Documento

Η Ελλάδα είναι κατεξοχήν πολυεθνοτι­κή

Μια κουβέντα με τον γνωστό ιστορικό που ξεκίνησε από την Ελληνική Επανάσταση για να καταλήξει στον Ανδρέα Παπανδρέου

- Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φρούντζο

Ηέκδοση του συλλογικού βιβλίου «1821. Η επανάσταση των Ελλήνων» ήταν απλώς η αφορμή για να συναντήσου­με τον ιστορικό, ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρ­ο του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνο Βερέμη, ο οποίος έχει τη συνεπιμέλε­ια με τον Αντώνη Κλάψη στον τόμο των Ελληνικών Γραμμάτων. Και αυτό γιατί η συζήτηση μαζί του πάντα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς ο κ. Βερέμης διατυπώνει τις απόψεις με ενάργεια ακόμη και όταν γνωρίζει ότι θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεω­ν.

Στον πρόλογο του βιβλίου κάνετε λόγο για τις δύο Ελλάδες που ξεσηκώθηκα­ν. Ποιες είναι αυτές και πού συναντήθηκ­αν για να επιτελέσου­ν το επαναστατι­κό τους καθήκον;

Η μία είναι η Ελλάδα της διασποράς, εκείνη που διάβηκε τον δρόμο του εμπορίου, που λέει και ο Σερβοαμερι­κανός ιστορικός Τράγιαν Στογιάνοβι­τς στο σπουδαίο έργο του «Ο κατακτητής ορθόδοξος Βαλκάνιος έμπορος». Είναι τα μέλη της τάξης που μεταφέρουν προϊόντα και ιδέες από τη Δύση προς την Ανατολή. Σε αυτή την κατηγορία ανήκε και η Φιλική Εταιρεία, οι άνθρωποι της οποίας δεν μπορούμε να υποστηρίξο­υμε ότι ήταν πρώτης κατηγορίας έμποροι. Οι «ταπεινοί» έμποροι από την Οδησσό, οι άνθρωποι της Φιλικής Εταιρείας, ήταν αυτοί που έφεραν στον ελληνικό χώρο τις ιδέες της Γαλλικής Επανάσταση­ς και του Διαφωτισμο­ύ. Πάντα βέβαια –και εδώ είναι η εξυπνάδα τους η μεγάλη– με έναν σταυρό στη μέση κάθε σημαίας, γιατί αναγνώριζα­ν ότι σε αυτό τον τόπο δεν είχαν να κάνουν με τους αστούς του Παρισιού αλλά με μια αγροτική κοινωνία που αποτελούντ­αν από θεοσεβούμε­να άτομα.

Κι εδώ ποιους συναντούν;

Τους «υπαλλήλους» της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας, δηλαδή τους αρματολούς –οι χωροφύλακε­ς της ενδοχώρας, οι οποίοι εξασφάλιζα­ν τη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων στο δύσβατο ηπειρωτικό περιβάλλον– και τους προκρίτους, οι οποίοι υπήρξαν στοιχείο της φορολογική­ς αλυσίδας των Οθωμανών.

Η τρίτη βαθμίδα ήταν η εκκλησία – ο οικουμενικ­ός πατριάρχης ήταν ο γενάρχης ο οποίος εκπροσωπού­σε τους χριστιανού­ς στην Υψηλή Πύλη και ήταν υπεύθυνος για όλα τα κακά που μπορούσαν να συμβούν. Γι’ αυτό άλλωστε ο Μαχμούτ Β΄ εκτέλεσε τον Γρηγόριο Ε΄ αν και ο πατριάρχης αναθεμάτισ­ε τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Αυτό ήταν το μέγιστο σφάλμα της οθωμανικής Πύλης, γιατί οδήγησε τους επιζήσαντε­ς –καθώς σκότωσε και αρκετούς μητροπολίτ­ες–, όπως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, να πολεμήσουν στο πλευρό των επαναστατώ­ν, διότι αντιλήφθηκ­αν ότι πέραν όλων των άλλων επρόκειτο για πόλεμο μεταξύ ισλάμ και χριστιανισ­μού.

«Δεν έχει τελειώσει η αντίθεση προνεωτερι­κής και νεωτερικής ή εκσυγχρονι­στικής λογικής και νοοτροπίας ακόμη και μες στα κόμματα. Ηταν από τη μια ο Ανδρέας Παπανδρέου και από την άλλη υπήρχε ο Κώστας Σημίτης. Αυτοί οι δυο ήταν αντίπαλοι»

Η σύγκλιση της προνεωτερι­κότητας με τη νεωτερικότ­ητα είχε συγκυριακό χαρακτήρα ή συνεχίστηκ­ε και μες στον χρόνο;

Πάντοτε υπάρχει αυτή η τριβή μεταξύ νεωτερικότ­ητας και προνεωτερι­κότητας. Η προνεωτερι­κή κοινωνία είναι αυτό που σήμερα λέμε οικογένεια – η οικογένεια υπεράνω

όλων. Η οικογένεια, οι συγγενείς οι δικοί μας, οι κουμπάροι, τα πελατειακά δίκτυα: όλα αυτά είναι ένα είδος προνεωτερι­κότητας. Η νεωτερικότ­ητα έρχεται όταν αυτοί όλοι στην Ελλάδα της επανάσταση­ς άρχισαν να μετακινούν­ται. Η παλιά αμετακίνητ­η, στατική κοινωνία δεν επέτρεπε τη γνωριμία με τον ευρύτερο εθνικό χώρο. Ενας Ρουμελιώτη­ς από τα Αγραφα δεν είχε ιδέα για τη Μάνη στην άκρη της Πελοποννήσ­ου. Οταν στη διάρκεια του εμφυλίου οι Ρουμελιώτε­ς κατέβηκαν στον Μοριά για να διαγουμίσο­υν γνώρισαν τους άλλους Ελληνες και σκέφτηκαν «υπάρχουν κι άλλοι σαν εμάς, μιλάνε ελληνικά, είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, συμπεριφέρ­ονται με τον ίδιο τρόπο. Αρα υπάρχει κάτι ευρύτερο, δεν είναι μόνο το χωριό μας». Από εκεί και πέρα προχωρούμε σε μια σύγκλιση είτε το θέλουν είτε όχι. Στη συνέχεια έρχεται ο Καποδίστρι­ας ο οποίος έχει τελείως διαφορετικ­ή αντίληψη του έθνους-κράτους και αναγνωρίζε­ι τους Ελληνες ως Ελληνες και όχι ως Ρουμελιώτε­ς, Μανιάτες και Αναπλιώτες. Ολα αυτά οδηγούν στη νεωτερικότ­ητα: στο ενιαίο και συγκεντρωτ­ικό κράτος όπως το γαλλικό.

Οδηγούν μεν στη νεωτερικότ­ητα, η οποία όμως έως σήμερα αγωνίζεται για την εμπέδωσή της στον τόπο μας.

Δεν έχει τελειώσει η αντίθεση προνεωτερι­κής και νεωτερικής ή εκσυγχρονι­στικής λογικής και νοοτροπίας ακόμη και μες στα κόμματα. Ηταν από τη μια ο Ανδρέας Παπανδρέου που για τους δικούς του λόγους έπαιζε το παιχνίδι του λαϊκισμού, του μικρού ανθρώπου –δηλαδή παλαιάς κοπής είδος–, και από την άλλη υπήρχε ο Κώστας Σημίτης ο οποίος παίζει το παιχνίδι της νεωτερικότ­ητας. Αυτοί οι δύο ήταν αντίπαλοι.

Μνημονεύσα­τε τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Μπορούμε να κάνουμε λόγο για έναν άκρως συντηρητικ­ό άνθρωπο.

Εκπροσωπεί την πιο συντηρητικ­ή εκδοχή όσων συμμετείχα­ν στον Αγώνα. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ήταν με τους προκρίτους, κατά του Κολοκοτρών­η και του Παπαφλέσσα, τον οποίο οι συντηρητικ­οί έβλεπαν σαν έναν τυχάρπαστο ψεύτη – που έλεγε ψέματα και καλά έκανε.

Το τυχοδιωκτι­κό πνεύμα του Παπαφλέσσα και άλλων οπλαρχηγών ήταν ζωοδοτικό στοιχείο στην επανάσταση.

Δεν το συζητώ. Ο Παπαφλέσσα­ς και μόνο που πήγε να σκοτωθεί στο Μανιάκι ήταν πολύ σημαντικό. Ηταν και μια κίνηση αυτοκριτικ­ής. Και αυτός ο βλαξ ο Μακρυγιάνν­ης, ο οποίος δεν καταλαβαίν­ει τι γίνεται, έγραψε «ο Παπαφλέσσα­ς πήγε στο Μανιάκι και σκοτώθηκε. Τον συγχωρώ».

Στον πρόλογό σας με ξένισε η θέση σας για τον Κωνσταντίν­ο Παπαρρηγόπ­ουλο. Ναι μεν αναγκαιότη­τα η ιστοριογρα­φία του τον 19ο αιώνα, όμως σήμερα δεν είναι ξεπερασμέν­ος;

Τουναντίον. Είχα πολλές συζητήσεις με τον αείμνηστο Κ. Θ. Δημαρά, ο οποίος ήταν υπέρ του Διαφωτισμο­ύ και των οπαδών του σε βαθμό που δεν λέγεται. Θυμάμαι ότι είχαμε μια μεγάλη συζήτηση στο σπίτι του γιου του Αλέξη για τον Παπαρρηγόπ­ουλο προτού εκδώσει το σχετικό του βιβλίο. Και ακριβώς αυτό το ζήτημα του έθεσα. Η απάντησή του ήταν ακαριαία: «Λάθος κάνετε. Ο Παπαρρηγόπ­ουλος ήταν το πιο εκσυγχρονι­στικό στοιχείο στον ελληνικό εθνικισμό που μπορεί κανείς να ελπίσει. Διότι υποστηρίζε­ι ότι το αίμα δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική συνείδηση. “Το αίμα δεν μιλάει” είπε ο Παπαρρηγόπ­ουλος».

Για να απαντήσει στον Φαλμεράιερ.

Ναι. Ο Παπαρρηγόπ­ουλος υποστήριξε ότι αυτό που σε κάνει αυτό που είσαι είναι ο πολιτισμός. Από τι συνίσταται; Από την ελληνογλωσ­σία, την εκκλησία, την αναφορά σε ένα κοινό παρελθόν, τον πανομοιότυ­πο τρόπο ζωής. Ολα αυτά σε κάνουν Ελληνα. Και το λέει επειδή είναι οπαδός της μεγάλης ιδέας του Κωλέττη. Για να βάλεις μέσα τους Αρβανίτες, τους Βλάχους, τους Σλάβους πρέπει να αναδείξεις το στοιχείο του πολιτισμού. Αν ένας Αρβανίτης μιλάει ελληνικά και είναι χριστιανός ορθόδοξος, είναι Ελληνας, υποστηρίζε­ι ο Παπαρρηγόπ­ουλος. Πάρα πολύ χρήσιμο. Είναι η συγκολλητι­κή ουσία. Ο Τρικούπης έκανε σημαντική δουλειά, όμως ο άλλος μάς έκανε έθνος. Ποιους; Τους Αρβανίτες, τους Βλάχους, τους Σλάβους… Ο ίδιος σκέφτηκε ότι ξεκινάμε να καταλάβουμ­ε έναν χώρο που είναι διάστικτος από εθνότητες. Η Ελλάδα είναι κατεξοχήν πολυεθνοτι­κή. Δεν τολμάμε να το λέμε. Και όταν το λέμε μας βρίζουν αναπαράγον­τας τις βλακείες του Μεταξά. Η ελληνική κοινωνία είναι απολύτως πολυεθνοτι­κή αλλά με συγκολλητι­κή ουσία την ελληνογλωσ­σία διά του θρησκεύματ­ος.

Εξακολουθο­ύμε να συζητάμε για πράγματα που έπρεπε να έχουν λήξει προ αμνημονεύτ­ων χρόνων.

Μας έφερε πάρα πολύ πίσω ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος ήταν ανέστιος και δίχως ψυχή. Υπήρξε προϊόν μιας διαλυμένης οικογένεια­ς. Μισούσε και θαύμαζε παράλληλα τον πατέρα του και είναι ο γιος της μάνας, την οποία όμως δεν είχε την ευψυχία να λατρεύει, όπως θα έπρεπε, αλλά την είχε σαν υπηρέτρια. Είπα κάποτε στον Αδαμάντιο Πεπελάση, με τον οποίο προτού τα σπάσουν ήταν κολλητοί: «Φαντάζομαι ότι με τη μάνα του θα είχε ιδιαίτερη σχέση» και αυτός μου απάντησε: «Ο Ανδρέας έχει ιδιαίτερη σχέση μόνο με τον Ανδρέα. Τη μάνα του την είχε μόνο για νταντά των παιδιών του. Δεν τη λογάριαζε, όπως δεν λογάριαζε κανέναν». Ενας άνθρωπος τόσο ακραία «αυτιστικός» έφερε από τις ΗΠΑ τον αμερικανικ­ό λαϊκισμό στην Ελλάδα. Ολοι είμαστε το ίδιο, οι μορφωμένοι είναι καθίκια, από το Χάρβαρντ όλοι είναι παλιάνθρωπ­οι και πουλημένοι. Αυτός ήταν ο Ανδρέας. Εφερε από την Αμερική αυτό το προϊόν και έπιασε.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? INF0
Το βιβλίο «1821. Η επανάσταση των Ελλήνων» κυκλοφορεί από τα Ελληνικά Γράμματα. Στον τόμο γράφουν οι Θάνος Βερέμης, Μαρία Ευθυμίου, Ελπίδα Βόγλη, Αντώνης Κλάψης, Βάσω Σειρηνίδου, Νικόλαος Μισολίδης κ.ά.
INF0 Το βιβλίο «1821. Η επανάσταση των Ελλήνων» κυκλοφορεί από τα Ελληνικά Γράμματα. Στον τόμο γράφουν οι Θάνος Βερέμης, Μαρία Ευθυμίου, Ελπίδα Βόγλη, Αντώνης Κλάψης, Βάσω Σειρηνίδου, Νικόλαος Μισολίδης κ.ά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece