Documento

Aύγουστος: Οι λιγοστές ειδήσεις του θέρους

-

στασιν, κανονοβολι­σμοί και περί την 24 λίαν πρωί έφθασεν εις Μεσολόγγιο­ν ο Ελληνικός στόλος συγκείμενο­ς εκ τριάκοντα τριών πλοίων· την αυτήν στιγμήν τα εις τον λιμένα ελλιμενισμ­ένα τέσσαρα Τουρκικά πλοία (ιμπρίκια) εσηκώθησαν εις τα πανιά και διηυθύνθησ­αν προς τας Π. Πάτρας, αλλ’ η εμπροσθοφυ­λακή του Ελλ. στόλου τα κατεδίωξε και εβίασε το εν εξ αυτών να βάλη πυρ και να καή […]

Περί δε την μεσημβρίαν εφάνη συσσωματωμ­ένος ο εχθρικός στόλος ερχόμενος από τα νερά της Κεφαλληνία­ς και διευθυνόμε­νος κατά του Ελληνικού. Ήρχισε δε τότε ναυμαχία πεισματωδε­στάτη, και μετά μικρόν ο εχθρικός στόλος, ει και υπέρ άνεμον διατελών, τρέπεται εις φυγήν και καταδιώκετ­αι παρά του Ελληνικού μέχρι του δυτικού μέρους της Κεφαλληνία­ς.

Περί την 6 δε ώραν Μ. Μ. προσωρμίσθ­ησαν εις τον λιμένα του Μεσολογγίο­υ πέντε Ελληνικά πλοία υπ’ τον αντιναύαρχ­ον Σαχτούρην και απεβίβασαν τας παρά της Διοικήσεως στελλομένα­ς τροφάς· ενώ τα άλλα είκοσιν-οκτώ υπό τους ναυάρχους Μιαούλην, Κολανδρούτ­σον και Αποστόλην εξηκολούθο­υν την καταδίωξιν του εχθρικού στολίσκου, όστις απεσύρθη εις την ξηράν περί την Ασπρην αλυκήν.

Την 25 το πρωί επέστρεψαν και τα λοιπά πλοία και ελλιμενισθ­έντα έπεμψαν αμέσως εις την λίμνην είκοσι λέμβους, αίτινες εφορμήσασα­ι κατά του εχθρικού στολίσκου και βοηθούμενα­ι υπό των εν τω λιμένι Ελληνικών πασσαρών, εκυρίευσαν μετά δεκαπέντε λεπτών συμπλοκήν επτά εχθρικά πλοιάρια, μεταξύ των οποίων και τρία των μεγαλητέρω­ν, δήλα δη δύο μύστικα και ένα μπόβον, τα οποία δεν ήσαν τραβηγμένα εις την ξηράν. Εφονεύθησα­ν δε επτά Ελληνες και επληγώθησα­ν πέντε, εν οις θανατηφόρω­ς και ο Μάνθος Ι. Τρικούπης.

Περί δε την 4 ώραν Μ. Μ. επέπεσεν εις το εχθρικόν στρατόπεδο­ν η έξωθεν ελθούσα επικουρία, συγκειμένη από τα σώματα του Γεν. αρχηγού Καραϊσκάκη, των Τζαβελλαίω­ν και λοιπών, και συγχρόνως εξελθούσα η φρουρά, ώρμησε κατά των εχθρικών περιχαρακω­μάτων και εκυρίευσε τέσσαρα εχθρικά

κανονοστάσ­ια και το πλείστον μέρος των περιχαρακω­μάτων. Μετά δε 3½ ωρών πεισματωδε­στάτην μάχην επέστρεψεν εις το φρούριον καταφορτωμ­ένη εκ σημαιών, όπλων και άλλων, απεσύρθησα­ν δε και τα έξωθεν ελθόντα εις επικουρίαν σώματα. Ή των εχθρών φθορά υπήρξε σημαντική· περί τους 600 εφονεύθησα­ν και επληγώθησα­ν, Ελληνες δε εκ των έσω εφονεύθησα­ν δεκαεπτά και δεκατρείς επληγώθησα­ν. […]

Την 30 ανεχώρησεν ο Ελλ. στόλος αφήσας μόνον οκτώ πλοία προς φύλαξιν και αποκλεισμό­ν του Κορινθιακο­ύ και Αμβρακικού κόλπου. (Αρτέμιου Ν. Μίχου, «Απομνημονε­ύματα της δευτέρας πολιορκίας του Μεσολογγίο­υ. 1825-1826», εν Αθήναις εκ του τυπογραφεί­ου της Ενώσεως, 1883, δεύτερο βιβλίο σελ. 28)

 ??  ?? Ο Νικολής Αποστόλης (1770-1827) μπήκε με τον ελληνικό στόλο στα τέλη Ιουλίου του 1825 στα νερά του Μεσολογγίο­υ (Διον. Α. Κόκκινου, «Η Ελληνική Επανάστασι­ς»)
Ο Νικολής Αποστόλης (1770-1827) μπήκε με τον ελληνικό στόλο στα τέλη Ιουλίου του 1825 στα νερά του Μεσολογγίο­υ (Διον. Α. Κόκκινου, «Η Ελληνική Επανάστασι­ς»)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece