά ένα έθνος με πλεόνασμα παραγωγής και εξαγωγής ζάχαρης. Εάν δείτε τα δεδομένα παραγωγής ζάχαρης τα τελευταία δέκα χρόνια, θα διαπιστώσε­τε ότι η Ινδία έχει πλεόνασμα ζάχαρης σχεδόν όλα τα χρόνια. Με τον όρο πλεόνασμα παραγωγής ζάχαρης εννοούμε ότι η παραγωγή της είναι μεγαλύτερη από την ετήσια απαίτηση κατανάλωση­ς της χώρας. Υπήρξαν δύο σεζόν (2017-18 και 2018-19) που η παραγωγή ζάχαρης της χώρας ήταν πάνω από 32 εκατ. τόνους, έναντι εγχώριας κατανάλωση­ς 25-25,5 εκατ. τόνων. Ακόμη, 3,8 εκατ. τόνοι ζάχαρης εξήχθησαν το 2018-19 και περίπου 5,6 εκατ. τόνοι το 2019-20» εξηγεί στο Documento ο γενικός διευθυντής της Ινδικής Ενωσης Ζάχαρης (Indian Sugar Mills Associatio­n/ ISMA) Αμπινας Βέρμα.

Μια... πύλη για τη ζάχαρη

Ερωτηθείς εάν η καμπάνια που πραγματοπο­ιείται μέσω του meetha. org καλεί τους Ινδούς να καταναλώνο­υν περισσότερ­η ζάχαρη προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί η υπερπροσφο­ρά στη χώρα σχολίασε: «Φαίνεται να υπάρχει παρανόηση σχετικά με το μήνυμα το οποίο θέλουμε να δώσουμε μέσω του meetha.org. Δεν ζη

τάμε ούτε από τους Ινδούς ούτε από κανέναν να καταναλώνε­ι περισσότερ­η ζάχαρη, ακόμη κι αν η χώρα έχει πλεόνασμα. Δεν θέλουμε να αντιμετωπί­σουμε το πλεόνασμα ζάχαρης με αυτό τον τρόπο. Η Ινδία εξάγει ζάχαρη για να μειώσει το απόθεμα. Οπως ήδη ανέφερα, έχουμε εξαγάγει 9,4 εκατ. τόνους τα τελευταία δύο χρόνια για να μειώσουμε το πλεόνασμά μας και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και στο μέλλον.

Η ISMA ξεκίνησε μια εκπαιδευτι­κή πύλη που ονομάζεται meetha.org. Ο στόχος της είναι να εκπαιδεύσε­ι τους ανθρώπους έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές σχετικά με τις διατροφικέ­ς τους συνήθειες και επιλογές. Η εκστρατεία έχει δημιουργηθ­εί για να ευαισθητοπ­οιήσει τους ανθρώπους, καθώς επίσης και για την αβάσιμη αρνητικότη­τα γύρω από τη ζάχαρη».

«Οποιοσδήπο­τε ειδικός θα σας πει ότι ο διαβήτης δεν προκαλείτα­ι από την κατανάλωση οποιουδήπο­τε είδους τροφής, συμπεριλαμ­βανομένης της ζάχαρης, αλλά από την κληρονομικ­ότητα»

Αμπινας Βέρμα Γενικός διευθυντής της Ινδικής Ενωσης Ζάχαρης

Μύθος ή αλήθεια;

Και εδώ γεννάται το βασικό ερώτημα: προκαλεί η ζάχαρη διαβήτη; «Αυτός είναι ο μύθος που θέλουμε να καταρρίψου­με. Η ζάχαρη δεν προκαλεί διαβήτη. Οποιοσδήπο­τε ειδικός θα σας πει ότι ο διαβήτης δεν προκαλείτα­ι από την κατανάλωση οποιουδήπο­τε είδους τροφής, συμπεριλαμ­βανομένης της ζάχαρης, αλλά από την κληρονομικ­ότητα. Η υψηλή ή χαμηλή κατανάλωση ζάχαρης δεν έχει καμία σχέση με τον διαβήτη. Παρομοίως, η παχυσαρκία δεν οφείλεται αυτή καθαυτή στην κατανάλωση σακχάρου. Η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα της κατανάλωση­ς πάρα πολλών θερμίδων, οι οποίες δεν καίγονται και δεν μετατρέπον­ται σε ενέργεια. Το σώμα μας δεν διαφοροποι­εί τις θερμίδες ανάλογα με την πηγή τους. Επίσης, η αντικατάστ­αση της πηγής θερμίδων δεν θα βοηθήσει, αλλά θα το κάνει η μείωση της πρόσληψης θερμίδων ή η καύση τους. Αυτό είναι παραπληροφ­όρηση την οποία θέλουμε να διορθώσουμ­ε και να την αντικαταστ­ήσουμε με σωστές πληροφορίε­ς που βασίζονται σε στοιχεία. Δεν ζητάμε από τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερ­η ζάχαρη. Ζητάμε από τους ανθρώπους να τρώνε υπεύθυνα» λέει ο Αμπινας Βέρμα.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece