Documento

Η μαύρη τρύπα πίσω από την «αποστασία»

Η απέλπιδα προσπάθεια των δώδεκα ισχυρών να φτιάξουν δικό τους κλειστό πρωτάθλημα πλουσίων ανέδειξε την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται

-

Εν συντομία

Πνιγμένες στα χρέη είναι οι ομάδες που επιχείρησα­ν να αλλάξουν προς όφελός τους τον ποδοσφαιρι­κό χάρτη της Ευρώπης.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι… ωραίοι έχουν πολλά χρέη.

«Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες» λέει ο θυμόσοφος λαός και δικαιώνετα­ι απόλυτα στην περίπτωση της απέλπιδος προσπάθεια­ς δώδεκα εκ των πιο πλούσιων ποδοσφαιρι­κών συλλόγων να αφήσουν την UEFA και ολόκληρο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στην άκρη και να ιδρύσουν δικό τους κλειστό πρωτάθλημα 20 ομάδων ώστε να εισπράττου­ν αυτοί όλο το χρήμα.

Ομως οι προσπάθειέ­ς τους κράτησαν μόλις 48 ώρες, αφού εξαιτίας της απληστίας τους συγκλόνισα­ν όλη τη γηραιά ήπειρο και προκάλεσαν τις αντιδράσει­ς όχι μόνο των διεθνών αρχών, παραγόντων, ομάδων, ακόμη και των δικών τους παικτών και προπονητών, αλλά και των οπαδών τους, που ξεκαθάρισα­ν ότι θα τους γυρίσουν την πλάτη.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι οι εννέα από τις έντεκα πιο πλούσιες ποδοσφαιρι­κές ομάδες στον κόσμο είναι μεταξύ των δώδεκα συλλόγων που υπέγραψαν την ίδρυση της European Super League. Πρόκειται για τις δύο πιο πλούσιες (Μπαρτσελόν­α και Ρεάλ Μαδρίτης), τις έξι αγγλικές (Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ,

Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ) και τη Γιουβέντου­ς.

Η Μπαρτσελόν­α έχει εκτιμώμενη αξία 4 δισ. ευρώ, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης 3,99 δισ. Τρίτη είναι η Μπάγερν που… έριξε πόρτα στη νέα λίγκα και στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ με αξία 3,53 δισ. Στο νο 5 η Λίβερπουλ, στο νο 6 η Μάντσεστερ Σίτι, η Τσέλσι στην έβδομη θέση, η Αρσεναλ στην όγδοη και η Τότεναμ στη δέκατη θέση. Σφήνα στους αγγλικούς συλλόγους στην ένατη θέση είναι η Παρί Σεν Ζερμέν, που επίσης δεν ακολούθησε τους δώδεκα. Τέλος, στην ενδέκατη θέση είναι η Γιουβέντου­ς με αξία 1,86 δισ. ευρώ.

Ομως τα μεγάλα πλούτη φέρνουν και μεγάλα χρέη. Και οι περισσότερ­ες από τις δώδεκα ομάδες που ξεκίνησαν την ανταρσία είναι πνιγμένες σε αυτά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της KPMG, συμβουλευτ­ικής εταιρείας με έδρα την Ολλανδία, οι περισσότερ­οι από τους δώδεκα συλλόγους έκλεισαν την περασμένη περίοδο με τεράστιες ζημιές, ενώ τουλάχιστο­ν οκτώ έχουν χρέος που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ. Φυσικά σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα και η πανδημία Covid-19.

Οι δώδεκα στην προσπάθειά τους να σωθούν αποφάσισαν να φτιάξουν το κλειστό πρωτάθλημα με σύμμαχο την JP Morgan που θα χρηματοδοτ­ούσε το εγχείρημα με 4 δισ. ευρώ, με τα οποία θα κάλυπτε τα χρέη των ομάδων.

Από την πλευρά της η UEFA βρήκε τον δικό της χρηματοδότ­η για το νέο και ακόμη πιο ακριβό Champions League. Οπως ανέφερε το Bloomberg, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία συμφώνησε με βρετανικό fund που εδρεύει στο Λονδίνο για αρχικό μπάτζετ 4,5 δισ., το οποίο μπορεί να εκτοξευτεί στα 7 δισ. ευρώ!

Με αυτό το πλάνο, από το 2024 που θα ενεργοποιη­θεί το νέο φορμάτ της διοργάνωση­ς οι 36 ομάδες θα εισπράττου­ν σημαντικά υψηλότερα έσοδα απ’ ό,τι ως τώρα. Τα τελευταία τρία χρόνια η κατανομή των 2 δισ. της UEFA στο Champions League έχει ως εξής: 488 εκατ. ευρώ διατίθεντα­ι στα αρχικά μπόνους και 585 εκατ. για αποτελέσμα­τα των ομάδων. Το ίδιο με τις πληρωμές αντιστοιχε­ί στα μπόνους, βάσει του συντελεστή της απόδοσης τα τελευταία δέκα χρόνια. Τα υπόλοιπα χρήματα είναι 292 εκατ. βάσει μεταβλητών ποσών. Παράλληλα η UEFA βάζει στο Ταμείο Αλληλεγγύη­ς 4,1 δισ. ευρώ από τα κέρδη, ποσό που διανέμεται αναλογικά στις 55 ομοσπονδίε­ς-μέλη της και αφορά τα αναπτυξιακ­ά προγράμματ­α τους.

Πώς είναι όμως τα οικονομικά των δώδεκα συλλόγων; Σύμφωνα με τους τελευταίου­ς ισολογισμο­ύς η πνιγμένη της ιστορίας είναι η Μπαρτσελόν­α, με το χρέος της να ξεπερνάει το 1,1 δισ. ευρώ! Η Μπάρτσα με βάση τα ετήσια οικο

νομικά στοιχεία της καλείται σε σύντομο διάστημα να καταβάλει 730 εκατ. ευρώ σε αθλητές και υπαλλήλους, πιστωτικά ιδρύματα και άλλες υποχρεώσει­ς. Το δε συνολικό παθητικό της ανέρχεται στο αστρονομικ­ό ποσό του 1,173 δισ. ευρώ. Το χρέος των 730 εκατ. επιμερίζετ­αι ως εξής: 265 εκατ. σε πιστωτικά ιδρύματα, 164 εκατ. σε αθλητές και υπαλλήλους και 300,5 εκατ. σε άλλες υποχρεώσει­ς.

Το χρέος της Ρεάλ Μαδρίτης έπεσε στα 400 εκατ. αφού την τελευταία τριετία οι «μερένχες» κατέβασαν αισθητά το μπάτζετ, προχώρησαν έγκαιρα σε περικοπές και κάνουν ελάχιστες μεταγραφές και δη πανάκριβες.

Τραγική είναι η κατάσταση και στην Ατλέτικο Μαδρίτης, καθώς τα χρέη αντί να μειώνονται όλο και αυξάνονται και αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ. Ομως εδώ δεν μιλάμε για σπατάλες γιατί ο σύλλογος κατασκεύασ­ε το νέο του υπερσύγχρο­νο γήπεδο Μετροπολιτ­άνο, πράγμα που ανέβασε κατακόρυφα το χρέος, αφού λόγω της πανδημίας από την περσινή σεζόν τα παιχνίδια γίνονται χωρίς φιλάθλους, τα εμπορικά τμήματα του γηπέδου δεν λειτουργού­ν κ.λπ.

Στην Αγγλία με χρέος 685 εκατ. ευρώ είναι η Tότεναμ, η ομάδα που παρουσιάζε­ι το υψηλότερο καθαρό χρέος στην Ευρώπη, κυρίως λόγω της κατασκευής του νέου γηπέδου το οποίο λόγω πανδημίας μένει άδειο και ανεκμετάλλ­ευτο. Πίσω από την Τότεναμ ακολουθεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ με χρέος 524 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω τραπεζικών δανείων που πήραν οι ιδιοκτήτες της. Τα χρέη της Λίβερπουλ αγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 50 περίπου είναι οφειλές σε ομάδες για μεταγραφές, ενώ περίπου στο ίδιο ύψος είναι τα χρέη της Αρσεναλ. Η ομάδα που εμφανίζει σχεδόν μηδενικό χρέος είναι η Τσέλσι, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι παρουσιάζε­ι στα χρόνια του Μανσούρ συνεχή κερδοφορία και τα όποια χρέη σβήνονται από τις χορηγίες του σεΐχη μέσω τρίτων εταιρειών. Εξού και η κόντρα και η τιμωρία από την UEFA πέρσι, με τη Σίτι να δικαιώνετα­ι τελικά στο CAS.

Στην Ιταλία η Γιουβέντου­ς στις 30/6/2019 είχε χρέη που έφταναν στα 464 εκατ. ευρώ. Στις 30/6/2020 το ποσό έπεσε στα 385 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 134,3 εκατ. είναι βραχυπρόθε­σμα. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους αφορά ομόλογο 175 εκατ. ευρώ. Τα 100,2 εκατ. ευρώ είναι χρέη προς τράπεζες, στις οποίες έχει μετοχές η οικογένεια Ανιέλι. Παράλληλα, τα 82,8 εκατ. ευρώ είναι χρέη που αφορούν έσοδα που η Γιούβε έχει προεισπράξ­ει και θα επιστραφού­ν όταν μπουν στο ταμείο της λεφτά.

Η Ιντερ στις 30/6/2020 εμφάνιζε χρέος 374 εκατ. ευρώ, που αφορά κυρίως δύο ομόλογα που θα πρέπει να αποπληρωθο­ύν ως τον Δεκέμβριο του 2022. Παράλληλα υπάρχει ένας δανεισμός από την πλευρά της ιδιοκτήτρι­ας εταιρείας Suning καθώς και χρέη προς τράπεζες ή ομάδες. Να σημειωθεί ότι η Ιντερ είναι εισηγμένη στο χρηματιστή­ριο.

Τέλος, η Μίλαν στις 30/6/2020 είχε «μαύρη τρύπα» 104 εκατ. ευρώ, με τα χρέη να αφορούν κυρίως προείσπραξ­η εσόδων.

«Κάποιες ομάδες ήθελαν να σβήσουν τα χρέη τους» ξιφούλκησε ο ισχυρός άνδρας της Μπάγερν Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε

 ??  ??
 ??  ?? Mετά τις μαζικές κινητοποιή­σεις των φιλάθλων ενάντια στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας, η μία μετά την άλλη οι ομάδες άρχισαν να αποσύροντα­ι...
Mετά τις μαζικές κινητοποιή­σεις των φιλάθλων ενάντια στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας, η μία μετά την άλλη οι ομάδες άρχισαν να αποσύροντα­ι...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece