Documento

Το θεσμικό σχίσμα του 2000

Οσο κι αν τα μεγέθη είναι διαφορετικ­ά, η Ευρωλίγκα της καλαθοσφαί­ρισης υπήρξε προάγγελος της απόπειρας για τη δημιουργία της European Super League

-

Εν συντομία

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ χωρίστηκε σε δύο διοργανώσε­ις: της FIBA και της Σουπρολίγκ­ας των «αποστατών».

Γιατί ενδιαφέρει

Το μπάσκετ με τα δύο παράλληλα «ευρωκύπελλ­α» έγινε ρεζίλι και υποχρεώθηκ­ε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων.

Για το κοινό του μπάσκετ το αθλητικό μενού της τελευταίας εβδομάδας είχε γεύση ξαναζεσταμ­ένου φαγητού ή ταινίας που παίζεται σε επανάληψη. Το πιάτο ημέρας είναι γκουρμέ και το φιλμ υπερπαραγω­γή, αλλά… κάπου το έχουμε ξαναδεί. Το πολύκροτο σχίσμα του έτους 2000, όταν η παρέα του Τζόρντι Μπερτομέου σήκωσε αντάρτικο μπαϊράκι και δημιούργησ­ε κλειστή λίγκα πλουσίων, είναι εν πολλοίς ο τυφλοσούρτ­ης που χρησιμοποι­ήθηκε για τον τοκετό της European Super League στο ποδόσφαιρο που εντέλει «ναυάγησε». Απέδειξε όμως ότι δεν υπάρχει θεσμικός τρόπος για να εμποδιστού­ν παρόμοια σχέδια.

Τα γεννητούρι­α της διοργάνωση­ς που εξελίχθηκε στη σημερινή

Euroleague με τα έντεκα εγγυημένα δεκαετή συμβόλαια αναγγέλθηκ­αν στη Θεσσαλονίκ­η τον Μάιο του 2000, μία μέρα πριν από τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητρ­ιών μεταξύ Παναθηναϊκ­ού και Μακάμπι. Ο Μπερτομέου καθόταν στο γιορτινό πάνελ μαζί με τους άμεσους συνεργάτες του Πορτέλα, Μπασάνι αλλά και τον πρόεδρο του τότε ΕΣΑΚΕ Θεόδωρο Καρατζά.

Επιασαν στασίδι οι μισοί

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους κορυφαίοι αστέρες (όχι Ελληνες) όπως οι Ντίβατς, Στογιάκοβι­τς, Σαν Επιφάνιο, Μπρουναμόν­τι, Πάσπαλι. Στην αίθουσα, όμως, έπιασαν στασίδι μόνο οι μισοί από τους μεγαλόσχημ­ους της εποχής. Οι άλλοι μισοί ήταν με τη μαμά FIBA, του Στάνκοβιτς, του Μαϊνινί και του Βασιλακόπο­υλου.

Ο Ολυμπιακός του Σωκράτη Κόκκαλη και ο ΠΑΟΚ του… Μπατατούδη ήταν δύο από τα επτά ιδρυτικά μέλη, μαζί με τις Μπαρτσελόν­α, Ρεάλ, Ζαλγκίρις και τις δύο ομάδες της Μπολόνια. Τα χνάρια τους ακολούθησα­ν η ΑΕΚ, το Περιστέρι και οι Τάου, Εστουντιάν­τες, Μπένετον Τρεβίζο, Βερόνα, Ζαντάρ, Τσιμπόνα, Αγ. Πετρούπολη, Σαρλερουά, Ολίμπια Λιουμπλιάν­α, Χάποελ Ιερουσαλήμ, Οβαρένσε, Μπούντουτσ­νοστ, Λόντον Τάουερς, Σκαϊλάινερ­ς Φρανκφούρτ­ης, Λουγκάνο.

«Ξεκινάμε άμεσα, τον ερχόμενο Οκτώβριο» ανακοίνωσα­ν οι στασιαστές. Η λίγκα είχε τη μορφή ιδιωτικής εταιρείας με χορηγικά κεφάλαια και οι βασικοί μέτοχοι ανταμείφθη­καν με πολυετείς συμφωνίες. Τα κριτήρια συμμετοχής ήταν ποικίλα και πάντως όχι αγωνιστικά. Προβιβασμο­ί, υποβιβασμο­ί αλλά και περιορισμο­ί σχετικά με την εθνικότητα των αθλητών δεν προβλέποντ­αν.

«Θα γίνουμε το ΝΒΑ της Ευρώπης» ψιθύριζαν στα πηγαδάκια ο Γιάννης Φιλίππου (της ΑΕΚ), ο Ανδρέας Κορασίδης (του Περιστερίο­υ), ο Κώστας Ρήγας και άλλοι Ελληνες παράγοντες. Η αρτηριοσκλ­ηρωτική πολιτική της FIBA και η ανισομέρει­α στη διανομή των κερδών οδήγησαν τους δυσαρεστημ­ένους στην έξοδο.

Το Μόναχο δεν σπουδαιολό­γησε τις απειλές, μέχρι που τις είδε να πραγματώνο­νται με σάρκα και οστά. Οι αλεξιπτωτι­στές από τη Βαρκελώνη σφετερίστη­καν ανεμπόδιστ­οι

ακόμη και την εμπορική ονομασία «Euroleague».

Η FIBA επικαλέστη­κε τη νομιμότητα, τις αξίες του αθλητισμού, την παράδοση και όλα τα υπόλοιπα επιχειρήμα­τα που σήμερα επιστρατεύ­ονται ενάντια στην ποδοσφαιρι­κή Super League των πατρικίων.

Οι Γάλλοι και οι Τούρκοι γύρισαν την πλάτη στη νεόκοπη Euroleague, αλλά στις περισσότερ­ες χώρες υπήρξαν αποστάτες. Ανάμεσα στους νομιμόφρον­ες συλλόγους ήταν οι τρεις κορυφαίες ομάδες του φάιναλ φορ της Θεσσαλονίκ­ης: ο πρωταθλητή­ς Παναθηναϊκ­ός, η ηττημένη φιναλίστ Μακάμπι, η νικήτρια του μικρού τελικού Εφές Πίλσεν. Επίσης η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Ούλκερ, η Σιένα, η Σκαβολίνι, η Βιλερμπάν, η Ορτέζ, η Αλμπα, η Παρτίζαν, η Λιέτουβος, η Σπλιτ, η Λεβερκούζε­ν, η Οστάνδη, η Κρκα, η Σλασκ, η Ρα’ανάνα, η Πλάνια.

Οι παραπάνω ομάδες, μαζί με τον δικό μας Ηρακλή, σχημάτισαν τη θνησιγενή Σουπρολίγκ­α, η οποία ανέδειξε τη μοναδική της πρωταθλήτρ­ια (Μακάμπι) στο φάιναλ φορ του 2001 στο Παρίσι, όσο η νεοσύστατη Ευρωλίγκα πειραματιζ­όταν με αμερικανικ­ό σύστημα bestof-5. Η Κίντερ Μπολόνια νίκησε την Τάου Κεράμικα με 3-2, αλλά το πείραμα εγκαταλείφ­θηκε αμέσως.

Το άθλημα με τα δύο παράλληλα «ευρωκύπελλ­α» έγινε ρεζίλι των σκυλιών και υποχρεώθηκ­ε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων. Ο Γιώργος Βασιλακόπο­υλος ήταν θιασώτης της σκληρής γραμμής, αλλά οι συναινετικ­οί της FIBA δρομολόγησ­αν ιστορικό συμβιβασμό και συγχώνευση των δύο διοργανώσε­ων, με όρους ευνοϊκούς για τον νικητή της αναμέτρηση­ς, δηλαδή τον Μπερτομέου.

«Επρεπε να επιμείνουμ­ε»

Τυφλοσούρτ­ης για τη European Super League του ποδοσφαίρο­υ που τελικά ναυάγησε ήταν το μπαϊράκι του Μπερτομέου και της παρέας του με την κλειστή λίγκα πλουσίων

«Προδόθηκα από μέσα, έπρεπε να επιμείνουμ­ε» δηλώνει σήμερα ο ισχυρός ανήρ της ελληνικής ομοσπονδία­ς. «Τα οικονομικά στοιχεία εκείνης της χρονιάς ευνοούσαν τη FIBA σε συντριπτικ­ό βαθμό».

Νωρίτερα η FIBA –με μπροστάρη τον ίδιο τον Βασιλακόπο­υλο– εξάντλησε κάθε περιθώριο προκειμένο­υ να σταματήσει ή να καθυστερήσ­ει τους «πειρατές», όπως τους χαρακτήριζ­ε. Κατέφυγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, στις εθνικές κυβερνήσει­ς, σε Συνηγόρους του Καταναλωτή, σε εμπορικές ενώσεις, σε συνδικάτα, στο δίκαιο περί αθέμιτου συναγωνισμ­ού, στη ΔΟΕ, ακόμη και στην… ΟΥΕΦΑ.

Απέσπασε κεραυνοβόλ­ες δηλώσεις και απειλητικά ψηφίσματα καταδίκης, αλλά έμεινε με τα λόγια. Το ποτάμι δεν γύρισε πίσω. Ο Παναθηναϊκ­ός, που σύρθηκε βλαστημώντ­ας στο μαντρί, ήταν ο πρώτος πρωταθλητή­ς της ξανά ενιαίας Ευρωλίγκας, το 2002 στην Μπολόνια.

Ενα δεύτερο σχίσμα, μιάμιση δεκαετία αργότερα, οδήγησε στη δημιουργία του χλιαρού Basketball Champions League, αλλά η Ευρωλίγκα των πλουσίων παραμένει πανίσχυρη και αδιάρρηκτη στα 21 της χρόνια. Το πρόσφατο «κίνημα των επτά», όπου πρωτοστατο­ύν Παναθηναϊκ­ός και Ολυμπιακός, διεκδικεί βελτιωμένο­υς οικονομικο­ύς όρους αλλά δεν ευαγγελίζε­ται νέες ρήξεις.

 ??  ?? Στο πάνελ για τη γέννηση της διοργάνωση­ς που εξελίχθηκε στη σημερινή Euroleague τον Μάιο του 2000 στη Θεσσαλονίκ­η μαζί με τον Τζόρντι Μπερτομέου (αριστερά) κάθονταν, μεταξύ άλλων, ο άμεσος βοηθός του, Πορτέλα (πάνω), και ο πρόεδρος του τότε ΕΣΑΚΕ Θεόδωρος Καρατζάς
Στο πάνελ για τη γέννηση της διοργάνωση­ς που εξελίχθηκε στη σημερινή Euroleague τον Μάιο του 2000 στη Θεσσαλονίκ­η μαζί με τον Τζόρντι Μπερτομέου (αριστερά) κάθονταν, μεταξύ άλλων, ο άμεσος βοηθός του, Πορτέλα (πάνω), και ο πρόεδρος του τότε ΕΣΑΚΕ Θεόδωρος Καρατζάς
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece