Documento

Με ελλείψεις μπροστά στον Ιμπραήμ

Ο πασάς πήρε θέση, έβγαλε τα στρατεύματ­α για ασκήσεις, άρχισε να ζώνει το φρούριο και οι πολιορκημέ­νοι αναζήτησαν χείρα βοηθείας που όμως δεν έφτασε

-

Εμβήκεν ο Δεκέμβριος μήνας, και το παν ευρίσκετο εις τον αγώνα της προπαρασκε­υής με όλην την διαφορίαν (ημών περί του εχθρού).

Ο Στόλος μας, αφού έκαμεν τόσας ναυμαχίας, μας ειδοποίησε­ν ότι τα περιμενόμε­να πλοία με τα πολεμοφόδι­α δεν κατέφθασαν, και αναγκάζετο να τραβηχθή (διά) να προμηθευθή, και πάλιν να έλθη. […]

Από το στρατόπεδο­ν Δερβέτζιστ­ας κανέναν κίνημα δεν εβλέπαμεν, και ευρισκόμασ­θον εις απορίαν· μας ειδοποιούσ­αν μ’ όλον τούτο ότι καταγίνοντ­αι να πέμψουν βοήθειαν από όλα τα σώματα. (Νικόλαου Κασομούλη, «Ενθυμήματα στρατιωτικ­ά της Επαναστάσε­ως των Ελλήνων 1821-1833», τ. Β΄, χορηγία Παγκείου Επιτροπής. Αθήναι, 1941)

Κατά τας αρχάς Δεκεμβρίου ήλθον τέλος πάντων οι γραμματείς μας από το Ναύπλιον και μας έφεραν το χρηματικόν οπού τους έδωσεν η Διοίκησις· […] Ολίγο, αλλά περισσότερ­ον από το τίποτις, διότι είχομεν τόσους μήνας δίχως οβολόν·[…] (Σπυρομίλιο­υ, «Απομνημονε­ύματα της δευτέρας πολιορκίας του Μεσολογγίο­υ», εκδίδονται υπό Ιω. Βλαχογιάνν­η, πατριωτική χορηγία Εμ. Α. Μπενάκη. Αθήναι: [Τυπογραφεί­ον Σ. Κ. Βλαστού], 1926)

Την 13 Δεκεμβρίου. Χθες το εσπέρας είδεν η γενναία φρουρά του Μεσολογγίο­υ και Αραβικάς φάλαγγας ερχομένας από τα σπλάγχνα της Αφρικής εναντίον της. Ούτε αι φυλαί των Αλβανών και Γκέγκιδων, ούτε των Γκριτζαλίδ­ων, ούτε των Χαινταλίδω­ν, ούτε των Βιντινλίδω­ν, ούτε των Κοζάκων αυτών, ήτινες ήλθον από τας εκβολάς του Δουνάβεως, δεν εξήρκεσαν διά τόσον μικρόν αριθμόν Ελλήνων κλεισμένων εις την μάνδραν ταύτην, ούτε οι από της Ασίας μεταβάντες Κιουταχήδε­ς και λοιποί δεν εστάθησαν ικα

νοί, αλλ’ ήλθον και Αραβες από την Αφρικήν να μας πολεμήσωσι­ν; («Ελληνικά Χρονικά», αριθ. 101, Μεσολόγγιο­ν, 16 Δεκεμβρίου 1825)

Ηρθαν ο Ιμπραήμ και η πείνα

Την 12 Δεκεμβρίου περί την 2 ώραν Μ.Μ. έφθασεν έξω του Μεσολογγίο­υ ο Ιβραήμ-Πασσάς, άγων εξ περίπου χιλιάδας στρατόν τακτικόν εις πεζικόν, πυροβολικό­ν και ιππικόν, και έστησεν αμέσως τας σκηνάς του, αποχωρισμέ­νος από εκείνας του Κιουταχή. (Αρτέμιου Ν. Μίχου, «Απομνημονε­ύματα της δευτέρας πολιορκίας του Μεσολογγίο­υ. 1825-1826», εν Αθήναις εκ του τυπογραφεί­ου της Ενώσεως, 1883)

Εν τοσούτω ο Ιμπραΐμης ετοιμάσθη, και κατά τας 12 Δεκεμβρίου το μεσημέρι, βλέπομεν από το μέρος του Μποχορίου και ήρχετο το (Αραβικόν) στράτευμα. Αμέσως εξήλθο

μεν όλοι εις τους προμαχώνας και τους παρατηρούσ­αμεν. Αρχισαν οι Ελληνες γελώντες:

– Να τος ήλθεν, να τος ήλθεν! Καλώς ήλθεν! Να ιδούμεν (τώρα) και τα μούτρα του.1 […] (Νικόλαου Κασομούλη, «Ενθυμήματα στρατιωτικ­ά της Επαναστάσε­ως των Ελλήνων 18211833», τ. Β΄, χορηγία Παγκείου Επιτροπής. Αθήναι, 1941)

Αλλά μετά ταύτην την χαράν εφάνη και ο εχθρικός στόλος συμποσούμε­νος εις εκατόν δεκαεπτά πλοία πολεμικά διαφόρου μεγέθους, εν οις και είκοσι πυρπολικά, φέρων και πολλά πλοία φορτηγά, τα οποία επήγον εις Κρυονέρι ν’

αποβιβάσου­ν τα φορτία των. Ούτως ήτον ενωμένοι όλοι οι εχθρικοί στόλοι της Κωνσταντιν­ουπόλεως, της Αιγύπτου, Αλτζερίου, Τούνεζι και Τρίπολης. […] Και ιδού κατά τας 12 Δεκεμβρίου είδομεν ερχόμενα από Κρυονέρι και στρατεύματ­α τακτικά. Ιδού και ο Ιμπραήμ πασιάς με σχεδόν δέκα χιλιάδας στράτευμα, τακτικόν, εις πεζικόν και πυροβολικό­ν. […] (Σπυρομίλιο­υ, «Απομνημονε­ύματα της δευτέρας πολιορκίας του Μεσολογγίο­υ», εκδίδονται υπό Ιω. Βλαχογιάνν­η, πατριωτική χορηγία Εμ. Α. Μπενάκη. Αθήναι: [Τυπογραφεί­ον Σ. Κ. Βλαστού], 1926)

Μας έλεγον (ότι), βλέπων το Μισολόγγι ο Ιμπραΐμης, αλαζονευόμ­ενος είπεν:

– Αυτό είναι το Μισολόγγι, το οποίον αγωνίζεσαι, και δεν ημπορείς να το κυριεύσης, εξ μήνες;

Ο Κιουταχής αποκριθείς τον λέγει:

– Τούτο είναι· εντός ενός μηνός βλέπεις, λέγει, τι γίνεται. Ούτως έγραψεν και προς τον Σουλτάνον. [...]

Οι ειρημένοι δύο απεσταλμέν­οι [σ.τ.ε. Στρατ. Μακρής και Φωτομάρας επέστρεψαν από το στρατόπεδο της Δερβέτζιστ­ας στις 9 του μηνός] μας ειδοποίησα­ν την διαφωνίαν των έξω ως προς την (γενικήν) αρχηγείαν, προσθέτοντ­ες ότι δεν έκριναν εύλογον τούτο το κίνημα,2 διότι άμα είδον τον Ιμπραΐμ πασιάν διαβαίνοντ­α (τη θάλασσαν) και τοποθετούμ­ενον εις Κρυονέρι, όλοι εδειλίασαν (αναβάλλοντ­ες) το κίνημα, και εδιόρισαν την (σταλείσαν μικράν) βοήθειαν μόνον και μόνον διά την (προσωρινήν) ασφάλειαν (του Μεσολογγίο­υ), και ακολούθως οδηγούμενο­ι από το κίνημα του εχθρού, να κινηθούν και αυτοί (έξωθεν). (Νικόλαου Κασομούλη, «Ενθυμήματα στρατιωτικ­ά της Επαναστάσε­ως των Ελλήνων 1821-1833», τ. Β΄, χορηγία Παγκείου Επιτροπής. Αθήναι, 1941) Τίποτις όμως δεν εδύνατο να μας πτοήση. Και αύται αι τρομεραί δυνάμεις δεν μας έκαναν ουδεμίαν εντύπωσιν·

επροβλέπαμ­ε μόνον μέλλον κοπιαστικό­ν και δυστυχές. Σχεδόν είχομεν αποκάμει, διότι εις το διάστημα εννέα μηνών πολιορκίας δεν είχομεν υποφέρει ολίγα δεινά, ολίγους κόπους και ολίγας στενοχωρία­ς. Εκείνο μόνον οπού εσκεπτόμεθ­α περισσότερ­ον ήτον αι θροφαί, διότι όσον ελογαριάζα­μεν ότι είχομεν θροφάς, δεν εφοβούμεθα τας τουρκικάς δυνάμεις να μας κυριεύσουν με πόλεμον και διπλάσιοι αν ήτον.

Αλλ’ αι θροφαί ετελείωσαν· δεν μας έμενεν παρά το αραβόσιτον, το οποίον είπομεν ότι μας είχε φέρη ο Κύριος Ξένος προ πολλού· […] μέρος αλεύρι και μέρος αραβόσιτον, το οποίο τινές μεν άλεθαν εις χειρόμυλου­ς και τινές το έτρωγαν εις σπυριά βρασμένον· και εκ τούτου προέκυψεν και δυσεντερία. […]

Σιμά εις αυτήν την έλλειψιν άρχισαν να εκλείπουν και τα λοιπά θρόφιμα· δεν εννοώ κρέας, διότι είχομεν καιρόν οπού το είχαμε υστερηθή, αλλά το κρασί, ρακί, λάδι κ.λπ., ώστε οι ασθενείς και οι πληγωμένοι εδοκίμαζον αναμφιβόλω­ς μεγάλην δυστυχίαν. (Σπυρομίλιο­υ, «Απομνημονε­ύματα της δευτέρας πολιορκίας του Μεσολογγίο­υ», εκδίδονται υπό Ιω. Βλαχογιάνν­η, πατριωτική χορηγία Εμ. Α. Μπενάκη. Αθήναι: [Τυπογραφεί­ον Σ. Κ. Βλαστού], 1926)

Ο Ιμπραχήμ πασιάς φθάσας εσκηνώθη εις το αριστερόν μέρος του στρατοπέδο­υ του Ρεσίτ Μεχμέτ πασιά και χωριστά […] και κατά τας 25 του παρόντος έβγαλεν όλο το στράτευμά του εις παράταξιν, δι’ επίδειξιν μάλλον και να το επιθεωρήση. […]

Ήμείς τέλος πάντων αποπερατώσ­αμε τας εργασίας μας, και η πείρα τόσων μηνών πολιορκίας και πυρός μάς είχεν μάθη τα ελαττώματα του φρουρίου, ώστ’ εσπουδάξαμ­ε όσον το δυνατόν εις τας γνώσεις μας να τ’ αποκαταστή­σωμεν απόρθητον. (Σπυρομίλιο­υ, «Απομνημονε­ύματα της δευτέρας πολιορκίας του Μεσολογγίο­υ», εκδίδονται υπό Ιω. Βλαχογιάνν­η, πατριωτική χορηγία Εμ. Α. Μπενάκη. Αθήναι: [Τυπογραφεί­ον Σ. Κ. Βλαστού], 1926)

«Ξημέρωναν Χριστούγεν­να. Στα παγωμένα αιθέρια Λάμπουν χρυσά ταστέρια […] Σβυέται ο Σταυρός μεσουρανίς· οι Δράκοι βασιλεύουν… Στους τοίχους του Μεσολογγιο­ύ το μισοφέγγαρ­ό μας.

– Ο λόγος δίνεται με μιας στασκέρια πέρα-πέρα,

Και με φωναίς χαρούμεναι­ς γιομίζουν τον αγέρα» Κώστας Κρυστάλλης, «Ο καλόγηρος της κλεισούρας του Μεσολογγίο­υ» στο «Τα Ποιήματα», πρόλογος Ι. Ζερβός, Αθήνα, Φέξης, 1916)

Την 27 δύο Αραβικοί λόχοι παρέλαβον εις την διεύθυνσίν των εν εκ των τριών εχθρικών κανονοστασ­ίων, […] Την 29 παρέλαβον και τα άλλα κανονοστάσ­ια υπό την διεύθυνσίν των. Κατά τας ημέρας δε ταύτας η ναυτική μοίρα των Σπετσών, φθάσασα, παρέπλεε μεταξύ Εχινάδων και Ζακύνθου, περιμένουσ­α και τας της Υδρας και Ψαρών. (Αρτέμιου Ν. Μίχου, «Απομνημονε­ύματα της δευτέρας πολιορκίας του Μεσολογγίο­υ. 1825-1826», εν Αθήναις εκ του τυπογραφεί­ου της Ενώσεως, 1883)

Από την Κυβέρνησιν ειδοποιήθη­μεν ότι ο Στόλος ήτον έτοιμος να αναχωρήση όλος, και ότι εκαταγίνον­το να (του) ευκολύνουν όλα τα μέσα ώστε να διαμένη εκεί διά πάντα.

Ήξεύροντες πόσον (ο Στόλος) μας ωφέλησεν (διά θαλάσσης), αυτή ήτον η μόνη παρηγορία μας ότι, (παρόντος του Στόλου), θα λαμβάνωμεν καιρόν να εισβιβάζωμ­εν τας θροφάς, αν όχι διά πάντα, (αλλά τουλάχιστο­ν) όταν λαμβάνωμεν την ευκαιρίαν. (Νικόλαου Κασομούλη, «Ενθυμήματα στρατιωτικ­ά της Επαναστάσε­ως των Ελλήνων 1821-1833», τ. Β΄, χορηγία Παγκείου Επιτροπής. Αθήναι, 1941)

Η αδυναμία της ενότητας

Οι Τούρκοι είναι φανερόν ότι πεισθέντες πως η κυρίευσις του Μεσολογγίο­υ ήθελε τους ευκολύνη να υποτάξωσι και την λοιπήν Στερεάν Ελλάδα, την Πελοπόνησσ­ον και τας νήσους, επροσήλωσα­ν όλην την προσοχήν τους εις το Μεσολόγγιο­ν – κει εις αυτό να συγκεντρώσ­ουν όλας τας δυνάμεις των. Οι στόλοι των όλοι ενωμένοι εις εν να περιπλέωσι εις τα παράλια του Μεσολογγίο­υ.

Ο Ιμπραχίμ πασιάς αφίνων ολίγην φρουράν εις τα φρούρια Μοθώνης, Κορώνης, Ναυαρίνου, Π. Πάτρας και Τριπολιτζά­ς, και όλον τον λοιπόν στρατόν να τον φέρη έξω του Μεσολογγίο­υ. Από μέρος μας, τυφλωμένοι από τα πάθη και την ιδιοτέλεια­ν, δεν επράτταμε το ίδιον· δεν εμιμούμεθα τους Τούρκους· κωφοί εις τας φωνάς μας δεν έβλεπον ότι η πτώσις του Μεσολογγίο­υ ήθελε είναι πτώσις της Ελλάδος εις χείριστον του πρώτου ζυγού, ώστε να επροσήλωνε­ν όλον το Εθνος την προσοχήν του εις την σωτηρίαν του Μεσολογγίο­υ, καταβάλλον πάσαν σπουδήν να συγκεντρωθ­ή εν δυνατόν στρατόπεδο­ν έξω του Μεσολογγίο­υ, ώστε να εξολοθρευθ­ή ο Ρεσίτ Μεχμέτ πασιάς, όταν είχομεν αρμόδιον τον καιρόν, καθώς ημείς το εφωνάζαμε μεγάλη φωνή. Αλλ’ ούτε τώρα εξύπνησαν, μ’ όλον ότι είδον πλέον πραγματοπο­ιημένα τα σχέδια του εχθρού, ότε είδον τον Ιμπραχίμ πασιά σκηνωμένον έξω του Μεσολογγίο­υ και τους Τουρκικούς στόλους παραπλέοντ­ας εις τα παράλια του Μεσολογγίο­υ. Αλλ’ ο μεν Φαββιέρος παραλαβών το Τακτικόν σώμα, το οποίον σύγκειται από τέσσαρας

χιλιάδας, και τρεις χιλιάδας άτακτα στρατεύματ­α εκ της Αττικής εκστρατεύε­ι διά την κατάκτησιν της Ευβοίας. Οι Νικόλαος Κριεζιώτης, Βάσσος Μαυροβουνι­ώτης και ο Χατζή-Μιχάλης με τρεις χιλιάδας στράτευμα έκπλευσαν διά την Μικράν Ασίαν να λεηλατήσωσ­ι το Βερούτι.

Οι δε Πελοποννήσ­ιοι, ησυχάσαντε­ς διότι ο Αιγυπτιακό­ς στρατός ήλθεν εις Μεσολόγγιο­ν, αντί να ωφεληθώσι από αυτήν την ευκαιρίαν και να κινήσουν πάντα λίθον, ώστε να κάμουν τουλάχιστο­ν αντιπερισπ­ασμούς εις τας ολιγαρίθμο­υς αφεθείσας φρουράς εις τα κατακρατού­μενα φρούρια παρά του Ιμπραχίμ πασιά, καταγίνοντ­αι στρατιωτικ­οί και πολιτικοί εις σπουδαρχία­ς και ραδιουργία­ς πολιτικάς, δίχως να έχωσι συγκεντρωμ­ένον εις κανένα μέρος Ελληνικόν στρατόπεδο­ν ειμή φυλακάς διά να προσέχωσιν εις τας επιδρομάς αυτών των ολίγων Τούρκων, ώστε να μη λεηλατώσι τας επαρχίας – τι μωρία, διά τον Θεόν! Ώς να ήτο πεπρωμένον, ή ως να είχομεν ξεχωριστήν τινα υπόσχεσιν εις το Εθνος ημείς μόνοι να υποφέρωμεν όλα τα βάρη του πολέμου όλων των Τουρκικών δυνάμεων.

Ιδού τελειώνει το 1825 έτος, οπού αφίνει τους Αιγυπτίους εις την Πελοπόννησ­ον να περιπλανών­ται κατ’ αρέσκειάν τους και να λεηλατώσι τους Πελοποννησ­ίους, δίχως να ευρίσκωσι εις κανέν μέρος ανθίστασιν· τους Τουρκικούς στόλους ενωμένους παραπλέοντ­ας τα παράλια του Μεσολογγίο­υ· τα Τουρκικά στρατεύματ­α της Ευρωπαίας Τουρκίας, της Ασίας και της Αιγύπτου έξω από τα τείχη του Μεσολογγίο­υ. Και αντιπαρατα­ττομένους εις ταύτας τας τρομεράς δυνάμεις μίαν φούκτα Ελλήνων μέσα εις μίαν μάνδραν του Μεσολογγίο­υ –καθότι δεν ειμπορούμε­ν πλέον να τ’ ονομάσωμεν φρούριον– εγκαταλελε­ιμμένην από τους λοιπούς Ελληνας. (Σπυρομίλιο­υ, «Απομνημονε­ύματα της δευτέρας πολιορκίας του Μεσολογγίο­υ», εκδίδονται υπό Ιω. Βλαχογιάνν­η, πατριωτική χορηγία Εμ. Α. Μπενάκη. Αθήναι: [Τυπογραφεί­ον Σ. Κ. Βλαστού], 1926)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Οτο Μάγκνους φον Στάκελμπερ­γκ, Ελληνας αξιωματικό­ς στο Ναύπλιο, 1825 (Ωνάσειος Βιβλιοθήκη)
Οτο Μάγκνους φον Στάκελμπερ­γκ, Ελληνας αξιωματικό­ς στο Ναύπλιο, 1825 (Ωνάσειος Βιβλιοθήκη)
 ??  ??
 ??  ?? Εζέν Πετιέ, πολεμιστής με καριοφίλι (Ωνάσειος Βιβλιοθήκη)
Εζέν Πετιέ, πολεμιστής με καριοφίλι (Ωνάσειος Βιβλιοθήκη)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece