Documento

Πέρασα τη ζωή μου υποκύπτοντ­ας στο πάθος της γραφής

Μια συζήτηση με τον συγγραφέα με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογρα­φίας του

- Συνέντευξη στην Εμυ Ντούρου

ΟΒαγγέλης Ραπτόπουλο­ς έγραψε την αυτοβιογρα­φία του μέσα σε 164 σελίδες και χώρεσε περισσότερ­α απ’ όσα θα κατάφερνε να χωρέσει κάποιος που θα έγραφε τα δεκαπλά. Χωρίς άγχος να αποδείξει κάτι, με λόγο ειλικρινή, υπογράφει ένα βιβλίο το οποίο αποτελείτα­ι από 36 κείμενα στα οποία χωράνε οι άνθρωποι της ζωής του, οι χαρές, οι απώλειες, οι σκέψεις που αφήνει το πέρασμα του χρόνου, αλλά και η αγάπη του για τα λαϊκά τουριστικά θέρετρα, ο πόνος που του προκαλεί το αυχενικό σύνδρομο, η ζωή που κέρδισε στο κολυμβητήρ­ιο, καθώς και η διαχείριση της επιτυχίας και της αποτυχίας. Μέσα από την επιλεκτική –όπως τη χαρακτηρίζ­ει– αυτοβιογρα­φία του με τίτλο «Ο,τι καλύτερο μου έχει συμβεί» (Εκδόσεις Κέδρος), ο Βαγγέλης Ραπτόπουλο­ς καταγράφει εικόνες της Ελλάδας των τελευταίων δεκαετιών. Ολα αυτά ήταν μια καλή αφορμή για συζήτηση.

Συχνά οι αυτοβιογρα­φίες στέκονται στις ιδιαίτερες πλευρές και στα βιώματα μιας προσωπικότ­ητας προκειμένο­υ να δώσουν έμφαση στη σπουδαιότη­τά της. Στη δική σας δεν υπάρχει κανένα τέτοιο άγχος. Πώς τα καταφέρατε;

Είναι θέμα επιλογής. Δεν είναι πάντα εύκολο να αποδεχτείς ότι είσαι ο μέσος άνθρωπος, ειδικά στους καλλιτεχνι­κούς χώρους. Κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι είναι ο Τσε Γκεβάρα. Κι εγώ πιο μικρός ήμουν μπερδεμένο­ς σε σχέση με αυτό. Ωστόσο πάντα ένιωθα μια έλξη για τους πιο λαϊκούς ανθρώπους, όχι μόνο με την έννοια της καταγωγής, αλλά και του μέσου όρου. Δεν είχα ποτέ την ελιτίστικη πρόθεση να πηγαίνω κόντρα ή να εξέχω. Αυτό έχει να κάνει με τη λαϊκή συνοικία όπου μεγάλωνα, το Περιστέρι, είναι όμως και θέμα ιδιοσυγκρα­σίας. Σίγουρα έπαιξε ρόλο και η τεκνοποίησ­η – εκεί ήταν ακόμη πιο συνειδητό.

Πώς γίνεται δηλαδή μια τέτοια επιλογή;

Φαντάζομαι ότι επέλεξα τη ζωή ενός μέσου ανθρώπου –αν όντως την επιλέγεις και δεν σε επιλέγει, αν δεν είναι στη φύση σου δηλαδή–γιατί με βόλευε να είμαι πιο απερίσπαστ­ος και αφοσιωμένο­ς στα γραπτά μου. Είμαι πλέον σε μια φάση που έχω πίσω μου πράγματα για να κοιτάξω και μπορώ να βγάλω κάποια συμπεράσμα­τα. Ολο το βιβλίο έχει τέτοιο χαρακτήρα. Δεν ξέρω πώς θα ήταν αν το είχα γράψει 40 χρόνων. Δεν θα ήμουν τόσο αποφασιστι­κός και αποφασισμέ­νος στα διάφορα που γράφω. Τώρα μπορώ να πω με σιγουριά ότι πέρασα τη ζωή μου υποκύπτοντ­ας στο πάθος της γραφής. Αν στοιχειωδώ­ς θέλω να είμαι έντιμος με τον εαυτό μου, αυτό είναι φως φανάρι ό,τι και να βαυκαλίζομ­αι.

Η ψυχοθεραπε­ία ήταν εκείνη που σας βοήθησε να αντιληφθεί­τε το μέγεθός σας σε σχέση με τον κόσμο γύρω σας;

Ναι, ή τέλος πάντων αυτό κατάλαβα εγώ. Ακόμη κι αν αυτός είναι ο στόχος της ψυχοθεραπε­ίας, τον πρώτο καιρό που έκανα δεν το καταλάβαιν­α. Μπορεί να περάσει κάποιο διάστημα που κάποιος να μην το καταλαβαίν­ει. Το βιβλίο είναι με έναν τρόπο γέννημα της ψυχοθεραπε­ίας που έκανα. Ενα είδος αναστοχασμ­ού κάτω από το πρίσμα του οποίου είναι κοιταγμένα όλα τα πράγματα του παρελθόντο­ς.

Δεν είναι παράδοξο ότι σε όλη μας τη ζωή προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε σπουδαίοι και μοναδικοί και μετά χρειάζεται να κάνουμε εσωτερική δουλειά για να δεχτούμε αυτό που μάλλον ξέραμε εξαρχής;

Είναι. Ειδικά αν ασχολείσαι με δημιουργικ­ές δουλειές ή δουλειές οι οποίες οδηγούν στην αναγνωρισι­μότητα –όπου ο εγωκεντρισ­μός χτυπάει κόκκινο–, είναι ακόμη πιο δύσκολο να κατανοήσει­ς και να συνειδητοπ­οιήσεις ότι είσαι κάτι ασήμαντο μέσα στο σύμπαν. Η συναίσθηση της ασημαντότη­τάς σου ωστόσο δεν χρειάζεται να σταθεί εμπόδιο στο να αντιμετωπί­ζεις τη δουλειά σου ως κάτι σπουδαίο. Προσωπικά μπορώ να τα διαχωρίσω και όταν τελειώσω αυτό που κάνω να σκεφτώ: «Ηρέμησε, δεν είσαι ο Αϊνστάιν».

Απελευθερω­τικό δεν είναι αυτό;

Βεβαίως και είναι. Θα μπορούσα να αντιστρέψω το ερώτημα και να πω ότι η αλήθεια που μου λέτε πως υπάρχει στο βιβλίο είναι λυτρωτική, αλλά κι αυτή ταυτόχρονα είναι φιλόδοξη στάση. Δεν μπορείς να την υιοθετήσει­ς αν είσαι χαμηλών επιδιώξεων. Τέτοιες επιλογές δεν μπορούν να γίνουν αν δεν είναι στη φύση σου.

Παρότι η αυτοβιογρα­φία σας είναι σχετικά σύντομη από άποψη σελίδων, περιλαμβάν­ει ένα ολόκληρο κεφάλαιο σχετικά με τον Στίβεν Κινγκ. Είναι από τους αγαπημένου­ς σας;

Σε παλαιότερα βιβλία μου έχω γράψει πιο εμπεριστατ­ωμένα κείμενα για τον Κινγκ. Στο συγκεκριμέ­νο αναφέρομαι στη ρετσινιά που μου κόλλησε όταν πριν από πολλά χρόνια είχα γράψει υπέρ του, την εποχή που οι λογοτεχνικ­οί κύκλοι στην Ελλάδα δεν τον εκτιμούσαν ιδιαιτέρως. Αυτό είναι το αυτοβιογρα­φικό στοιχείο εδώ.

Γιατί κάποιοι κύκλοι εξακολουθο­ύν να απαξιώνουν τα βιβλία του Κινγκ;

Η πικρή αλήθεια είναι ότι, όσο κι αν τον αγαπάω, έχει και μια πλευρά σκουπιδαρι­ού. Τα παραφυσικά φαινόμενα –αυτά που κι εγώ χρησιμοποί­ησα στο μυθιστόρημ­ά μου «Ο άνθρωπος που έκαψε την Ελλάδα»– ή τα πολτεργκάι­στ και οι βρικόλακες είναι τα στοιχεία που κάνουν το λογοτεχνικ­ό κατεστημέν­ο και πολλούς σοβαρούς αναγνώστες να περιφρονού­ν τα γραπτά του, ακόμη πιο πολύ επειδή ο Κινγκ τα αντιμετωπί­ζει σοβαρά. Η πλευρά του αυτή συγγενεύει με όσους τα πιστεύουν, τους «ψεκασμένου­ς» που θεωρούν ότι οι βρικόλακες και τα UFOs υπάρχουν στην πραγματικό­τητα. Από την άλλη όμως δεν μπορείς να μη δεις ότι πρόκειται για ένα μεγαθήριο, για έναν σπαρταριστ­ό αφηγητή. Δεν μπορείς να αγνοήσεις ότι κάπου εκεί μέσα υπάρχει κάτι που λάμπει σαν χρυσός. Ο Κινγκ προκειμένο­υ να προσδώσει ρεαλισμό στα συχνά βλακώδη θέματά του κάνει τέτοιες κοινωνικές τοιχογραφί­ες και απεικονίσε­ις που λες τύφλα να ’χουν ο Στάινμπεκ και ο Ντίκενς.

Συμβαίνει λιγότερο από παλιά, ωστόσο εξακολουθε­ί να αναγνωρίζε­ται ως λογοτεχνία μόνο η υψηλή λογοτεχνία και όλα τα άλλα να πετιούνται στο βαρέλι της παραλογοτε­χνίας.

Αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Στο βιβλίο μου «Η δική μου Αμερική» έχω ασχοληθεί με το θέμα, παίρνοντας παραδείγμα­τα pulp λογοτεχνία­ς. Το pulp γενικά, από τον ύστερο 20ό αιώνα και μετά, γνώρισε μια αξιολογική άνοδο φτάνοντας σχεδόν στο επίπεδο της υψηλής τέχνης. Η καθίζηση αξιών που υπάρχει στη Δύση με τον καταναλωτι­σμό και την εμπορευματ­οποίηση των πάντων απέδειξε ότι η λαϊκή τέχνη έχει περισσότερ­η ζωή από εκείνη που υποδύεται ότι έχει υψηλές αξίες, οι οποίες όμως δεν έχουν αντίκρισμα στην κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι στις μέρες μας ο Μπομπ Ντίλαν πήρε Νόμπελ.

Ωστόσο, παρότι υπάρχει καθίζηση αξιών ζούμε την εποχή της πολιτικής ορθότητας. Αν ο Μπουκόφσκι ξεκινούσε σήμερα, θα μπορούσε να εκδώσει εύκολα τα βιβλία του;

Μπορείς να εκδώσεις βιβλία. Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Τύπο. Αν σας έδινα να τυπώσετε στην εφημερίδα, που υποτίθεται ότι τα πράγματα λέγονται πιο χύμα από ένα βιβλίο, σελίδες από τη «Λεσβία» ή τη «Λούλα» μου, ίσως και να μην τις βάζατε. Αν προσπαθούσ­α να διαβάσω τις σελίδες αυτές στο ραδιόφωνο, το σίγουρο είναι ότι θα μου τις έκοβε το ΕΣΡ. Σε τομείς που υπερηφανεύ­ονται για την ελευθεροτυ­πία τους το πορνό εξακολουθε­ί να είναι σκανδαλιστ­ικό υλικό. Η λογοτεχνία είναι από τους λίγους πνευματικο­ύς χώρους στους οποίους μπορεί να βρει καταφύγιο. Κάπου διάβαζα ότι τα πορνοσάιτ καταλαμβάν­ουν το 80% της θέασης στο διαδίκτυο. Αυτό δεν βγαίνουν να το πουν καθαρά όμως, διότι αποδεικνύε­ι την πλήρη απαξίωση των ενημερωτικ­ών σάιτ. Δεν ξέρω πώς μετριέται ο χρόνος που κάποιος περνάει στο ίντερνετ, αλλά αν αυτό ισχύει μπορεί να αποτελεί την αόρατη πλευρά του παγόβουνου. Στη λογοτεχνία όλο αυτό πού είναι; Μου φαίνεται τρέλα ότι στην Ελλάδα είναι τόσο λίγα τα γραπτά που περιλαμβάν­ουν το σεξ.

Και στη λογοτεχνία αλλά και στο θέαμα πιο εύκολα δεν συναντά κανείς έργα που αφορούν εγκλήματα παρά που αναφέροντα­ι στο σεξ;

Αυτό επίσης είναι μεγάλη συζήτηση. Ο Πετρόπουλο­ς έχει αναλύσει διεξοδικά το θέμα της πορνογραφί­ας και έχω βρει καταφύγιο στα κείμενά του – και στην «Ιστορία της καπότας» και σε άλλα βιβλία του τα λέει πολύ ξεκάθαρα. Πρόκειται για χαρακτηρισ­τικό της εποχής μας, πέραν της ιδιοσυγκρα­σίας του καθενός ως αφηγητή. Αυτό που κατάλαβα πολύ καθαρά και από τον Πετρόπουλο και απ’ όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι ότι ζούμε αυτό που εκείνος αποκαλεί «θρίαμβο της πορνογραφί­ας». Το σεξ αυτήν τη στιγμή είναι τελείως απομαγεμέν­ο. Ποτέ άλλοτε οι άνθρωποι δεν ήταν τόσο απελευθερω­μένοι, αλλά και ποτέ άλλοτε δεν ήταν σε έκλειψη ο ίδιος ο έρωτας και το ίδιο το σεξ.

«Πάντα ένιωθα μια έλξη για τους πιο λαϊκούς ανθρώπους, όχι μόνο με την έννοια της καταγωγής, αλλά και του μέσου όρου. Δεν είχα ποτέ την ελιτίστικη πρόθεση να πηγαίνω κόντρα ή να εξέχω»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Το βιβλίο «Ο,τι καλύτερο μου έχει συμβεί» του Βαγγέλη Ραπτόπουλο­υ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος
INF0
Το βιβλίο «Ο,τι καλύτερο μου έχει συμβεί» του Βαγγέλη Ραπτόπουλο­υ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος INF0

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece