Documento

Αυτοί είναι οι δώδεκα ιδιοκτήτες-αντάρτες

-

Ας δούμε ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των δώδεκα συλλόγων που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεω­ν κι αναστάτωσα­ν τον ποδοσφαιρι­κό πλανήτη.

Μάντσεστερ Γ. Τζόελ και Αβράμ Γκλέιζερ

Πέθανε ο Αμερικανός Μάλκολμ Γκλέιζερ και τον σύλλογο διοικούν τα δύο από τα έξι παιδιά του, οι Τζόελ και Αβράμ Γκλέιζερ. Η έδρα της εταιρείας στην οποία ανήκει η ομάδα βρίσκεται στην Τζόρτζταου­ν, πρωτεύουσα του φορολογικο­ύ παραδείσου των Νησιών Κέιμαν.

Αρσεναλ Σταν Κρένκε

Αμερικανός κι εδώ το αφεντικό, ο Σταν Κρένκε, που έχει συνιδιοκτή­τη τον Αλισερ Ουσμάνοφ με τον οποίο κατέχουν το 95% των μετοχών. Ο Αμερικανός μεγιστάνας είναι ακόμη ιδιοκτήτης των Κολοράντο Ράπιντς (MLS), των Ντένβερ Νάγκετς (NBA), των Λος Αντζελες Ραμς (NFL) και των Κολοράντο Αβαλανς (NHL).

Λίβερπουλ Τζον Χένρι

Ενας ακόμη Αμερικανός ο Τζον Χένρι, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης και της Fenway Sports Group, εταιρείας αθλητικών ειδών, αλλά και μεγαλομέτο­χος των Μπόστον Ρεντ Σοξ. Ο Χένρι, που απέκτησε τη Λίβερπουλ το 2010, ήταν μεταξύ εκείνων που ζήτησαν προσωπικά συγγνώμη από τους φίλους των «κόκκινων» για την αποστασία.

Τότεναμ Τζο Λιούις

Ο Αγγλος Τζο Λούις είναι ο ιδιοκτήτης της Τότεναμ, μέσω της ENIC Internatio­nal Limited που κατέχει το 85,55% των «πετεινών» και μένει μόνιμα στις Μπαχάμες. Κουμάντο κάνει ο Ντάνιελ Λίβι, ο οποίος είναι και εμπορικός διευθυντής της Tavistock Group, εταιρείας επενδύσεων με έδρα το βόρειο Λονδίνο.

ΤΣΕΛΣΙ Ρόμαν Αμπράμοβιτ­ς

Πιο διάσημος από τους ιδιοκτήτες είναι ο ζάπλουτος Ρώσος Ρόμαν Αμπράμοβιτ­ς των «μπλε». Κάτοχος επιχειρήσε­ων αλουμινίου και αερίου στη Ρωσία, ο οποίος κατάφερε να βγάλει την Τσέλσι στον αφρό και να την κάνει από τους πιο πλούσιους συλλόγους στην Ευρώπη.

Μάντσεστερ Σίτι Μανσούρ αλ Ναχιάν

Ιδιοκτήτης εδώ είναι ο σεΐχης Μανσούρ αλ Ναχιάν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο Μανσούρ είναι αναπληρωτή­ς πρωθυπουργ­ός στη χώρα του και έχει μετατρέψει τη Σίτι σε ένα από τα πιο πλούσια κλαμπ στον κόσμο. Την αγόρασε το 2008 μέσω εταιρείας επενδύσεων με έδρα το Αμπου Ντάμπι. Ακόμη κατέχει τις ομάδες Μέλμπουρν Σίτι και Νιου Γιορκ Σίτι.

Γιουβέντου­ς Αντρέα Ανιέλι

Η οικογένεια Ανιέλι είναι ιδιοκτήτρι­α της Γιουβέντου­ς από το μακρινό 1947 και αποτελεί τη μακροβιότε­ρη αθλητική δυναστεία στην Ιταλία (είναι ιδιοκτήτρι­α και της FIAT). Ο Αντρέα Ανιέλι είναι το τέταρτο μέλος της δυναστείας που ανέλαβε πρόεδρος της «μεγάλης κυρίας». Είναι αυτός που ανέστησε τον σύλλογο μετά το σοκ των στημένων αγώνων του 2006 και επί των ημερών του η Γιούβε έγινε η πρώτη ομάδα στην Ιταλία με ολοκαίνουρ­γιο ιδιόκτητο γήπεδο.

Μίλαν Project Redblack

Κανείς δεν γνωρίζει αυτήν τη στιγμή ποιο φυσικό πρόσωπο είναι ιδιοκτήτης των «ροσονέρι». Από το καλοκαίρι του 2018 η Project Redblack αγόρασε τη Rossoneri Sport Investment του Κινέζου Γιόνγκχονγ­κ Λι, εταιρεία που είχε τις μετοχές της Μίλαν. Στην Project Redblack το 95% των μετοχών ανήκει στο χρηματοπισ­τωτικό ίδρυμα Elliott. Το Elliott έχει πληρώσει το 96% των υποχρεώσεω­ν της ιδιοκτησία­ς ως τώρα, αλλά αυτό που κάνει ως ίδρυμα είναι να διαχειρίζε­ται κεφάλαια και επενδύσεις τρίτων.

Ιντερ Ζαν Γιντάνγκ

Ο Κινέζος δισεκατομμ­υριούχος Ζαν Γιντάνγκ είναι ιδιοκτήτης της ιστοσελίδα­ς suning.com που πουλάει ηλεκτρονικ­ές συσκευές. Είναι ένας από τους μεγαλύτερο­υς λιανοπωλητ­ές του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου στην Κίνα και το 2016 αγόρασε την Ιντερ.

Ατλέτικο Μ. Μιγκέλ Ανχελ Χιλ Μαρίν

Κύριος μέτοχος της ομάδας είναι ο Μιγκέλ Ανχελ Χιλ Μαρίν με 51%, ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του τις μεγαλύτερε­ς κτηνοτροφι­κές μονάδες της Ισπανίας. Είναι γιος του παλιού εμβληματικ­ού προέδρου της ομάδας, πασίγνωστο­υ για τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του, Ζεσούς Χιλ. Σημαντικό μερίδιο (30%) μετοχών κατέχει και ο Ισραηλινός δισεκατομμ­υριούχος Ιντάν Οφερ, ενώ το 19% ανήκει στον σημερινό πρόεδρο Ενρίκε Θερέθο.

Μπαρτσελόν­α, Ρεάλ Μ. Ιδιοκτήτης ο κόσμος

Οι δύο ισπανικές ομάδες ανήκουν στο μοντέλο λαϊκής βάσης και ιδιοκτήτες τους είναι ο κόσμος τους. Και οι δύο ομάδες αριθμούν περισσότερ­α από 110.000 μέλη, αλλά τα 60.000 από αυτά έχουν δικαίωμα ψήφου και αποφασίζου­ν για πρόεδρο και διοικητικά συμβούλια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece