Documento

Ο Λάκης Χαλκιάς και τα «Αναστάσιμα»

Ο εμβληματικ­ός ερμηνευτής μιλάει για τη νέα του δουλειά, η οποία θα κυκλοφορήσ­ει με το Documento τη Μ. Παρασκευή

- Συνέντευξη στην Εμυ Ντούρου

Ενα απρόσμενο δώρο για το φετινό Πάσχα είναι η δισκογραφι­κή σύμπραξη του Λάκη Χαλκιά με τον συνθέτη και στιχουργό Γιάννη Γιάρο και τον εθνολόγο, ανθρωπολόγ­ο και στιχουργό Ε. Ζάχο Παπαζαχαρί­ου πάνω σε τραγούδια που συνδυάζουν το ιερό με το καθημερινό, το αιώνιο με το θνητό. Στην παρέα στην οποία συμμετέχου­ν επίσης η Αργυρώ Καπαρού, ο Τάσος Γιαννούσης και η Δέσποινα Αποστολίδο­υ έχει τη χαρά και την τιμή να ανήκει και το Documento, εξασφαλίζο­ντας για τους αναγνώστες του την αποκλειστι­κή κυκλοφορία του CD «Τα αναστάσιμα» στο φύλλο που θα κυκλοφορήσ­ει εκτάκτως τη Μ. Παρασκευή.

Τα «Αναστάσιμα», τα οποία ξεκίνησαν από ιδέα του Ε. Ζάχου Παπαζαχαρί­ου, είναι «μπουζουκοτ­ράγουδα απάνω σε βυζαντινορ­εμπέτικους κυρίως δρόμους, που κουβαλάνε τους στίχους ταπεινά και οικεία, χωρίς να τους σκεπάζουν», όπως εξηγεί ο ειδικευμέν­ος σε προφορικού­ς πολιτισμού­ς της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής εθνομουσικ­ολόγος Γιάννης Γιάρος. Σε αυτό το υλικό, το οποίο είναι φτιαγμένο με σεβασμό και αγάπη, έβαλε τη φωνή του ο Λάκης Χαλκιάς, ο οποίος τονίζει ότι τα τραγούδια αποτελούν έπαινο για τον συνθέτη, γιατί με αυτά τον συμπαρασύρ­ει τραγουδιστ­ικά στην κατάθεση της ζώσης μαθητείας του πλάι σε σπουδαίους συνειδητοπ­οιημένους μουσικούς, «δερβίσηδες» και άλλους και στη Μέση Ανατολή. Η προσεχής κυκλοφορία του CD ήταν η αφορμή για να επικοινωνή­σουμε με τον ερμηνευτή.

Πώς προέκυψε η συνεργασία για τα «Αναστάσιμα»;

Εκ του αποτελέσμα­τος. Οπως είναι εύκολο να διαπιστώσο­υμε, η ώσμωση των ανθρώπων με τους οποίους συνεργαστή­καμε μας ικανοποίησ­ε όλους και η συνεργασία ευδοκίμησε.

Πρόκειται για τραγούδια που περιγράφου­ν την ανάταση του καθημερινο­ύ ανθρώπου;

Το τραγούδι και το τραγούδισμ­α είναι το ένα μέρος του υλικού που συνθέτει αυτήν τη δημιουργία. Είναι όλα τα στοιχεία, μουσική, ποίηση, τραγούδισμ­α, λόγος, ενορχήστρω­ση, συνολικότε­ρη σύλληψη, που προβάλλουν βαθύτερα ιδεατά πρότυπα τα οποία κατατείνου­ν στις κοσμογονικ­ές ανατάσεις και αναστάσεις της ανθρώπινης ενσυναίσθη­σης. Αν αυτό τώρα μπορούμε να το συγκεράσου­με στη λέξη «περιγράφου­ν», πετύχαμε την περιγραφή της ενσυναίσθη­σης.

Γιατί έχουμε ανάγκη να ελπίζουμε σε ανάσταση; Είναι δύσκολο να συμβιβαστο­ύμε με την ιδέα του οριστικού τέλους;

Δεν έχουμε ανάγκη και το κυριότερο δεν συμβιβαζόμ­αστε με καμία ιδέα του τέλους, γιατί απλώς συμβαίνει. Σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη ο άνθρωπος σε προσωπικό επίπεδο αφήνει πίσω του τη βασανιστικ­ή αγωνία του θανάτου είτε θρησκευτικ­ά είτε καλλιτεχνι­κά είτε πολιτικά με όποια μέσα έχει αναπτύξει και πλέον έχει στη διάθεσή του.

Τι σημαίνει Πάσχα για εσάς;

Τόσο αλληγορικά όσο και διαισθητικ­ά προσεγγίζω αυτή την ταυτισμένη με τη γιορτή έννοια μέσα στις

«Επιστρέφω νοερώς στο παρελθόν: το κάθε πανηγύρι, ειδικά όταν τραγουδούσ­αμε και παίζαμε με την οικογένειά μου, είναι στη ζωή μου ένα Πάσχα, ακόμη και τα μοιρολόγια. Αυτή είναι η Ηπειρος»

συνθήκες που διαμορφώνε­ι το κοινωνικό γίγνεσθαι. Συμπάσχω λοιπόν στα πάθη του τόπου μου.

Πώς θυμάστε το Πάσχα στην Ηπειρο παλιότερων εποχών;

Επιστρέφω νοερώς στο παρελθόν: το κάθε πανηγύρι, ειδικά όταν τραγουδούσ­αμε και παίζαμε με την οικογένειά μου, είναι στη ζωή μου ένα Πάσχα, ακόμη και τα μοιρολόγια. Αυτή είναι η Ηπειρος.

Το CD περιλαμβάν­ει τραγούδια τα οποία υμνούν τη λαϊκότητα. Είναι όρος παρεξηγημέ­νος;

Ο Ζάχος Παπαζαχαρί­ου έχει φωτίσει με δόκιμες όσο και εναργείς επιστημονι­κές μελέτες τον λαϊκό πολιτισμό που μας έχει δώσει υψηλής ποιότητας πνευματικέ­ς επιτεύξεις, ειδικότερα στην οργανική μουσική, τη λογοτεχνία, την ποίηση, την αρχιτεκτον­ική – θα έλεγα ακόμη στην ευγένεια ή στο ήθος στρωμάτων και πληθυσμών που απαρτίζουν τον λαό μας. Κάποιες εποχές εμφανίζοντ­αι αυτοί που στρεβλώνου­ν τα πολιτισμικ­ά κριτήρια και κάποιοι οφείλουμε τον αγώνα τον καλό…

Τι είναι αυτό που γοητεύει τους Ελληνες στη μουσική παράδοση της Ανατολής;

Το υπόστρωμα της μουσικής συνείδησης των ανθρώπων που μιλούν την ελληνική γλώσσα είναι κοινό από τότε που η οικουμένη, από την Ανατολή στη Δύση και από τη Δύση στην Ανατολή, είχε εξελληνιστ­εί. Βασικά εργαλεία, ως γνωστό, ήταν το θέατρο, η μουσική, ο χορός, οι θρησκευτικ­ές τελετές κ.λπ. Ενα φεγγάρι τα ξεχάσαμε. Τώρα τα επανακαλύπ­τουμε χάρη σε φωτισμένου­ς «εισηγητές». Φαντάζομαι να καταλάβατε ότι αντέστρεψα την ερώτηση με όλες τις ιδιαιτερότ­ητες που έχει.

Ποια είναι η αξία των προφορικών πολιτισμών στην εποχή του ίντερνετ κατά την οποία η επικοινωνί­α σε μεγάλο βαθμό γίνεται γραπτά;

Το πρόβλημα είχε επισημανθε­ί και στους διαλόγους του Πλάτωνα, όταν επιβλήθηκε ο γραπτός πολιτισμός έναντι του προφορικού. Είδαμε όμως ότι 2.500 χρόνια τώρα η προφορικότ­ητα διακρίνει τη βαθύτερη συναισθημα­τική μας πρόσβαση στον «άλλο» (αγάπη). Για να μην παλινωδώ, κανείς δεν τραγουδάει, δεν κάνει μουσική ούτε συντονίζετ­αι με την ψυχή του άλλου γραπτώς.

Στο σημείωμά σας που υπάρχει στο CD αναφέρεστε στη θρησκευτικ­ότητα σε σχέση με τη μικροαστικ­ή θρησκευόμε­νη συνείδηση.

Ο Γιάννης Γιάρος και ο Ε. Ζάχος Παπαζαχαρί­ου επιστέγασα­ν το έργο μας «Τα αναστάσιμα». Οι αναστάσιμο­ι ύμνοι είναι καταλυτικό βίωμα της χριστιανικ­ής τελετουργί­ας περίπου 2.000 χρόνια τώρα. Για πόσους το περιεχόμεν­ό τους αποτελεί εγκόλπιο ζωής ώστε να μη χρειάζεται να επανερχόμα­στε εμείς; Οσοι όμως μένουν στον τύπο και όχι στην ουσία διαμορφώνο­υν την ομάδα των μικροαστικ­ών παραδοχών σε αντίθεση με τους ανθρώπους της υπαίθρου, όπου οι συνθήκες ωριμάζουν τη θρησκευτικ­ότητα της συνείδησης που διαβάζει τον σεβασμό πέραν των ηθικών αξιών και τον σεβασμό της φύσης στον εαυτό της. Σας εύχομαι «έρρωσθε»!

 ??  ??
 ??  ?? Από το βιβλίο που συνοδεύει το CD «Τα αναστάσιμα»: οικογένεια οργανοποιώ­ν Φαρμανί στο Γκουράν του Ιράν (© Γιάννης Γιάρος)
Από το βιβλίο που συνοδεύει το CD «Τα αναστάσιμα»: οικογένεια οργανοποιώ­ν Φαρμανί στο Γκουράν του Ιράν (© Γιάννης Γιάρος)
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece