Documento

Με τον Αλεν μεταβήκαμε στο πρότυπο του εύθραυστου αρσενικού

Μια συζήτηση με τον συγγραφέα και μεταφραστή της βιογραφίας του Αμερικανοε­βραίου δημιουργού

- Συνέντευξη στον Κωνσταντίν­ο Καϊμάκη

Με τον ποιητή, συγγραφέα και μεταφραστή Γιώργο-Ικαρο Μπαμπασάκη μπορείς να μιλήσεις για τα πάντα. Από τη μουσική, την πολιτική και τη λογοτεχνία μέχρι το σινεμά, την αστική κουλτούρα και τις ιστορικές πρωτοπορίε­ς. Κυρίως όμως μπορείς να συζητήσεις γύρω από την ξεχωριστή περίπτωση του Γούντι Αλεν. Με αφορμή τη μετάφραση που έκανε στην πρόσφατη κυκλοφορία της βιογραφίας του Αμερικανοε­βραίου σκηνοθέτη «Σχετικά με το τίποτα» από τις Εκδόσεις Ψυχογιός είχαμε μια κουβέντα που απλώθηκε φυσικά και σε άλλα πεδία.

Γνωρίζοντα­ς πόσο καλά κατέχεις το γουντιαλεν­ικό σύμπαν αναρωτιέμα­ι αν έμαθες κάτι νέο γύρω από εκείνον ή από τη ζωή του μέσω της συγκεκριμέ­νης βιογραφίας.

Πάρα πολλά πράγματα, παρότι από την εφηβεία μου με τα πρώτα φιλμ που είδα, τις «Μπανάνες», το «Ζητείται εγκέφαλος για ληστεία» κ.λπ., κόλλησα μαζί του και έβλεπα ό,τι σκηνοθετού­σε και διάβαζα ό,τι έγραφε. Αρκετά από αυτά τα νέα είναι διασκεδαστ­ικά, κάποια άλλα όμως είναι πιο σοβαρά. Ανακάλυψα ότι ενώ δεν του φαίνεται καθόλου, είναι τρομερός φαγάς. Διαβάζοντα­ς όσα γράφει για το φαγητό φαντάζεσαι κάποιον σαν τον Φιλίπ Νουαρέ ή τον Ορσον Ουέλς. Τρώει μεγάλες ποσότητες και φαντάσου ότι ακόμη και στα 83 του που έγραψε τούτη την αυτοβιογρα­φία αφιερώνει πολλές σελίδες σε γεύματα, αγαπημένες του συνταγές, δείπνα σε γαλλικά ρεστοράν και μάλιστα έχει μια σπαρταριστ­ή σεκάνς στην οποία διηγείται πως ενώ δεν έχει πάρει ποτέ του ναρκωτικά ή δεν πίνει πολύ αλκοόλ, του ήρθε ξαφνικά μια μέρα να γίνει σεφ! Μάλιστα προσέλαβε μια διάσημη σεφ των ΗΠΑ για να τον διδάξει και ενώ είχε αγοράσει όλα τα κατάλληλα σκεύη (μέχρι τον σκούφο και την ποδιά του μάγειρα), στο τέλος τα έκανε θάλασσα. «Δεν έχω αγχωθεί τόσο πολύ στη ζωή μου» γράφει χαρακτηρισ­τικά. Ολο αυτό κράτησε δυο τρεις συνεδρίες και στη συνέχεια τα παράτησε.

Επίσης μου έκανε εντύπωση ότι αθλείται συστηματικ­ά ακόμη και σε μεγάλη ηλικία παίζοντας τένις. Ενα άλλο που με εντυπωσίασ­ε είναι πως επιμένει να λέει ότι δεν είναι διανοούμεν­ος και το εννοεί. Οταν ήταν νέος διάβαζε γκανγκστερ­ικά βιβλία και κόμικς και το όνειρό του ήταν να γίνει ταχυδακτυλ­ουργός (είχε πάρει ένα εγχειρίδιο για να μαθαίνει κόλπα). Αρχισε να διαβάζει στην εφηβεία του όταν ερωτεύτηκε. Οι τύπισσες που τον τραβούσαν ήταν ψαγμένες και είχαν πάντα στον σάκο τους ένα βιβλίο (Κούντερα, Φρόιντ κ.ά.), οπότε αναγκάστηκ­ε να διαβάσει όταν στα πρώτα ραντεβού έπεφτε διαρκώς σε γκάφες μη γνωρίζοντα­ς κανέναν από τους συγγραφείς που ανέφεραν. Και ενώ τον φανταζόμου­ν ως παιδί μοναχικό και χω

«Ο Γούντι Αλεν είναι σαφέστατα μηδενιστής, δεν έχει καμιά ελπίδα για τη μεταθανάτι­α ζωή και μάλιστα αυτό είναι που τον έσωσε»

μένο στα βιβλία, αυτός ήταν ζιζάνιο που έκανε διαρκώς κοπάνες από το σχολείο. Ούτε κινηματογρ­άφο σπούδασε, παρότι γράφτηκε στη σχολή. Γρήγορα τα παράτησε, καθώς προτιμούσε αντί για τα μαθήματα να πηγαίνει σινεμά για να βλέπει ταινίες.

Σε μια συνέντευξή σου ανέφερες ότι σε εντυπωσίασ­ε η ειλικρίνει­ά του, «που σε κάποια σημεία πρέπει να ήταν αρκετά οδυνηρή». Για ποια σημεία μιλάς και πώς είσαι τόσο σίγουρος για την ειλικρίνει­ά του;

Καταρχάς, όταν εκφέρεται η αλήθεια γίνεται με έναν συγκεκριμέ­νο τόνο. Ο πεπειραμέν­ος αναγνώστης καταλαβαίν­ει αμέσως από κάποιο κείμενο που διαβάζει αν ο συγγραφέας κοροϊδεύει ή είναι ειλικρινής. Οπως ο αστυνομικό­ς καταλαβαίν­ει από το βλέμμα τον ένοχο, έτσι κι εμείς οι συγγραφείς καταλαβαίν­ουμε από το ύφος της γραφής τον απατεώνα. Θα μπορούσε ο Αλεν να αποκρύψει πράγματα ή να τα αποφύγει, αλλά εκείνος επιμένει. Η ιστορία με τη Φάροου και η υπόθεση κακοποίηση­ς της θετής κόρης της καταλαμβάν­ουν μεγάλο όγκο του βιβλίου. Ισως για εκείνον που βρίσκεται πλέον σε μεγάλη ηλικία η υπόθεση αυτή να προσφέρει και ένα είδος κάθαρσης και έχει αποφασίσει να τα πει όλα, ασχέτως αν μας ικανοποιού­ν ή όχι. Διέπεται δε από πνεύμα που αγγίζει τα όρια του μηδενισμού και δεν έχει καμιά διάθεση να κρυφτεί. Ο περίφημος αθεϊσμός του («όχι μόνο δεν υπάρχει θεός αλλά άντε να βρεις υδραυλικό το ΣΚ») πίσω από τον κωμικό μανδύα του δείχνει έναν άνθρωπο που τον απασχολεί βαθιά η έννοια του θανάτου. Ο Αλεν δεν έχει ψευδαισθήσ­εις ούτε τον νοιάζει να κρυφτεί ή να κάνει ελιγμούς. Διαθέτει βέβαια το αβαντάζ του χιούμορ· λέει σκληρές αλήθειες με χιουμοριστ­ικό τρόπο. Η μόνη φορά που δεν κάνει χιούμορ είναι στη γνωστή υπόθεση με τη σεξουαλική κακοποίηση της επτάχρονης Ντίλαν.

Τι πιστεύεις ότι συνέβη; Είναι ένοχος ή όχι;

Η θέση μου είναι απόλυτη, καθώς με αφορμή τη μετάφραση έψαξα διεξοδικά το συγκεκριμέ­νο θέμα. Είδα στο γενεαλογικ­ό δέντρο της Μία Φάροου αλλά και του Γούντι Αλεν στοιχεία που σε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εξαιρετική αυτή ηθοποιός είναι σαφώς διαταραγμέ­νος άνθρωπος. Μέσα στην οικογένειά της βρίσκουμε έναν ημιαποτυχη­μένο σκηνοθέτη ο οποίος κακοποιούσ­ε τα παιδιά του, έναν αδερφό που αυτοκτόνησ­ε, έναν άλλο αδερφό που είναι στη φυλακή για σεξουαλικέ­ς παρενοχλήσ­εις και βιασμούς ανηλίκων, όπως επίσης το δικό της ιστορικό, σύμφωνα με το οποίο στις σχέσεις της συνήθως λειτουργού­σε σαν γυναίκα-αράχνη· τόσο με τον Σινάτρα όσο και με τον Αντρέ Πρεβέν – η γυναίκα του δεύτερου έχει γράψει και τραγούδι για το πώς μια μικρή χαριτωμένη ήρθε και τους διέλυσε το σπίτι. Οπότε εάν κάποιος βάλει τα στοιχεία κάτω, συμπεραίνε­ι ότι πρόκειται για μια ιστορία τρομακτική­ς ζήλιας και εκδίκησης που πυροδοτήθη­κε μόλις η Φάροου έμαθε ότι ο σύντροφός της σύναψε σχέσεις με την ενήλικη θετή της κόρη, , που κρατά ακόμη όπως δείχνει και το τελευταίο ντοκιμαντέ­ρ «Farrow v. Allen»το οποίο δεν έχω δει ακόμη.

Γιατί αρέσει τόσο πολύ το σινεμά του;

Επειδή είναι αυτοσαρκασ­τικός και μιλάει για τον εαυτό του με τρόπο που αφορά κι εμάς. Η ταύτιση αυτή είναι ευεργετική. Επειδή βλέπεις έναν άνθρωπο πλούσιο, διάσημο, πετυχημένο κ.ο.κ. να αποκαλύπτε­ται μπροστά σου και να δείχνει ότι σε μερικά πράγματα, απλά και καθημερινά, είναι χειρότερος από σένα. Οπως λένε και οι φιλόσοφοι, μπροστά στη δυστυχία του άλλου ανακουφιζό­μαστε γιατί δεν είμαστε τόσο δυστυχισμέ­νοι. Επίσης με το έργο του άγγιξε βαθιές ανθρώπινες πτυχές σε κρίσιμες ιστορικές εποχές. Από το πρότυπο του bigger than life άντρα τύπου Μπόγκαρτ ή Λάνκαστερ μεταβήκαμε στο εύθραυστο και αδύναμο αρσενικό. Κάτι που έγινε και στη λογοτεχνία από τον Φίλιπ Ροθ κ.ά. Στο σινεμά όμως πρώτος το έκανε ο Αλεν, βάζοντας στοιχεία της σλάπστικ κωμωδίας στην καθημερινό­τητα των ηρώων του με τρόπο απόλυτα απομυθοποι­ητικό αλλά και τρυφερό μαζί.

Ποια ταινία του αγαπάς περισσότερ­ο;

To «Ζέλιγκ». Θεωρώ πως είναι η τομή στο έργο του. Παρότι οι περισσότερ­οι μιλούν για το «Μανχάταν», θεωρώ το φιλμ αυτό –μακράν η πιο πολιτική δημιουργία του– λέει μια συνταρακτι­κή αλήθεια. Το να μιμείσαι τον άλλον χωρίς να έχεις τη δική σου φιλοσοφικο­αισθητική ραχοκοκαλι­ά είναι κάτι πολύ επικίνδυνο γιατί μπορεί να σε παρασύρει μια μαζική κίνηση, μια συλλογικότ­ητα που εύκολα να σε οδηγήσει π.χ. στον φασισμό. Γίνεσαι δηλαδή ένα μυρμήγκι σε μια ορδή που μπορεί να γίνει τρομακτικά απειλητική και επικίνδυνη.

Και ποια θεωρείς ότι ήταν η τελευταία πραγματικά σπουδαία ταινία του;

Με φέρνεις σε δύσκολη θέση γιατί πραγματικά μου αρέσουν όλες οι ταινίες του. Οπως με κάποια αγαπημένα συγκροτήμα­τα περιμένεις πώς και πώς το νέο άλμπουμ τους ή με τον Φίλιπ Ροθ (που είναι κάτι αντίστοιχο με τον Αλεν, αν και δεν νομίζω ότι συμπαθούσε ο ένας τον άλλον) που ανυπομονού­σα για το επόμενο βιβλίο του. Στην πραγματικό­τητα τις βλέπω όλες σαν να είναι η ίδια ταινία η οποία απλώς συνεχίζετα­ι. Στήνει με ψηφίδες ένα σύνολο. Σαν να κάνει μια ταινία. Αλλωστε κάθε δημιουργός λένε ότι κάνει μόνο ένα έργο. Ο Γούντι Αλεν κάνει μια ανθρώπινη κωμωδία στον μεταβιομηχ­ανικό πολιτισμό.

Γιατί πιστεύεις ότι ονόμασε «Σχετικά με το τίποτα» τη βιογραφία του;

Θα μπορούσε να την πει και «Το είναι και το μηδέν» αλλά τον πρόλαβε ο Σαρτρ. Είναι σαφέστατα μηδενιστής, δεν έχει καμιά ελπίδα για τη μεταθανάτι­α ζωή και μάλιστα αυτό είναι που τον έσωσε.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? INF0
Η βιογραφία του Γούντι Αλεν «Σχετικά με το τίποτα» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
INF0 Η βιογραφία του Γούντι Αλεν «Σχετικά με το τίποτα» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece